JAVA’DA DÖNGÜLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
C# - Metotlar.
Advertisements

Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Kontrol İfadeleri : 2.Kısım
DÖNGÜ “Şart sağlandığı sürece” içerisindeki komut satırlarını, artış değeri adedince tekrarlayan kodlardır.
switch - case Yapısı Döngü Yapıları
Kontrol Çevrimleri FOR WHILE DO-WHILE IF-ELSE SWITCH-CASE-DEFAULT
Bölüm 5 – Kontrol İfadeleri : 2.Kısım
Yrd. Doç.Dr. Nilgün GÜLER BAYAZIT
Bölüm 5 – Kontrol İfadeleri : 2.Kısım
Bölüm 2: Program Denetimi
MATLAB’İN SAYI YUVARLAMA FONKSİYONLARI
EDUTIME Java Day 4 Serdar TÜRKEL.
Karar ifadeleri ve Döngüler
Bölüm 5 Döngü Komutları while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut
T-SQL-2.Konu Akış Kontrolleri.
Nesne Tabanlı Programlama
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
Yapısal Program Geliştirme – if, if-else
Fonksiyonlar.
5. HAFTA
While Döngüsü Tekrarlama deyimidir. Bir küme ya da deyim while kullanılarak bir çok kez yinelenebilir. Yinelenmesi için koşul sınaması döngüye girilmeden.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 9. Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1,
NESNE TABANLI PROGRAMLAMA -METOTLAR-
METODLAR.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Döngü Yapıları.
Bölüm 5 Döngü Komutları while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut
Metotlar.
Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir akış kontrolü oluşturabilmek için koşul ifadelerini.
Akış Kontrol Mekanizmaları
Kontrol Yapıları ve Döngüler
Bilgisayar Programlama Güz 2011
Önceki Dersi Hatırlama !!
Çoklu dallanma seçimi: switch
DÖNGÜLER.
Kalıtım , Sınıf Asli Ergün.
MATLAB’te Döngüler.
Demet AYDIN METODLAR Demet AYDIN
DÖNGÜLER(Loop) while, for döngüleri Break ve continue işlevleri
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (4. Sunu)
C PROGRAMLAMA FONKSİYONLAR Adres ile Fonksiyon Çağırma Pointer (İşaretçiler) ile Fonksiyon Çağırma Rekürsif Fonksiyonlar.
 this anahtar sözcüğü, içinde bulunulan nesneye ait bir referans döndürür; bunun sayesinde nesnelere ait global alanlara erişme fırsatı bulunur. Şöyle.
PROGRAM DENETİM DEYİMLERİ
4. KONTROL VE DÖNGÜ KOMUTLARI
Outline 4.1 Giriş 4.2 Algoritmalar 4.3 Pseudocode 4.4 Kontrol İfadeleri 4.5 if tek-seçimli ifadeler 4.6 if else seçimli ifadeler 4.7 while döngü ifadeleri.
KOŞUL İFADELERİ.
Görsel C# ile Windows Programlama
Akış Kontrolü ve Döngüler
SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
3. HAFTA 3. Hafta.
Döngü Komutları. for deyimi bir alt limitten, bir üst limite kadar programın belirli bir parçasını tekrar eder. for deyiminde sayaç artış oranı da verilmelidir.
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2012 (3. Sunu)
İnternet Programlama-I
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
5. HAFTA Mart Discussion: comp.soft-sys.matlab An unmoderated newsgroup that focuses on the.
PHP'de Program Denetimi
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (5. Sunu)
Excel’de VBA Programlama (Visual Basic Application)
PROGRAM KONTROL KOMUTLARI 1. if koşulu 2. if else koşulu
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 3 Programlama Dili Temelleri
4- OPERATÖR – koşul - döngü Nesne Yönelimli Programlama - i
Bölüm 2: Program Denetimi
Discussion: comp.soft-sys.matlab
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

JAVA’DA DÖNGÜLER

Kontrol Deyimleri/İfadeler Kontrol deyimleri bir uygulamanın yürütülmesi sırasında program akışını yönlendiren yapılar/kalıplardır. Kontrol deyimi olmaksızın bir uygulama yazılması neredeyse olanaksızdır denilebilir. Java programlama dilinde toplam 4 adet kontrol ifadesi bulunur

Döngü : while, do-while, for Karşılaştırma : if-else, switch-case Dallanma : break, continue, label:, return İstisna : try-catch-finally, throw

Döngü Deyimleri

Döngü deyimleri aynı işlemin farklı parametre değerleri üzerinde yapılması için kullanılan yineleme/tekrarlama işleri için kullanılır. Java’da C dilinde olduğu gibi while, do-while ve for olarak adlandırılan üç farklı döngü deyimi vardır.

while Döngü Deyimi while deyimi belirli bir grup kod öbeğini döngü koşulu doğru (true) olduğu sürece devamlı yineler. Genel yazım şekli aşağıdaki gibidir:

Program akışı while deyimine geldiğinde döngü koşuluna bakılır; olumlu/doğru ise çevrime girerek çalışması istenen kod öbeği yürütülür; yineleme döngü koşulu olumsuz/yanlış olana kadar sürer.

Örnek: WhileOrnek.java

Örnek Uygulama 1’den n(kullanıcıdan alınan üst sınır)’e kadar olan değerlerin toplamını bulup sonucu ekrana yazdıran bir java programı yazınız!

do-while Döngü Deyimi Bu döngü deyimde koşul sınaması döngü sonunda yapılır; dolayısıyla çevrim kod öbeği en az bir kez yürütülmüş olur. Genel yazım şekli ve çizimsel gösterimi aşağıdaki gibidir

Örnek: WhileDoOrnek.java

for Döngü Deyimi for deyimde çevrim işlemleri daha bir derli toplu yapılabilir; bu döngü deyiminde koşulda kullanılan çevrim değişkeni, koşul ifadesi ve çevrim sayacı artımı for ifadesi içerisinde verilir. Genel yazım şekli ve çizimle gösterilmesi aşağıdaki gibi verilebilir:

Görüldüğü gibi for deyimi içerisinde “;” ile ayrılmış 3 parametre vardır; birincisi çevrim sayacı, ikincisi koşul ifadesi ve üçüncüsü de sayacın artım miktarı ifadesidir. Eğer, kodun daha önceki kısımlarda sayaç değişkeni halıhazırda varsa başlangıç, artışı kod öbeği kısmında yapılıyorsa artış bilgisi verilmeyebilir. Bu durumda bu alanlar bol bırakılır.

Örnek: ForOrnek.java

if-else Deyimi Koşula göre program akışı değiştirilmek isteniyorsa if kullanılabilir. Genel yazım ifadesi aşağıdaki gibidir

Örnek: IfElseTest.java

switch Deyimi switch deyimi tamsayıların karşılaştırılması ile doğru koşulların elde edilmesini sağlayan mekanizmadır. switch deyimini genel yazım biçimi aşağıdaki gibidir:

Örnek: AylarSwitchTest.java

Yapılandırıcı Yordam(Constructor) Bir nesnenin oluşturulması sırasında ilk çalışan fonksiyonun ismidir. Buna göre bir nesnenin oluşturulması demek, nesneyi tarif eden sınıftan bir türün hafızada bir kopyası için yer açılması ve bu nesnenin bütün değişken ve metodlarının tanımlanan kısıtlamalarla erişilebilir olması demektir .Nesne yönelimli programlamada bir nesnenin kendisi ve bir de nesneyi gösteren nesne atıfı (object referrer) bulunmaktadır. Nesne atıfı, içerisinde tanımlandığı nesne ile atıfta bulunduğu nesne arasında bir ilişki (aggregation) kurmaktadır. Yapıcılandırıcı (constructor) ise nesnenin kendisinin oluşturulması sırasında çalışmaktadır

örnek kodda iki ayrı sınıf (class) oluşturulmuştur örnek kodda iki ayrı sınıf (class) oluşturulmuştur. Buna göre ilk sınıfta (insan sınıfında) bir insanın boyu olduğu belirtilmiştir. Ayrıca insan’ın iki farklı yapılandırıcısı (constructor) tanımlanmıştır. Bu yapıcılardan ilki parametre almazken (insan()) ikincisi bir tane int parametre almaktadır (insan (int boy)). Görüldüğü gibi yapılandırıcılar sınıf ile aynı isme sahip fonksiyonlardır (method) ve dönüş tipleri (Return type) yoktur, yani geri değer döndürmezler. İkinci sınıf olan deneme sınıfında ise iki farklı nesne atıfı olan ali ve veli’nin içerisine iki farklı insan nesnesi oluşturularak verilmektedir. İlk nesnenin boyu 180 ve ikinci nesnenin boyu ise 170 olarak tanımlanmıştır. İlk nesneyi ali ikinci nesneyi veli göstermektedir.

Örnek: YapilandirciBasitOrnekVersiyon2.java

Gönderilen parametre sayesinde nesnenin nasıl oluşacağı belirtebilmektedir. Bu örnekte olduğu gibi YeniKahveFincani nesnesi oluşturulurken kaç adet olacağı söylenebiliyor Yapılandırıcılar, yordamlardaki gibi değer döndürme mekanizmasına sahip değildirler; herhangi bir şekilde değer döndüremezler. Bu değer döndürülemez ibaresi yordamlardaki void ifadesine karşılık gelmemektedir. Yapılandırıcılardan çıkılmak isteniyorsa return kullanabilir.

Kare.java

Adaş Yordamlar (Üstüste yüklenmiş yordamlar (Overloaded methods)) Aynı class içinde , aynı isimle method yada constructor farklı parametreler ile birden fazla, bulunma durumudur.  Aynı isimli farklı parametre alan yordamlardır. Normal metodlar gibi yapıcı metodlarda da aşırı yüklenme yani overloading yapılabilir. 

Örnek: YordamOverloading.java

YordamOverloading2.java

Örneğimizde overloading vardır Örneğimizde overloading vardır. İki tane yaz metodumuz var ancak biz s değişkenimizle 2. metodumuzu çağırdık. Şimdi de void değilde int ile bir overloading yapan program yazalım. int ile oluşturulan metodlarda return anahtar kelimemizi kullanmalıyız. Çünkü bir değer dönmelidir.

YordamOverloading3.java