H.Tonguç Yılmaz - tonguc.yilmaz@gmail.com Unutulmuş Özellikler: Oracle Veritabanına Yaptığınız Yatırımı Sonuna Kadar Kullanın TROUG Oracle Day 2011 etkinliği.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SQL Tuning Uygulamaları: SQLT ve SQLHC Araçlarının Kullanımı
Advertisements

VERİTABANLARI ÜZERİNDEN ÇOK KULLANICILI YAZILIMLAR İLE TİCARİ VE MÜHENDİSLİK VERİLERİNİN ANALİZLERİNİN GETİRDİĞİ FAYDALAR Dr. YILMAZ YÖRÜ Yük.Mak.Müh.
COME 339 JAVA-SQL BAĞLANTISI
4 SQL- Yapısal Sorgulama Dili
Tablo oluşturma İlk olarak tabloları oluşturmamız gerekli..
SQL Structured Query Language
MySQL Veritabanı Sunucusu ve MySQL Veritabanı Kullanımı
RAC ortamında yazılım geliştirme TROUG RAC SIG etkinliği
Performance Tuning Performans Düzenleme Teknikleri.
PL/SQL üzerinden Web Sayfası üretmek
SQL FONKSİYONLARI.
VERİ TABANI YÖNETİMİ Ders 11: PL/SQL’e Giriş
VERİ TABANI YÖNETİMİ Ders 10: Oracle Nesneleri
SQL Komutlar 5 Sibel SOMYÜREK.
Iletisim Icin : Blog : E - Mail :
İndeksler Sibel SOMYÜREK.
EkoPC Bilişim Ltd. Eğitim Hizmetleri
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
Veritabanı Yönetim Sistemleri Hızlı ve Kısa Giriş
Iletisim Icin : Blog : E - Mail :
VeriTabanı Uygulama. Tabloları yaratmak için MySQL komutları.
BÖLÜM 6 SQL SERVER KOMUTLARI.
Tetikleyici. Nedir? Bir tablo üzerinde Ekleme silme ve güncellemeye bağlı olarak tetiklenip çalışan SQL kodlarıdır. Genel amacı veri bütünlüğünü korumaktır.
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
Veritabanı Temel Kavramlar ve
SQL Dili ve MySQL Komutları
VeriTabanı Uygulama.
SQL (Structured Query Language). MySQL de Temel Komutlar : CREATE DATABASE isim; verilen isimde bir veri tabanı oluşturur. SHOW DATABASES; Tüm yaratılan.
SQL Sibel SOMYÜREK.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 4 Oracle'da VT Nesneleri Yaratma
SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI.
RAISE RECORD/CURSOR TRIGGER
VERİTABANI MİMARİSİ Talip Hakan ÖZTÜRK Bank ASYA – ORACLE DBA
Veritabanı geliştiricileri için Oracle 11g yeni özellikleri
Veritabanlarına ve SQL'e Giriş Devrim GÜNDÜZ Kivi Bilişim Teknolojileri -
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 5 PL/SQL'e Giriş
SQL’ e Giriş Uzm. Murat YAZICI.
Bölüm 4: İleri SQL.
SİSTEM VERİTABANLARI. Sistem veritabanlarını tanıma. Kendi Login’imizi oluşturma Neler İşleyeceğiz?
Update UPDATE tablo_ismi SET sutun1=‘deger1’ WHERE sutun=deger.
ADRESİNDEN ÖRNEK VERİ TABANLARINI İNDİRİNİZ
K ıSıT -V ıEW -S EQUENCE U NıON -I NTERSECTıON -E XCEPT E XıSTS -I N İbrahim Onur Sığırcı.
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 8. Laboratuvarı Arş. Gör. Pınar CİHAN.
S ORGU / DML / DDL KOMUTLARı İbrahim Onur Sığırcı.
Turizm Acentesi (Uçak Seyehat Acentesi). Genel Bakış Uçak ile seyehat etmek isteyen bir yolcu olsun. Kişi uçak bileti alabilmek için önünde iki seçenek.
Yapısal Sorgulama Dili SQL VTYS Giriş Hafta 5 Ders Notu.
EurobankTekfen SQL Server DBA Turgay Sahtiyan.
Altıncı hafta. Müfredat programı Ödev teslim edenler Mantıksal tasarım ödevini teslim edenler: Belediye Projesi Valilik Projesi Mekan Projesi Konaklama.
Veritabanlarına ve SQL'e Giriş Devrim GÜNDÜZ Teknoloji Destek Merkezi --
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 1. Laboratuvarı Arş. Gör. Pınar CİHAN.
Türkiye'de Internet Konferansı PostgreSQL Veritabanı Sunucusu 8.2 neler getiriyor? Devrim GÜNDÜZ PostgreSQL Geliştiricisi PostgreSQL Kullanıcıları Derneği.
İstanbul İTÜ Bilişim Günleri 2007 PostgreSQL Veritabanı Sunucusu 8.3 sürümü neler getiriyor? Devrim GÜNDÜZ
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 4. Laboratuvarı Constraint-View-Sequence Union-Intersection-Except Exısts-In Arş. Gör. Pınar CİHAN.
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 1. Laboratuvarı
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 4 Oracle'da VT Nesneleri Yaratma
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 1 Ders 10 Veri Sözlüğü ve DDL
İNDEKS.
14.DERS Örnekler, Sorular BUKET DOĞAN.
VERİ TABANI SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) SAVAŞ TUNÇER.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
Sorgu / dml / ddl komutları
RAISE RECORD/CURSOR TRIGGER
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
SQL Server - Indexes.
SQL Server - Views.
SAP HANA SQLSCRIPT DEVELOPMENT
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 6-SQL Server-3-DDL
Sunum transkripti:

H.Tonguç Yılmaz - tonguc.yilmaz@gmail.com Unutulmuş Özellikler: Oracle Veritabanına Yaptığınız Yatırımı Sonuna Kadar Kullanın TROUG Oracle Day 2011 etkinliği Swiss Hotel 01/11/2010 http://www.troug.org H.Tonguç Yılmaz - tonguc.yilmaz@gmail.com http://friendfeed.com/TongucY

http://tonguc.wordpress.com/about/ http://tonguc.wordpress.com/about/

Özet amaç Oracle çözümleri ve destek için şirketler milyon $ bütçeler ile yatırım yapıyor, ekonomik fırtınaların eksik olmadığı dünyada Türk şirketleri Oracle’a yaptıkları yatırımın yeterince karşılığını alabiliyor mu? Çalışanlarınızı işe alırken forums.oracle.com, docs.oracle.com ve metalink.oracle.com kullanıyor olduklarını, farkındalık düzeylerini test ediyor musunuz.. Karar vericilerinizi işe alırken PostgreSQL, Hadoop gibi güçlü açık kaynak alternatif platformlar başta olmak üzere Oracle ve güçlü yanlarına hakimiyetlerini test ediyor musunuz.. Şirketinize ve Türkiye’ye Oracle kullanımının lisans maliyetleri hakkında fikir sahibi olmak için: http://www.oracle.com/us/corporate/pricing/index.html

Konunun iki boyutu var Yeni sürümler ile birlikte gelen özelliklerin takip edilmesi, uygun ihtiyaç oluştuğunda denenerek öğrenilmesi Oracle Day 2010 TROUG sunumlarının teması Bazı yeni özellikler siz farkında olmasınız da güncellemeler yapıldığı anda hayatınıza girer  Var olan kabiliyetlerin farkındalığının arttırılması TROUG-Türk Oracle Kullanıcı Grubu ve OracleTURK gibi forumlarının temel varoluş nedeni diyebiliriz Oracle Day 2011 TROUG sunum temam TROUG Oracle Day 2010 sunum videoları: http://www.troug.org/?page_id=209 TROUG: Oracle Day, 40 dakikada 20 11g yeni özelliği sunumum: http://tonguc.wordpress.com/2010/11/02/40-dakikada-20-11g-yeni-ozelligi/

11g ile artık onlar standard bir kurulumun parçası 11g Express Edition ile disk sınırı 4GB ‘dan 11GB ‘a çıktı Ücretsiz ya da açık kaynak Oracle ürünleri hakkında fikir sahibi olmak için: http://oss.oracle.com/ http://tonguc.wordpress.com/2007/01/15/oracle-express-editionxe-and-application-express-part-1/ http://tonguc.wordpress.com/2008/12/30/oracles-warehouse-builder-for-any-kind-of-your-extraction-transformation-loading-needs-within-oracle-database/ Jdeveloper ve VM Virtual Box OTN’den en fazla indirilen ücretsiz diğer Oracle çözümleri

Goldengate veya Streams tabanlı Asynchronous Change Data Capture örneği Oracle seneler içinde birçok çözüm için geliştirme yaptı, bu çözümleri adresleyen yeni şirket satın almaları gerçekleştiğinde konumlandırma değişikliği yaparak eski seçeneği geliştirmeye devam etmiyorlar ama bu seçenekler müşteriler tarafından kullanıldığı sürece var olmaya devam edecek. Benzer bir örnek de OWB ile ODI arasında devam ediyor. İhtiyacınız ve bütçeniz paralelinde hangisi ile yola çıkmalısınız araştırarak karar verebilirsiniz. http://tonguc.wordpress.com/2009/01/26/improvements-with-111-for-the-datatypes-and-table-structures-supported-for-asynchronous-change-data-capture-option http://tonguc.wordpress.com/2008/03/21/oracle-change-data-capture-under-magnifier-async-cdc-with-10gr2  

Hissettirmeyen iyileştirme örneği ALTER TABLE .. ADD COLUMN iyileştirmeleri -- 10.2 create table tst_source nologging as select rownum id, text from dba_source; set timing on ALTER TABLE tst_source ADD (name VARCHAR2(16) DEFAULT 'N' NOT NULL); Elapsed: 00:00:30.43 -- 11.1 create table tst_source nologging as select rownum id, text from dba_source; Elapsed: 00:00:00.10 http://tonguc.wordpress.com/2008/09/28/11g-enhancement-for-alter-table-add-column-functionality https://metalink.oracle.com/CSP/main/article?cmd=show&type=NOT&id=602327.1   http://www.oracle.com/technetwork/articles/sql/11g-schemamanagement-089869.html 11g öncesinde DEFAULT değerli yeni bir kolon ve NOT NULL constraint eklemek tablo üzerinde exclusive kilit alıyordu ve varsayılan değer tablodaki tüm satırlara güncellenmesi gerektiriyordu. 11g sonrasında varsayılan değer data dictionary kaydediliyor ve büyük tablolar için tüm kayıtların güncellenmesi işleminden kurtulunuyor. Ek olarak alttaki ADD COLUMN operasyonları artık DML cümleleri ile birlikte problemsiz çalışabiliyor: Varsayılan değerli NOT NULL kolon ekleme Varsayılan değeri olmayan bir nullable kolon ekleme Sanal kolon ekleme

Yeni Özellik Örneği - Sanal Kolonlar CREATE TABLE employees ( id NUMBER, first_name VARCHAR2(10), last_name VARCHAR2(10), salary NUMBER(9,2), comm1 NUMBER(3), comm2 NUMBER(3), salary1 AS (ROUND(salary*(1+comm1/100),2)), salary2 NUMBER GENERATED ALWAYS AS (ROUND(salary*(1+comm2/100),2)) VIRTUAL, CONSTRAINT employees_pk PRIMARY KEY (id) ); INSERT INTO employees (id, first_name, last_name, salary, comm1, comm2) VALUES (1, 'JOHN', 'DOE', 100, 5, 10); INSERT INTO employees (id, first_name, last_name, salary, comm1, comm2) VALUES (2, 'JAYNE', 'DOE', 200, 10, 20); COMMIT; SELECT * FROM employees; ID FIRST_NAME LAST_NAME SALARY COMM1 COMM2 SALARY1 SALARY2 ---------- ---------- ---------- ---------- ---------- ---------- ---------- ---------- 1 JOHN DOE 100 5 10 105 110 2 JAYNE DOE 200 10 20 220 240 SELECT column_name, data_default FROM user_tab_columns WHERE table_name = 'EMPLOYEES'; COLUMN_NAME DATA_DEFAULT ------------------------------ -------------------------------------------------- ... SALARY1 ROUND("SALARY"*(1+"COMM1"/100),2) SALARY2 ROUND("SALARY"*(1+"COMM2"/100),2) http://www.oracle-base.com/articles/11g/VirtualColumns_11gR1.php http://www.oracle.com/technetwork/articles/sql/11g-schemamanagement-089869.html Var olan kolon değerlerinden hesaplanan yeni kolonlar, DML göremezler, indeksler üzerindeki function based index olarak yönetilir, Index-organized, external, object, cluster, veya temporary tablolar için desteklenmiyor henüz.

Unutulmuş Özellikler Yüzlerce hazır PL/SQL paketi DBMS_SCHEDULER, DBMS_DATAPUMP, DBMS_METADATA, DBMS_MONITOR ... Tablo ve kolonlara yorum ekleme COMMENT ON TABLE tbl IS 'Speed xxx Responsible yyy Description zzz ...'; COMMENT ON COLUMN tbl.ncol IS 'n Digit Customer Code, Genereted From m Sequence ...'; Resumable Operations DBMS_STATS ile istatistik kopyalama, istatistik kilitleme, sistem istatistikleri toplama Autonomous Transactions PL/SQL Bulk Operations, Pipelined Table Functions 10053 ve 10046 Event Flashback Query, Table, Database RMAN ile Database Duplicate etme, Block Recover, Automatic Recovery http://tonguc.wordpress.com/2007/01/10/oracle-best-practices-part-1 http://tonguc.wordpress.com/2006/12/30/introduction-to-oracle-trace-utulity-and-understanding-the-fundamental-performance-equation/ http://tonguc.wordpress.com/2007/01/01/oracle-10g-flashback-versions-query-drop-table-and-recyclebin-management/ http://tonguc.wordpress.com/2008/06/15/oracle-10g-flashback-features%E2%80%99-limitations-and-restrictions/ http://tonguc.wordpress.com/2007/01/20/optimizer-debug-trace-event-10053-trace-file/ http://tonguc.wordpress.com/2008/12/29/using-pipelined-table-functions-for-siebels-audit_read-data-transformation/

Unutulmuş Özellikler (devam) Application Services, Code Instrumentation DBMS_SERVICE, DBMS_APPLICATION_INFO, DBMS_SESSION .. Anaytic & In-Database Statistical Functions Embedded Software License For Oracle Products System Triggers External Tables and Data Pump API Data Segment Compression, Index Leaf Compression Alternative Data Structures; GTT, IOT, Hash Cluster, Bitmap Index, MV V$ görüntüleri V$SESSION, V$%_OPTIMIZER_ENV, V$OSSTAT, V$SESSION_WAIT_HISTORY .. Cost Based Optimizer Column order, Constraints, V$SQL_PLAN%, DBMS_XPLAN .. http://tonguc.wordpress.com/2009/07/01/how-to-generate-session-level-ash-reports/ http://tonguc.wordpress.com/2008/10/04/understand-your-data-with-oracles-in-database-statistical-functions/ http://tonguc.wordpress.com/2009/04/14/embedded-software-license-for-oracle-products/ http://tonguc.wordpress.com/2008/09/30/on-formating-treasures-of-execution-plan-interpretation/ http://tonguc.wordpress.com/2007/09/17/column-retrieval-cost-in-cbo-calculation/

Kaynakça Forgotten Features Presentation (Web Version) Julian Dyke, http://juliandyke.com http://tonguc.wordpress.com

Sorularınız ve/veya yorumlarınız Oracle Türkiye’ye destekleri için teşekkürler ? ? ? ? ? Sorularınız ve/veya yorumlarınız ? ? ? ? H.Tonguç Yılmaz - tonguc.yilmaz@gmail.com http://friendfeed.com/TongucY