21 Mayıs Dünya Süt Günü www.kartaltarim.gov.tr.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
MEYVELER VE VÜCUDA YARARLARI
Türkiye’nin en büyük mail grubu Türkiye’nin en büyük mail grubu Lütfen slaydı tüm sediklerinizle paylaşınız Hayat paylaştıkça güzeldir.
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
SÜT HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HERŞEY
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
SÜT VE BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ MAYIS SÜT HAFTASI
SAĞLIK İÇİN SAĞLIKLI SÜT İÇİN PROGRAMI DR.DYT.MELTEM ŞAHİNLER SOYLU T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi.
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BEBEK GEBELİK GENÇLİK ÇOCUK YAŞLILIK BESLENME Yaşam Döngüsü.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ. Okul çocukları Neden özel grup ? 1. Sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içindedirler. 2. Okul, çocukların evlerinden sonra.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
VİTAMİNLER.
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİKLERİ Gaziantep Üniversitesi.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
BESİNLER.
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Vİtamİnler BAŞLA.
Beslenme nedir ? İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda.
PROJESİ.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
TÜKETİCİ HAKLARI En son yaptığınız alışverişi hatırlıyor musunuz?
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİTKİLER VE SU.
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
Sağlıklı Beslenme.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SEBZELER.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
YİYECEKLER-İÇECEKLER
Sağlıklı Beslenme.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

21 Mayıs Dünya Süt Günü www.kartaltarim.gov.tr

BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ ETKİNLİKLERİ AMACIMIZ İşlenmiş gıdaların kullanımının hızla artmasına paralel olarak, tüketicilerin gıda tüketimi konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunmaktır.

GIDA ?

Gıda insanın varlığını sürdürebilmesi, büyümesi, çoğalması, ekonomik etkinliklerde bulunabilmesi için gerekli olan besin öğelerinin kaynağını oluşturan her türlü yiyecek ve içecektir.

BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİ OLMANIN İLK ŞARTI ....

DENGELİ BESLENME

Dengeli beslenme : her besin grubundan gerektiği kadar ve zamanında almak; tek yönlü beslenmemektir.

Dengeli Beslenmenin İlk Şartı En Önemli Öğün Olan Kahvaltı Mutlaka Yapılmalıdır.

BESİN PİRAMİDİ

Okul öncesi çocukların %16’ sının beslenmesi bozuktur. %2.1’ inde ileri derecede malnutrisyon Zayıflık-kısa boyluluk %14-25 Anemi %17-35 Parazitler %30-50 A ve B vit yetersizlikleri %15-37 D vit. Yetersizlikleri %20 C vitamini yetersizlikleri %27 B2 yetersizlikleri %25-40 Basit guatr %30.3 Diş çürükleri %43-85 Kalsiyum yetersizlikleri %44-72 Şişmanlık %4.8-6 Gebelik öncesi dönemde beslenme ….kronik hastalıklar Folik asit….gebeliği ilk 4 haftasına kadar etkin Gebelikte anemi (%50-70)…bebekte anemi 0-2 yaşta Anne sütü almazsa iyot yetersizliği,ve anemi zekada 35 puana yakın bir düşüş.Beyin gelişiminin en hızlı olduğu yaşamın ilk 3 yılındaki kötü beslenme okul çağında öğrenme performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Çocukluk çağı şişmanlıkları kalıcı çünkü hücreler bölünmekte İlkokul çağında beslenme çok önemli fiziksel gelişme yanında bilişsel performans yakından etkileniyor. Yine bu dönemdeki anemi ve iyot yetersizlikleri çocuklarımız için çok önemli Geleceğin anneleri genç kızlarımız iyi beslemezlerse meme glandları iyi gelişmediğinden verimsiz emzirme Adolesanlar yeterli kalsiyum almadıklarında osteoporoz riski ile karşı karşıyalar YAŞAM BOYU BESLENME

Günde 1200 mg kalsiyum almak için alternatif gıdalar 17 kg elma veya 3 kg çavdar ekmeği 13,5 sığır eti 1 litre süt

SEBZELER ve MEYVELER

Sebze-Meyveler ve İçerdiği Vitamin-Mineraller PROVİTAMİN A: ıspanak, patlıcan, soğan, maydanoz, mandalina, şeftali B VİTAMİNİ: lahana brokoli, patates, soğan, kiraz, ananas, elma, muz, erik C VİTAMİNİ: sivri biber, ıspanak, lahana, brokoli, patates, soğan, turp, tere, kivi, mandalina, ananas, elma, armut, şeftali D VİTAMİNİ: domates E VİTAMİNİ: lahana, elma, muz, erik K VİTAMİNİ: roka MİNERALLER (ve/veya antioksidan): fasulye, bezelye, karnabahar, pırasa, enginar, kereviz, semizotu, soğan, sarımsak, havuç, salatalık, marul, roka, şalgam, ananas, elma, muz,şeftali

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Yırtık Yamuk Açılmış Paketli Gıdaları Satın Almamalıyız.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? KONSERVE-SALÇA Kapağı Şişmişse Kutu Eğilmiş ve Yamulmuşsa Gözle Görünür Küflenme Varsa Kesinlikle Uzak Durmalıyız

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? ETİKET Son Kullanma Tarihi Geçmişse Kayıt/Onay No’su Yok ise Firma Adı Yazmıyorsa Üretim Yeri-Adresi Belirtilmemişse Bu Gıdaları Satın Almamalıyız.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLER Toz ve Kir Mikrop Fiziksel Tehlikeler İçerebilir. Kesinlikle Satın Almamalıyız.

SAĞLIKLI BİR BESLENME İÇİN BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ GEREKİR!

DÜNYA SÜT GÜNÜ 21 MAYIS

Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan,kendisine has tadı,kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.

Sütte vücut için faydalı birçok madde vardır! 1 litre sütün ağırlığı 1030 gr dır. 36 gr süt yağı, 38 gr protein, 52 gr karbonhidrat, 7 gr mineral madde ve vitamin, 897 gr su içerir.

SÜT İÇMELİYİZ ÇÜNKÜ...

• Büyüme ve gelişmeyi destekler. • Mide rahatsızlıklarını giderir. • Kemikleri sertleştirir ve kemik  erimesini önler. • Büyüme ve gelişmeyi destekler. • Mide rahatsızlıklarını giderir. • Sindirim sistemini düzene sokar. • Beynin çalışmasında ve gelişiminde faydalıdır. • Bağışıklığı güçlendirir. • Yağsız süt kolesterolü düşürür. • Kanserin önlenmesine yardımcı olur. • Hücre ve doku oluşumunda rol alır.Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı • Dişleri korur ve  çürükleri önler. • Virüs ve mikroplara karşı savaşır.

PEKİ, HERGÜN SÜT İÇMEZSEN NE OLUR?

Büyüyemezsin !!!!!!!!! Derslerin aklına girmez !!!!!!!! Kendini hep yorgun hissedersin !!!!!!!! Dişlerin çabucak çürür !!!!!!!!!

Süt nasıl elde edilir?

NERELERDEN SÜT ALIRIZ? SÜT SATAN SOKAK SÜTÇÜLERİNDEN YA DA MARKETTEN,BAKKALDAN (ŞİŞE VE KUTU SÜTLER)

Kova? İnek? Ortam? Sağım işlemini yapan kişi? SOKAK SÜTÜ-SAĞIM Kova? İnek? Ortam? Sağım işlemini yapan kişi?

Güğüm? Kamyonet? Hava? Sıcaklık? SOKAK SÜTÜ-TAŞIMA Güğüm? Kamyonet? Hava? Sıcaklık?

Kaynama Protein? Vitamin? Mikroplar? SOKAK SÜTÜ-EVDE Kaynama Protein? Vitamin? Mikroplar?

Protein  Vitamin  Mikrop?  Kaynama Sırasında Protein  Vitamin  Mikrop? 

İŞLENMİŞ SÜT Ortam

İŞLENMİŞ SÜT Sağım

Şişeleme

Modern, Soğutuculu Süt Tankerleri İŞLENMİŞ SÜT-TAŞIMA Modern, Soğutuculu Süt Tankerleri

1 Süt Alım (Süzme,Soğutma) 2 Pastörizasyon 3 Koku Giderme 4 Soğutma 5 Paketleme 6 Depolama 7 Sevkiyat

Protein  Vitamin  Mikrop  FABRİKADA… Protein  Vitamin  Mikrop 

Pastörize ve sterilize sütün faydaları Çiğ sütteki insan sağlığına zararlı bakteriler yok edilmektedir.

UHT süt özelliklerini ve besin değerini uzun süre koruyabilir.   

BÜYÜMEK İÇİN...

GÜÇLÜ VE AKILLI OLMAK İÇİN...

SABAH AKŞAM... SÜTÜNÜ MUTLAKA İÇ!!!

BU SUNUMUN GERÇEKLEŞMESİNDE KATKILARINDAN DOLAYI; İSTANBUL VALİLİĞİNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE OKUL YÖNETİMİ VE ÖĞRETMENLERİNE VE SİZ DEĞERLİ ÖĞRENCİLERİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ. GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI MARMARA BÖLGE ŞUBE YÖNETİMİ