YAPISAL MODEL (SALVADOR MİNUCHİN)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN CİNSEL İSTEK BOZUKLUKLARINDA TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI
Advertisements

ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
Şİddet Muhammet GÜLER.
GERÇEK ÖZÜR BEDENDE DEGİL DÜŞÜNCE VE ANLAYIŞTADIR.
İÇİMİZDEKİ ÇOCUK DOĞAN CÜCELOĞLU.
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
KRONİK HASTALIK TANISINA İLK TEPKİLER Fadime Şahin
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
GRUBA YÖNELİK MÜDAHALE
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
Kişilik Bozukluklarında Tedavi ve Sağaltım
Psikoanalitik Aile Terapisinin Hedefleri
ŞİZOFRENİDE PSİKOSOSYAL TEDAVİLER PROJESİ
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
Aile eğitimi.
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
AİLE bilgidagi.com.
KRİZE MÜDAHALEDE AİLEYE YAKLAŞIM VE GENEL İLKELERİYLE AİLE TERAPİSİ
Sağlık Ortamlarında İletişim
ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
AİLE TUTUMLARI Funda HANOĞLU Psikolojik Danışman.
AİLE TUTUMLARI.
ENGELLİLER AİLE VE ÇEVRE
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
ŞİDDET NEDİR ? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
BÖLÜM 1 Hemşirelik Süreci, Fiziksel Tanılama, Sık Kullanılan Laboratuvar ve Tanı Testleri
“Stres ve Başa Çıkma Yöntemleri”
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK DAR ALANLI DANIŞMA KURUMLARI. Almanya'da devlet destekli yardım kurumları bünyesinde yabancılar için, belediyeler bünyesinde ise, herkes.
Bölüm 7 Yeme Bozuklukları
YB 207- UĞRAŞ TERAPİSİ FZT. MELİS BAĞKUR.
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
AİLE TUTUMLARI GATA 2 Nasıl Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsunuz?
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE GENÇLİK
BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ
Cinsel Uyum Sorunları Cinsel Kimlik; Bireyin kendi bedeni ve benliğini belli bir eşeylik içinde algılayışı, kabullenişidir. Cinsel Yönelim; Bireyde duygu,
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
BEYKOZ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
BÖLÜM 10 AÇIK SALDIRGANLIK ve ÖRTÜK ANTİSOSYAL DAVRANIŞ.
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
Gelişimsel Psikopatoloji Vaka İnceleme Projesi
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
Psikiyatride öykü alma ve muayene
ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE PALYATİF BAKIM
DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE
AİLE TUTUMLARI REHBERLİK SERVİSİ.
AİLE TUTUMLARI.
Travma Nedir? YAŞAMA TEHDİT! VÜCUDUN BÜTÜNLÜĞÜNE TEHDİT!
Risk faktörleri-koruyucu faktörler perspektifi
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR.
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
AİLE TUTUMLARI. 2 Nasıl Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsunuz?
ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık Sunumları:
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
AİLEDE İLETİŞİM.
Davranım Bozukluğu.
YARGI KARARLARI.
Sunum transkripti:

YAPISAL MODEL (SALVADOR MİNUCHİN) Ailenin yapısı: Aile bireyleri arasındaki etkileşim nasıl düzenlenmiştir? - Ailenin işlev örüntüleri ne kadar esnektir? - Aile bireylerinin yakınlığı ne kadardır? İç içe (enmeshed) ilişkilerden kopuk (disengaged) ilişkilere kadar değişir. - Ailenin ardalanı nasıldır? Destek kaynakları ve yaşamsal zorlayıcı etmenler nelerdir? Örn. Geniş aile, ev, iş ve okul ortamları. - Aile hangi gelişimsel dönemlerdedir? - “Hasta” olarak tanımlanan kişinin belirtileri ailede ne gibi amaçlara hizmet etmektedir ve ailenin etkileşim örüntüleri içine nasıl yerleşmiştir.

- Sınırlar Aile içi etkileşimin başlıca özellikleri: - İttifaklar - Güç dengeleri

Üç-eksenli Şema - Ailenin gelişimsel-işlevsel bozuklukları: Evlilik, çocuk sahibi olma, çocuk yetiştirme, ayrışma-bireyleşme, ayrılık/boşanma, tek-ebeveynli aile, yeniden evlenme ve süregen yapısal değişiklikler - Ailede alt sistem işlev bozuklukları: eşler arası, ana-baba çocuk ve kardeşler alt sistemleri. - Aile grubu işlev bozuklukları: yetersiz işlev görme, aşırı yapılandırılmışlık, sağlıksız bütünleşmeler, duygusal kopukluk, dezorganizasyon, sosyal yalıtılmışlık, sosyal sapkınlık, çeşitli gizler, gizemler, temalar ya da inançların egemenliği.

Sirkumpleks Model · Kohezyon (bütünlük) · Uyum becerileri - Kaotik - Esnek - Standart - Katı

Sistemik Aile Tedavisinin Temel İlkeleri 1. Varsayım Oluşturma · Aile neden o gün., o sorunla başvurmuştur? · Sorunun ortaya çıkmasına ve sürmesine yol açan olaylar ya da davranışlar nelerdir? · Aile sorunla baş etmek için ne tür yöntemler geliştirmiştir? · Sorun sürerse ailede neler olur? · Sorun ortadan kalkarsa ailede neler olur? 2. Döngüsellik · Aile bireyleri arasındaki yineleyici karşılıklı ilişkiler nasıl? · Her bir üye diğerlerinin davranışlarını nasıl etkiliyor ve onlardan nasıl etkileniyor? 3. Yansızlık · Aile bireylerine karşı · Düşüncelere, değer yargılarına, amaçlara ve inançlara karşı · Değişime karşı

Sistemik aile terapisinin aşamaları 1. Sosyal Aşama: · Ailenin ilk andaki davranışları nasıl? · Herkes nasıl oturmayı seçti? · Duygu durumları nasıl? · Kim kime ne yapmasını söylüyor? · Kim ilk konuşuyor? 2. Görüşmenin Yapılandırılması · Yeri · Saati · Oturum sayısı · Biçemi · Kuralları: Şiddet, gizlilik, kayıt vb.

1. Sorunun konuşulması · “Sizim buraya getiren nedir?” ya da “Sağlamak istediğiniz değişiklikler nelerdir?” · Aile sözü edilen sorunları çözmek için geçmişte neler denemiştir? · Aile bireyleri sorunu nasıl konuşuyor? · Kim önderlik ediyor? · Sözel ve sözel olmayan iletişim şekilleri nelerdir? · Neden şimdi başvurdular? · Belirtisinin sıkıntısını en çok kim çekiyor? · Belirtisinin sıkıntısını en az kim çekiyor? · “Hasta” birden iyileşse ne olurdu? · Belirtinin herkes üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?

Belirti nasıl sorulur? Ne? · Hastanın sunduğu sorun nedir? · Sorunun hizmet ettiği aile işlevi nedir? · Sorunun ardalanı (bağlamı) nedir? Neden? · Sorun neden var? · Neden o zaman ortala çıkmış? · Neden bu belirti? Ne zaman? · Belirti ne zaman ortaya çıkmış? · Ne zamanlar artıyor? · Ne zamanlar azalıyor?

· Belirtiyi kim taşıyor? · Belirti kimin varlığında ortaya çıkıyor? · Kiminle birlikteyken hafifliyor, kimle birlikteyken şiddetleniyor? · Belirtiden kim nasıl etkileniyor? Nasıl? · Belirti aileyi nasıl etkiliyor? · Aile belirtiyi nasıl etkiliyor?

4. Etkileşim aşaması 5. Tedavi planının ve amaçlarının tanımlanması aşaması 6. görüşmenin sonlandırılması Ailenin Gelişimsel Öyküsü · Eşlerin kendi aile öyküleri - Nerede doğmuşlar? - Ailelerin büyüklüğü - Nerede yetişmişler ve okula gitmişler? - Birbirlerini tanımadan önce ne işler yapmışlar? - Çocukluk yaşantıları ve aile bireyleriyle bugünkü ilişkilerini nasıl? · Eşler nasıl tanışmışlar? · Nasıl evlenmişler? · Evli bir çift olarak yaşamaya nasıl uyum sağlamışlar? · Çocuksuz dönem nasıl geçmiş? · Mesleki, sosyal ve cinsel uyumları nasılmış? · Çocukların doğmasıyla ailede ne gibi değişiklikler meydana gelmiş? · Kazanımlar ve sorunlar nasıl ele alınmış ve üstesinden nasıl gelinmiş? · Ailede beklenmedik krizler yaşanmış mı?

Aile Sistemine Katılmak: · Taklit (mimesis) · Uyum (accomodation) · Sürdürme (maintenance) · İzleme (tracking)

Formülasyon: · Sorunların kısaca betimlenmesi · Her bir aile bireyinin yaşı, işi, diğerleriyle ilişkileri ve içinde bulunduğu gelişimsel dönem · Soruna ilişkin terapistin görüşü. Sorunları yaratan ve sürdüren etmenler · Ailenin vasıfları, güçlü yanları ve değişme hevesi · Ailenin ekolojik yapısı (üst sistemleri) ve bundan nasıl etkilendiği

Ailenin Değerlendirilmesi ve Endikasyonları: 1- Belirtiyi taşıyan çocuk ya da ergense 2- Sorun cinsel alandaysa 3- Sorun ciddi bir aile ya da evlilik sorunuysa. Özellikle evlilik ilişkisinin geleceği, çocukların bakımı ya da aile bireylerinin sağlık / iş durumu tehdit altındaysa 4- Aile yakın zamanda bir yaşam ya da duygusal bir sorunla karşılaşmışsa. Ör. Ciddi hastalık, kaza, iş yitimi, ölüm, doğum ya da evden ayrılık. 5- Aile bireylerinden biri sorunun bir aile sorunu olduğunu düşünüyorsa, 6- Ailede birden fazla birey psikiyatrik tedavi görüyorsa 7- Bireylerin birindeki düzelmeyle eş-zamanlı olarak başka bir bireyde belirtiler ortaya çıkıyorsa 8- Bireysel ya da grup terapisinde aile sorunları ile çok fazla uğraşılıyor ve terapi başarısız oluyorsa 9- Bireyin değerlendirilmesinde belirtilerin, ailenin işleyişi açısından anlamlı olduğu kanısına varılırsa

Aile Terapisi Endikasyonları: 1- Evlilik sorunlarıyla baş vurulmuşsa 2- Aile bireyleri arasındaki ilişki sorunlarıyla baş vurulmuşsa 3- Aile ve iletişimde süregen sorunlar varsa. Ör. Projektif idantifikasyon, paranoid-şizoid işlev ya da şizofreni 4- Ergende antisosyal davranışlar varsa. Ör. Seçkisiz cinsel ilişkiler, madde kötüye kullanımı, suça ya da şiddete yönelik davranış 5- Ergenin ana-babadan ayrışmasına ilişkin sorunlar varsa 6- Çocuk ana-babayı denetliyor ya da yönetiyorsa 7- Diğer terapi biçimleri başarısız olmuşsa 8- Aile tedaviyi kabul ediyor ama birey etmiyorsa 9- Bireyin birindeki düzelmeyle eş-zamanlı olarak başka bir bireyde belirtiler ortaya çıkıyorsa 10- Ailede birden fazla bireyin terapi gereksinimi olmasına karşın koşullar elvermiyorsa

Aile Terapisi Kontrendikasyonları: 1- Aile bireylerini bir araya getirmek fizik koşullar nedeniyle olanaksızsa 2- Eğitimli bir terapist yoksa 3- Hastalığın geç döneminde baş vurulmuşsa 4- Sistemde oluşacak değişiklik hassas dengeleri bozarak aileden kopmalara yol açacaksa 5- Aile, bir okul ya da mahkeme gibi bir kurum tarafından sevk edilmişse.