VEKTÖRLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Advertisements

AÇILAR A)BAZI GEOMETRİK KAVRAMLAR B)AÇILAR C)AÇI ÇEŞİTLERİ
DOĞRU VE DÜZLEM.
GEOMETRİYE MERHABA.
TAM SAYILARDA BÖLME İŞLEMİ
ÇOKGENLER.
Noktaya göre simetri ..
ÇOKGENLER.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN
DOĞRUNUN YOLCULUĞU.
ERÜNAL SOSYAL BİLİMLER LİSESİ
GEOMETRİ PERFORMANS ÖDEVİ
EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin.
Kofaktör Matrisler Determinantlar Minör.
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
KARMAŞIK SAYILAR.
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
TEMEL DİKKLİK KAVRAMI E d k O Düzlemde G F E n m d B p Uzayda.
Neler öğreneceğiz? Çokgen kavramını, içbükey ve dışbükey tanımlarını,
Çokgen.
GEOMETRİ DÖNEM ÖDEVİ KONU: AÇIORTAY TEOREMLERİ VE ÖRNEK SORU ÇÖZÜMLERİ
KONU: DÜZGÜN ÇOKGENLER ALT ÖĞRENME ALANI: GEOMETRİ SINIF DÜZEYİ:
ÇOKGENLER.
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
Yamuğun Özellikleri.
VEKTÖR-KUVVET-LAMİ TEOREMİ
Doğruların doğrultuları
2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler
5 KONUM VEKTÖRÜ M.Feridun Dengizek.
ÜÇGENLER Aylin Karaahmet.
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
TRİGONOMETRİ YÖNLÜ AÇILAR Başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşim kümesine, açı;bu ışınlara,açının kenarları;başlangıç noktasına da açının.
Anadolu Öğretmen Lisesi
N  3 ve n N olmak üzere düzlemde yalnız A1, A2, A3, … , An noktalarında kesişen ve herhangi ardışık üç noktası doğrusal olmayan [A1A2], [A2A3], …, [An-1An],
Matematik Geometrik Şekiller.
KONİKLER Tanım:Sabit bir noktası F ve sabit bir doğrusu Δ olan bir Π düzleminin (P) = {P:|PF| = |PH| , Δ , F , P € Π } noktalarının kümesine parabol denir.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
DÜZGÜN ÇOKGENLER ve ÖZELLİKLERİ
FONKSİYONLAR.
ÜÇGENLERDE BENZERLİK.
1.4 Analitik Düzlemde Vektörler YÖNLÜ DOĞRU PARÇASI :
KOORDİNAT GEOMETRİYE GİRİŞ
Merhaba arkadaşlar.
GEOMETRİ SUNUMU ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI YRD. DOÇ. DR. ERCAN ATASOY.
Çokgenler.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Dik koordinat sistemi y
VEKTÖRLER YÖNLÜ DOĞRU PARÇALARI :
ÇOKGENLER.
Üçgenin Özellikleri.
Öğretmenin; Adı Soyadı :
KARMAŞIK SAYILAR.
KOORDİNAT SİSTEMİ.
ÇEMBER, DAİRE VE SİLİNDİR
TAM SAILAR İÇİNDEKİLER TAM SAYI KAVRAMI MUTLAK DEĞER
AÇIORTAY TEOREMLERİ.
ÜÇGEN KARE DİKDÖRTGEN.
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER ÜÇGEN VE DÖRTGENLER
ÜÇGEN.
Bölüm 4 – Kuvvet Sistem Bileşkeleri
CANSU ÇABALAR 11 TM A 64. KARMAŞIK SAYILAR ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER.
Euapps4Us Elazig Ataturk Anatolian High School. 1. ABC üçgeninde B=30, C=105 ve b = 10. ‘’a’’ kenarının uzunluğu nedir? A)7 B)9 C)10 D)14.
HAZIRLAYAN: Salih YERLİ SINIFI: 6\A NUMARASI: 1287
KOORDİNAT SİSTEMİ.
ÇOKGENLER YUNUS AKKUŞ-2012.
9.5. Vektörler Adem KÖSE.
KOORDİNAT SİSTEMİ.
TRİGONOMETRİ. 1-AÇI,YÖNLÜ AÇI, YÖNLÜ YAYLAR A- Açı: Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşim kümesine ‘açı’ denir. Bu ışınlara açının kenarları,
Türkiye’nin Sunu/Slayt Paylaşım Sitesi
Sunum transkripti:

VEKTÖRLER

YÖNLÜ DOĞRU PARÇASI Başlangıç noktası A ve bitim noktası B ise elde edilen doğru parçasına yönlü doğru parçası denir ve AB şeklinde gösterilir. A B t AB yönlü doğru parçasının üzerinde bulunduğu doğruya AB nin taşıyıcı denir. Şekildeki t - doğrusu AB nin taşıyıcısıdır. AB doğru parçasının uzunluğu | AB | ile gösterilir. Bir AB yönlü doğru parçasının; 1. Doğrultusu (taşıyıcı) 2. Yönü 3. Uzunluğu vardır.

NOT: Düzlemde tek bir A noktası da bir yönlü doğru parçasıdır ve AA biçiminde gösterilir. Ancak doğrultusu ve yönü belli değildir. Uzunluğu sıfırdır. Başlangıç ve bitim noktası aynı olan vektöre sıfır vektörü denir ve O ile göstrilir. BA vektörüne AB nin tersi denir. AB = - BA ( AB + BA = 0 )

VEKTÖRLER KÜMESİNDE İŞLEMLER TOPLAMA Çokgen Yöntemi: Düzlemde iki vektör AB ve CD olsun. E D AB+BE=AE C A B B noktasında CD=BE olacak şekilde bir vektör çizelim. AB + CD = AE NOT: A B C D E AB + BC + CD + DE = AE

PARELELKENAR YÖNTEMİ: Başlangıç noktaları aynı olan iki vektörün toplamı, bu vektörlerin üzerinde kurulan paralel kenarın köşegenidir.

BİR VEKTÖRÜN BİR REEL SAYI İLE ÇARPIMI AB yönlü doğru parçası ve rR verilsin. r.AB ye AB nin r ile çarpımı denir. A B r > 0 ise r.AB ile AB aynı yönlüdür. r.AB (r>0)

VEKTÖRÜN UZUNLUĞU y A(x1,y1) A=(x1,y1) vektörünün başlangıç noktası O(0,0) ve bitim noktası A=(x1,y1) olduğundan|OA|’ya A vektörünün uzunluğu(Modülü) denir. |A|=|OA|= (x1-0)2+(y1-0)2 |A|= x12+y12 olur. y1 x12+y12 x1 x o Örneğin; A=(4,-3) vektörünün uzunluğu |A|=x12+y12 = 16+9 =5 olarak bulunur. Teorem: Düzlemde herhangi iki A=(x1,y1) ve B =(x2,y2) noktaları verildiğinde, x2-x1 AB= =(x1-x2, y1-y2) dir. y2-y1 AB’ nin konum vektörü u=x2-x1, y2-y1) , v= y2-y1 olmak üzere u AB= = (u,v) şeklinde ifade edilir. v

ODAKLAYICI SORU 1. A = (3,-2) , B = (4,6) olmak üzere AB konum vektörünü bulunuz? 2. A(-3,4) , B(1,-2) olduğuna göre AB vektörünün boyu (uzunluğu) nedir? 5 3. A noktasının koordinatları A(2,-3) dir. AB = olacak biçimde B noktasını bulunuz. 6 BİRİM VEKTÖR Uzunluğu 1 birim olan vektöre birim vektör denir ve şeklinde ifade edilir. A |A| R2 de birim vektörler genel olarak e1= i = [1,0] ve e2= j = [0,1] vektörleri taban vektörleridir.

e2 e1 y1 x1 A(x1,y1)  A =(x1,y1) vektörü e1 ve e2 vektörleri türünden A = x1.e1+y1.e2 biçiminde yazılır. e1 ve e2 vektörleri i ve j olarak da gösterilir.

ODAKLAYICI SORU 1. V = [3,-1] vektörünü e1 ve e2 birim vektörleri cinsinden yazınız. 2. A = (3,2) vektörünü e1 ve e2 birim vektörleri cinsinden yazınız. 3. A = [ 2/2 , - 2/2 ] vektörünün birim vektör olduğunu gösteriniz. 4. A = -12 i + k j vektörünün modülünün 13 olması için k ne olmalıdır?