Uluslar arası Muhasebeciler Federasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
Advertisements

KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
YENİ MALİ YÖNETİM VE KONTROL SİSTEMİNDE İÇ KONTROL
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Zinde İSG Etiği DRUZ.
Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu – Avrupa Konseyi Ankara, 18 Şubat 2009.
MESLEKİ ETİK İLKELERİ Yrd.Doç.Dr. N. Mine TÜKENMEZ
MESLEKTE ETİK KURALLAR
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike.
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
GÜMRÜK KIYMETİ TEKNİK KOMİTESİ Ek:II. 1. Bu Anlaşmanın 18 inci Maddesine göre, teknik düzeyde yorum ve uygulama birliği sağlamak amacıyla Gümrük İşbirliği.
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
International Federation of Accountants Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu IFAC Tercüme Süreci ve Bölgede Yapılan Tercümelerin Durumu Jan Munro, Kıdemli.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
PROJE BAŞVURUSU PROJE’NİN HAVUZA ALINMASI KOMİSYON TOPLANTISI
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
Mesleki Yeterlilik Kurumu
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
BİLAL ERYILMAZ 25 Mayıs 2012, Dedeman, Ankara. ÜÇ TEMEL ALAN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİNİN BELİRLENMESİ ETİK İNCELEMELER ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ.
UZMANLIK TEZLERİ Dr. Süheyla Ocak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
1 İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 23 Prof. Arnold Schilder BCBS Muhasebe Görev Gücü Başkanı 3 Mayıs 2006.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Ahmet AKIN – Yeminli Mali Müşavir TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi.
PROGRAM TASARIMI
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
DENETİM VE DENETİME TALEP / DENETİM FAALİYETLERİ / MESLEK TEKNİĞİ.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
Ersoy N, Akpınar A. KOU, Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik AD.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARININ VE DÜZENLEMELERİNİN ULUSLARARASI DÜZEYDE UYUMLAŞTIRILMASI Paul Boyle Başkan DÜNYA BANKASI İLERİ MUHASEBE VE DENETİM.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
5. TÜRKİYE ETİK KONGRESİ MUHASEBE ETKİNLİĞİNDE TEMEL İLKELER
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
8.SINIF / SOSYAL BİLGİLER Modül Soru Bankası.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
MUHASEBE MESLEĞİNDE NEDEN ETİK OLMALI? Muhasebe meslek mensupları açısından etik, moral ilkeler siteminin çalıştırılması, müşteriler, toplum ve diğer muhasebe.
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
Yolsuzluğun önlenmesİ ve etİğİn teşvİkİ İçİn teknİk destek projesİ
11. MUHASEBE ALANINDA DÜNYADAKİ ETİK KURALLAR VE İLKELER
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Çıkar Çatışması ve Etİk
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
MODÜL 6.6 arabuluculuk sözleşmesinin hazırlanması
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Sunum transkripti:

Uluslar arası Muhasebeciler Federasyonu Etik Kuralları – Genel Bir Bakış Richard George, IESBA Başkanı Dünya Bankası APAAR Programı Modül 19 28 Şubat 2006 1

Gündem Uluslararası Muhasebeciler için Etik Standartları Kurulu (IESBA) Hakkında Muhasebe Meslek Mensupları için Etik Kurallarına Genel Bir Bakış Mevcut projeler

Misyonu Kamu çıkarına hizmet etmek ve korumak IESBA Hakkında Misyonu Kamu çıkarına hizmet etmek ve korumak Tüm muhasebe meslek mensupları için yüksek kaliteli etik standartları belirlemek Uluslararası yakınlaşmayı sağlamak

Oluşum ve Gözetim 18 üyeli – 2’si kamu üyesi Teknik danışmanlar IESBA Hakkında Oluşum ve Gözetim 18 üyeli – 2’si kamu üyesi Teknik danışmanlar IESBA İstişari Danışma Grubu (CAG) Kamu Çıkarı Gözetim Kurulu (PIOB)

Kamu Çıkarı Gözetim Kurulu (PIOB) IESBA Hakkında Kamu Çıkarı Gözetim Kurulu (PIOB) IFAC’ın standart belirleme faaliyetlerini ve çalışma programlarını gözeten bağımsız kurul Üyeler düzenleyiciler tarafından atanır IESBA/IESBA İstişari Danışma Grubunun (CAG) Çalışma Usullerini onaylar Adayları onaylar Standart belirleme faaliyetleri ile ilgili olarak izlenmesi gereken süreçleri onaylar

Standart Belirleme Süreci IESBA Hakkında Standart Belirleme Süreci Şeffaflık Kamu toplantıları Web sitesinden ulaşılabilecek materyaller İzlenmesi gereken süreç Çalışma programı ile ilgili PIOB görüşü Kamu forumu / danışma belgesine duyulan ihtiyacın değerlendirilmesi 90 günlük tartışma süresi (genellikle) Bildirilen görüşler / yeniden tartışma ihtiyacı değerlendirilir 2/3 onay gerekli İzlenmesi gereken sürecin takip edilip edilmediğinin raporlanması

Etik Kuralları Bölüm A – çerçeve tüm muhasebe meslek mensupları için geçerli Bölüm B – kamu uygulamasındaki muhasebe meslek mensupları Bölüm C – ticaretteki muhasebe meslek mensupları

Temel İlkeler Bütünlük Nesnellik Tüm mesleki ve iş ilişkilerinde açık sözlü ve dürüst olmalıdır Nesnellik Mesleki veya iş ile ilgili değerlendirmelerde önyargıya, çıkar çatışmasına veya başkalarının etkisine izin vermemelidir.

Temel İlkeler (devamı) Mesleki yeterlilik ve gerekli Özen Hizmetlerin yetkin bir şekilde sağlanması için gerekli seviyede mesleki bilgi ve beceri İlgili teknik ve mesleki standartlara uygun olarak basiretli bir şekilde davranmak

Temel İlkeler (devamı) Gizlilik Mesleki hak ve ödevler haricinde, mesleki/iş ilişkileri sonucunda edinilen gizli bilgilerin gerekli yetkilendirme olmadan açıklanmaması Gizli bilgilerin kişisel avantaj için kullanılmaması

Temel İlkeler (devamı) Mesleki Davranış İlgili kanun ve yönetmeliklere uyma ve mesleğe güveni zedeleyen hareketleri önleme yükümlülüğü

Tehditler Kendi Çıkarları Kendi kendini inceleme Savunma Aşinalık Sindirme

Çerçeve – Tehditler ve Korunma Hususları

Kavramsal Çerçeve Sorunların aktif olarak değerlendirilmesini gerektirir Temel ilkeleri belirler Farklı durumlar için uygulanabilir Hızlı değişim ayak uydurabilir Kural yaklaşımı, kelimesi kelimesine yorumlamayı teşvik edebilir

IESBA’nın Çalışma Programı Bağımsızlık Ağ firması Devletteki muhasebeciler için etik kılavuzu Sahtecilik veya yasadışı faaliyetler ile karşılaşıldığında muhasebeciler tarafından takip edilecek etik kılavuzu

Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu www.ifac.org Şubat 2006 1