“Devlet baba bize tam buğday unundan ekmek yedir” Kampanyası Çocuk Böbrek Vakfı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SOYU TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR PINAR ERDEM 5C 131.
Advertisements

Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Evren ile insan arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur.
ÇOCUK ve REKLAM Araştırma sonuçlarına göre Batı ülkelerinde her çocuk, yılda ortalama 900 saat televizyon başında kalıyor ve bu süre içinde de en az 10.
 Vücudumuzdan 15 muhteşem görüntü Görüntüler Elektron Mikroskopu ile çekilmiş, Detaylar 1 - 5nm (nanometre) arası değişen boyutlarda...
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
Sistemi ISO imajdan boot ettiğimde karşımıza gelen ekran burda tercihimizi yapıyoruz.
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
Tam anlamıyla bir kış sebzesi olan ıspanak, kasım ayında pazar ve manavlarda boy göstermeye başlayıp, ta mart ayına, hatta martın sonuna kadar saltanatını.
Lütfen SESLİ izleyiniz...
DÜNYADA TÜRKİYE’DE VE ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜTÜN SALGINI Prof.Dr Recep Akdur.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ
SAĞLIK İÇİN SAĞLIKLI SÜT İÇİN PROGRAMI DR.DYT.MELTEM ŞAHİNLER SOYLU T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
SİBEL KURNAZ SERAP ARIMAN YAKUP ARSLAN
KONSTİPASYON (KABIZLIK)
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
Cumhur Korkut TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi
KURGU KUŞAĞI PLASTİK POŞET.
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
ÖĞRENCİM VE DİYABET ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ(DİYABET)
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
Henüz Hasta Olmadan Hipertansiyon
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
Eğitim Fakültesi’nde Çevre Okuryazarlığı
Temiz ve Güvenli ileti gönderme uygulamaları SLAYT GEÇİŞLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.
Son Zamanların tartışma konusu :
F1 YARIŞLARI VE TOYOTA Ahmet Murat DEMİR Salih Onur KASAP
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
Sahip olduğumuz mirası ne kadar iyi değerlendirebilir, üzerine ne kadar koyabilirsek, o kadar övünmeye hakkımız olur. Aksi takdirde, övünme, avunmanın.
SİGARA RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ HASTALIKLAR ŞUBESİ.
Yöremiz, Giresun ilimizin en güney kasabası, ŞEBİNKARAHİSAR
Gençlerin Sağlığı Prof.Dr.Hilal Özcebe Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
Sevdiğimiz sebze ve meyveler
PARÇACIKLARIN TOPLUMA KATKILARI. BİLİŞİM:WWW (World Wide Web) Parçacık fizikçilerinin a sistemini diğer fizikçilerle kolay, etkili ve hızlı bir şekilde.
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
Bize gelen, begendigimiz guzel mailleri, sevdiklerimizle paylasmak icin forward ediyoruz.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
PROJESİ.
FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
Şişmanlığın Ortaya Çıkış Nedenleri ve Sağlık Üzerinde Etkileri.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI
GÜNLÜK SU GAZETESI SPT ARAŞTıRMALARıNı GURURLA SUNAR.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
Avrupa’da doğal bir ilaç olarak kabul edilen keçi sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Keçi sütü tedavi edici ve kendine özgü üstün özelliklerinden.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Harika bir fosfor kaynağı… Kolesterol düşürücü etki…
GENÇLERDE UYUM.
ÇAY ŞEKERİYLE ALDIĞIMIZ BİR KARBOHİDRAT:FRUKTOZ
Sigara sağlığa zararları
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Beyaz ekmeğin vücudumuza olumsuz etkileri ve tam buğday unu ile yapılan ekmeğin yararları Dr. Ahmet Nayır.
Sunum transkripti:

“Devlet baba bize tam buğday unundan ekmek yedir” Kampanyası Çocuk Böbrek Vakfı

Beyaz Undan Yapılan Ekmeğin Sakıncaları Ülkemizde hergün yaklaşık 100 milyon ekmek yeniyor ve bunun büyük çoğunluğu beyaz undan yapılıyor. Beyaz undan yapılmış ekmek toplum sağlığı açısından büyük tehlikeler taşıyor. Beyaz un, organizmamız tarafından şeker ile aynı derecede muamele görüyor ve şeker hastalığını körüklüyor.

Beyaz Undan Yapılan Ekmeğin Sakıncaları Şeker hastalığı ilerleyen yaş ile daha da kendini belli ediyor. Şeker hastalığına bağlı böbrek yetersizliği, böbrek yetersizliği nedenleri arasında ilk sıraya yerleşiyor. Ayrıca beyaz ekmek içine katılan maddeler, sonuç olarak doğal değil ve vücuda zararlı olabiliyor. Lif içermediği için kabızlık ve ileri yaşlarda kolon kanseri riski de oluşuyor.

Beyaz Undan Yapılan Ekmeğin Sakıncaları Yetmiş milyonluk ülkemizde, 10 milyon üzerinde şeker hastası mevcut. Sağlıksız beslenme koşulları devam ettiği takdirde, bu sayı çok daha artacaktır.

Amaç ve Hedef Beyaz undan yapılan ekmek yerine tam buğday undan ekmek yenilmesi toplumda yaygınlaştırılmalıdır. Çünkü, tam buğday unundan yapılan ekmek, uzun süre tokluk sağlıyor. Şişmanlığı ve şeker hastalığını engelliyor. Kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor.

Bugünkü Durum Ülkemizde hergün yaklaşık 100 milyon ekmek yeniyor ve bunun büyük çoğunluğu beyaz undan yapılıyor. Şeker hastalığı giderek yaygınlaşıyor ve daha genç nüfusta görülmeye başlanıyor. Şeker hastalığına bağlı böbrek yetersizliği, diyaliz gibi zor ve pahalı tedaviler gerektiriyor.

Nasıl Bu Duruma Gelindi? Un yapımı sırasında, buğdayın lif içeren kısımları ayrılıyor. Elde edilen un, şeker ile aynı glisemik endeks denilen kan şekerini yükseltme özelliğine sahip oluyor. Tadı nedeni ile insanlar “beyaz ekmek bağımlısı” hale geliyorlar.

Tıp mensuplarının uyarıları, endüstiriyel bir yapı karşısında etkisiz kalıyor. Tam buğday unu, aslında daha ucuz olması gerekirken daha pahalı satılıyor. Tam buğday unu yapan eski değirmenler artık yok, yeni un fabrikaları da talep az olduğu için bunu üretmiyorlar.

Önümüzdeki Seçenekler Toplum bilinci yaratmak. Hükümet, millet meclisi gibi kurumlara durumun önemini anlatarak, tam buğday unu’nun doğal ve ucuz elde edilmesini sağlamak. Çünkü bu sorun ancak devlet iradesi ve köklü girişimler ile gerçekleşebilir.

Önerilen Konuyu gündemde tutmak. Tam buğday unu’nun yaygın ve ucuz bulunmasını sağlamak. Beyaz ekmek tüketiminin azalmasını, hatta zorlaştırılmasını gerçekleştirmek.