Akarsu ve Göllerde İyileştirme Çalışmaları *HİJYEN GROUP END. HİZM.PAZ.SAN.TİC.
Özet Koku nereden kaynaklanıyor? Sorunun çözümü – Küçüksu Deresi Uygulaması Örnek Çözüm
Koku Nereden Kaynaklanıyor? Akarsu ve Göllerde Başlıca Kirlilik Aşırı Organik Madde Birikiminden Kaynaklanmaktadır. Mikroorganizmalar normalde organik atıklarla başedebiliyor ancak atıkların miktarı artınca sorun çıkıyor!
Kirliliğin yarattığı sorunlar Çamur (Çıkartma maliyeti yüksek, tüm ekosistemi yok edebilir, çıkan çamur ne olacak? Bertaraf edilmesi bir sorun! Akarsuyu filtre edebilirsiniz. (Çok yüksek maliyetli, ayrıca nitrat ve fosfatın arıtılması zor!) Kötü Koku! Çevredeki insanların yaşam kalitesi! Yıllardır kronikleşmiş bir sorunun çözümünün politik ve sosyal yansıması da etkili olacaktır. Biyoteknoloji (Doğal önlem, en mantıklı çözüm)
Başlıca Organik Yük Karbonhidratlar Proteinler
Oksidasyonla Parçalanma/Çürüme Karbonhidratlar Karbondioksit + Su Proteinler Amino asitler Amonyak Nitrit Nitrat Yukarıdaki her aşamada oksijen gerekmektedir. Sulardaki organik madde yükü çok yüksek olunca erimiş oksijen biter ve yukarıdaki reaksiyonlar tamamlanamaz!
Koku nereden kaynaklanıyor? Sularda oksijen çok azaldığında ya da tükendiğinde, pütrifikasyon (kokuşma) başlar. Hidrojen sülfit, amonyak ve metan gibi kötü kokan gazların oluşumuna neden olan mikroorganizmalar ortama hakim olurlar! Ortamda organik maddenin parçalanırken verdiği elektronu alacak oksijen kalmamıştır. O2 + 4H+ + 4e- 2H2O O yüzden zararlı mikroorganizmalar mevcut organik maddeyi kullanarak koku yapan uçucu bileşiklere indirgeyebilirler! (Kükürtlü ve Azotlu bileşiklerin hidrojen sülfit ve amonyağa redüksiyonu)
Çözüm: Etkin (Yararlı) Mikroorganizmalar Laktik asit bakterileri Mayalar Mantarlar Fototropik bakteriler
Koku Giderim Mekanizması EM uygulandığı andan itibaren kokuşarak parçalanma Fermentasyon yoluyla parçalanmaya dönüşür! EM organik maddeyi kontrol altına alır. Oksidasyon mikroflorasını bastırarak, ortama fermentasyon mikroflorasının hakim olmasını sağlar. Kokuşup çürüyerek bozunmanın önüne geçilmiş olur. Kokuşma sırasında hidrojen sülfit, amonyak ve merkaptanlar gibi uçucu bileşikler oluşturarak kötü kokular üreten mikroflora (Clostridium spp.) yerini antioksidan maddeler, vitaminler, yararlı biyoaktif maddeler üreten fermentasyon mikroflorasına bırakır. Organik maddenin parçalanırken verdiği elektron bu bileşiklerin oluşumunda kullanılır. Mevcut hidrojen sülfit ve kükürt ayrıca fototropik bakteriler tarafından, mevcut amonyak ise nitrifiye edici bakteriler tarafından besin olarak kullanılır ve konsantrasyonları azalır. Bu da kötü kokuların yok edilmesinde olumlu rol oynar. Yağların bozunması/oksidasyonu sırasında ortaya çıkan ve kötü kokulardan sorumlu olan diğer bileşiklerin oluşmasından da EM’nin antioksidasyon etkisi sayesinde kaçınılmış olur.
Küçüksu Deresi Çalışması Küçüksu Deresinde yıllardır birikmiş organik maddeler ileri derecede oksidasyona uğramış derede putrifikasyon (kokuşma) aşırı derecedeydi. Normalde, atıksu arıtma tesislerinde, doğal su havzalarında, mikroorganizmalar kompleks organik bileşikleri basit ve daha kararlı bileşiklere parçalarlar. Bunu yaparken de oksijene ihtiyaçları vardır. Bu tür parçalanma olayında organik maddeler elektron kaybederek oksitlenirler! Bu olayın adı da oksidasyondur.
Küçüksu Deresi Uygulaması 1. Uygulama spreyleme + ilave 3000 Litre 2. Uygulama spreyleme + ilave 2700 Litre 3. Uygulama spreyleme + ilave 2500 Litre Daha ilk uygulamadan sonra 3-4 gün içinde koku azalmaya başladı. 3 hafta içinde ise tamamen yok oldu!
Başlangıç… Oksidasyon Hidrojen sülfit Amonyak Merkaptanlar 3 hafta sonra… Fermentasyon Anti-oksidan maddeler Biyolojik aktif maddeler Vitaminler
Fermentasyon Anti-oksidan maddeler Biyolojik aktif maddeler Vitaminler Enzimler Fitoplanktonlar + Zooplanktonlar Balıklar ve diğer canlılar
Besin zincirinin en önemli halkası organik madde ve fitoplanktonlardır Besin zincirinin en önemli halkası organik madde ve fitoplanktonlardır. Bazı larvalar (caddis fly larva) doğrudan organik madde üzerinden beslenebileceği gibi bakterilerle beslenen larvalar da mevcuttur. Kurbağa yavrusu ve waterboatman’in (Türkçesi:?) ortaya çıkması suyun temiz olduğunu işaret eder. Bu kırılmış olan gıda zincirini yeniden tesis etmemiz sudaki besinlerin (başlıca azot ve fosfor) tüketilmesi için gereklidir.
Örnek bir akarsu için Çözüm Önerimiz 1700 metre uzunluk 10 ila 30 metre arasında genişlik ve 2 ila 4 metre arasında derinlik Akarsuda herhangi bir anda yaklaşık 100.000 m3 su var diyebiliriz.
Örnek Çözüm Önerimiz 1-Sıvı EM ilavesi + sprey 6 hafta içinde toplam 160.000 litre EM Başlangıç dozajı: 45.000 litre ilave + sprey 1. hafta 30.000 litre ilave + sprey 2. hafta 25.000 litre ilave + sprey 3. hafta 20.000 litre ilave + sprey 4. hafta 15.000 litre ilave + sprey 5. hafta 15.000 litre ilave + sprey 6. hafta 10.000 litre ilave + sprey Sonra 1/5000 oranında (dere debisinin 1/5000’i oranında EM) kaynaktan dozajlama veya 2 haftada bir 5.000 litre ilave + sprey.
Örnek Çözüm Önerimiz 2-Bukaşi Topları Bukaşi, Japonca’da fermente olmuş organik madde demektir. Bukaşi topları sürekli EM üreten fabrika gibi çalışır. Bukaşi + EM Seramik + Derenin dibinden alınan çamur + Melas + EM karıştırılarak yapılır. 1700 m uzunluk X 20 metre genişlik = 34.000 m2 Yaklaşık 2 metrekarelik dere yüzey alanına bir top gelecek şekilde 17.000 Bukaşi topu ilave edilecektir.
Bukaşi Topları Yapımı Bukaşi toprakla karıştırılır. Toprak yerine derenin çamuru kullanılabilir EMa ve melası karıştırın ve karışıma ilave edin. İyice yoğurun. Bu karışıma EM Seramik ilave edilir. Kuru ve güneş almayan bir yerde topları 30-35 C derecede 7-10 gün kurumaya bırakın. Topların yüzeyi beyaz renkli bir mantarla kaplandığında, toplar kullanıma hazırdır. Toplar göl ya da akarsuya atılır. Her bir top sürekli EM üretir.
Teşekkürler!