İÇİNDEKİ MADDELER VE BAĞIMLILK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Armağan Köyü Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği
Advertisements

SİGARANIN ZARARLARI ve SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ
SİGARA VEYA SAĞLIK TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Prof.Dr.Numan Numanoğlu Özel TOBB ETÜ Hastanesi
SİGARA BİLGİLENDİRME AMAÇLI QUIZLER SERİSİ QUIZ 2 QUIZ’İ BAŞLAT
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Sigaranın zararlarını hepimiz biliriz. mi?
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu
İSTANBUL, 31 MAYIS ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE GELECEĞİMİZ.
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
Sigara ve Nikotin Nikotin, sigaranın alışkanlık yapmasına neden olan etken maddedir. Tütün yaprağı içinde doğal olarak bulunur.
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
Hazırlayan:Yunus Başaran
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

TÜTÜN ve İNSAN SAĞLIĞI.
KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA VE
SİGARA VE ALKOL.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TÜTÜN BİRİMİ
İlköğretim sınıflar ve ortaöğretim öğrencileri için eğitim seti
SİGARANIN ZARARLARI MADDE BAĞIMLILIĞI AKŞEHİR SELÇUKLU LİSESİ
SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU.
Volkan Kanat Sercan Şener
SİGARA VE ALKOLÜN ZARARLARI
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
SİGARANIN İÇERDİĞİ MADDELER
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Dumansız Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Itır Tarı Cömert, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
Sigaranın Zararları.
SİGARANIN ZARARLARI.
SİGARANIN ZARARLARI. ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Araştırma Bilgi Sistemleri Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü 2013.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI (TBM)
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
SİGARA BAĞIMLILIĞI KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ.
Hazırlayan: Niymet YAKAR
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
SİGARANIN SAĞLIĞA ZARARLARI
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü.
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ
Psk.Danışman ve Rehber Öğretmen
AYDIN İNCİRLİOVA SPOR LİSESİ
SİGARANIN ZARARLARI Müslüm KARAKAŞ.
SİGARANIN ZARARLARI.
Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin bir şeye aşırı bağlanmasıdır. O şey olmadan yaşayamayacağını düşünen, o şey olmadığında aşırı.
KOCAELİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Halk Eğitimleri Serisi.
SİGARA VE GERÇEKLER Sigara: İyi Düşün Ey İnsan Sen mi Beni Tüketiyorsun Yoksa Ben mi Seni?
Tütün Ne Kadar Bağımlılık Yapar? Bu soruya verilebilecek en kısa cevap "eroinden daha fazla"dır. Sigaradaki nikotin, ciddi bağımlılık yapan bir.
Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal.
Nikotin bağımlılığı tıpkı esrar, eroin, kokain, alkol bağımlılığı gibidir. Nikotin zihni ve ruh halini değişikliğe uğratır.
SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
Sigara sağlığa zararları
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ SİGARANIN ZARARLARI.
TEMEL DİNİ BİLGİLER SİGARA İÇMENİN ZARARLARI. Sigara ve insan Sigara ve Zararları Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle.
Sunum transkripti:

İÇİNDEKİ MADDELER VE BAĞIMLILK

Sigaranın içindeki maddelerden bazıları

SİGARAYI 1 KEZ DENEYEN HER 4 KİŞİDEN 3 TANESİ SİGARA BAĞIMLISI OLUR

Sigara alkolden 15, kokainden 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir.

BAĞIMLILIK Aslında sigara içme eylemi bulaşıcı bir psikiatrik hastalıktır, kuşaktan kuşağa görerek-duyarak bulaşır. Doğduğumuz andan itibaren çevremizdeki milyarlarca sigara içicisine ait 10,000’lerce bilinçaltı kayıt ve sigara firmalarının bunları güçlendirmek için kurduğu tuzaklar sayesinde daha çocukken zihnimize bulaşır. Bu aslında kitlesel bir beyin yıkama programıdır. Önce çevremizdeki sigara içen büyüklerimiz, daha sonra çizgi filmler ve son olarak da filmler aracılığıyla sigaranın bir keyif-destek aracı olduğuna inandırılırız. Marlboro-Formula 1 yarışları, Camel Trophy, Parliament Sinema Kulübü gibi sosyo-kültürel projelerle inançlarımız ve beklentilerimiz iyice güçlendirilir. Tüm sahneler ve gizli reklam çalışmaları sigarayı hayatın her aşamasında olması gereken normal bir şey gibi algılamamız için ayarlanmış ve hepsine bugüne kadar trilyonlarca $ para harcanmıştır.

İnsanların sigara içmeyi sürdürmelerinin tek bir sebebi vardır: NİKOTİN BAĞIMLILIĞI

Mutluluk hormonu : DOPAMİN !

Nikotin – Ben ne kadar istiyorsam onu iç Nikotin – Ben ne kadar istiyorsam onu iç! (Alışılan dozda tutma) Son sigaradan sonra kandaki nikotin azalmaya başlar ve 4 saat sonra tükenir.

Sigara bırakıldıktan sonra dopamin salgısının normale dönmesi için bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre ortalama olarak 3 aydır.

ETKİLERİ

Sigara içiminden sonra alveolde gerçekleşen olaylar dizisi

Sigara içtiğiniz taktirde; Akciğer kanseri olma riskiniz 13-22 kat Ağız kanseri olma riskiniz 3-30 kat Dişeti kanseri olma riskiniz 5-14 kat Dil kanseri olma riskiniz 4-33 kat Bademcik kanseri olma riskiniz 7-11 kat Gırtlak kanseri olma riskiniz 16 kat Yemek borusu kanseri olma riskiniz 8-10 kat Mesane kanseri olma riskiniz 3-5 kat Pankreas kanseri olma riskiniz 2 kat Böbrek kanseri olma riskiniz 5 kat Prostat kanseri olma riskiniz 2 kat Rahim kanseri olma riskiniz 17 kat Kan kanseri olma riskiniz 2-3 kat ARTAR

TAVŞAN DENEYİ Katranın kanserojen kimyasal olduğunu ispatlamak için tavşan kulağında bir deney yapılıyor. Tavşan kulağı tıraş ediliyor, üç ay süre ile sigaranın katran maddesi sürülüyor. Üç ay sonra tavşanın kulağından parça alınıp inceleniyor. Mikroskopta kanserleşmiş hücreler  görülüyor.

Sigara dumanında vücudumuz için zararlı 4.000’den fazla madde bulunur En tehlikeli maddeler: NİKOTİN - KARBONMONOKSİT - KATRAN Kanser yapar Esrar, eroin ve morfin gibi bağımlılık yapar Egzoz gazıdır Kana daha az oksijen gider Cildi sarartır Saç dökülmesi Dokuların daha az beslenir Erken yaşlanma Solunum kapasitesini düşürür

Sigara dost gibi görünür Düşman olduğunu anladığınızda yapacağınız hiçbir şey kalmaz

Sigara; Akciğer kanseri ölümlerinin % 90’ından, Tüm kanser ölümlerinin % 30’undan, Bronşit ölümlerinin % 75’inden, Kalp krizi ölümlerinin % 25’inden sorumludur

SİGARA KAYNAKLI HASTALIKLAR

KOAH AMFİZEM BURGER (kronik bronşit) Akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile nitelenen süreğen (kronik) bir hastalıktır. “Ülkemizde ölüm sebepleri arasında 4 . Sırada yer alır.Her yıl 30-40 bin kişi KOAH tan ölmektedir.” AMFİZEM Hava kesecikleri arasındaki bağlar yırtıldığı için nefes almak için genişleyen akciğerler sönmez ve içlerinde hava kalır. “Amfizemli biri nefes alabilir ama nefesini dışarıya veremez.” “Sigara içen her 10 kişiden 9 unda amfizem başlangıcı vardır.” BURGER Sigara içildiğinde damarlar büzüştüğünden, el ve ayak parmaklarına yeterli miktarda kan ve oksijen gitmez, bunun sonucunda da bu uzuvlarda kangren meydana gelir. “Tek çare kangren olan uzvun kesilmesidir. “

AKCİĞER KANSERİ Dünyada en çok rastlanan ve en fazla ölüme yol açan kanser, akciğer kanseridir Akciğer kanserlerinin % 95’i sigaraya bağlıdır Sigara kullanmayanlarda %0,1-0,2

DİĞER KANSERLER SİGARA İLE TEMAS EDEN ORGANLARDA Ağız, Yutak, Tükürük bezi kanserleri, Gırtlak kanseri, Yemek borusu kanseri, Mide bağırsak kanserleri SİGARA İLE TEMAS ETMEYEN ORGANLARDA Pankreas kanseri, Mesane(idrar torbası) Kanseri, Rahim ağzı kanseri, Kan Kanseri, Karaciğer kanseri

BAŞ BOYUN KANSERLERİ

BAŞ BOYUN KANSERLERİ

BAŞ BOYUN KANSERLERİ

BURGER Burger hastalığı sadece sigara içenlerde ve çoğunlukla 20-40 yaş arasında görülür. Sigara içildiğinde damarlar büzüştüğünden, el ve ayak parmaklarına yeterli miktarda kan ve oksijen gitmez, bunun sonucunda da bu uzuvlarda kangren meydana gelir. Bu durumda tek çare kangren olan uzvun kesilmesidir.

PASİF İÇİCİLİK

Anne gebelikte sigara içiyorsa Erken doğum riski 2 kat fazladır Ölü doğum riski 1/3 kez fazladır Düşük yapma riski 1/4 kez fazladır Bebeğin gelişme geriliği, zeka geriliği riski artmaktadır

Anne gebelikte sigara içiyorsa Hamilelik süresince sigara içmiş annelerin çocukları içmemiş annelerin çocuklarından 200-250 gr daha düşük ağırlıkla doğmaktadır

Light sigaradan daha derin ve sık nefesler alınıyor. Böylece kanser riski taşıyan katran ve nikotin miktarının oranı, normal sigaranınkiyle aynı oluyor. Hatta bu yüzden zehir ciğerlerin en derinine kadar giderek orada tedavisi çok daha zor olan kanser türlerine yol açabiliyor. LİGHT SİGARA

HEMEN SİGARAYI BIRAKIRSANIZ 20 dakika içinde kan basıncı normal seviyesine düşer 8 saat içinde kan akışınızdaki karbon monoksit miktarı yarıya düşer ve oksijen miktarı normale döner 48 saat içinde kalp krizi geçirme riskiniz azalır. Bütün nikotin vücudunuzdan atılır.Tat ve koku alma duyularınız normal seviyesine döner. 72 saat içinde bronş tüpleriniz rahatlar ve enerji seviyeniz normale döner 2 hafta içinde kan dolaşımınız hızlanır ve sonraki 10 hafta da dolaşım hızınız ilerleme kaydetmeye devam eder. 1 yıl içinde kalp krizi geçirme riskiniz %50 kadar azalır. 5 yıl içinde felç gibi anlık ölümcül vakalar geçirme riskiniz sigara içmeyen bir insanın seviyesine düşer 10 yıl içinde akciğer kanseri olma riskiniz sigara içmeyen bir insanın seviyesine düşer 15 yıl içinde kalp krizi geçirme riskiniz sigara içmeyen bir insanla aynı seviyeye iner Sigarayı bıraktıktan sonra en tehlikeli dönem ilk 2-3 aydır. Sigarayı bırakanların %88i ilk 58 gün içinde yeniden başlamaktadır.

Sigara birden bırakılmalıdır. SİGARAYI BIRAKMA ŞEKLİ BAŞARI ORANI Aniden bırakma %80 Azaltarak bırakma % 6

Sigara firmalarının temel hedefi öğrencilerdir

Dünyada 1.1 milyar sigara tiryakisi var yani yetişkin nüfusun 3’te 1’i Sigaradan her yıl 4.9 milyon kişi ölüyor, yani günde 13.000 kişi 2025 yılında sigara nedeni ile yılda 10 milyon kişinin öleceği varsayılıyor. Türkiye’de 17 milyon sigara tiryakisi var yani yetişkin nüfusun %44ü Sigaradan her yıl 70-100 bin kişi ölüyor, yani günde 250 kişi

Ölmeden önce bir akciğer hastası üvey oğlundan bu fotoğrafın çekilmesini istemiş.