Atmosferik Kirleticiler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EGZOZ EMİSYON KONTROLÜ
Advertisements

COPERT 4 Eğitimi 3. Faaliyet Verileri – Başlangıç Rehberi.
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
Sürdürülebilir Enerji
-Demografik- Nüfus Analizi
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
COPERT 4 Eğitimi 2. Genel Metodoloji.
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
Dökmecilik Sektörü İçin Mevcut En Uygun Teknikler (BAT)
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Atmosferik Kirleticiler
YAKITLAR VE YANMA GAZLAR
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1 ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU VE TOPRAK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI …………………………BELEDİYESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİNE.
1/20 ÖLÇÜLER (Sıvı) 7 litrede kaç tane yarım litre vardır? A B C D.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Taşıtlarda Enerji Verimliliği -
BİYOKÜTLE.
Atmosferik Kirleticiler
MOTORLU TAŞITLARDAN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ KAPSAMINDA ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Motorlu taşıtlardan kaynaklanan.
Atmosferik Kirleticiler
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
Küresel Isınma Nedir?.
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER
YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.
ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Atmosferik Kirleticiler
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
Zaman ,ortam, hız, ısı geçişi
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
HAVA KİRLENMESİ Atmosferi oluşturan gazların karışımı olan hava normal koşullarda azot(%78,09),oksijen (%20,95) karbondioksit(%0,03) ve çok düşük oranlarda.
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KiRLiLiGi.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Hava Kalitesi Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing) Hava Kalitesinin İyi Olduğu Bir Gün Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing)
Bazı Kısaltmalar İlk Çalıştırma - Marş : Cranking - H/Y (hava / yakıt oranı) 2:1 ile 12:1 arasında motor soğutma suyu sıcaklığına.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Seal Körfezi Deniz Aslanı, Havalandırıcı, Avustralya Hava Kalitesi Kontrolü Seal Körfezi Deniz Aslanı, Avustralya Coober Pedy.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
YAKIT HÜCRESİ.
ALTERNATİF VE GELENEKSEL YAKITLARIN KARŞILAŞTIRILMASI
Hava kirliliği, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır. Bir.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
Alkanlar ve Alkenler.
EGZOST GAZLARININ ÇEVREYİ ETKİSİ VE ALINAN ÖNLEMLER SERKAN ÖZKAN
5) Emme ve Eksoz Sistemleri
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
Euro1, Euro2, Euro3, Euro4 motorlarının konstrüktif açıdan incelenmesi
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
  İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkiler  Bitki Örtüsü Ve Hayvanlar Üzerindeki Etkiler  Malzemeler Ve Yapılar Üzerindeki Etkiler  Dünya Üzerindeki Uzun.
YAKIT HÜCRESİ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

Atmosferik Kirleticiler İç ortam kirliliği Etkili yalıtım Bakteriler Toprak ve küfler Virüsler Evcil hayvanlar Bitkiler Ev tozu Mitler Polenler

Partikül madde kirliliği

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Daha çok enerji, daha çok taşıt, daha çok yol, daha çok yakıt. Motorlu araçlar (milyon) Elektrik ( trilyon kw-h) 3 2 1 200 100 1940 1950 1960 1970 1980 1990 1940 1950 1960 1970 1980 1990 Gidilen mil (trilyon) Kullanılan yakıt (milyar galon) 2 1 150 100 50 1940 1950 1960 1970 1980 1990 1940 1950 1960 1970 1980 1990

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Atmosfere karışan CO’nun % 75’i, HC’nin % 35’i, NOx’in % 29’u taşıtlardan kaynaklanır. HC başta metan, etan ve asetilen olmak üzere pek çok kirletici kimyasalı kapsar. Fotokimyasal sis oluşunun en önemli nedeni taşıt araçlarından çıkan kirleticilerdir (HC, NOx vb.) Kentsel alanlarda oluşan kirliliğin yaklaşık yarısı taşıtlar tarafından oluşturulur. Kişi başına düşen araç sayısı gelişmiş batı ülkelerinde 0.5 iken ülkemizde 0.05’tir. 1 kg Yakıtın yakılması Sonucu Çıkan Kirletici Miktarı (gram olarak) Yakıt CO HC NOx PM Benzin 250 30 40 5 Motorin 30 10 50 10 Sürekli çıkış, viraj, bozuk zemin, ağırlık, dur-kalk emisyonların artmasına neden olur.

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Teorik yanma reaksiyonu C7H13 + 10 O2 + 39 N2  7 CO2 + 6.5 H2O + 39 N2 (benzin) (hava) (enerji) Gerçek durum: Buharlaşma (çalışma, ısınma vb.) Yakıt doldurma kayıpları Diğer (frenler, lastikler vb.) (%20) Krank buharları (%20) Egzoz (% 60) • Azot • Su Buharı • Karbon Dioksit • Kirleticiler Kirleticiler Yanmamış hidrokarbonlar Karbon monoksit Azot Oksitler Diğer

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Kirleticilerin oluşması: Hava-yakıt oranının etkisi • Motorda - tam yanmama - motoru soğutma - yüksek basınç ve sıcaklık - çalışma başlangıcı • yakıtın buharlaşması - rölantide - sıcak motor ve yakıt - buharlaşma Yakıt ekonomisi Yüksek NOx HC CO Düşük Zengin Stokiometrik Zayıf (fazla yakıt) (14.7- 1) (fazla hava)

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Hız ve Emisyon Değerleri Arasındaki İlişki Taşıt Hız CO (g/km) HC (g/km) NOx (g/km) Benzinli Otomobil 6 54 8.4 1.3 35 21 2.6 1.8 60 18 2.1 1.9 100 16 3.8 Dizel Otomobil 2.8 1.6 0.9 1.2 0.7 1.1 0.6 1.0 Dizel Ağır Kamyon 19 17 15 11 10 Çalışma CO HC NOx Rölanti +++ + Hızlanma ++ Yavaşlama ++++ Yavaş Hızlı

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Önleme yolları Pozitif krank havalandırma vanası (PCV) Buhar halindeki emisyon kanisteri Egzoz gazı resirkülasyon vanası (EGR) Katalitik konvertör

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Katalizör Etkisi 100% 90% 80% Pencere 50% HC NOx CO 0% Zengin Stokiometrik Zayıf (fazla yakıt) (14.7- 1) (fazla hava)

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Yeni Arabaların Etkileri +100% +100% +50% HC CO NOx 0% Yakıt verimi -50% -70% -100% -85% -85% Yeni arabaların 1970 model arabalarla karşılaştırılması

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Yıllara Göre Araç Emisyonları Kontroller öncesi Ortalama Yeni araba standart Yasal limitler Kontroller öncesi 1981 2000 Yasal önlemler (<1968)

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Araç Yaşına Göre Emisyonlar Tipik araç değerleri Bakımlı arabalar Standart Sertifikalı araçlar Yeni iken Hurdaya çıkma Kullanım süresinin sonu (5/50 yıl arası)

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar HC Emisyonları Egzoz (55%) Krank (23%) Buh. (20%) Dolum (2%) Önce - daha fazla araç - daha fazla yol - daha uçucu yakıt - diğer faktörler + halkın bilinçlenmesi + ulusal programlar Dolum (28%) Krank Egzoz (55%) (­0%) Şimdi Buh. (17%)

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Gelecek için öneriler Kullanım sırasında meydana gelen emisyonların daha iyi kontrolü Daha temiz yakıtlar Daha kapsamlı kontroller Geleceğin Arabası Sıfıra yakın emisyon (temiz yakıtların kullanımı, kontrollerin artması, yeni emisyon engelleme teknikleri, solvent kullanılmayan yapışkanlar, su bazlı boyalar ve CFC kullanımının sona ermesi vb.) Yüksek yakıt ekonomisi (araç teknolojisindeki gelişmeler, aerodinamik değişiklikler, hafif malzeme kullanımı) Hava kirleticilerinin azaltılması (yeni yakıtlar, hidrojen/bor teknolojileri, civa, kadmiyum, asbest vb. malzemelerin kullanılmaması vb.) Geri kazanılabilir ya da yeniden kullanılabilir malzemeler Gelişmiş güvenlik önlemleri

Atmosferik Kirleticiler Taşıtlar Biz ne yapabiliriz? Bu konudaki gelişmelerin takip edilmesi Uygun teknoloji ve yakıtların desteklenmesi Arabaların bakımının düzenli olarak yapılması Dolum sırasındaki emisyonlara dikkat edilmesi Uygun araba kullanımı Araçla gidilen yolun azaltılması - yolculukların planlanması - az araç kullanımının teşvik edilmesi - toplu taşıma araçlarının kullanılması - yürümek ve bisiklete binmek.