ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI 1090310418-26.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

EK FİİLLER.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
Cümle Türleri.
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
CÜMLE TÜRLERİ HAKAN ÇALIŞIR TÜRKÇE EĞİTİM LİDERİ EĞİTİM DANIŞMANI
Yapısına Göre Cümleler
VURGU CÜMLEDE VURGU.
1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
CÜMLE TÜRLERİ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLE TÜRLERİ.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
Cümlenin yapısı Dildeki her anlam biriminin yapısı bir şekilde incelenir. Mesela kelimelerin yapısı aldıkları eklere ya da iki kelimenin bir arada veya.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
CÜMLE.
Sözcük yapısı Sorular.
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
ÜNLEMLER.
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
CÜMLE ÇEŞİTLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE 2) ÖĞELERİNİN DİZİLİŞİNE GÖRE
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
‘’de’’nin Yazımı.
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
BAĞLAÇ.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
1-)BASİT 2-)BİRLEŞİK 3-)SIRALI 4-)BAĞLI
TC.ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
CÜMLE TÜRLERİ.
Cümle ÇEŞİTLERİ Cümle çeşitleri 4 başlık altında incelenir:
Cümle bilgisi (söz dizimi, sentaks): Cümleyi oluşturan kelime veya kelime gruplarının yapısını, bunların cümlede sıralanışlarını, görevlerini ve cümlenin.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
Cümle Bir düşünce, bir olay, bir istek, bir yargı anlatan söz dizisidir. Büyük harfle başlar; nokta (.), iki nokta (:), soru işreti (?), ya da ünlem işareti.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
6. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
5. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Sunum transkripti:

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI

CÜMLE TÜRLERİ

Cümleler Dört Grupta İncelenir Cümleler Dört Grupta İncelenir  Yüklemlerine Göre Cümleler  Öğe Dizilişlerine Göre Cümleler  Anlamlarına Göre Cümleler  Yapılarına Göre Cümleler

Yüklemlerine Göre Cümleler  Fiil Cümlesi: Yüklem durumunda bulunan söz, çekimlenmiş bir fiilse, cümle fiil cümlesidir. ÖRNEK: “Soğuk günler geride kaldı.” ÖRNEK: “Soğuk günler geride kaldı.” “Yarın babam gelecek.” “Yarın babam gelecek.” “Ödevi neden yapmadın?” “Ödevi neden yapmadın?”

 İsim Cümlesi: Yüklem çekimli bir fiil değilse, ister isimden, ister edattan, isterse fiilimsiden oluşsun, isim cümlesi sayılır. ÖRNEK: “Bu roman, yazarın okuduğum ilk kitabıydı.” ÖRNEK: “Bu roman, yazarın okuduğum ilk kitabıydı.” “O gün sanki bir şeylere sıkılmış gibiydi.” “O gün sanki bir şeylere sıkılmış gibiydi.”

Öğe Dizilişine Göre Cümleler  Kurallı Cümle: Yüklemi sonda bulunan, yani öğelerin Türkçe’ nin kurallarına göre sıralandığı cümlelerdir. ÖRNEK: “Buralarda eskiden çok güzel evler vardı.” ÖRNEK: “Buralarda eskiden çok güzel evler vardı.” “En son onunla geçen yıl görüşmüştük.” “En son onunla geçen yıl görüşmüştük.”

 Devrik Cümle: Yüklemi sonda bulunmayan cümlelerdir. ÖRNEK: “Bu kitabı iki yıl önce okumuştum ben.” ÖRNEK: “Bu kitabı iki yıl önce okumuştum ben.” “Hemen yattı biraz kitap okuduktan sonra.” “Hemen yattı biraz kitap okuduktan sonra.”

 Eksiltili Cümle: Yüklemi bulunmayan cümlelerdir. Yargının ne olduğu okuyucunun yorumuna bırakılır. ÖRNEK: “Karşımızda geniş ve yemyeşil bir ova…Onun tam ortasında küçük ama güzel bir göl…” cümlelerinde yüklem yoktur. ÖRNEK: “Karşımızda geniş ve yemyeşil bir ova…Onun tam ortasında küçük ama güzel bir göl…” cümlelerinde yüklem yoktur.

Anlamına Göre Cümleler  Haber Cümlesi: Bir yargıyı olumlu ya da olumsuz bir biçimde aktaran cümlelerdir. ÖRNEK: “Aslında o seni tanımıyor değildi.” cümlesinde “tanımıyor değil” yükleminde iki olumsuzluk vardır ve bunlar yüklemin “tanıyor” şeklinde olumlu bir yargı vermesini sağlamışlardır. ÖRNEK: “Aslında o seni tanımıyor değildi.” cümlesinde “tanımıyor değil” yükleminde iki olumsuzluk vardır ve bunlar yüklemin “tanıyor” şeklinde olumlu bir yargı vermesini sağlamışlardır.

 Soru Cümlesi: Cevap almak amacıyla hazırlanan cümlelerdir. ÖRNEK: “Siz de bizimle gelir misiniz?” ÖRNEK: “Siz de bizimle gelir misiniz?” “Sana bu ceketi kim almıştır?” “Sana bu ceketi kim almıştır?” “ne zaman geleceksiniz?” “ne zaman geleceksiniz?”

 Ünlem Cümlesi: Yargıyı bir duygu aktararak ortaya koyan cümlelerdir. Çoğu zaman kızgınlık, sevinme, heyecan gibi bir duygu aktarır ya da seslenme bildirir. ÖRNEK: “Ne güzel bir kitap bu!” ÖRNEK: “Ne güzel bir kitap bu!” “Hey bana baksana sen!” “Hey bana baksana sen!”

Yapılarına Göre Cümleler  Basit Cümle: İçinde yan cümlecik bulunmayan cümlelerdir. ÖRNEK: “Bu sıcakta evde oturulur mu?” ÖRNEK: “Bu sıcakta evde oturulur mu?” “Neden bizimle sinemaya gelmedin?” “Neden bizimle sinemaya gelmedin?”

 Bileşik Cümle: Tek bir yüklemi olan ve içinde yan cümlecik olan cümlelerdir.  Girişik Cümle: Yan cümleciğin fiilimsi olduğu cümlelerdir. ÖRNEK: “Çocukların sağlıklı büyümesi için gayret gösterilmeli.” ÖRNEK: “Çocukların sağlıklı büyümesi için gayret gösterilmeli.”

 Şart Cümlesi: Temel cümleye şart koşan bir yan cümlecikten oluşan cümlelerdir. ÖRNEK: “Bir kişi daha olursa kadroyu tamamlıyoruz.” ÖRNEK: “Bir kişi daha olursa kadroyu tamamlıyoruz.” “Bu kitabı okursam annem bana hediye alacak.” “Bu kitabı okursam annem bana hediye alacak.”

 İlgi Cümlesi: Çekimlenmiş bir fiilden oluşan yan cümleciğin temel cümleye “ki” bağlacıyla bağlandığı cümlelerdir. ÖRNEK: “Anladım ki o da beni seviyormuş.” ÖRNEK: “Anladım ki o da beni seviyormuş.” “Duydum ki yakında gelecekmiş.” “Duydum ki yakında gelecekmiş.”

 İç İçe Bileşik Cümle: Cümle içinde bulunan başka bir cümlenin cümlenin bir öğesi durumunda bulunduğu ya da bir öğenin tamamlayıcısı olduğu cümlelerdir. ÖRNEK: “İçeriye girerken duyduğum, dışarıda bekle, sözü beni korkuttu.” ÖRNEK: “İçeriye girerken duyduğum, dışarıda bekle, sözü beni korkuttu.”

 Sıralı Bağlı Cümle: En az iki yüklemi bulunan cümlelerdir. ÖRNEK: “Kalktı, gitti.” ÖRNEK: “Kalktı, gitti.” “Aradım, fakat evde yoktun.” “Aradım, fakat evde yoktun.” “Seni çağırdım, çünkü sana bir haberim var.” “Seni çağırdım, çünkü sana bir haberim var.”