XML’in ZAMAN ve YER ETKİNLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüseyin Gömleksizoğlu
Advertisements

Mobit Bilişim Elektronik ve Kontrol Sistemleri Dış Tic. A.Ş.
4 SQL- Yapısal Sorgulama Dili
Tablo oluşturma İlk olarak tabloları oluşturmamız gerekli..
HTML, XHTML and CSS XHTML
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
WEB Tasarımı & .NET Bolum 1
Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir?
İNTERNET.
Performance Tuning Performans Düzenleme Teknikleri.
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
YAPAY ZEKA ÖDEV - 3 Kenan KILIÇASLAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Doktora Programı.
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
Örnek Kampüs Uygulamaları ODTÜ Ulaknet Sistem Yönetim Konferansı - Güvenlik.
Microsoft Danışman Öğrenci
GAMZE KAYA JSON.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
İndeksler Sibel SOMYÜREK.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Veritabanı Yönetim Sistemleri Hızlı ve Kısa Giriş
Bora GÜRSEL CBÜ BAUM Proje Yöneticisi
XML TEKNOLOJİLERİ BTP 206. Ders İçin Gerekli Olan Ders Kitabı –XML, Zafer Demirkol, Pusula Yayınları Yardımcı Ders Kitabı –XML How To Program, Deitel.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
Tetikleyici. Nedir? Bir tablo üzerinde Ekleme silme ve güncellemeye bağlı olarak tetiklenip çalışan SQL kodlarıdır. Genel amacı veri bütünlüğünü korumaktır.
XML Genişletilebilir İşaretleme Dili (eXtensible Markup Language), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmayı.
SQL Dili ve MySQL Komutları
“Akademik Bilişim ’02” 6-8 Şubat 2002, Konya Y.T. Türkçe Arama Motorlarında Performans Değerlendirme Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I
BARTIN ÜNİVERSİTESİ’NDE BOLOGNA SÜRECİ
XML ve XML Teknolojileri
Mobil Web XHTML-MP .NET ve Mobil Web Uygulamalar
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 2 Oracle 11g Kurulumu
Toplam – toplanan = toplanan
Diferansiyel Denklemler
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Türkiye’deki Üniversitelerde İnternet Tabanlı Akademik Kayıt ve Not Takip Sistemleri (IANTS) Y.Doç.Dr.Ender Özcan Yeditepe Üniversitesi.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
web dünyasında yeni bir yaklaşım: AJAX
FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 3 BİLİŞİM SİSTEMİ YAKLAŞIMLAR ve ORGANİZASYONA ETKİLERİ.
Veritabanı Yönetim Sistemleri
BIL MOBiL PROGRAMLAMA TEKNiKLERi Yard. Doç. Dr. Oğuzhan Topsakal
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
Çağrı Kuçat SQL Yapısı.
Web İçin Veri Dönüştürme (ETL) ● Volkan Uygun ● ETL Nedir? Kimler Kullanır? Nerede Kullanılır?
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
VERİ TABANI SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) SAVAŞ TUNÇER.
WEB TASARIMI HTML LİSTELER VE FRAMELER SAVAŞ TUNÇER.
Ocak, 2013 Akdeniz Üniversitesi
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS - Picture Archiving and Communication System) Yasin KAYA – Karadeniz Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü.
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 6-SQL Server-2
Web Servisi Aracılığıyla Android Cihazlardan Sıcaklık Kontrolü
İstemci sunucu sistemleri ve ağlar
Sunum transkripti:

XML’in ZAMAN ve YER ETKİNLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Erdinç Uzun Erdem Uçar Yılmaz Kılıçaslan Trakya Üniversitesi Bilgisayar Müh. Bölümü

Sunum Planı XML HAKKINDA ÖN BİLGİ SÖZDİZİMSEL OLARAK CSV, FSV, XML, JSON, YAML ve SMEL’in İNCELENMESİ YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI TARTIŞMA ve SONUÇ

XML hakkında ön bilgi İnternette XML’in en çok kullanıldığı alanlardan biri : veri taşımacılığı Akla ilk gelen yöntemler: CSV ve FSV XML için oluşturulmuş alternatifler: JSON SMEL YAML Yer ve Zaman Etkinliği

CSV ve FSV Definition: Authors: nr, firstname, lastname, email Data: 0,Erdinç,Uzun,erdinc@trakya.edu.tr 1,Yılmaz,Kılıçaslan,yilmazk@trakya.edu.tr 2,Erdem,Uçar,erdemu@trakya.edu.tr CSV (Comma Seperated Values) Definition: Authors: nr(5) firstname(25) lastname(25) email(25) Data: 0 Erdinç Uzun erdinc@trakya.edu.tr 1 Yılmaz Kılıçaslan yilmazk@trakya.edu.tr 2 Erdem Uçar erdemu@trakya.edu.tr FSV (Fixed Seperated Files)

XML <authors> <nr>0</nr> <firstname>Erdinç</firstname> <lastname>Uzun</lastname> <email>erdinc@trakya.edu.tr</email> </authors> <nr>1</nr> <firstname>Yılmaz</firstname> <lastname>Kılıçaslan</lastname> <email>yilmazk@trakya.edu.tr</email> <nr>2</nr> <firstname>Erdem</firstname> <lastname>Uçar</lastname> <email>erdemu@trakya.edu.tr</email>

JSON (JavaScript Object Notation ) "authors": { "nr": "0", "firstname": "Erdinç", "lastname": "Uzun", "email": "erdinc@trakya.edu.tr" } "nr": "1", "firstname": "Yılmaz", "lastname": "Kılıçaslan", "email": "yilmazk@trakya.edu.tr" "nr": "2", "firstname": "Erdem", "lastname": "Uçar", "email": "erdemu@trakya.edu.tr"

YAML (Yet Another Markup Language) authors: - nr : 0 firstname : Erdinç lastname : Uzun email : erdinc@trakya.edu.tr - nr : 1 firstname : Yılmaz lastname : Kılıçaslan email : yilmazk@trakya.edu.tr - nr : 2 firstname : Erdem lastname : Uçar email : erdemu@trakya.edu.tr

SMEL (Some Modest Extensible Language) Table(id=”data: authors”) {   fields(pk=!nr)   {     field(id=!nr type=”number”); field(id=!firstname type=”text”);     field(id=!lastname type=”text”);     field(id=!email type=”text”);   }   data   {     row {0, “Erdinç”, “Uzun”, “erdinc@trakya.edu.tr”}  row {1, “Yılmaz”, “Kılıçaslan”, “yilmazk@trakya.edu.tr”}     row {2, “Erdem”, “Uçar”, “erdemu@trakya.edu.tr”}   } }

XML ile Karşılaştırılmaları CSV ve FSV yöntemlerinin hiyerarşik yapılarda yetersiz kalmaktadır JSON ve YAML gibi yöntemler etiket tekrarı azaltmaya çalışmışlardır SMEL yöntemi ise tekrarları tamamen ortadan kaldırmasına rağmen okunabilirlik ve anlaşılabilirlik açısından daha yetersiz bir yaklaşımdır

Performans ölçümü için kullanılan Kriterler Dosya boyutu Veri ve etiket kullanım yüzdeleri Dosya oluşturma süreleri Dosya erişim süreleri Sıkıştırılabilirlik Not: Yapılan test ölçümleri SQL Server ile birlikte gelen Nortwind veritabanı içindeki orders tablosu kullanılarak yapılmıştır. Orders tablosu 10000 kayıt eklenmiş bu kayıtlar farklı biçimleme dillerine çevrilmiştir. Bu sonuçlara göre kıyaslar yapılmıştır.

Dosya Boyutu Dosya boyutu açısından beklenildiği gibi en büyük dosya XML dosyası olmaktadır. Sırasıyla JSON %25’lik, YAML %41’lik, SMEL %56’lük kazanç sağlayarak daha küçük dosya boyutları elde etmişlerdir.

Etiket Kullanımı Etiket kullanımı açısından ise %73 oranında etiket kullanan bir XML dosyasında JSON %64, YAML %54, SMEL ise %27 oranında etiket kullanmaktadır.

Dosya oluşum ve erişim süreleri Dosya boyutunun artması beklenildiği gibi dosya oluşum ve erişim sürelerini de etkilemiştir. Dosya oluşun süreleri XML göre JSON ile %15, YAML ile %30 ve SMEL ile %63 oranında daha kısa sürelerde oluşmaktadır. Dosyaya erişim süreleri (verilerin ayrıştırıp geri alınmasında) ise süre yaklaşık iki kat artmasına rağmen biçimleme dilleri arasında benzer oranlarla karşılaşılmaktadır

Sıkıştırılabilirlik Dosyaların sıkıştırılması ile oluşan yeni dosya boyutları arasında sırasıyla JSON %17’lik, YAML %28’lik, SMEL %54’lük kazanç sağlayarak daha küçük dosya boyutları elde etmişlerdir (Gzip)

Sonuç Yukarıdaki sonuçları göz önüne aldığımızda aslında XML’in zaman ve yer açısından etkin bir yöntem olmadığı göz önüne çıkmaktadır XML bir standarttır XML üzerine çıkarılan yeni teknikler sayesinde web dünyasında hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmektedir. XML’in en büyük avantajı sıkıştırılabilirlik açısından uygun bir yapıya sahip olmasıdır. Fakat sıkıştırmanın da bir zaman kaybı olduğu unutulmamalıdır.

Sonuç Zaman ve yer etkinliğinin önemli olduğu uygulamalarda özellikle veri taşımak için XML yerine farklı bir alternatif tasarlanabilir ya da kullanılan etiket uzunluklarına dikkat edilmelidir.

Teşekkürler… Sorular…