DR. MEHMET MAŞUK FIDAN FAİZ KAVRAMI. Faiz satın alma gücünü bünyesinde barındıran para da ödünç verilebilmekte veya belli bir süre için kullanım hakkı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Paranın Zaman Değeri.
Advertisements

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Finansal yönetiminin temel amacı işletme değerini maksimum kılacak en uygun yatırım ve finansman kararlarını verebilmektir. Alternatiflerin.
Yard.Doç.Dr. Mehmet ERKAN
PARANIN ZAMAN DEĞERİ Dr.Mehmet Maşuk FİDAN.
5. BİRİKİMLERİM.
Faiz Problemleri.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
ULUSLARASI FİNANSAL PİYASALAR VE ARAÇLAR
Paranın Zaman Değeri.
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
EGZOTİK OPSİYONLAR Klasik Avrupa ve Amerikan tipi opsiyonlardan daha karmaşık bir yapıya sahip olup firmaların spesifik ihtiyaçları için düzenlenmiş ve.
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
AKTİF PASİF YÖNETİMİ AKTİF PASİF YÖNETİMİNDEKİ AMAÇ, BANKA KARLILIĞININ DEĞİŞEN FAİZLERE KARŞI KORUNMASI VE ARTIRILMASI OLARAK TANIMLANABİLİR.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Çalışma Sermayesi Yönetimi
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ PARANIN ZAMAN DEĞERLERİNİN TEMEL ÖLÇÜTLERİ FAİZ Fon sunumu ile fon kullanımını eşitleyen bir fiyattır. RİSK Gerçekleşen.
FAİZ PROBLEMLERİ FAİZ YÜZDESİ FAİZ FAİZ YÜZDESİ ANA PARA ANA PARA
ÜNİTE 4 PARANIN ZAMAN DEĞERİ
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Getiri A.Ş.’nin Aralık 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız tarihinde.
Çalışma Soruları.
Faiz Oranlarının Davranışı
Yrd. Doç. Dr. Aynur AKPINAR
Menkul Kıymet Borsaları
PARANIN ZAMAN DEĞERİ Zaman tercihinden dolayı paranın zaman değeri her zaman söz konusudur. Parayı şimdi yada gelecekte almanın tercihi hangisi daha avantajlı.
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Değerlemesi
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
FİYAT DÜZEYİ TEORİLERİ
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
Tahviller ve Değerlemesi
PARANIN ZAMAN DEĞERİ. 2 PARANIN ZAMAN DEĞERİ KAVRAMI Paranın zaman içerisinde aşınma oranı olarak ifade ettiğimiz kavram, paranın zaman değeri olarak.
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
PARANIN MAKROEKONOMİDEKİ ROLÜ
Case 6 – Peralta National Bank
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
Paranın Zaman Değeri.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Faiz Oranları Hakkında
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çalışma Soruları.
MONOGRAFİ 3 Getiri Ltd. Şir. Mart 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak.
Finansal Yönetim 2.Bölüm Paranın Zaman Değeri
Sunum transkripti:

DR. MEHMET MAŞUK FIDAN FAİZ KAVRAMI

Faiz satın alma gücünü bünyesinde barındıran para da ödünç verilebilmekte veya belli bir süre için kullanım hakkı devredilebilmektedir Bunun karşılığında faiz olarak adlandırılan bir bedel talep edilmektedir “satın alma gücünden belli bir süre vazgeçme karşılığında ödenen ve paranın bir yüzdesi şeklinde tanımlanan bir bedel”

Nominal ve Reel Faiz Oranları Nominal faiz oranı işleme konu olan veya finansal varlığın üzerinde bulunan ve ayrıca enflasyon etkisini dikkate almayan faiz oranıdır. Reel faiz oranı, nominal faiz oranının enflasyon oranına göre düzeltilmiş veya enflasyondan arındırılmış olan faiz oranıdır

Nominal ve Reel Faiz Oranları Fisher Denklemi r nominal faiz oranını r r Real faiz oranını P e beklenen faiz oranı göstermek üzere Fisher Denklemi

Nominal ve Reel Faiz Oranları Fisher Denklemi Reel Faiz için denklemin çözümü:

Nominal ve Reel Faiz Oranları Fisher Denklemi - Örnek Yatırımcı Ahmet Yatırımsever 20XX yılında % 7 reel faiz elde etmek istemektedir. Aynı yıl için enflasyon beklentileri % 5 olduğuna göre, Ahmet Yatırımsever’in belirtilen reel getiriyi elde edebilmesi için, yatırımının nominal faizinin ne olması gerekir?

Nominal ve Reel Faiz Oranları Fisher Denklemi - Örnek Çözüm:

Brüt ve Net Faiz Oranları Faizler genellikle vergi ve fonlardan bağımsız olarak ilan edilmektedir. Buna Brüt Faiz denir. Vergi ve fonlardan arındırlmış olan faize net faiz denir.

Brüt ve Net Faiz Oranları- Örnek Ahmet Yatırımsever, X Bankasında % 10 brüt faiz oranı ile 90 gün vadeli TL’lık mevduat hesabı açmıştır. Vergi oranının % 15 olması halinde yatırımcının elde edeceği net faiz oranı nedir?

Brüt ve Net Faiz Oranları- Örnek Çözüm:

Tam (365 gün) ve Teamül (360 gün) Faiz Yöntemi Tam Faiz (exact interest), yılın 365 (4 senede bir 366 olarak) gün olarak kabul edildiği ve buna göre faizin hesaplandığı yöntem veya metottur. Genellikle mevduat ve hazine bonosu hesaplamalarında kullanılır. Teamül Faiz (ordinary interest), yılın 360 gün olarak kabul edildiği ve buna göre faizin hesaplandığı yöntem veya metottur. Genellikle kredi hesaplamarında kullanılır.