FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİİLLERDE ZAMAN
Advertisements

FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
1/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, işteş çatılıdır? Kalkmak üzere olan otobüse koşarak yetişti. Çocuk, annesini görünce.
ÇATILAR.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
GEÇİŞLİ - GEÇİŞSİZ FİİL
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
1.Öznesine Göre Çatılar 2.Nesnesine Göre Çatılar
DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
Köylü ulusun efendisidir.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
FİİLLERDE ÇATI.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
1- Nesnelerine göre fiiller 2- Öznelerine göre fiiller
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
Fiilimsi Nedir? Eylem kök veya gövdelerinden belli eklerle türeyerek girişik bileşik cümlelerde yan cümleciğin yüklemi görevini üstlenen sözcüklerdir.
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
TÜRKÇE DERSİ FİİLLERDE ÇATI.
Fiiller Nesibe Karadağ
Fiiller çatı bakımından ikiye ayrılarak incelenir.
FİİLDE ÇATI.
Serap çalIşkan akdenİz ünİversİtesİ türkçe öğretmenlİğİ
NESNESİNE GÖRE FİİLLER
FİİLLERDE ÇATI.
FİLLERDE ÇATI.
Özel Sevgi İlköğretim Okulu
FİİLLERİN ANLAM ÖZELLİKLERİ
Amacımız bu konuyu da hemen çözümleyip bilgilerimize bilgi eklemek.
Yüksek Türk!Senin için yüksekliğin sınırı yoktur.İşte parola budur.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
FİİLDE ÇATI.
FİİL ÇATISI.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
FİİLDE ÇATI HAZIRLAYAN: MUSTAFA UYSAL BİLGİSAYAR 1 DERSİ ÖDEVİDİR.
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
FİİLLERDE ( EYLEMLERDE) ÇATI
A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER
FİİLLERDE ZAMAN GELECEK Z. FİİLLER ŞİMDİKİ Z. GENİŞ Z. GEÇMİŞ Z.
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
FİİLLER(EYLEM) İş, oluş ve hareket bildiren sözcüklere fiil denir.
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ. Gramer kategorisi nedir? Fiillerin üç gramer kategorisi vardır: I. Çatı; II. Çekimlilik; III. Kişi. Bu gramer kategorileri,
FİİLDE ÇATI *Çatı: Fiillerin öznelerine ve nesnelerine göre aldıkları durumdur. *Çatı, fiillerle ilgili bir özelliktir. *İsim cümlelerinde çatı özelliği.
SORULAR. 1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir? a)Çocuklar elmaları soymadan yediler. b) Bir tanecik kibrit, koca ormanı yaktı.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
FİİLLERDE KİP.
Öznesine GöreÖznesine Göre Etken Etken Edilgen Edilgen Dönüşlü Dönüşlü İ şteş İ şteş Nesnesine GöreNesnesine Göre Geçişli Geçişli Geçişsiz Geçişsiz Oldurgan.
FİİLLERDE ÇATI. Çocuklar ben Dedektif Gadget. Ama Siz bana kısaca Hasan Abi diyebilirsiniz. Önemli bir görev için Türkiye’ye getirildim. Burada sizinle.
Türk Dili I Hafta 10 1 TÜRK DİLİ I Okutman Vedat BALKAN Hafta 10.
EYLEMLERDE ZAMAN Eylemin belirttiği iş, oluş, hareket ya da durumun geçiş süresine eylemin zamanı denir. “Ayşe ders çalışıyor.” cümlesinde çalışma işinin.
GENEL TEKRAR - 07 FİİL ÇATISI FEM DERSHANELERİ TÜRKÇE.
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
 Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde çatı”
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
FİİLLER(EYLEM) İş, oluş ve hareket bildiren sözcüklere fiil denir. Bir sözcüğün fiil (eylem) olup olmadığını anlamak için o sözcüğün hem cümledeki anlamına.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
FİİL ÇATISI.
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
FİİL ÇATISI A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Geçişli Fiiller 2. Geçişsiz Fiiller 3. Oldurgan Fiiller 4. Ettirgen Fiiller B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Etken.
2. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
KÖKLER EKLER.
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
Sunum transkripti:

FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre

A)ÖZNESİNE GÖRE 1) Etken Fiil : - 2) Edilgen Fiil: -l, -n 3)Dönüşlü Fiil: -n 4) İşteş Fiil: -ş

1) ETKEN FİİL SORU: Etken Fiil Nedir? Hangi eklerle yapılır? CEVAP: Eylemin bir özne tarafından yapıldığını gösterir. Etken fiilin belli bir eki yoktur. ÖRNEK :Horoz öttü. : Cümlesinde belli bir özne vardır.

2) EDİLGEN FİİL SORU: Edilgen Fiil Nedir? Hangi eklerle yapılır? CEVAP: Eylemin başkaları tarafından yapıldığını ifade eder. Fiile -n, -l ekleri eklenerek yapılır. Koşuldu, çizildi gibi. ÖRNEK: Araba al-ı-n-dı.:Alma eylemi başkası tarafından yapılıyor.

3)DÖNÜŞLÜ FİİL SORU: Dönüşlü Fiil Nedir? Hangi eklerle yapılır? CEVAP: Eylemin özneye döndüğünü, özne üzerinde gerçekleştiğini gösterir.Fiile -n eki eklenerek yapılır. ÖRNEK: Elif süsle-n-di. : Süslenme eylemi Elif üzerinde gerçekleşiyor.

4) İŞTEŞ FİİL SORU: İşteş Fiil Nedir? Hangi eklerle yapılır? CEVAP: Eylemin ortaklaşa yapıldığını ve birden fazla özne tarafından gerçekleştiğini gösterir. -ş eki eklenerek yapılır. ÖRNEK: Kuşlar öt-üş-üyordu. : Ötme eylemi birlikte yapılmaktadır.

B) NESNESİNE GÖRE 1) Geçişli Fiil: - 2) Geçişli Fiil: - 3) Oldurgan Fiil: -r, -t 4) Ettirgen Fiil: -dır, -tır, -dur, -dür, -dir, -tir, -tür, -tur

1)GEÇİŞLİ FİİL SORU: Geçişli Fiil Nedir? Hangi eklerle yapılır? CEVAP: Eyleme ne, neyi, kimi soruları sorulduğunda cevap varsa bu eylem geçişli denir. ÖRNEK: Elbiseleri yıkadı. Öznenin neyi yıkadığını göstermektedir.

2)GEÇİŞSİZ FİİL SORU: Geçişsiz Fiil Nedir? Hangi eklerle yapılır? CEVAP: Eylemde ne, neyi, kimi sorularının cevabı yoksa eylem dönüşsüzdür.Belirli eki yoktur. ÖRNEK: Ayşe koştu. : Eylemin nesnesi yoktur.

3) OLDURGAN FİİL SORU: Oldurgan Fiil Nedir? Hangi eklerle yapılır? CEVAP: Eylem olma, yapma ifade eder. Eylemin başkasına yaptırıldığını gösterir.Fiile -r, -t eklenerek yapılır. ÖRNEK: Yemek piş-i-r-di. Eylemin yapıldığını gösterir.

4) ETTİRGEN FİİL SORU: Ettirgen Fiil Nedir? Hangi ekle yapılır? CEVAP: Eylem yaptırma, oldurma ifade eder.Fiile -dir,-dır, -tir, -tır, -dür, -dur, -tür -tur eklenerek yapılır. ÖRNEK: Çocuğu koş-tur-du. Bir yaptırma söz konusudur.

KONUYLA İLGİLİ SORULAR Ali koş-uyor-du. Ahmet okula gid-ecek-miş. Elif ders çalış-y -sa -dı. Ayşe her yaz tatile gid-er-miş. Beraber pazara çık-malı-y-dı -k. Annem işini bitireme-di.