POLİMER ÖZELLİKLERİ *Kauçuksu Elastiklik *Elastikliğin Termodinamiği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
ISI VE İÇ ENERJİ Genel Fizik III Sunu 2.
Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
MADDENİN HALLERİ ve ISI
YAYLAR Esnek Cisimler:
ISI MADDELERİ ETKİLER.
“Tersinir veya tersinmez, bütün çevrimlerde sistem başlangıç durumuna döndüğü için (i=s) sistemin entropi değişimi sıfırdır. Çünkü entropi bir durum fonksiyonudur.
Gazların Kinetik Kuramı
GAZLAR.
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
Verim ve Açık Devre Gerilimi
POLİMER ÖZELLİKLERİ *Kauçuksu Elastiklik *Elastikliğin Termodinamiği
Termodinamiğin Birinci Yasası
17. MEKANİKSEL SİSTEMLER VE TRANSFER FONKSİYONLARI
TEMEL TERMODİNAMİK EŞİTLİKLER
Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ
Atom Arası Bağ Çeşitleri
SİSMİK- ELEKTRİK YÖNTEMLER DERS-1
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
REAKSİYON ENTALPİSİ (ISISI)
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
BÖLÜM 20: İSTEMLİ DEĞİŞME: ENTROPİ VE SERBEST ENERJİ
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
Bileşikler ve Formülleri
MADDE İLE ISI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Entalpi - Entropi - Serbest Enerji
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
ENERJİ: Bir cismin iş yapabilme yeteneğine enerji denir
POLİMER ÖZELLİKLERİ *Kauçuksu Elastiklik *Elastikliğin Termodinamiği
SU HALDEN HALE GİRER.
GAZLAR.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
Çözelti Termodinamiği
ENERJİ YAKLAŞIMI Çatlak büyümesi için mevcut enerji malzeme direncini kırdığında çatlak genişlemesi, bir başka deyişle kırılma olur. Kırılma için, enerji.
Dünyanın Dönmesi Rüzgarlar kuzey yarımkürede sağa, güney yarım kürede sola saparlar. Rüzgarları saptıran bu kuvvete Koriyolis Kuvveti denir. 1/43.
SONLU ELEMANLAR DERS 3.
Kapalı ve Açık Sistemler Arş. Gör. Mehmet Akif EZAN
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDE VE ISI.
TBF Genel Matematik I DERS – 11: Belirsiz İntegral
Dengeye Yaklaşma Isıl Denge
Kimya Koligatif Özellikler.
GAZLAR Not eklemek için tıklatın.
ERİME VE CAMSI GEÇİŞ SICAKLIĞI
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
MEKANİK Yrd. Doç. Dr. Emine AYDIN Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL.
Makine Mühendisliği Mukavemet I Ders Notları Doç. Dr. Muhammet Cerit
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
ELASTİK DAVRANIŞ Aytekin Hitit.
İSTEMLİLİK Tabiatta kendiliğinden gerçekleşen olaylara istemli olay denir. Örneğin doğal gazın yanması istemli bir olay iken çıkan CO2 ve H2O gazlarının.
Kayaçların Deformasyonu
Motorlarda Termodinamik Çevrimler
Bölüm 7 ENTROPİ.
Gazlar ve Gaz Kanunları
YAYLAR Esnek Cisimler:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

POLİMER ÖZELLİKLERİ *Kauçuksu Elastiklik *Elastikliğin Termodinamiği *İdeal Kauçuk Elastikliği İçin İstatistik Hazırlayan Aziz DİNÇER

İÇİNDEKİLER KAUÇUKSU ELASTİKLİK Giriş ELASTİKLİĞİN TERMODİNAMİĞİ A) Elastiklik çeşitleri B) İdeal kauçukluk C) Sabit kuvvet için sıcaklık etkisi D) Sabit uzunluk için sıcaklık etkisi İDEAL KAUÇUK ELASTİKLİĞİ İÇİN İSTATİSTİK

Kauçuksu Elastiklik Göstermesi Gereken Genel Elastomer Özellikler Gerilim altında hızla çekilebilmeli ve ısı olarak açığa çıkan enerji düşük olmalı Tamamen gerildiğinde yüksek germe kuvveti ve yüksek modül(katılık) göstermeli Süratle geri dönebilmeli yani ‘’ani kapanma’’ veya ‘’geri tepme’’ özelliklerine sahip olmalıdır Gerilim kaldırıldığında orijinal boyutlarına tekrar ulaşabilmeli yani ‘’esnek’’ ve ‘’kararlı’’ özellikleri bir arada içermelidir.

Elastomerlerin Moleküler Gereksinimleri Madde bir yüksek polimer olmalıdır. Zincir parçalarının yerel hareketliliklerin yüksek olması için normal koşullarda camsı geçiş sıcaklığının (Tg) üstünde bulunmalıdır. Gerdirilmemiş haldeyken amorf yapıda olmalıdır. Zincirlerin hareketliliği engelleyecek bir çapraz bağlı şebeke (ağı) içermelidir.

Böylece çapraz bağlı bir kauçuğa bir gerilim uygulandığında zaman denge oldukça hızlı kurulur.Denge olduğu andan itibaren kauçuğun özellikleri termodinamik tarafından tanımlanabilir.

Elastiklerin Termodinamiği Bir polimerin mekanik özelliklerinin irdelenmesinde basınç sıcaklık gibi sistemin halini tanımlayan değişkenlerin olduğu kadar onun biçimini bozan parametrelerin de dikkate alınması gerekir. Boyutları a b c olan bir materyal dikkate alındığında Termodinamiğin birinci yasasına göre dU = dQ – dW İç enerji değiştiği yerde ve dQ ve dW ısı ve işi sistem ve çevre arasında değiştirme sistemi diferansiyel değişikliğe uğratır.

Bir kauçuk örneği gerdirildiğinde örnek üzerinde iş yapıldığından serbest enerjisi değişir. Biz 3 çeşit mekanik iş düşünmeliyiz, Geri dönebilme sınırları içinde bir yönde(tek eksenli) gerilmeye ait f tarafından yapılan iş dW =-f.dl f=uygulanan kuvveti(gerilim) dl=başlangıçtaki uzunluktan değişme miktarı

2.Shear stress tarafından yapılan iş 3.İzootropik sıkıştırma hacimdeki değişme ile yapılan iş

Eğer deformasyon oluşumu geri dönüşümlü farz edilirse(termodinamik düşünceye göre) Önceki denklemler birleşmesiyle şu genel bağıntı elde edilir.

3 özel çeşit deformasyon düşünmeliyiz Sabit hacim ve sıcaklıktaki tek eksenli gerilimde dV=t=0.3 denlemi f verecek şekilde çözüldüğünde Sabit sıcaklık ve hacimde pure shearda dV=f=0. 3 denklem dy ayrılıp çözüldüğünde

3.Sadece sabit sıcaklıkta izootropik sıkıştıma

Elastiklik Çeşitleri 14,7 ve 14,9 daki denklemler

Etki edilmemiş durumda molekül şekildeki gibi yumak halinde olduğu kabul edilir. Şimdi bir gerilim uyguladığımızda molekül yan olarak uzama haline geçer S= k.ln K=boltzman sabiti =Biçimsel olanaklar

gerilme entropiyi düşürür. Sıcaklığı yükseltmemiz entropiye zıt etki yapar Kısacası T arttıkça s artar Gerilim arttıkça S düşer.

İdeal gazlarda intermoleküler kuvvetler yoktur İdeal gazlarda intermoleküler kuvvetler yoktur.(u/v)t=0 ideal kauçuklarla benzerlik göstererek Ve elastiklik sadece entropi değişikliğinde etkilenir. Bir çok gaz oda sıcaklığı ve yukarısında veya atmosfer basıncı ve aşağısında (u/v)T<T(S/l)T İdeal gazlar yasasına güzel yaklaşır. Şekildeki örnekle açıklandığı gibi (u/v)T,V<T(S/l)T,V koşullardaki kauçuklar ideal kauçuk gibi davranırlar.

Sabit kuvvet için sıcaklık etkisi