ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERZURUM BEAH AİLE HEKİMLİĞİ As. Dr. Seçil Menekşe Aslan
Advertisements

Beslenme Bozuklukları ve Diyabet
OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ
OBEZİTEDE AKUPUNKTURUN YERİ VE AKUPUNKTURİSTİN DURUŞU
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
UYGULAMA II
OBEZİTE.
Sağlık Bakanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilmesi planlanan Obezite ile Mücadele Programı kapsamında; 1- Sayın Emniyet Müdürümüz.
DANIŞMAN: PROF.DR. ŞÜKRÜ HATUN
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Genetik ve Vücut Kompozisyonu
YEME BOZUKLUKLARI Dr. Aslıhan Polat Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Obezite Tanım, Epidemiyoloji ve Önemi
OBEZİTE.
VEHBİ KOÇ VAKFI HEMŞİRELİK ARAŞTIRMALARI FONU ERZURUM İLİ 7-11 YAŞ OKUL ÇOCUKLARINDA OBEZİTE PREVALANS ÇALIŞMASI.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
TÜRKİYE OBEZİTE İLE MÜCADELE VE KONTROL PROGRAMI
► Fiziksel aktivitede azalma ► Beslenme alışkanlıkları ► Yaş ► Cinsiyet(kadın) ► Irksal faktörler ► Eğitim düzeyi ► Evlilik ► Doğum sayısı ► Sigarayı.
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması
KADIN, BESLENME VE SAĞLIK
ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ SAĞLIKLI BESLENME VE OBEZİTE DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ BİRİMİ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ 1.
TÜRKİYE’de BESLENME SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Yeterli ve Dengeli Beslenme
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
OBEZİTE DİYABET Eğitim Hemş.:Ayşe ÖZTÜRK.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Mart DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
YEME BOZUKLUKLARI OBEZİTE ANOREKSİYA NEVROZA BLUMİYA NEVROZA.
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
OBEZİTE, KİLO KONTROLÜ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Halkapınar Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GENEL KURSLAR MESLEKİ VE TEKNİK KURSLAR OKUMA YAZMA KURSLARI.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Çocuk ve Spor Bahadır Özdilek.
Sıklık Tabloları ve Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler.
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
BMI DÜZEYİ VE ÜREME BAŞARISI DOÇ.DR.MUAMMER DOĞAN DR.RUHAT KARAKUŞ DR.AND YAVUZ DR.KIVANÇ ŞAHİN.
Sağlıklı Beslenme / 32.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
Antropometrik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi I
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
HER YÖNÜYLE.
VÜCUT KOMPOZİSYON ÖLÇÜMÜ, SINIFLAMALAR VE PERFORMANSLA İLİŞKİSi
Vücut AğIrlIğInIn Denetİmİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Arş. Gör. Dr. Abdullah Kaan KURT 14/3/2017
UYGULAMA 6 Uygulama 6.1: Beden Kitle Endeksi (BKİ) şişmanlığı ölçmede kullanılan en yaygın ölçüttür. Bunun için gerekli VB programını aşağıdaki gibi oluşturunuz.
İnsanda Vücut Bileşimi
Araş.Gör.Dr. Hatice ALKAYA KOL Aile Hekimliği AD
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE ERGİN GÜN İSHAK DOĞAN.
UYGULAMA II.
Sunum transkripti:

ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ DYT. SEHER TÜFEKÇİ

Obezite tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’ de de hızla artmakta olan, kronik hastalıkların oluşmasında büyük etki gösteren önemli bir hastalıktır.

DÜNYADA OBEZİTE

TÜRKİYEDE ERKEKLERİN %21.2’Sİ KADINLARIN %41.5’İ OBEZ

OBEZİTENİN SAPTANMASI 1. Beden Kitle İndeksi (BKİ) Şişmanlık için en yaygın kullanılan ölçüm Beden Kitle İndeksi (BKİ) ölçümüdür. BKİ, vücut ağırlığının (kg), boyun karesine (m) bölünmesi ile hesaplanır. BKİ ═ Vücut ağırlığı (kg)/ Boy (m²)

OBEZİTENİN SAPTANMASI

YETİŞKİN BİREYLER İÇİN BKI’NİN SINIFLANDIRILMASI Sınıflandırma BKI (kg/m2) Zayıf <18.50 Ağır <16.00 Orta 16.00-16.99 Hafif 17.00-18.49 Normal 18.50-24.99 Hafif şişman ≥25.00 Pre-obez (fazla kilolu) 25.00-29.99 Şişman ≥30.00 I. Derecede 30.00-34.99 II. Derecede 35.00-39.99 III. Derecede ≥40.00

102 cm 88 cm 2. Bel Çevresi ERKEKLERDE KADINLARDA Kişinin bel çevresi ölçülerek standartlarla kıyaslanır Bel çevresi kadınlarda ideal olarak 80 cm, erkeklerde ise 94 cm ve altında olmalıdır. 102 cm 88 cm ERKEKLERDE KADINLARDA

3. Bel Kalça Oranı

OBEZİTE HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR? Kalp ve Damar Hastalıkları Diyabet Kanser Karaciğer Hst. İskelet Sistemi Hst. Varis ve fıtık

OBEZİTENİN TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler 5 grupta toplanmaktadır; ↘ Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi ↘ Egzersiz tedavisi ↘ Davranış değişikliği tedavisi ↘ İlaç tedavisi ↘ Cerrahi tedavi Obezite tedavisi hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist işbirliği içerinde olmalıdır.

Kilo Alımına Eğilimin Arttığı Dönemler Gebelikte prenatal dönem 5-7 yaş arası Adölesan dönem Menapoz dönemi Başarılı bir kilo vermenin arkasından gelen dönem

DİYET TEDAVİSİ Şişmanlığın düzeltilmesi için en önemli adımdır. Diyet tedavisine başlamadan önce kişinin şişmanlığının nedeni belirlenmelidir. Kan rutinleri ve troid fonksiyon testleri yapılmalıdır.

Testler değerlendirildikten sonra kişiye harcadığı enerjiden daha az enerji içeren,dengeli bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Beslenme programı protein,karbonhidrat,yağ, vitamin ve mineralleri yeterli düzeyde içermelidir. Kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı planlanmalıdır.

Enerji; Zayıflama diyetlerinde günlük enerji miktarının belirlenmesinde ilke, kişiye harcadığından daha az enerji vermektedir. Bireyin bazal metabolizmasının altında enerji de verilmemelidir. Böylece bireyin yavaş yavaş (haftada 0.5~1kg) zayıflaması sağlanarak sağlık açısından oluşabilecek riskler ortadan kaldırılmış olur.

↘ Ne Yediğimizi ve Neden Yediğimizi Bilelim; Doğada 40 binden fazla besin vardır . Besinler; süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagil, sebze-meyve ve ekmek-tahıl olmak üzere 4 besin grubundan oluşur. Bu besin gruplarını neden ve ne kadar tüketmemiz gerektiğini bilmeliyiz. Besin Grubu Çocukluk ve Ergenlik Dönemi Yetişkinlik Dönemi Gebe ve Emziklilik Dönemi Yaşlılık Dönemi Süt ve süt ürünleri 3 porsiyon 2 porsiyon 3-4 porsiyon Et-yumurta-kurubaklagil Sebze-meyve 5-7 porsiyon Ekmek-tahıl Ortalama 6 pors. Ortalama 6 Pors.

DOĞRU ZAYIFLAMA DİYETLERİNİN GENEL ÖNERİLERİ NELERDİR?

ÖNERİLER Boyunuza uygun ağırlığı hedefleyin.Sağlıklı ağırlığa sahip iseniz, kilo almaktan kaçının. Aldığınız enerji ile tükettiğiniz enerji miktarını dengeleyin.

Porsiyon büyüklüğünde sağlıklı beslenme için diyetisyeniniz tarafından önerilen miktarlara uyun. Düzenli fiziksel aktivite yapın.(BKİ 20-25 olmalıdır)

Günlük yediğiniz besinlerin çok çeşitli olmasına özen gösterin ve bu besinlerin çoğunluğunu hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalardan seçiniz. Yağsız veya az yağlı süt ve ürünlerini(yoğurt, peynir, kefir vb.) yiyiniz. Mümkünse alkol kullanmayınız. Eğer kullanıyorsanız en aza indiriniz.

Her gün birkaç kez çeşitli taze sebze ve meyve yiyiniz (günde 4-5 porsiyon). Doygunluk hissi de oluşturacağından besin alımını azaltır. Az şekerli besinleri tercih edin, çay şekeri gibi rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmeyin, tatlılar ve şekerli içecekler, makarnalar ve pilavların tüketimini sınırlandırınız.

Yemeklere eklenen yağ miktarı azaltılmalı ve et yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Yemeklerde zeytin yağı kullanılmalıdır. Kızartılmış yiyeceklerden uzak durunuz.

Günlük yaklaşık 2,7 litre sıvı tüketilmelidir. özellikle bu sıvının 1~1.5 litresinin su olması önemlidir. Meyve suyu yerine meyvenin kendisi tüketilmelidir.

Meşrubat ve alkollü içeceklerin kalorisi yüksek olduğundan tüketilmemelidir. Ağrı kesicilerin bile önemli yan etkilerinin olduğunu düşünürsek; ZAYIFLAMA İLAÇLARI mecbur kalınmadıkça kullanılmamalıdır

Hipertansiyon, kalp yetmezliği veya başka nedenlerle ödemi bulunan şişman kişilere uygulanan beslenme programlarında tuz kısıtlanması gerekebilir. Bu durumda diyet, ya tuzsuz ya da az tuzlu olabilir.

ALIŞ-VERİŞE YÖNELİK ÖNERİLER ↘ Yiyecek alış-verişi tok karnına yapılmalıdır ↘ Alış-verişe liste ile çıkılmalı ve ihtiyaç dışı besinler alınmamalıdır ↘ Besinleri seçerken aynı besin grubundan olan besinlerden düşük enerjili olanlar tercih edilmelidir ↘ Yenmeye hazır besinlerin yer aldığı reyonlardan uzak durulmalıdır ↘ Özellikle unlu ve tatlı yiyecekler açısından düşük enerjili besin (light besin) tuzağına düşmemeye özen gösterilmelidir

DAVETLER İÇİN ÖNERİLER ↘ Davete katılmadan 1 saat önce düşük enerjili salata, meyve gibi besinler atıştırılarak iştah baskılanmalıdır. ↘ Davette mümkün olduğu kadar uygun besinler tercih edilmelidir. ↘ Israrları reddedilmelidir. Başarılı olunmazsa sonraki öğünlerde kısıtlama yapılarak hafif besinler tercih edilmelidir.

YEMEK YERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ Yemeği hiçbir zaman ayakta ya da televizyon karşısında yemeyin. Her zaman masada oturarak yiyin, Yemeğe başlamadan önce bir bardak su için, Yemeğe yağdan fakir bir çorba ve/veya salata ile başlayın.

Porsiyonlarınızın miktarını ayarlayın Porsiyonlarınızın miktarını ayarlayın. Tabakları masada değil mutfakta hazırlayın, Sebze yemekleri ve salata dışında ikinci bir porsiyon almayın,

Yavaş yavaş yiyin, yemeklere saldırmayın, Yemeklerden sonra masayı toplayın, bu gelip geçerken bir şeyler atıştırmanızı önler, Doyduğunuzu hissettiğinizde yemeği kesin, Tabağınızdakileri tamamen bitirmek zorunda değilsiniz.

YANLIŞ ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİDİR ve SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATAN YÖNTEMLERDİR UZAK DURUN!!! Kişiye özel olmayan gazete ve dergi gibi yayınlarda bulunan diyetler Kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan çok düşük enerjili şok diyetler Yeterli, dengeli ve doğru beslenme alışkanlığı kazandırmayan diyetler Tek tip besine dayalı diyetler Zayıflattığı öne sürülen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlar Gerçek kilo kaybı yerine vücutta sadece su kaybına neden olan diüretik ilaçlar, otlar, çaylar Akupunktur ile birlikte yapılan açlık diyetleri YANLIŞ ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİDİR ve SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATAN YÖNTEMLERDİR

Yağsız dokunun korunmasını sağlar, FİZİKSEL AKTİVİTE; Yağsız dokunun korunmasını sağlar, Bazal metabolizma hızının düşmesini engeller, Yağ dokusunun harcanmasını sağlar.

ZAMAN AYIRDIĞINZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…