GESTASYONEL DİABET Doç. Dr. Oluş APİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

Diyabet Eğitimi-3 İnsülinler ve kan şekerinin düzenlenmesi
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DİYABET
Şeker Hastalığı-DİYABET
Hipoglisemi Dr. E. Nazlı Gönç.
HİPERTANSİYON Prof. Dr. Namık Kemal Eryol Temel Bilgiler.
OBEZİTE.
GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
Yüksek Riskli Gebelikler
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
DİABETES MELLİTUS.
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Diyabet Tanı Algoritması
GESTASYONEL DİABETİN İLK ÜÇ AYDA TARANMASI VE TANISI Doç. Dr. Ayhan Coşkun KSÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD.
Tip 2 Diyabet ve İnkretin Hormonların Fizyolojik Rolü 1.
“Prenatal Taramada Güncel Durum” Artık Ultrason Gereksiz mi?
Tip 2 Diyabette İnsülin Tedavisine Geçiş ve İzlem
1/20 ÖLÇÜLER (Uzunluk) 4 metre kaç santimetredir? A B C D.
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
DİYABETÜS MELLÜTÜS BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ DİYABET HEMŞİRESİ SAFİYE ÇATALÇAM.
Gestasyonel diabet Dr. Yeşim özkaya.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE
DİYABETES MELLİTÜS Doç. Dr. Ayşin ÖGE Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü.
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Birinci Basamakta Hipertansiyon
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GEBELİKTE DİYABET.
RENAL FONKSİYON TESTLERİ
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Diabetes Mellitus ve İnsülin Tedavileri
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
GEBE DİYABETİKTE YAKLAŞIM
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Doç.Dr. Oğuzhan Deyneli Marmara Üniv. Endokrinoloji ve Metab. Hast. BD
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
Gebelikte Hematolojik Hastalıklar
DİYABETİK DİYALİZ HASTALARINDA KAN ŞEKERİ KONTROLÜ
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
Güncellemelerden Özetler
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI II
7. Metabolik Sendrom Sempozyumundan Önemli Başlıklar
ÜÇGENDE AÇILAR 7.sınıf.
DİYABET.
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ A N K A R A
Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD.
ERKEN GEBELİKTE GESTASYONEL DİYABET ÖNGÖRÜSÜ
DİABETES MELLİTUS Prof.Dr.Mustafa KUTLU GATA Endokrinoloji ve Metabolizma BD.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
DİABETES MELLİTUS Hemş. Cennet Tikenli
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
GEBELİK VE DİYABET Mehtap ELTUN.
Gestasyonel Diyabetes Mellitusun Erken Risk Değerlendirmesinde Yeni yöntem ARŞ.GÖR.DR.HATİCE ÇAVUŞ KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
Ebru erden 11-a 789. Gebelikte böbreklerde glomerüler filtrasyon hızı %40 artar. Plasenta hormonları böbreklerde su-tuz tutulmasına neden olur. Erken.
ORAL GL İ KOZ TOLERANS TEST İ MAH İ NUR AYD İ N ÖZEL ETIMED HASTANESI DIYABET E Ğ ITIM HEMŞIRESI.
Sunum transkripti:

GESTASYONEL DİABET Doç. Dr. Oluş APİ

DİABETES MELLİTUS SINIFLAMASI Tip 1 Diabetes Mellitus : İmmün nedenli İdyopatik Tip 2 Diabetes Mellitus : Periferik insülin direnci ön planda İnsülin sekresyonu yetmezliği ön planda .Gestasyonel Diabetes Mellitus Diğer spesifik tipler : - hücre fonksiyonunda genetik defektler Kromozom 12, HNF-1 a (MODY3) Kromozom 7, glukokinaz (MODY2) Kromozom 20, HNF - 4 a (MODY1) Mitokondrial DNA Diğerleri

GDM Patofizyoloji Periferik doku (kas) Pankreas GEBELİKTE İNSULİN KARŞITI HORMONLAR: BAŞTA HUMAN PLASENTAL LAKTOJEN İnsülin rezistansı Periferik doku (kas) Pankreas Azalmış insülin sekresyonu

Gestasyonel Diyabet (GDM) Gebelikte başlayan veya ilk kez gebelik sırasında tanı alan diyabet tipidir. İNSİDANS: % 3-5 Avrupa’da 5,000,000 canlı doğumda, 150,000-250,000 kadın GDM(+)

GDM Neden Önemlidir? Maternal Riskler Fetal Riskler Polihidramnios Makrozomi (>4000 g) Hipertansif komplikasy. Intrauterin ölüm Tekrarlayan genital/üriner enfeks. Travmatik doğum ve omuz distosisi Travmatik doğum Postnatal morbidite: İmmatür AC, hipogilsemi, hipokalsemi, hiperbilirubinemi, polisitemi Operatif vajinal doğum veya sezaryen Artmış YDYBÜ’ne yatış insidansı Aşikar DM riski Çocukluk ve adolesan çağda riskler

TANI RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Risk değerlendirmesi Düşük-risk: Glukoz yükleme testi opsiyoneldir, ancak sayılı tüm kriterler mevcut bulunmalıdır: Yaş <25 Gebelik öncesi normal kilo. Düşük riskli etnik gruba mensup olmak. Birinci derece akrabalarda DM öyküsü bulunmaması. Anormal glukoz tolerans öyküsü bulunmaması Kötü obstetrik öykünün bulunmaması

Risk değerlendirilmesi Yüksek risk: Obesite (VKİ > 27 kg/m2) Gestasyonel diabet öyküsü Glukozuri Diabet için aile hikayesi

Risk Değerlendirmesi Yüksek riskli hastalarda, gebeliğin başında kan şekeri taranmalıdır: Hiperglisemisi olmayan, yüksek/orta riskli hastalarda ise, GTT yapılmalıdır. AKŞ >125mg/dL veya her hangi bir zamanda bakılan plazma glukoz >200 mg/dL: Daha sonra bu değerler doğrulanırsa,diabet için tanı koydurur.

50-g oral glukoz yükleme testi 50-g oral glukoz yükleme testi, GDM için tarama testidir. Açlık veya toklukta uygulanabilir. Açlıkta uygulandığında testin hassasiyeti artar. 1. saat > 130-140 mg/dl, plasma değeri, 3 saatlik 100 gr. OGTT için eşik değerdir. İlk tarama negatif ise, 24-28. haftada test tekrarlanmalıdır.

Risk değerlendirilmesi Orta risk: GTT 24-28. haftalar arasında uygulanır. İki aşamalı: 1-) 50-g oral glukoz yükleme testi 2-)100-g OGTT Tek aşamalı: 100-g OGTT

GESTASYONEL DM TANI ADA 100-g 75-g WHO AKŞ 95 126 1.Saat 180 ----- 155 140 3.Saat Taramada >180-200 ise, OGTT yapılmaz, GDM var demektir. En az 2 değer yüksek bulunacak.

3 saatlik Oral glukoz tolerans testi Gereksinimler: - Test öncesi 3 gün normal diyet (en az >150g/gün KH alımı) - 10 günlük süre içinde diüretik kullanılmaması. - En az 8-14 saatlik açlık - Test sabah saatlerinde istirahatte iken yapılmalıdır. 250 ml su içinde oral olarak 75 gm (100 gm) glukoz 5 dakika içinde verilir Glukoz tolerans testi için kriterler: Maksimum kan glukozu gebelik esnasında değişkenlik gösterir: - açlık 90 mg/ dl, - bir saat 165 mg/dl, - 2 saat 145 mg/dl, - 3 saat 125 mg/dl. Bu değerlerden 2 ya da daha fazlası geçilirse, hasta bozulmuş glukoz toleans testi var olarak kabul edilir.

TEDAVİ Medical nutrisyon tedavisi (MNT) Hasta tarafından günlük kan glukozu takibi (SMBG) İhtiyaç halinde insulin (~ %20) Erken ve doğru tedavi ile, kompliksyonları azaltmak mümkündür.

TEDAVİDE HEDEF Kan glukozunun normalizasyonu Özellikle tokluk kan şekerleri, makrozomi ile yakından ilişkili Kanıta dayalı tıp çerçevesinde, net olarak belirlenmiş hedef değerler olmasa da, üst sınır değerler belirlenmiştir. Komplikasyonları önlemede optimal glukoz değerleri araştıran bir çalışma var: HOPA Hyperglycemia and adverse perinatal outcome çalışması

GDM’de hedef değerler Test zamanı Kan glukozu Açlık 95 mg Tokluk 1. saat 140 mg Tokluk 2. saat 120 mg Ortalama

1-Medikal nutrisyon tedavisi (MNT) Medikal nutrisyon tedavisi, gebeliğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeterli kalori ve besin maddelerini içermelidir ve önceden belirlenmiş olan maternal kan glukoz seviyeleri ile tutarlı olmalıdır. Kalorisiz tatlandırıcılar orta miktarda kullanılabilir.

Önerilen Günlük Kalori Alımı VKİ (kg/m2) Kalori/kg < 19.8 35-40 19.8-29 30-32 > 29 24-25

Diyet içeriği : % 35 - 40 karbohidrat, % 20 - 25 protein, % 35 - 40 yağ (%10 doymuş yağlar, %10’a kadar çoklu doymamış yağ asitleri ve geri kalanı tekli ansatüre kaynaklardan)

Günlük Karbonhidrat Dağılımı Saat Öğün Toplam günlük karbonhidrat yüzdesi 8:00 Sabah 10 10:30 Sabah ara öğünü 3 13:00 Öğlen 30 15:00 Öğlen ara öğünü 17:00 5 20:00 Akşam 23:00 Gece

İzlem İdrarda glukoz izlemi gestasyonel diabetes mellitusta yararlı değildir. İdrarda keton izlemi kalori kısıtlaması ile tedavi edilen kadınlarda yetersiz kalori ya da karbonhidrat alımını saptamada faydalı olabilir.

İzlem Kan glukozunun kendi kendine günlük olarak ölçülmesi, aralıklı olarak muaynehane/hastanede ölçülmesinden daha üstündür.

Egzersiz Öğün sonrası 15-20 dakikalık egzersiz, kan gukozunu istenen değerlerde tutmaya yardımcı olabilir. Kişisel egzersiz programları: Günde 20 dakika ile başlanıp, günde 45 – 60 dakikaya çıkılabilir. Hayat stili değişimi: Doğum sonrası devam etmeli!

Oral AntiHiperglisemik Ajanlar Çoğu plasentayı geçer ve fetüste istenmeyen metabolik etkilere yol açabilir. Fetal insulin üretimini arttırarak, fetal büyüme anormalliklerine ve ciddi neonatal hipoglisemiye yol açabilirler. Yanızca, glyburide plasentadan minimal oranda (%4) geçer. MNT ve egzersize ek olarak kullanımı, hedef kan glukozu değerlerine ulaşılmasını sağlayabilir. Daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

2-insülin tedavisi MNT kendi kendine ölçülen glukozu aşağıdaki seviyelerde tutmaya yetmediği zaman önerilmektedir: Açlık tam kan glukozu <95 mg/dL Açlık plazma glukozu <105 mg/dL ya da 1 saat postprandial tam kan glukozu <140 mg/dL 1 saat postprandial plazma glukozu <155 mg/dL 2 saat postprandial tam kan glukozu <120 mg/dL 2 saat postprandial plazma glukozu <135 mg/dL

İnsülin tedavisi …..devam HEDEF Kendi kendine glukoz izlemi, agresif insülin tedavisi ile birleştiğinde maternal normoglisemi elde edilmesini sağlar (açlık ve öğün öncesi glukoz 50-80mg/dl ve 1 saat postprandial glukoz <140mg/dl)

Hangi Insulin? Ve Dozu? Regüler insulin Hızlı etkili insulin analogları: Lispro, Aspart, Glulysine NPH insulin Uzun etkili insulin analogları: Glargine, Detemir

İnsülin tedavisi …..devam İnsülinin toplam ilk dozu hastanın kilosuna göre şu şekilde hesaplanır: İlk trimesterde .......... kilo x 0.7 İkinci trimesterde ........ kilo x 0.8 Üçüncü trimesterde........... kilo x 0.9

İnsülin tedavisi …..devam Günde iki kez (kahvaltı öncesi ve akşam yemeği öncesi) kısa ve orta etkili insülin enjeksiyonu Günde dört kez kısa etkili insülin ve bir kez NPH enjeksiyonu genellikle hastaların çoğunda kan glukozunun kontrolü için yeterlidir. Aksi taktirde subkutan insülin pompası kullanılır.

3-Hospitalizasyon Kan glukozu iyi kontrol altına alınamayan hastalarda, genellikle tedavinin başlanacağı dönemde insülin dozunun ayarlanması için kısa süreli bir hospitalizasyon gerekir.

GDM ve Gebe takibi Tanı sonrası ultrasonografi ile fetal büyüme takip edilmelidir: Fetal büyüme ve kilo tahmini, 3-4 hafta ara ile takip 37-38 haftada fetal ağırlık tahmini (> 4000 gm C/S) İnsulin tedavisi alan ve /veya kötü glisemik kontrolü olan hastalarda 34. haftada haftalık biofizik profile başlanmalıdır.

Doğumda Glukoz Takibi Kan glukozu < 95 mg/dl ise, glukoz içermeyen i.v. Sıvı tedavisi ve 2 saat ara ile KŞ takibi Kan glukozu > 95 mg/dl ise, i.v. insulin ve dengeli glukoz solüsyonu ( 100cc/sa) ve 15 dakika ara ile KŞ takibi Kontinü insulin infüzyonu (>16 saat) kanda potasyum takibi yapılmalı

Insulin Doz (U/sa) Kan glukozu (mg/dl) Titrasyon 1.0-2.0 100-150 IV puşe 2.0 151-180 3.0 181-220 4.0 220 <

Doğum Sonrası Takip Doğumun hemen sonrasında insulin tedavisi kesilmelidir. Doğumdan 24 saat sonra AKŞ bakılmalıdır. Laktasyon önerilmelidir. Kilo kaybı ve fiziksel aktivite önerilmelidir. Postpartum 6 hafta sonra 75-g OGTT önerilmelidir. OKs ve Progesterone içeren RIA kontraendike değildir.

75-g OGTT Teşhis AKŞ 2. Saat TKŞ Normal Değer < 110 < 140 Ara Değer 110 - 125 140-199 Diabet >= 126 >= 200

EVE GÖTÜRÜLECEK MESAJ Tüm gebelere 24-28. gebelik haftasında 50gr glikoz ile “glikoz tarama testi” yapılmalıdır. Yüksek riskli hastalarda ise ilk başvuruda tarama uygulanmalıdır, Tarama testinde 1. saat KŞ>140 mg/dl ise OGTT yapılmalı, Standart OGTT 100 gr glikozla yapılır. 75 gr’da kullanılabilir. GDM’in tanı ve tedavisi, hiperglisemiye sekonder gelişebilecek maternal ve fetal risklerin azaltılmasını sağlar.

TEŞEKKÜRLER