Kemik sağlığı; Mg; 400 mg/gün Ca; 40 yaşına kadar; 1000-1200 mg/gün 40 yaşından sonra; 1200-1500 mg/gün Br; 20 mg/gün Mn; 11 mg/gün Vit C; 200 mg/gün Vit.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
DENGELİ YAŞAM PROGRAMI
Sonuçlarına Kulak Verin
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler (Bu maili İyi İnsanlara Gönderin. Kötüler Yeterince Uzun Yaşıyor Zaten..)
Beslenme ve Kanser Riski
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
GIDA+OKSİJEN:ENERJİ(YAŞAM)+HASTALIK
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
TOHUM OLUŞUMU.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
SPOR.
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
BESLENME İLE İLGİLİ HASTALIKLAR
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
BESLENMENİN ÖNEMİ
DIABET Kan şekerinin yüksekliği Diabet 1Diabet 2 Genetik Yaşam stili ve gıda Genetik Yaşam stili ve gıda.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME UZ. DYT. GÜLAY OKAY.
VİTAMİNLER.
BESİNLER.
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Vİtamİnler BAŞLA.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
BİTKİLER VE SU.
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SEBZELER.
YİYECEKLER-İÇECEKLER
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Sunum transkripti:

Kemik sağlığı; Mg; 400 mg/gün Ca; 40 yaşına kadar; 1000-1200 mg/gün 40 yaşından sonra; 1200-1500 mg/gün Br; 20 mg/gün Mn; 11 mg/gün Vit C; 200 mg/gün Vit D; 400-600 IU Vit A; 750 mg/gün Vit K; 80 µg/gün

Ca bağlayıcılar; Lif!!! Salata vb. lif yönünden zengin gıdaları öğün aralarında tüket! Öğünler esnasında değil ! Oksalik asit; Çikolata, ıspanak, havuç, kabak, kakao Salisilik asit; Fosfat; Kola Fazla protein alımı Tuz; 1 kçk(küçük çay kaşığı);2300mg 40-80 mg Ca bağlıyor Yetersiz protein alımı

Ca & kemiğe Ca bağlanmasını artıranlar; Brokoli(K) Maydanoz(C) Brüksel lahanası(K) Som balığı(D) Soya(Mg) Sardalya(D) Kabuklular(Mg) D vit. katkılı süt Fasulyegiller(Mg) Soyalı gıdalar(Ca) Tahıllar(Mg) Ananas(Br, Mn) Şeftali(Mg) Yeşil biber(Mg) Tahıl ve hububat (Br, Mn) Greyfurt(C) Mandalin(C) Limon(C) Kivi(C)

K C A D Mg Ca Br P Mn

Kemik ve kas sağlığı için; WHEY proteinleri Lactoferrin alpha lactalbumun Beta lactoglobulin immunoglobulin süt+bakteri+maya (yoğurt veya peynir)

Kemik ve kas sağlığı; WHEY proteinleri glutathione glutathione normal hücre kanserli hücre 1-2 kaşık, süt veya ılık suya karıştırılarak

İleri düzey oksidasyon STOR KANSER; Kanser tetikleyiciler; Tütsülenmiş ürünler;salam,sosis,sucuk.. PAH, BeP, 2,4,5,6 PheTrs !!! Kürlenmiş ürünler; turşu, salam, sosis, sucuk... Nitrit, nitrate, monosodium glutamate !!!

Margarin(TFAs) Cips, kraker(TFAs) Alkol Nikotin Sıvı yağın bir defadan fazla kızartmada kullanılması Aşırı yağ tüketimi Salata sosları Şarap ve bira; urethane

Kanser engelleyiciler ; Whey(glutathione artırıcı) Coenzyem Q10(glutathione artırıcı) Omega 3 Keten tohumu; yağı veya çekilmişi Lif Isoflavon; yeşil biber, kırmızı biber, kimyon, tarçın, soğan, sarmısak, zencefil, kişniş,nane... Soya ve soyalı gıdalar Yağlı balık Antioksidant(C, B, Se, Zn kompleks)

Kanser engelleyiciler; Gingko biloba Çilek ve domates(leukopene), Vit E(bitkisel yağ ve kabuklu yemiş), Vit A(havuç, şeftali, karaciğer, yağlı balık) Se ve Zn(yağlı balık)

Kanser engelleyici olarak Soya DAIDZEIN GENISTEIN hücreye kanserojen maddenin bağlandığı yerleri kapatıyor

Brokoli, Brüksel lahanası, beyaz lahana Isothiocyanate kanser

Soya Proteinleri Kötü kolesterol’ü azaltır (LdL) İyi kolesterol’ü artırır(HdL) Yüksek kalite amino asit ve protein Isothyosyanate mide ve bağırsak kökenli kanserin engellenmesi

Karaciğer sağlığı ve gıda ; Oksidasyonu baskıla, bunun için; Gingko biloba veya Omega 3 veya Coenzyme Q10. Karaciğer hücrelerinde glutathione’nu artır, düzenli whey kullan. Düzenli antioksidant kullan (B, C, Se, Zn) Antioksidant yönünden zengin gıdaları bol miktarda tüket; limon, greyfurt, portakal, mandalina, maydanoz, sarmısak, soğan, brokoli, yeşil yapraklı..

Karaciğerin iki önemli koruyucusu; (doktor kontrolünde) Milk thistle Adenosylmethione Turşu

Karaciğeri rahatlatmak için her ayın 10 günü ve yılda üç ay süre ile uygula; Su(1/2) Bal(1 kçk) Elma sirkesi(1/2)

Zararlı olmayan katkılar; E100,103,104,101,111,121,122,126,130,132,140,151,160,161,162,163,170,175,180,200,201,202,203,236,237,238,260,261,263,270,280,281,282,290,300,301,303,304,305,306,307,308,309,322,326,327,331,332,333,334,336,337,382,400,401,402,403,404,405,406,410,408,411,420,420,421,422,440,471,472,473,474,475,480 Şüpheliler??? E125,141,150,153,171,172,173,240,242,477,605,E220,221,222,223, 224,338,339,340,341,460,461,466,407(mide, bağırsak için zararlı), E200( B12 azaltır),E250,251,320,321(kalp ve damar sağlığı için zararlı) Zararlı katkılar !!! E 102, 120, E311, 312 (sinir sistemi için)Kanserojenler; E102,123,124,131,142,210,211,213,214,215, 216,217,E211(sodium benzoat),110 En tehlikeli olanlar!!!!; E330(gofret, meyve suyu,hazır çorba, konserve, gazlı içecek ve soda; E250(sakız), E300soda-maden suyu); E320(hazır çorba);E223(bisküvi);E322(kremalı bisküvi)

Genetiği ile oynanmış; Genetically modified(GM); Bitkiye olan ilacın zararlı etkisini azaltır Bitkisel ilacın kullanımını ve çevreye olan zararını artırır İşaretleyici genlerin antibiyotiğe direnç geliştirmesi antibiyotiklere bağışıklık sorununu gündeme getirir. Hepatit B aşısının muz tüketimi ile sağlanacak olması Tarımda verimliliğin artırılması. B.thuringiensis gen transferi böcek ilaçlarınıa bağımlılığa son veriyor Buna karşılık B. thuringiensis ile çevre kontaminasyonu riski gündeme geliyor Domuz genleri transferi ve İslam dini açısından bunun sakıncaları Brezilya fındık geninin soya fasulyesine taşınması ile soya fasulyesinin irileştirilmesi, Buna karşılık Brezilya genine alerji gösterenlerin doğrudan soya fasulyesine de alerji geliştirmesi Sadece zengin ülkelerin ve bu ülklerdeki uluslararası holdinglerin bu teknolojiyi gerçekleştirebiliyor olabileceği ve bunlara bağımlılığın artması riski. ABD(%68)/Arjantin(%23)/Kanada(%7) ve Çin(%1) Soya fasulyesi>mısır>pirinç>domates>konola>patates

Böbrek yetmezliği ve Gıda Aşırı Na, Cl, K, Ca ve P Fazla miktarda protein ve Nitrojenli gıda alımı Na ve Cl yönünden zengin gıdalar; Domates sosları,Pastırma,Salam, sosis, turşu, Soya, Cips ve kraker K yönünden zengin gıdalar ; Domates ve domates sosları, şeftali, kayısı, kakao ve çay Aşırı hayvansal gıda tüketimi 2.5-3 L su/gün Yağ ve protein tüketimini kısıtla! normal insan’da protein alımı; 1-2g/Kg; böbrek yetmezliğinde; 0.5-0.7g/Kg Beslenme kompleks karbonhidratlarla yapılacak 3 öğün yerine 6-7 öğün ve az miktarlarda Tuz ve şeker yok; 30-40 Kcal/Kg’dan fazla enerji alımı yok, BMI>27(W/m2)

Böbrek D3 sentezi Ca bağlama BY D3 sentezi Ca bağlama Paratiroid hormon sentezi Ca kaybı ve kemik erimesi İdrarla P atımı Tüket!;Bakla ve tahıl(P), yeşil yapraklı, soya ve soyalı gıdalar, kabuklular, antioksidantlar BY hazırlayıcıları; Parasetamol, mantar zehirlenmesi,diş hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, anemi, stres, iç ve dış kanama riski, yetersiz su tüketimi, trauma, aşırı protein alımı, Na, K, Cl, P alımı, Kola, gazlı içecekler

Hormonlu gıdalar; Oestrogen(zeranol,oestradiol) Androgenes(testesteron,trenbolone acetate) Progestagenes Cinsel anormallik,karaciğer kanseri,kısırlık; Faktörler: kalıntı miktarı/tüketim sıklığı, hormonal metabolizma/kullanılan miktar Beta Adrenergic Agonistler(kalp ve bağırsak) Beta Adrenergic Agonistler(bronş ve idrar yolu) Beta Adrenergic Agonist(clenbuterol, cimaterol, salbutamol, ractopamin) Somatotrophine’ler(büyüme hormonu)

Meyve, 15%(sitröz meyve); portakal, kivi, mandalina, limon, greyfurt Katı yağ 1% Sıvı yağ 2-4% Et ve et ürünleri, 5-10% Süt ve süt ürünleri, 15-20 % Sebze, 15%: maydanoz(endişe,karaciğer,deri), adaçayı(farangitis), ebegümeci(iltihaplanma ve akciğer kanserine karşı), papatya(antidepresan, sinusit), karabaş otu(balgam söktürücü,kansere karşı, yüksek tansiyona karşı),beyaz lahana(kansere karşı, zehirlenmeye karşı, kanı sulandırıcı), brokoli(prostat iltihaplanmasında, hormon düzenleyici, iltihaplanmaya karşı, kansere karşı),Karnıbahar(antioxidant, idrar yolu enf., kansere karşı), patates(bağırsak kanserlerine karşı),Isırgan otu(karaciğerde kanser önleyici, diabete karşı, bakteri enfeksiyonlarında), havuç(hafıza kaybına karşı, Alzheimer ve kansere karşı), Ispanak(antioksidan, antidepressan), domates(prostat büyümesi ve iltihaplanmasında, kansere karşı, antioxidant), Enginar(kansızlık ve strese karşı), Kereviz(kolesterol düşürücü), pırasa(kabızlığa karşı), Keten tohumu: (kanı sulandırıcı, kolesterol ve şeker düşürücü), Turp(akciğer kanserine karşı, balgam söktürücü, sperm koruyucu), Soğan(prostat iltihaplanmasında, alerji ve astıma karşı), baklagiller: soya ve soyalı gıdalar; (kanser ve menapoz’da, kolesterol düşürücü, meksika fasulyesi(Parkinson’a karşı), isoflavonlar ; kişniş,zencefil,nane,tatlı kırmızı biber, kimyon, tarçın, sarmısak, yeşil biber(kolesterol ve şeker düşürücü, tansiyon kontrolü için). Meyve, 15%(sitröz meyve); portakal, kivi, mandalina, limon, greyfurt Tahıllar, 30-50% mısır, buğday, yulaf...özellikle lifliler.

İlginiz ve katılımınız için teşekkürler. Sorularınız için ; www.metu.edu.tr/~gugur