T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÇELTİK – AKGÖL PROJESİ Feyzullah PARLAK ( Planlama Başmüh. ) Metin PEKTAŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Su ! Neden Önemli ?... Ramsar DSİ GAP BM Tatlı Su Yılı
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
6.HAFTA Yrd.Doç.Dr. H. EYLEM POLAT
İMAR , PLANLAMA ve KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
GÖREVLERİMİZ  Görev kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin taşıyıcı sistemi ile zemin mekaniği mühendislik hesaplarını ve her.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
2- ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜN TOPRAK ve SU KAYNAKLARI POTANSİYELİ
Diferansiyel Denklemler
 Denizli İlimizde 2012 Yılı Ocak ve Şubat aylarında 18 İlçe ve İl Merkezinde Av Komisyonu toplantıları tamamlandı.  Denizli İlimizde 2012 Yılı Ocak Şubat.
-4- Mikrohavza (MH) seçimi ©cnokan slayt tercüme ile 45 dakika ©cnokan
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Türkiye’de verem savaşı dispanserlerine 2006’da kayıt edilen hasta sayıları Toplam hasta: –Olgu hızı: 28 / nüfus Yeni olgular: Tedavi.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Soruya geri dön
Strateji Geliştirme Başkanlığı
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ARALARINDA ASAL SAYILAR
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
1/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI. 2/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI.
SULANAN ALANLARIN DRENAJI
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
HARRAN-AKÇAKALE TUZLU TOPRAKLAR
This project is part of the International Climate Initiative. The Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety supports.
TEST – 1.
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi
DRENAJ ETÜTLERİ Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
Prof.Dr.Seçil ÖZKAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
DERS 11 KISITLAMALI MAKSİMUM POBLEMLERİ
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA ÖN ETÜD RAPORLARININ HAZIRLANMASI VE ÖNEMİ
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
Adalet ve Kalkınma Partisi
MURAT ŞEN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Üçgenler.
İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
İZMİR METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YAĞIŞ ve SICAKLIK RAPORU
Çevre ve Alan İlköğretim 6. Sınıf.
Diferansiyel Denklemler
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
Orman Bölge Müdürlüğü Sn Proje AdıSektörüYeriProjenin Durumu 1 Orman KadastroTarım/OrmancılıkMuhtelifİhalesi yapılmıştır 2 Orman Koruma ve İşletmecilik.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
AKARÇAY HAVZASI.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
2011 – EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ BAHAR YARIYILI
Araş.Gör. Barış Önol ve Doç.Dr. Yurdanur Ünal
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
Diferansiyel Denklemler
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
2. BÖLÜM SULAMA SİSTEMLERİ
8. BÖLÜM DRENAJ
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
İŞİN ADI: Nizip İlçesi Yağmursuyu Projesi Uygulama Projesi İDARE: Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü TARİH: 2015 ( 2 ay) İŞİN.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
Sunum transkripti:

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÇELTİK – AKGÖL PROJESİ Feyzullah PARLAK ( Planlama Başmüh. ) Metin PEKTAŞ ( Çevre Başmüh. ) Mevlit DİRİ ( Çevre Müh. ) Zeki GÜNEY ( Konya İÇOM )

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 2 / 21 PROJENİN TARİHÇESİ Geçmiş yıllarda ülkemizde yaşanan ve halk sağlığını ciddi boyutlarda tehdit eden sıtma hastalığının önüne geçilmesi ve tarımsal alanlardaki drenaj probleminin çözümü için DSİ 3. Bölge Müdürlüğü tarafından 1963 yılında “Sakarya Havzası Ön İnceleme Raporu” hazırlanmıştır.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 3 / 21 PROJENİN TARİHÇESİ Daha sonra 1972 yılında Akgöl bataklığının kurutulması ile çevre arazilerdeki drenaj sorunlarının giderilmesi amacıyla “Yunak- Akgöl Projesi Planlama Raporu” yayınlanmıştır.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 4 / 21 PROJENİN TARİHÇESİ DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından Çeltik- Akgöl bataklığının kurutulması çalışmalarına 1977 yılında başlanmış ve 1983 yılında tamamlanan 33 km. uzunluğundaki Akgöl ana boşaltım kanalı vasıtasıyla alanın suları boşaltılarak kurutulmuştur.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 5 / 21 PROJENİN TARİHÇESİ Gelen talepler doğrultusunda 1985 yılında DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından sulama amaçlı “Yunak-Akgöl Projesi Ön İnceleme Raporu” hazırlanmıştır.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 6 / 21 Yukarı Sakarya havzasında, Yunak ve Çeltik ilçelerinin sınırları içerisinde yer almaktadır. PROJENİN YERİ

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 7 / 21 Sulama amaçlı olarak düşünülmüş bir projedir. PROJENİN AMACI

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 8 / 21 PROJE KARAKTERİSTİKLERİ SU KAYNAKLARI (1985) Yerüstü su kaynakları: 115,39 hm³/yıl Yeraltı su kaynakları : 300,80 hm³/yıl

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 9 / 21 PROJE KARAKTERİSTİKLERİ TOPRAK KAYNAKLARI Etüt edilen saha : ha Sulamaya elverişli saha : ha

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 10 / 21 PROJENİN ÜNİTELERİ AKGÖL BARAJI Tipi : Homojen toprak dolgu Kret kotu: 896,0 m Kret uzunluğu: 1 830,0 m Yüksekliği (talvegden): 9,0 m (temelden): 16,0 m Toplam dolgu hacmi: m³

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 11 / 21 PROJENİN ÜNİTELERİ AKGÖL BARAJI Dipsavak uzunluğu: 60,0 m Dipsavak kapasitesi: 6,0 m³/s Dolusavak tipi: Kontrollü Dolusavak kapasitesi: 225,0 m³/s Yağış alanı: 1600 km² Maksimum su seviyesi: 894,5 m Toplam göl hacmi: 89,0 hm³ Çekilen su: 96,55 hm³/yıl Regülasyon oranı: % 84

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 12 / 21 PROJENİN ÜNİTELERİ AKGÖL SULAMASI Sulama sahası (brüt) : ha Sulama üniteleri YS-1 Çeltik cazibe sulaması: ha YPS-1 pompaj sulaması: ha YPS-2 pompaj sulaması: ha YPS-3 pompaj sulaması: ha YPS-4 pompaj sulaması: ha

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 13 / 21 PROJENİN DURUMU Projenin su kaynağını teşkil eden pınarlar, aradan geçen zaman içerisinde büyük oranda azalma göstermiştir. Ön inceleme raporunda 115,39 hm³ olarak belirtilen yerüstü su potansiyeli 2006 yılında 4,55 hm³ e kadar düşmüştür. Bu düşüşün esas nedeni proje sahasında açılan yeraltı suyu kuyularıdır.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 14 / 21 PROJENİN DURUMU

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 15 / 21 PROJENİN DURUMU

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 16 / 21 PROJENİN DURUMU Çeltik-Akgöl barajı ile ilgili olarak yapılan jeolojik etütler sonucunda, 1998 yılında yapılan Mühendislik Jeolojisi Planlama Raporuna göre, barajın su kaynağını teşkil eden pınarların rezervuar sahasında kalması nedeniyle, barajda 5 m den daha fazla su yüksekliğine müsaade edilmemiştir.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 17 / 21 PROJENİN DURUMU Etüd ve Plan Dairesi Başkanlığı ile yapılan 2007 Yılı Mutabakat Toplantısında, proje sahasının hidrolojik verilerine bağlı olarak bu sahada bir sulama projesinin geliştirilemeyeceği sonucuna varılmıştır.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 18 / 21 PROJENİN DURUMU

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 19 / 21 PROJENİN SON DURUMU Aradan geçen uzun yıllar sonunda değişen şartlar, sulak alanların gittikçe artan önemi ve yöre halkının da bu yöndeki talepleri doğrultusunda kuruluşumuzca yürütülen çalışmalar neticesinde alanın tekrar sulak alan haline getirilmesi uygun bulunmuştur.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü 20 / 21 PROJENİN SON DURUMU “Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi” kapsamında, gelen talebin değerlendirilmesi neticesinde kuruluşumuzca da uygun bulunan çalışmalar, kuruluşumuzun teknik desteğinde, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Alman Hükümeti GTZ programı ortaklığı tarafından yürütülmektedir.

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞEKKÜRLER