Termodinamiğin 2. ve 3. yasaları. Entropi. Serbest enerji.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTEMLİLİK MİKDAT ACER İSTEMLİLİK
Advertisements

MADDE ve ISI.
Termodinamiğin İkinci Yasası ve Entropi
İSTEMLİLİK Doğal bir değişmenin teknik terimi istemli değişmedir. İstemli bir tepkime bir dış etki tarafından yönlendirmeye ihtiyaç olmaksızın meydana.
Bölüm 12 TERMODİNAMİK ÖZELİK BAĞINTILARI
SU HALDEN HALE GİRER.
“Tersinir veya tersinmez, bütün çevrimlerde sistem başlangıç durumuna döndüğü için (i=s) sistemin entropi değişimi sıfırdır. Çünkü entropi bir durum fonksiyonudur.
GAZLAR.
Deney No: 6 Reaksiyon Isısının Hesaplanması
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
Verim ve Açık Devre Gerilimi
Madde ve Maddenin Özellikleri
Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
REAKSİYON ENTALPİSİ (ISISI)
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
CTAB’IN PERLİT YÜZEYİNE ADSORPSİYONU
BÖLÜM 20: İSTEMLİ DEĞİŞME: ENTROPİ VE SERBEST ENERJİ
Termodinamik ve Prensipleri
Entalpi - Entropi - Serbest Enerji
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN 4. HALİ PLAZMA.
KİMYASAL TERMODİNAMİK KAVRAMLARI
Biyoenerjetikler.
BÖLÜM 13 GAZ KARIŞIMLARI.
Kimyasal maddeler. Mol kavramı. Denklem denkleştirme.
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Reaksiyon mertebeleri. Katalizör ve reaksiyon hızları.
Hafta 5: TERMOKİMYA.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Kimyasal Termodinamik Kavramları
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
• KİMYASAL DENGE Çoğu kimyasal olaylar çift yönlü tepkimelerdir.
Çözelti Termodinamiği
Çözelti Termodinamiği
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
ISI.
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNÜVERSİTESİ MÜH. FAKÜLTESİ TERMODİNAMİK
Gazlar. Gazların kinetik teorisi. İdeal gaz kanunu.
Kimyasal Denge. Reaksiyon ilerleme değeri. Le Chatelier ilkesi.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
Kapalı ve Açık Sistemler Arş. Gör. Mehmet Akif EZAN
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Dengeye Yaklaşma Isıl Denge
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
KİMYASAL DENGE.
HATİCE AKKOYUNLU Kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir. Her maddenin kendisine ait bir hacmi vardır.Hacim V ile gösterilir.Katı ve sıvıların.
KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ
Kimyasal Reaksiyonların Hızları
Bölüm 8: Ekserji: İş Potansiyelinin bir Ölçüsü 1 Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ.
Denge; kapalı bir sistemde ve sabit sıcaklıkta gözlenebilir özelliklerin sabit kaldığı, gözlenemeyen olayların devam ettiği dinamik bir olaydır. DENGE.
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
İSTEMLİLİK Tabiatta kendiliğinden gerçekleşen olaylara istemli olay denir. Örneğin doğal gazın yanması istemli bir olay iken çıkan CO2 ve H2O gazlarının.
Biyoenerjetik.
Bölüm 7 ENTROPİ.
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Bölüm 12 TERMODİNAMİK ÖZELİK BAĞINTILARI
Sıvılar ve hal DEĞİŞİMLERİ
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ XI.HAFTA.
Sunum transkripti:

Termodinamiğin 2. ve 3. yasaları. Entropi. Serbest enerji. İKİNCİ HAFTA Termodinamiğin 2. ve 3. yasaları. Entropi. Serbest enerji. 1

Termodinamiğin II. Kanunu. Entropi Kimyacı, kimyasal olayların kendiliğinden olup olmadığı sorusuna cevap aramıştır. Çoğunlukla geçerli olan ekzotermik olaylar kendiliğinden cereyan eder, endotermik olaylar kendiliğinden yürümez kuralı ortaya atılmıştır. İşte termodinamiğin ikinci kanunu, kendiliğinden olma olayını kesinlikle tarif etmek için, entropi ve serbest enerji kavramlarını getirmiştir.

Kendiliğinden olma olayları karışıklığın, düzensizliğin karmaşanın en yüksek olduğu yöne doğru ilerler. Evrenin düzensizliği daima artmaktadır. İşte bu düzensizlik, karışıklık miktarı entropi olarak tarif edilmektedir. Entropi büyük S harfi ile gösterilir. Entropi de her bir sistem için net olarak hesaplanamaz ancak sistemin son hali ile ilk hali arasındaki entropi farkı miktarı olarak ölçülebilir.

Entropinin artışına ve azalışına neden olan olaylardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Entropinin artışına sebep olan olaylar Entropinin azaldığı olaylar Sıcaklık artışı Sıcaklık azalışı Bir katının erimesi Bir sıvının soğutulması Bir sıvının buharlaşması Bir gazın yoğunlaştırılması Aynı fazda iki maddenin karıştırılması Bir gazı daha küçük hacme koyma Bir sıvıda bir gaz veya katının çözünmesi Bir reaksiyonda gaz mol sayısının azalması Bir gazın genişlemesi Toplam mol, atom, iyon sayısının azalması

Termodinamiğin III. Kanunu. Mutlak Entropiler İç enerji ve entalpinin sadece E ve H olarak değişimleri hesaplanabilmekte iken hem entropi değişimi hem de mutlak entropi hesaplanabilmektedir. Bu kolaylığı bize termodinamiğin üçüncü kanunu verir. Termodinamiğin üçüncü kanunu, mükemmel bir kristalin mutlak sıfır noktasındaki entropisi sıfırdır der.

0 K de mükemmel kristal olan F2 nin standart entropisinin (S298) bulunması.

Kimyasal Reaksiyonlarda Entropi Değişimi Belirli bir sıcaklıkta gerçekleşen bir kimyasal reaksiyonun entropi değişimi ürünlerin entropisi ile başlangıç maddelerinin entropisi farkına eşittir. Entalpi değişimlerinde olduğu gibi entropi değişimleri de sadece son hal ile ilk hale bağlıdır. Reaksiyonun geçtiği yollara bağlı değildir. Hess Kanunu entropi değişimlerine de uygulanabilir.

Serbest Enerji Fiziksel olaylarla kimyasal olayların kendiliğinden olup olamayacağı hususunun tahmin edilmesi hakkında kaba olarak ekzotermik reaksiyonlar kendiliğinden olur diyorduk. İkinci ve biraz daha kesin tahminimiz entropi artışı olursa reaksiyon kendiliğinden olur demiştik. Böylece hem entropi artışı olan ve hem de aynı zamanda dışarıya ısı veren (ekzotermik) reaksiyonlar kesinlikle kendiliğinden yürür diyebiliriz. Fakat ekzotermik olmadığı halde entropi artışı olan ve ekzotermik olup entropi artışı göstermeyen reaksiyonların kendiliğinden olup olamayacağını söyleyemeyiz. 1876 da J.W.Gibbs bunu açıklığa kavuşturmuştur.

1876 da J.W.Gibbs bir reaksiyonun kendiliğinden olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi veren Gibbs serbest enerjisi bağıntısını bulmuştur: Bu bağıntıya göre G hesaplanır ve bulunan değere bakılarak reaksiyonun kendiliğinden yürüyüp yürüyemediği belirlenir: G < 0 reaksiyon kendiliğinden olur. G > 0 reaksiyon kendiliğinden olmaz. G = 0 reaksiyon dengededir.