VARYANT HESAPLAMA. ►K►K►K►Kolay anlaşılması için varyantlara, gidiş yolu diyebiliriz. ►S►S►S►Satranççılar; satranç oyunun her aşamasında, planlarını gerçekleştirmek.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Güray KERA
Advertisements

Hazırlayan: Güray KERA
Hazırlayan: Güray KERA
SATRANÇ SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
Zamanı Ölçme.
İNSAN KAYNAKLARI Ayşegül Akdeniz.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Hazırlayan: Güray KERA
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritma Oluşturma – Açgözlü algoritmalar ve buluşsallar Y. Doç. Yuriy Mishchenko.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Hazırlayan: Güray KERA
Hazırlayan: Güray KERA
VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI. Önce kendinize güvenin. Önce kendinize güvenin. Başarılı olacağım diyerek başlayın. Unutmayın ki kendine güven başarının.
ÜPK FİNAL ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI
Hazırlayan: Güray KERA
KALİTELİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Demet TAŞDAN.
Kale ve Filin Özellikleri
Şah ve Vezirin Özellikleri
A Z B Y C V Ç Ü D U F T H Ş İ S K R M Ö N O
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANÇTA BERABERLİKLER
Eğitim ve Kültür LEONARDO DA VINCI Hareketlilik AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Eğitim ve Kültür Leonardo da Vinci Adım Adım Hareketlilik.
Hazırlayan: Güray KERA
SATRANÇ ANTRENÖRÜ VE HAKEMİ
Verimli Ders Çalışma Yöntemleri
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
YAPAY ZEKA ve UZMAN SİSTEMLER
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
10. Sınıf 9 nolu kazanım etkinliği
SAMSUNG AKADEMİ Emin CELİLOĞLU IT Eğitmeni
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Algoritmalar (Algoritms)
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Algoritmalar (Algoritms)
Okula gelip giderken hangi ulaşım araçlarını görüyoruz?
AMAÇ HEDEF DAVRANIŞLAR
ÇÖZÜM MERDİVENİ Kazanım: *Etkili sorun çözme basamaklarını kullanır.
KARARIM ETKİLİ Mİ? *Etkinlik işlenirken etkili karar vermede sorun yaşayan öğrencileriniz için okul rehber öğretmeni, okul rehber öğretmeni yoksa RAM.
SATRANÇ TAHTASI.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Çevre ve Alan İlköğretim 6. Sınıf.
Rekabet ortamında arama Adversarial Search
EĞİTSEL ALANLAR Kazanım: Eğitsel alanlardaki güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirir. 9. Sınıf 8 nolu kazanım etkinliği.
PLANLI HAYAT OH NE RAHAT
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
ULAŞIM ARAÇLARI Beyza Karaca 3-A 593.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Oyunlar.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLETMESİ ANABİLİM DALI
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
AMAÇ HEDEF DAVRANIŞLAR
HER SATRANÇ TAHTASINDA 3 ADET KARE ADI VERİLMİŞTİR
DÜ Ş ÜNÜYORUM, OYNUYORUM Projenin Amaçları; Öğrencilerimizin akıl yürütme muhakeme etme becerilerini geliştirmek Off! Düşünmek ten başım ağırıyor.
DERS PROGRAMI OLUŞTURMA
Saldırı hazırlamak Öğretmen: GÜRAY KERA.
Çifte istek (vezir) Öğretmen: GÜRAY KERA.
Saldırıdan kurtulmak Öğretmen: GÜRAY KERA.
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
Strateji Oyunları.
HAYAT BİLGİSİ DEĞERLENDİRME SORULARI HAYAT BİLGİSİ DEĞERLENDİRME SORULARI.
Şah çekmek Öğretmen: GÜRAY KERA. Şaha yapılan saldırı hamlesi ‘’Şah çekme’’ olarak bilinir.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA, MOTİVASYON VE BAŞARILI OLMA
Bir yerden bir yere gitmek için kullanılan ulaşım yolları 3’e ayrılır.
Halka Üçgen Doğru Petek oyunu kuralları:
Sunum transkripti:

VARYANT HESAPLAMA

►K►K►K►Kolay anlaşılması için varyantlara, gidiş yolu diyebiliriz. ►S►S►S►Satranççılar; satranç oyunun her aşamasında, planlarını gerçekleştirmek ve rakibin planlarını görüp engellemek için birçok aday hamleyi incelemek ve bu hamlelerle başlayan gidiş yollarını değerlendirmek zorunda kalır.

Alexander Kotow isimli satranç ustası, varyant hesaplamaları konusunda bize çok önemli bilgiler aktarmıştır. Kotow varyantları 3’e ayırmıştır. Çok sayıda ve kısa varyantları içeren aday hamlelerin oluşturduğu yapıya ÇALI adını vermiştir. ÇALIAĞAÇLABİRENT Az sapma içeren uzun bir varyant ise; AĞAÇ olarak nitelendirilmiştir. Bir oyunda çok sayıda taşın çok sayıda aday hamlesinin olması ve bunlarında kendi aralarında dallanmalarını içeren gidiş yollarına ise LABİRENT adı verilir.

Varyant hesaplarken yöntemimiz; ► ► B► ► Başlangıçta bütün aday hamleleri belirlemeliyiz. ► S► S► S► Sonra bu hamleleri tek tek hesaplamalı ve en mantıklı olanları üzerinde durmalıyız.

Örneğin; İstanbul’dan Ankara’ya gideceksiniz.

Taksi : 4 saat sürüyor ve ücreti 500 YTL Uçakla 1,5 saat sürüyor ve ücreti 100 YTL. Trenle 9 saat sürüyor ve ücret ise 17 YTL. Atla süre 2 gün, ücret 250 YTL

Otobüs ile süre 5 saat ücret ise 25 YTL. Yürüyerek mesafe 7 gün ulaşım ücreti yok. Bisikletle süre 3 gün, ücret yok.

Aday ulaşım araçlarımızı gördükten sonra bir de mevcut durumumuzu kontrol ederek en doğru araçları seçmeye çalışalım. Koşullarımız: ►C►C►C►Cebimizde sadece 100 YTL var. ►B►B►B►Bir gün içinde gitmemiz gerekiyor. ►D►D►D►Dönüş içinde paraya ihtiyacımız var.

► Ulaşım Aracı Süre Maliyet Sonuç ► Taksi 4 saat 500 YTL Ücret fazla ► Uçak 1,5 saat 100 YTL Ücret fazla ► Tren 9 saat 17 YTL Olabilir ► At 2 gün 250 YTL Süre ve ücret ► Yürüyerek 7 gün Yok Süre çok fazla ► Bisiklet 3 gün Yok Süre çok fazla ► Otobüs 5 saat 25 YTL Olabilir

Değerlendirmemize göre; ►S►S►S►Süresi uzun olan ama ücreti az olan trenle, ücreti fazla ama zaman olarak daha kısa süren otobüs; ulaşım araçları arasında bizim koşullarımıza uyanlardır. Şimdi sıra bu iki seçeneği değerlendirmektedir. Burada amaç Ankara’da fazla zamanım olsun ise otobüsle gitmek mantıklıdır. Eğer Ankara’da cebimde fazla param kalsın sizin için önemliyse o zaman trenle gitmek seçeneği sizin için önemlidir.

►B►B►B►Biz her satranç oyunumuzda, planımızı gerçekleştirmek için aday hamlelerimizi koşullarımıza göre incelemeli ve yukarıdaki örnekte olduğu gibi birbirleriyle karşılaştırmalıyız.

Siyahlar Va1 ya da Vd1 hamleleriyle beyazları bir hamlede mat yapmaktadır. Sıra beyazdadır ve bu durumda beyazın yapacağı en iyi hamle nedir? ►1►1. f3, 1.f4,1.g3, 1.g4,1.h3, 1.h4,1.Şh1, 1.Şf1, 1.f8V, 1.f8K, 1.f8F, 1.f8A, 1.fxg8V, 1.fxg8K, 1.fxg8F, 1.fxg8A ►S►Sizce beyazın bu aday hamlelerinden hangisi en iyi hamledir?

Varyany Hesaplama tekniğinizi nasıl geliştirebilirsiniz? ► Çok fazla oyun pratiği. ► Antrenman çalışması. ► Oyun analizleri yapılması. ► Çeşitli bilgisayar programları ile hesaplama desteği alınması. ► Konum değerlendirmenin geliştirilmesi. ► Bol kombinezon çözümü.

Unutmayın ► Varyant hesaplamasında rakibin en iyi karşı oyun şartlarını düşünmek zorundayız. ► Hızlı bir hesaplama yeteneği için bol kombinezon sorusu çözmek gereklidir. ► Aday hamlelerin seçimi hızlı olmalıdır. ► Antrenmanlarda mutlaka taşlara dokunmadan ve süre tutularak yapılmalıdır. Varyantlar kağıtlara hamle hamle yazılmalıdır.

Diyagram 1- Hamle sırası siyahlarındır.

► 37...Kxe4! Hamlesinin sonuçlarını hesaplayın ve varyant ağacını hesaplayınız. ► Öncelikle başlangıçtaki tüm aday hamleleri belirleyin. ► Varyantlar sadece bir kez hesaplanmalıdır. İkinci defa incelemekten kaçınılmalıdır. Buna özellikle dikkat edilmeli ve alışkanlık kazanılması sağlanmalıdır. Diyagram 1