ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
NEDEN BESLENİRİZ? Büyüme ve gelişme Büyüme ve gelişme Organların çalışması Organların çalışması Hücre yenilenmesi Hücre yenilenmesi Yaşamın devamı Yaşamın devamı Zevk Zevk
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Bireyin, YAŞ YAŞ CİNSİYET CİNSİYET FİZİKSEL AKTİVİTE FİZİKSEL AKTİVİTE VÜCUT AĞIRLIĞI VÜCUT AĞIRLIĞI FİZYOLOJİK DURUM FİZYOLOJİK DURUM SAĞLIK DURUMUNA göre gereksinimi olan enerji ve bütün besin öğelerini yeter miktarda sağlayabilmesidir. SAĞLIK DURUMUNA göre gereksinimi olan enerji ve bütün besin öğelerini yeter miktarda sağlayabilmesidir.
Sağlıklı olmanın ilk şartı sağlıklı beslenmedir.
BESİN ÖĞELERİ Proteinler Proteinler Yağlar Yağlar Karbonhidratlar Karbonhidratlar Mineraller Mineraller Vitaminler Vitaminler Su Su
BESİN GRUPLARI ET GRUBU (2-3 porsiyon) Balık, tavuk, dana eti Balık, tavuk, dana eti Yumurta, kuru baklagiller Yumurta, kuru baklagiller Demir, protein, Demir, protein, B vitaminlerinden zengin Büyüme ve kan yapımında etkili Büyüme ve kan yapımında etkili
BESİN GRUPLARI SÜT GRUBU (2-3 porsiyon) Süt, yoğurt, peynir, çökelek Süt, yoğurt, peynir, çökelek Kalsiyum, protein, A ve B vitaminlerinden zengin Kalsiyum, protein, A ve B vitaminlerinden zengin Kemik sağlığı Kemik sağlığı Büyümede etkili Büyümede etkili
BESİN GRUPLARI SEBZE VE MEYVALAR (4-5 porsiyon) Vitaminler, posa ve karbonhidrat içerir Vitaminler, posa ve karbonhidrat içerir Hastalıktan korunma Hastalıktan korunma Vücudumuzun çalışmasında etkili Vücudumuzun çalışmasında etkili
BESİN GRUPLARI TAHILLAR VE TÜREVLERİ TAHILLAR VE TÜREVLERİ (6-11 porsiyon) Ekmek, makarna, pilav, çorba Ekmek, makarna, pilav, çorba Karbonhidrat ve B vitaminlerinden zengin Karbonhidrat ve B vitaminlerinden zengin Enerji verir Enerji verir
BESİN GRUPLARI YAĞLAR VE TATLILAR Zeytin, tereyağ, çiçek yağı Zeytin, tereyağ, çiçek yağı Reçel, bal, pekmez Reçel, bal, pekmez Enerji verir Enerji verir Lezzet arttırır Lezzet arttırır
BESLENME İLE İLGİLİ YAPILAN HATALAR Kavaltı etmeme Kavaltı etmeme Öğün atlama Öğün atlama Fast- food gıdala r Fast- food gıdala r
FAST – FOOD YİYECEKLER Kalp damar hastalıkları riskini arttırır Kalp damar hastalıkları riskini arttırır Katkı maddelerinden zengin Katkı maddelerinden zengin Posadan fakir Posadan fakir Kalsiyumdan fakir Kalsiyumdan fakir Enfeksiyon riskini arttırır Enfeksiyon riskini arttırır Kafeinli içecekler kemik yapısına zarar verir Kafeinli içecekler kemik yapısına zarar verir Hamburger menü kal. içerir Hamburger menü kal. içerir
ŞİŞMANLIK
ANEMİ (KANSIZLIK) Baş dönmesi Baş dönmesi Yorgunluk Yorgunluk İştahsızlık İştahsızlık Tırnakların incelmesi Tırnakların incelmesi Kısa nefes alma Kısa nefes alma
ÖNERİLER HER GÜN 4 TEMEL BESİN GRUBUNDAN BESİN TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN.
ÖĞÜN ATLAMAYIN MUTLAKA KAHVALTI YAPIN
GÜNDE EN AZ 2 SU BARDAĞI SÜT İÇME ALIŞKANLIĞINI EDİNİN
GÜNDE EN AZ 5 KEZ SEBZE VE MEYVE TÜKETİN.
AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERİ SATIN ALMAYIN
FAST – FOOD YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
EGZERSİZ Sağlığın korunması için HAFTADA 3-5 GÜN EGZERSİZ alışkanlığı kazanın.
TEŞEKKÜRLER