Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı, Sınıflandırma, Çeşitler ve Islah 3.Hafta 01.10.2013: Turunçgillerin Büyüme, Gelişme ve Fizyolojisi Üzerindeki Çevresel Sınırlamalar 4.Hafta 08.10.2013: Turunçgillerde Anaçlar , Turunçgillerde Bitki Yetiştiriciliği 5.Hafta 15.10.2013: Kurban Bayramı 6.Hafta 22.10.2013: II. European Chestnut Congress, Debrecen, Macaristan 7.Hafta 29.10.2013: Cumhuriyet Bayramı 8.Hafta 05.11.2013: Turunçgillerde Yabancı Otlar, Zararlılar, Hastalıklar, Turunçgil Meyve Kalitesi, Derim ve Sonrası Teknolojisi 9.Hafta 12.11.2013: International Plant Breeding Congress, Antalya 10.Hafta 19.11.2013: Arasınav 11.Hafta 26.11.2013: İncir 12.Hafta 03.12.2013: Zeytin 13.Hafta 10.12.2013: Trabzon hurması / Yenidünya 14.Hafta 17.12.2013: Kivi / Nar 15.Hafta 24.12.2013: Uygulama sınavı 09.04.2017 BB301 Zeynel DALKILIÇ
BB301 SUBTROPİK İKLİM MEYVE TÜRLERİ Zeynel DALKILIÇ 09.04.2017 BB301 SUBTROPİK İKLİM MEYVE TÜRLERİ 2 teorik + 2 uygulama Pazartesi 13:15-16:55 Yrd. Doç. Dr. Zeynel DALKILIÇ 0-533-5158159 zdalkilic@adu.edu.tr http://web.adu.edu.tr/user/zdalkilic 09.04.2017 BB301 Zeynel DALKILIÇ BB408
7.MEYVE KALİTESİ, DERİM VE DERİM SONRASI TEKNOLOJİSİ Hesperidium Ekzokarp – flavedo Mezokarp – albedo Endokarp – meyve suyu kesecikleri 09.04.2017
Meyve İçeriği SÇKM – meyve ağırlığının %10-20’sini oluşturur Monosakkaritler: glikoz, fruktoz Oligosakkarit: sukroz (sakkaroz) Polisakkaritler: nişasta, selüloz, hemiselüloz, pektin Organik asitler – sitrik asit %70-80’ni oluşturur. Askorbik asit – Vit. C, 18-20mg/100 ml tanjelo, 70 mg/100ml ‘Pineapple’ portakalı 09.04.2017
İçsel Meyve Kalitesi Standartları Limonin – 9-19 mg/l göbekli portakal, 8-25 mg/l ‘Honey’ mandarini Pektinler – anhidrogalakturonik karbonhidrat İçsel Meyve Kalitesi Standartları SÇKM:TA – 7-9:1 portakal, mandarin 5-7:1 altıntop Meyve büyüklüğü, kabuktaki yağ miktarı – Limon, laym 09.04.2017
Taze Meyve Albeni – Büyüklük, renk, kabuk düzgünlüğü, çekirdeksizlik Meyve Büyüklüğü ve Şeklini Etkileyen Etmenler Çeşit, anaç, ürün yükü, sulama, gübreleme Meyve Rengini Etkileyen Etmenler 25-29°C en uygun sarartma Meyve Bozulmalarını Etkileyen Etmenler 80 değişik etkenden dolayı oluşur. 09.04.2017
Turunçgil Meyve Bozukluklarının Nedenleri Biyolojik Etmenler Zararlılar, hastalıklar, hayvanlar Biyolojik Olmayan Etmenler Rüzgâr, dolu Çatlama, buruşma, granulasyon, stilüs ucu bozulması 09.04.2017
Derim Sonrası Teknolojisi Derim ve Paketleme Derim Yöntemleri – elle, mekanik - Sabah çiğ kalktıktan ve meyve kuruduktan sonra toplanmalıdır. - Meyvenin sapa bağlandığı yerdeki düğme düşmeMElidir. Makas ile kesilmelidir. Paketleme Evi İşlemleri 09.04.2017
Depolama ve Taşıma Depolama Kaynaklı Bozukluklar 0 / 4°C – portakal, mandarin >10°C – limon, laym, altıntop RH %95 09.04.2017
Depolama ve Taşıma Sırasında Meyve Kalitesindeki Değişimler Turunçgil meyveleri klimakterik değildir. %5-10 ağırlık kaybı 15°C’de 9 hafta depolama süresince SÇKM: ‘Marsh’ – değişmez ‘Hamlin’ – 8.1 9.5’e artar ‘Robinson’ – 10.9 12.1’e artar >30°C’de anaerobik solunumdan dolayı tat ↓ 09.04.2017
Derim Sonrası Hastalıkları Yeşil küf – Penicillium digitatum Mavi küf – Penicillium italicum Dalcık ucu çürümesi – Physalospora rhodina, Diaporthe citri Ekşi çürüklük – Endomyces geotichum Kahverengi çürüklük–Phytophthora citrophthora 09.04.2017
Patolojik Olmayan Derim Sonrası Bozuklukları Oleocellosis – yüksek turgordan dolayı yağ bezeciklerinin patlaması Kabuk yaşlanması Dalcık ucu kabuk bozulması 09.04.2017
Turunçgillerin İşlenmesi >%12 SÇKM, 14-16 SÇKM:TA, >36 meyve suyu renk puanı Teze sıkılmış meyve suyu – fresh squeezed fruit juice Pastörize meyve suyu – pasteurized fruit juice Dondurulmuş yoğunlaştırılmış portakal suyu – frozen concentrated orange juice Tek dereceli meyve suyu – single strength juice 09.04.2017
Arasınav 19.11.2013 09:45 09.04.2017
09.04.2017