Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
EDATLAR.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
EDATLAR Anlam ve görevi daha çok, cümle içinde, birlikte bulunduğu sözlerde beliren, farklı türlerdeki sözcükler arasında ilgi kurmaya yarayan sözcüklere.
Türk Dili I Bölüm - 14.
Köylü ulusun efendisidir.
CÜMLE TÜRLERİ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
Fiilimsi Nedir? Eylem kök veya gövdelerinden belli eklerle türeyerek girişik bileşik cümlelerde yan cümleciğin yüklemi görevini üstlenen sözcüklerdir.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en.
SÖZCÜK YAPISI HAZIRLAYAN; ONUR BUĞTEKİN 5/A 232.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
SÖZCÜK YAPISI ...
YAPI BİLGİSİ.
BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz,
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Türkçe Öğretmenliği Bölümü M. Nursel BEKTAŞ
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
BAĞLAÇ.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
Fiilimsiler (Eylemsiler)
TC.ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
BAĞLAÇLARIN YAPISI.
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLE VURGUSU VE ARASÖZ
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
YAPISINA GÖRE KELİMELER Basit Kelimeler Türemiş Kelimeler
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
Sözcükte anlam: Basit sözcük:sonuna yapım eki almamış sözcüklere denir. Örnek:odun.
Ergun DÖNMEZ İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU. BASİT SÖZCÜKLERTÜREMİŞ SÖZCÜKLERBİRLEŞİK SÖZCÜKLER İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU.
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
ADLAR (İSİMLER).
BAĞLAÇ İSİM:MİRAÇ MİRZA SOYİSİM:KOCAMAN SINIF:10-M NO:1339.
Ercan BİL Türkçe öğretmeni
İşlev Açısından Kelime Türleri
ADLAR (İSİMLER).
EDATLAR Hikmet SIRMA.
Fiilimsi(Eylemsi) Fiillere getirilen birtakım eklerle oluşturulan; fiillerin isim, sıfat, zarf şeklini yapan sözcüklere fiilimsi denir.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
Zarflar (belirteçler)
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Sunum transkripti:

Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.

BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını hem biçimce hem de anlamca birbirine bağlayan sözcüklere “bağlaç “ denir.  Ali Baba ile Kırk Haramileri okudum.

Dilimizde En Çok Kullanılan Bağlaçlar “VE”:Aralarında birlik ve beraberlik bulunduğunu belirtmek üzere özneleri,nesneleri,tümleçleri,eyleml eri ve cümleleri bağlar. “Pınar’ı ve beni babam çağırdı.” “İLE”.Eş görevli sözcükleri birliktelik,ilgisiyle bağlar.

“ile” nin kurduğu başlıca anlam ilgileri 11.Araç İlgisi:Otobüs ile gelecek. 22.Nitelik İlgisi:Dikkatle dinledik. 33.Neden İlgisi.Dalgınlıkla adama çarptı. 44.Birliktelik İlgisi:Arkadaşıyla parka gitti. 55.Zaman İlgisi:Geceyle gündüzü karıştırdık. 66.Ölçü İlgisi:Maydanozu kilo ile satmazlar.

““de” Bağlacı: Birliktelik ve eşitlik ilgisiyle bağlar. ““Ahmet de gelecek.” ““Ki” Bağlacı:Cümleleri bağlar.Cümleyi,ad ve ad soylu sözcüğü kendinden sonraki cümleye neden,sonuç,açıklama ilgisiyle bağlar. ““ Bir bildiğimiz var ki böyle söyledik.” ““Ama,ise,bile,hem…hem NNe…ne,ya,ya…ya,ya da, YYoksa” diğer bağlaçlardır.

YAPILARINA GÖRE BAĞLAÇLAR

BASİT BAĞLAÇLAR YYapım eki almamış kök durumundaki bağlaçlardır:ama,de,ile,ki….

TÜREMİŞ BAĞLAÇLAR  Yapım eki alarak türeyen bağlaçlardır:  Ancak,kısacası,gerçekten…

BİRLEŞİK BAĞLAÇLAR İİki ya da daha fazla sözcüğün birleşmesinden oluşan bağlaçlardır: KKim bilir,yoksa,halbuki….

Öbekleşmiş bağlaçlar TTürlü sözcük gruplarının bağlaç görevi yapmak üzere bir araya gelmesiyle oluşan bağlaçlardır. YYa da, HHem de,ne de,yahut da….

Aşağıdaki bağlaçları cümlede kullanınız  “ile”  “ve”  “de”  “ama”  “fakat”