Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Bölüm 3: RADAR DEĞİŞKENLERİ Dr. Kurtuluş ÖZTÜRK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
  5.4 PROJE TRAFİĞİ Kırsal yolların tasarımı ile ilgili geometrik standartların seçimine esas olan trafik için genelde 20 sene sonraki trafik değeri alınır.
Advertisements

GİRİŞ BÖLÜM:1-2 VERİ ANALİZİ YL.
“Çifte Mıh Gibi Duruyordu Çaycuma Köprüleri Filyos Üzerinde” Köprü Hidroliği ve Çaycuma Köprüsü Yük. İnş. Müh. Onur DÜNDAR.
Yağış.
Akış Katsayısı Bir kanalın toplama havzasına düşen yağışların tamamı kanallara intikal etmez. Bir kısım buharlaşır, bir kısım yüzey boşluklarında tutulur,
IŞIK YOKSA RENK YOKTUR! Cisimler üzerlerine düşen ışığı yansıttıkları zaman onları görür ve rengini söyleriz. Eğer ışık yoksa renk de yoktur.
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
R2 Belirleme Katsayısı.
Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Hidroloji-Hidrojeoloji
İSTATİSTİK VE OLASILIK I
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
Tanımlayıcı İstatistikler
Kanallarda doluluk oranı
Özel Üçgenler Dik Üçgen.
HİDROLİK 7. – 8. HAFTA BORULARDA DÜZENLİ SIVI AKIMLARI.
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
USLE R FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
Bölüm 5: DUAL POLARİZASYON
STANDART SAPMA ARAŞ.GÖR. MURAT TANDOĞAN
METEOROLOJİ DERSİ YAĞIŞ-2 Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
BAĞIL HAREKET Bir cisim sabit bir noktaya göre zamanla yer değiştiriyorsa, bu cisim hareket ediyor demektir. Cismin hareketi sabit bir yere göre değilse.
KIZILIRMAK HAVZASI’NDA KURAKLIK ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Bölüm 2: RADARIN TEMELLERİ
Risk Tanımı ve Ölçülmesi
Değişkenlik Ölçüleri.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Ağırlık Ve Yoğunluk.
Yaygınlık Ölçüleri Bir dağılımdaki değerlerin ortalamaya olan uzaklıkları farklılıklar gösterir. Bu farklılıkların derecesi dağılımın yaygınlığı kavramını.
Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar
Bölüm 6: RADAR VERİ KALİTESİ ve UYGULAMALARI
ÖRNEK-1 F=180 kN ‘luk kuvvet etkisi altında kalacak olan b=140mm ve s=12mm boyutlarındaki St50 levhalar, St 44 malzemeden 22 mm çapındaki perçinler ile.
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLARI
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
RADAR TEORİSİ BÖLÜM 1: RADARA GİRİŞ BÖLÜM 2: RADARIN TEMELLERİ
CEBİRSEL İFADELER.
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
Kaynama, Erime ve Donma.
BÖLÜM 6 NEWTON’UN YASALARI VE MOMENTUMUN KORUNUMU Doğrusal momentum:
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Varyasyon Katsayısı
1 İki Kutuplu Doğrudan Dizili Ultra Geniş Bant İşaretlerin CM1-CM4 Kanal Modelleri Üzerindeki Başarımları Ergin YILMAZ, Ertan ÖZTÜRK Elektrik Elektronik.
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
USLE C FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
MADDELERİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
UZAYDA EĞRİSEL HAREKET
DEĞİŞKENLİK ÖLÇÜLERİ.
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
İçinde değişken bulunduran ifadelere cebirsel ifadeler denir. Örnek: 3x+1, 6x²+23x+7, 2xy+y gibi….
Tanımlayıcı İstatistikler
Uygulama 3.
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME
Konum ve Dağılım Ölçüleri BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
İSTATİSTİK II Örnekleme Dağılışları & Tahminleyicilerin Özellikleri.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Düzgün Elektiriksel Alan ve Sığa. Elektrik alan, =0 Uzaydaki bir noktadaki Elektrik alan vektörü, o noktaya konulan artı bir deneme yüküne etkiyen elektrik.
YAĞIŞ.
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Tek ve İki Boyutta Hareket
DEĞİŞKENLİK ÖLÇÜLERİ.
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 8. SINIF
DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
Yrd.Doç.Dr.İstem Köymen KESER
Sunum transkripti:

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Bölüm 3: RADAR DEĞİŞKENLERİ Dr. Kurtuluş ÖZTÜRK

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Başlıklar Reflektivite Hız Spektral Genişlik Yağış Oranı Z-R İlişkisi

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Reflektivite, Z HH En çok kullanılan radar değişkeni olan reflektivite, hedeften radara dönen gücün miktarıdır. “Eko” terimi uçak, kuş, böcek, kar, dolu ya da yağmur gibi hedeflerden geri dönen sinyali ifade eder.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Birimi dBZ’dir. Reflektivite değerinin artması hedeften daha fazla güç yansıtıldığını ifade eder. Hafif kar, radyasyonu çok az yansıttığı için reflektivite değeri 5-20 dBZ arasındadır. Orta şiddetli yağmur dBZ, büyük dolu dBZ civarında reflektivite değerine sahiptir.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Z HH hidrometeorun kesit alanına (cross section) bağlıdır. Buzun reflektivitesi, dielektrik katsayısı nedeniyle sudan daha azdır. –Yüksek yoğunluktaki buz için dielektrik katsayısı suyun %20’si kadardır. –Düşük yoğunluktaki buz için dielektrik katsayısı suyun %5’i kadardır. Z HH C-bant radarlarda önemli ölçüde atenüasyona maruz kalmaktadır.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan log(Z) = 10log(P r. R². C) Reflectivity (dBZ) = 10 log(P r ) + 20 log(R) + 10 log(C) Z = P r. R². C Z: Reflektivite Faktörü P r : Alınan güç R : Hedefin radara uzaklığı C : Radar sabiti

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Radar tek başına bir vorteksi (bu bir tornado, mezosiklon veya hurricane olabilir) tespit edemez ancak radar doğrultusundaki rüzgarın vektörel bileşeni olan radyal hızını tespit edebilir. Rüzgarın vektörel bileşeni teğetse, çok düşük bir radyal hıza sahiptir. Hız, V

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Radyal Hız

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Spektrum Genişliği Spektrum genişliği, bir radar pikseli içindeki hız dağılımının standart sapması olarak tanımlanır.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Bir radar pikseli, içinde milyonlarca hidrometeor olabilecek bir hacmi temsil eder. Her hidrometeorun kendi hızı ve hareket doğrultusu vardır.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Radar, bir radar pikseli içinde tek bir ortalama radyal hız verebilmek için, örnek bir hacim alanı içindeki tüm radyal hızların ortalamasını alır. Bir piksel içinde rüzgar sheari ve türbülansın küçük olduğu durumlarda, spektrum genişliği de küçüktür. Shear ve radyal hız büyükse spektrum genişliği de büyüktür.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Ortalama Spectral Width Değerleri (m/s) Türbülans Orta Şiddette ŞiddetliAşırı 47  8

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Yağış Oranı, R Radarlar yağış oranını direkt olarak ölçemezler. Yağış oranı, ampirik bir bağıntıyla Reflektivite Faktörden hesaplanır. Çok uzaktaki hedefler, radar tarafından kaçırılabileceği ve geri dönen sinyalde zayıflama olabileceği için bu hedefler için hesaplanan yağış oranı, radara yakın bölgelerdeki hedeflere göre daha düşük olur. Radar reflektivite faktörüden yağış oranı hesaplayabilmek için uygun Z-R bağıntısı kullanmak gerekir.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Z-R Bağıntısı Yağış Oranı R, ampirik olarak şu bağıntısıyla elde edilir: Z = A.R b Literatürde yağış tipi ve karakteristiğine göre kullanılan pek çok çeşitli A ve b katsayıları bulunmaktadır.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Z ve R arasındaki ampirik bağıntı Yağış TipiReferans Z = 140R 1.5 Z = 250R 1.5 Z = 200R 1.6 Çisenti Geniş yayılımlı yağmur Stratiform tipi yağmur Joss (1970) Marshall ve Palmer (1948) Z = 31R 1.71 Z = 500R 1.5 Z = 485R 1.37 Orografik yağmur Fırtınalı yağmur Blanchard (1953) Joss (1970) Jones (1956) Z = 2000R 2.0 Z = 1780R 2.21 Kar Gunn ve Marshall (1958) Sekhon ve Srivastava (1970) (after Battan,1973)

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Z-R bağıntısı –radar ve raingauge verisi –Disdrometreler tarafından hesaplanan damla büyüklük dağılımı (DSD) kullanılarak elde edilebilir. Radarlardan tutarlı yağış miktarı tespiti için uygun Z-R bağıntısı kullanmak çok önemlidir.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Radar dünyasında Marshall-Palmer Z-R bağıntısı orta enlemler için genel olarak kabul gören bağıntıdır. Marshall – Palmer Z-R Bağıntısı Z = 200R 1.6

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 A ve b katsayıları, Farklı radar sahaları Farklı mevsimler Farklı yağış karakterleri (konvektif/stratiform) Farklı yağış tipleri (dolu, kar vs.) için belirlenmelidir.

Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Aynı hacim içerisindeki 729 adet 1 mm çaplı damla ile 1 adet 3 mm çaplı damlanın radar reflektiviteleri neredeyse birbirine eşittir!