SÖZCÜK ÖBEKLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

HARFLERİMİZ HAZIRLAYAN ABDULLAH BÜYÜKYILDIZ
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Betül gürlek SÖZCÜKTE ANLAM.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
DERS: TÜRKÇE KONU: ANLAM BİLGİSİ.
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
1- İki kanadı , birde küçük gagası var . Cik cik deyip durmadan uçar..
Köylü ulusun efendisidir.
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
TAMLAMALAR.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
TAMLAMALAR.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
SÖZCÜK GRUPLARI.
 ANLAMI PEKİŞTİRMEK GÜÇLENDİRMEK VE ÇEKİCİ KILMAK İÇİN DEĞİŞİK YOLLARLA OLUŞTURULAN SÖZCÜK GRUPLARINA İKİLEME DENİR.
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
9. Sınıf Dil ve Anlatım 3-7 MART
KONULAR İSİM TAMLAMALARI EDAT GRUBU SIFAT TAMLAMALARI BAĞLAMA GRUBU
En az iki ismin bir araya gelerek bir kavramı veya bir varlığı karşıladıkları söz öbekleridir. Tamlamalarda “tamlayan” ve “tamlanan” bulunur. Tamlayan.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
İkilemeler.
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Yansıma sözcükler İkilemeler SÖZCÜKTE ANLAM
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
İKİLEMELER.
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
SÖZ ÖBEKLERİ (GRUPLARI)
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
İSİM TAMLAMALARI.
DEYİMLER.
AD TAMLAMALARI “Şu dağların eteği, Bu kovanın peteği,
İKİLEMELER Anlamı güçlendirmek, pekiştirmek ve anlatımı daha etkili hale getirebilmek için oluşturulan sözcük grubuna İkileme denir. Not 1: İkilemeyi.
MEŞE İLE SAZ.
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sunum transkripti:

SÖZCÜK ÖBEKLERİ

Rivayet ederler: Engürü ile Çengürü: Engürü ile Çengürü arasında: Bir kent: Bu kent: Misk ü amber: Cennet misali: Kentin ortasına:

Öyle bir konak: Görenlerin parmağı ağzında kalırmış: Bu konakta: Bir derebeyi: Sözüm ona: Bu bey: Kendini dev aynasında görmek: ...gördüğü için:

Gözünü daldan budaktan sakınmayan: Padişah bile: Başa çıkamamış: Suyuna giderek: Avucunun içine almış: Padişahın başı: Başı darda kalmak: Başvurmak:

Gözdağı vermek: Musallat etmek: Sırtını dayamak: Her işe burnunu sokmak: İstediği gibi: Hangi taşı kaldırsan altından çıkmak: Suyu kevser / Toprağı cevher:

DEYİMLER (Çapanoğlu metninden) Cennet misali: Parmağı ağzında kalmak: Sözüm ona: Kendini dev aynasında görmek: Gözünü daldan budaktan sakınmamak: Başa çıkamamak: Suyuna gitmek: Avucunun içine almak:

Başı darda kalmak: Başvurmak: Gözdağı vermek: Musallat etmek: Sırtını dayamak: Her işe burnunu sokmak: Hangi taşı kaldırsan altından çıkmak:

DEYİMLER Deyimlerin sözcükleri değiştirilemez, çıkarılamaz. Kalıplaşmıştır. En az iki sözcükten oluşur. Mecaz anlamlı, hem gerçek hem mecaz anlamlı, gerçek anlamlı deyimler vardır. Sözü etkili kılmak, ilgi çekicilik sağlamak amacıyla başvurulur.

İKİLEMELER Kara kara, usul usul, harıl harıl… Alt üst, aşağı yukarı, küçük büyük… Ses seda, kılık kıyafet, eş dost… Eciş bücüş, abur cubur, allak bullak… Eğri büğrü, ufak tefek, çoluk çocuk… KALIPLAŞMIŞ İKİLEMELER Bellibaşlı, darmadağınık, civciv, gırgır, peşpeşe, alışveriş, cızbız, karmakarışık, öteberi

İKİLEMELER Tümcelere çeşitli anlam ilgileri katmak, anlatım gücünü artırmak, anlamı pekiştirmek amacıyla aynı sözcüğün yinelenmesi, anlamları yakın ya da karşıt olan ya da sesleri birbirini andıran sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşur. Bu nedenle anlamsal özellikleri ve oluşumları bakımından iki başlıkta incelenirler. Araya noktalama işareti konulamaz.

AD TAMLAMALARI En az iki ad-adıldan oluşur. Birbirlerini aitlik, benzerlik, nedenlik, hammadde, meslek vb. nedenlerle tamamlarlar. Belirtisiz, belirtili, takısız, zincirleme ad tamlaması olmak üzere dört grupta incelenir.

AD TAMLAMALARI (Çapanoğlu metninden) Belirtili ad taml. Belirtisiz ad taml. Zincirleme ad taml. Bahçenin çitleri Gözlerinin rengi Benim derslerim Onun kaşları Kentin ortası Avucunun içi Vb. Yangın musluğu Süs balıkları Cennet misali Dev aynası Bahçenin çitlerinin rengi Yangın musluğunun ucu

AD TAMLAMALARI (Belirtili ad tamlamaları) Tamlayan (Ad soylu sözcük) Tamlayan eki Tamlanan Tamlanan eki Bahçe Gözlerin Ben Kent Avucu -n-in -in -im -n-in(un) Çitler Renk Dersler Orta İç -i -s-i(ı)

AD TAMLAMALARI (Belirtisiz ad tamlamaları) Tamlayan (Ad soylu sözcük) Tamlayan eki Tamlanan Tamlanan eki Yangın Süs Cennet Dev Musluk Balıklar Misal Ayna -i(u) -i(ı) -i -s-i(ı)

SIFAT TAMLAMALARI Sıfat + ad = sıfat tamlaması Bir kent, bu kent Sıfat + sıfat + ad = sıfat tamlaması Öyle bir konak, sıcak bir simit sıcak, taze bir simit Sıfat + ad + ad = sıfat tamlaması renkli balonlar, fenerler

SIFAT TAMLAMALARI SIFAT (Tamlayan) AD (Tamlanan) SIFAT TAMLAMASI Bir Öyle bir Görünen Biraz Sıcak bir Sıcak, taze Sıcak, taze bir renkli kent konak köy ekmek simit Simit balonlar,fenerler Bir kent Öyle bir konak Görünen köy Biraz ekmek Sıcak bir simit Sıcak, taze simit Sıcak, taze bir simit Renkli balonlar, fenerler

Bağlama Grupları Ad unsuru Bağlaç Bağlama öbeği Doğum Bilinçli Olay Başlayan Acıların …bıraktığı Ulaşılamayan Madde dünyasında ile ya da ve da ölüm bilinçsiz eylem biten ıstırapların …yarattığı zorlanan metin dünyasında Doğum ile ölüm Bilinçli ya da bilinçsiz Olay ve eylem Başlayan ve biten Acıların ve ıstırapların …bıraktığı ve yarattığı Ulaşılamayan ya da zorlanan Madde dünyasında da metin dünyasında da …

İLGEÇ ÖBEKLERİ Ad unsuru ÇekimEki (varsa) İlgeç İlgeç öbeği Olgun bir kadın Hareket Egemenliği O Sevildi(ğ)k İltifat - -ler -n-e -im -lar gibi -le(ile) karşı kadar için ile Olgun bir kadın gibi Hareketlerle Egemenliğine karşı O kadar Sevildiğim için İltifatlarla

Ünlem Öbeği Ünlem Ad unsuru Ünlem öbeği Ey Hele fazilet ve nezaketin… çoktan unutuş … sizler Ey fazilet ve…payı Ey çoktan unutuş Hele sizler

SAN (UNVAN) ÖBEKLERİ Kişi adı San veya akrabalık adı San grubu Nusret Akif Murat Ağa Efendi Dayı Nusret Ağa Akif Efendi Murat Dayı Aşık Doktor Veysel Mükremin Aşık Veysel Doktor Mükremin

Bileşik Eylem Öbekleri Ad Yardımcı Eylem Bileşik Eylem Aşık ol- Aşık ol- Eylem + e + Eylem Bak – a - kal- Bakakal-

Adeylem Öbekleri Ad unsuru Ad-eylem Ad-eylem öbeği Köroğlu …yolunu Yol Ateş olmak tutmak vermemek yakmak Köroğlu olmak …yolunu tutmak Yol vermemek Ateş yakmak

Sıfat-eylem Öbekleri Ad unsuru Sıfat-eylem Sıfat-eylem Öbeği Önümde Yürümeye Alt tarafı pek yürüyen çalışan tutmayan Önümde yürüyen Yürümeye çalışan Alt tarafı pek tutmayan

Zarf-eylem Öbekleri Ad unsuru Zarf-eylem Zarf-eylem Öbeği Toprağı …üstünü Ardınıza Yan yana Purluğa Değneğine eşip örtüp baka baka çekip doldurunca dayana dayana Toprağı eşip Üstünü örtüp Ardınıza baka baka Yan yana çekip Purluğa doldurunca Değneğine dayana dayana

Sayı Öbekleri Büyük Basamaklı Sayı Küçük Basamaklı Sayı Sayı Öbeği Otuz Kırk Beş Yedi Otuz beş Kırk yedi Kırk beş