KÜLTÜREL ÖNLEMLER Üreticinin kendisi veya komşusuyla birlikte yürüttüğü tarımsal faaliyetlerdir Primer inokulum miktarının azaltılması İnokulum birikim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Pik (Ham) Demir Üretimi
YEM BİTKİLERİ HASTALIKLARI VE MÜCADELESİ
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Süs Bitkileri Eğitim Semineri Uzm. Hale ESEN 2008
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
Ziraat Yüksek Mühendisi Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
BİTKİLER Kendi besinin kendi üretebilen çok hücreli canlılara bitki denir. Bitkiler Güneş ışığı ile fotosentez yaparlar ve besin üretirler. Bitkiler üreme.
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
AVCILAR (PREDATÖRLER)
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
HALİM GÜNEŞ.
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sulama Suyu Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Kriterler
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Gübreler ve Gübreleme:
AÇIK TARLA ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
Ölçü transformatorları
Buğdayda Süne Zararı.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
ÖĞRENME STİLLERİ.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
Buğdaygil Yem Bitkileri
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
PATATES.
FOTOSENTEZ.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Sunum transkripti:

KÜLTÜREL ÖNLEMLER Üreticinin kendisi veya komşusuyla birlikte yürüttüğü tarımsal faaliyetlerdir Primer inokulum miktarının azaltılması İnokulum birikim nispetinin azaltılması Latent periyodun uzaması Enfeksiyon periyodunun değiştirilmesi

KÜLTÜREL ÖNLEMLER Sanitasyon Ürün sırasının düzenlenmesi Toprağa organik madde uygulama ve malçlama Toprak işleme Bitki besleme gübreleme Sulanan ürünlerde rutubet idaresi Sulama Ekim ve dikim nispetleri ve bitki yoğunluğu Ekim ve dikim tarihleri ile çiçeklenme ve meyve oluşumu periyotlarının değiştirilmesi Hasat tarihleri ve uygulama Hava veya vektörle taşınan inokulumun komşu ürünlerdene girmesinin en aza indirilmesi Budama ve aşılama Fiziksel engellerin ürün enfeksiyonu ve optik araçların vektör mücadelesi üzerine etkileri

3. Kültürel Önlemler 3.1. Sanitasyon Hastalıklardan korunmak için alınan sağlık önlemleridir. Bu önlemlerin amacı inokulumun tarlaya girişini önlemek ve hastalıklı tarlalardaki inokulumu yok etmek veya azaltmaktır.

Bazı ürünlerdeki tohumla taşınan etmenlerin sayısı 3.1.1. İnokulumun Girişine Engel Olmak 3.1.1.1. Çoğaltma Materyali İle İnokulumun Girişini Engellemek Familya Ürün Fungus Bakteri Virüs Alliaceae Soğan 14 2 Chenopodiaceae Şekerpancarı 12 4 Cruciferae Brassica spp 15 3 1 Compositae Marul 11 Cucurbitaaceae Karpuz vs... 5 Gramineae Buğday vs... 32 6 Legıminosae Bazelye vs... 7 Malveceae Pamuk Rosaceae Kiraz vs... 10 Ruteceae Citrus spp. Solanaceae Biber vs... 17 Bazı ürünlerdeki tohumla taşınan etmenlerin sayısı

3.1.1.2. Sulama ve Drenaj Suyu ile İnokulumun Dağıtılmasını Önlemek Toprak funguslarından Phytium spp., Phytophthora spp., Fusarium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia scleretonium, Verticillum dahlia, bakterillerden Xanthomanas campestris pv. malvacearum, X. campestris pv. phaseoli ve bir çok nematod sulama suyu ile bulaşmaktadır.

Phytium spp., Fusarium spp., Verticillum dahlia Rhizoctonia spp

3.1.1.3. İnokulumun İnsan ve Aletlerle Girişinin Engellenmesi İki tür taşınır Topraktan geçen patojenler Bitki özsuyu veya yapışkan maddelerle taşınan patojenler.

3.1.1.4. İnokulumun Bitki Artıkları, Kompost veya Ahır Gübresi ile Girişinin Engellenmesi Taze yanmamış ahır gübresi ile Sclerotinia sclerotium, Sclerotonia rolfsii, Cercospora beticola gibi patojenler taşınırken kanalizasyon sularında Fusarium moniliforme, Fusarium spp., Phoma, Rhizopus gibi etmenler bulunmuştur. 3.1.2. Patojenleri Taşıyan Canlı Bitkilerin Yok edilmesi 3.1.2.1. İlave ve Ara Konukçuların Yok edilmesi İlave konukçular etmenin kışlaması ve yazlaması açısından önemlidir. Külleme hastalıkları ve birçok virüs hastalığının ek konukçuları vardır.

3.1.2.2. Kendi Gelen Bitkilerin Yok Edilmesi Bunlar tarlada kalan tohumlardan çoğalan bitkilerdir ve inokulum kaynaklarıdır. 3.1.2.3. Yakma Hastalık inokulumu açısından önemlidir. 3.1.2.4. Ağaçlardan Canlı Hastalıklı Bitki Parçalarının Uzaklaştırılması Birçok patojen ağaçların tomurcuk pulları arasında kışı geçirir. Aşırı budama ile mevcut inokulum azaltılabilinir.

3.1.3. Kuru Bitki Parçaları ve Artıklarından Kaynaklanan İnokulumun Yok Edilmesi Hastalıklı ağaçların sanitasyonu Bitki artıklarının topraktan ayıklanması ve toprağa karışmasını önlemek gerekir. Bitki artıklarının yakılması, Arazinin su altında bırakılması, Sıcaklıkla dezenfeksiyon gibi önlemlerdir. 3.2. Ürün Sırasının Düzenlenmesi Hastalık ve zararlıları azaltmak için ürünlerin uygun ekim sırasının belirlenmesi gerekmektedir. 3.2.1. Nadasın Yararları Nadasın amacı toprak su düzeyini korumaktır. Nematod kontrolünde de önemlidir.

3.2.2. Ürün Sırası Düzenlenmesinin Yararları İnokulumu önleyebilir, hastalıkları azaltabilir, dayanıklı çeşit kullanılabilir. 3.2.3. Monokültür Tek bir ürünün veya çok yakın benzer ürünlerin sadece nadas veya yeşil gübreleme ile ara verilerek yetiştirilmesidir. Burada bazı hastalıklarda dönüşümü olmayan bir artış vardır. Bazılarında ise bir yükselmeden sonra azalma vardır. Patates uyuzu, Buğdayda yatma hastalığı Gaeumannomyces graminis

Buğdayda yatma hastalığı Gaeumannomyces graminis

3. 2. 4. Çoklu Ürün Yetiştirme (Karışık Ekim) 3. 2. 5 3.2.4. Çoklu Ürün Yetiştirme (Karışık Ekim) 3.2.5. Zıt ve Tuzak Bitkiler Konukçu olamayan bitkiler olup toprak patojenlerinin enfeksiyon potansiyelini düşürmek için kullanılırlar. Kadife çiçeklerinden Tagetes minuta zeytinliklerde ekilerek Verticillum albo-atrum potansiyelini azaltmada kullanılır.

Toprağa Organik Madde Uygulama ve Malçlama Toprağa Organik Madde Uygulaması tamamen toprak mikroorganizmalarıyla, patojenik ve saprofitik ile ilgilidir. Malçlama ise virüs vektörleri, rutubetin korunması ve bazen de yaprak ve meyvelerin toprakla direk temasını önleme gibi ek fonksiyonlara sahiptir.

3.3.1. Toprağa Organik Madde Karıştırılması Hastalık Patojen Top. Ver. Org. Madd. Fungal Popülasyon Etki Patates Solgunluğu Verticillum albo-atrum Arpa samanı Azot tesbiti ile pop. azalır Bezelye kök çürükl. Aphanomyces euteiches Crucifer parçaları Toksik buharlaşıcı madde nedeniyle azalır Pamuk kök çürük. Macrophomina phaseoli Antagonistlerle azalır Buğday kök çürük. Fusarium solani Buğday samanı İnokulum yoğunluğu ve canlılık artar Sorgum mildiyösü Sclerospora sp Çiftlik gübresi Oosporları taşıması ile artar Patates yumru siyah mildiyösü Rhizoctonia solani Karabuğday parçaları Populasyon artar Patates siyah siğili Populasyon azalır

3. 3. 2. Organik Malçlar Toprak ve ürün sıcaklığını etkiler 3.3.2. Organik Malçlar Toprak ve ürün sıcaklığını etkiler. Daha çok patojenleri etkiler. Buğday, arpa ve mısırda organik malçlar birçok hastalığı artırır. Nedeni inokulumun malçlarda kalmasıdır. 3.4. Toprak İşleme -Ürünler arası toprak işleme; Ekim ve dikim için toprağı hazırlamak, toprağa organik madde uygulamak, patojenik organizmaları dağıtmak, tepe toprağını şekillendirmek, Patojenleri güneş ışığına maruz bırakmak için kullanılır. -Gelişme sırasında toprak işleme ise; Toprak işleme, kaymak tabakasını kırmak, Yabancı ot mücadelesi, ürünlerin dibini doldurmak ve mevsimsel ürün artıklarının iyileştirilmesi için kullanılır.

Mücadele açısından toprak işlemenin 3 amacı vardır. Bunlar; 3. 4. 1 Mücadele açısından toprak işlemenin 3 amacı vardır. Bunlar; 3.4.1. Ürünler Arasında Kendi Gelen Bitkilerin ve Yabancı Otların Yok Edilmesi Özellikle soğanlı ve yumrulu bitkilerdeki hastalıkların azaltılması açısından önemlidir. 3.4.2. Ürünün Gelişme Sırasında Yabancı Ot Mücadelesi Bu uygulamada toprağın bitkilerin üzerine gelmemesine dikkat edilmelidir. Bu yolla Sclerotium rolfsii, Phytophthora cryptogea ve Rhizoctonia solani’ bitkilerdeki zararı artmaktadır. 3.4.3. Toprak İşleme ile İnokulumun Azaltılması Bu yola inokulum toprağa gömülür yada toprak yüzeyine getirilip güneş, sıcağa ve soğuğa maruz bırakılır. Bu şekilde birçok üründe Rhizoctonia solani, Venturia inaequalis, Plasmopora viticola, Sclerotinia sclerotiorum hastalık etmeni azalır.

3.5. Bitki Besleme (Gübreleme) Bitkilerin patojen ve konukçu üzerindeki etkileri vardır. Konukçu üzerindeki etkileri; canlılık ve gelişme, anatomik, histolojik ve biyokimyasal, gelişme nispeti, su ekonomisi olarak sıralanabilir. Patojen üzerindeki etkileri; patojenin penetrasyonu, kolonizasyon ve çoğalma nispeti, patojen ve onların antoganistlerinin nispi gelişmeleri, üre gibi bazı gübrelerin bazı patojenlere direkt etkileri.

3.5.1. Azot ile Gübreleme Konukçu ve patojeni en çok etkileyen azottur. En dikkat çeken etkisi konukçu etkisi ve gelişme nispetinde olan etkidir ki her faktör ürünlerin pek çok patojene duyarlılık düzeyinin etkiler. Bunun yanında canlı gelişen ürünler, buğday ve arpada paslar, kökuru ve mildiyöler gibi obligat patojenlere, TMV gibi virüslere daha duyarlıdır. Bazı fakültatif parazitlerde ürünün canlılığından faydalanabilirler. Ör; zeytinde Verticillum dahliae Fakültatif parazitlerin çoğu canlılığı zayıf olan bitkilere daha çabuk saldırırlar ve topraktaki düşük azot seviyelerinden yararlanırlar. Ör; pamuk ve bezelyedeki Fusarium oxysporum ve Alternaria yanıklıkları gibi. Aşırı azotun konukçu dokuları üzerindeki etkileri arasında gevşek doku oluşumu, büyük ince duvarlı hücreler, bol hücre arası boşluklar ve çok açık stomalar bulunmaktadır. Bunlar bakteriyel patojenlerin gelişmelerini kolaylaştırır.

3.5.1.1. Nitrat ve Amonyum Azotu Nitrat ve Amonyum formlarında gübrelemelerin bitki hastalıkları üzerindeki etkileri Ürün Hastalık Patojen Nitrat Amonyum Buğday Kök boğazı çürüklüğü Rhizoctonia solani + - Mısır Sap çürüklüğü Fusarium spp. Fasulye Kökçürükl. F. solani Bakla Kahverenkli yapraklekesi Botrytis fabae Bezelye Pythium sp. Patates Uyuz Streptomyces scabies Domates Solgunluk Verticillum dahliae Pamuk F. oxysporum

3.5.2. Fosfor ile Gübreleme Fazla fosfor kullanımıyla arpada Gaeumannomyces graminis, pateteste Streptomyces scabies’in zararı azalmış; Ispanakta Hıyar Mozaik Virüsü, buğdayda Septoria nodorum’unzararı artmıştır. 3.5.3. Potasyum Genelde birçok bitki gelişimini azaltır. Bu etki konukçu dayanıklılığı veya patojen duyarlılığından ileri gelmektedir. Etkileri azalan hastalıklar arasında Pas ve Külleme, pamukta Verticillum ve Fusarium solgunlukları, kavunlarda solgunluk, mısırda sap çürüklüğü, rastık, kuzey yaprak lekesi, asmada mildiyö, Kurşuni küf, vs..bulunur.

3.5.4. Kalsiyum Fakültatif patojenlerin neden olduğu hastalıkların çoğunu azaltmaktadır. Bazılarında ise artma olabilir. Ör.; Phytophthora parasitica var. nicotiana ve Streptomyces scabies fazla kalsiyum ile artış gösterir. 3.5.5. Minör ve İz Elementler İz elementlerin bazıları; demir, mangan, molibden ve silisyum gibi hastalık gelişimine etkileri vardır. Demir chelate’ların toprağa kullanımıyla yerfıstığı ve mangolarda Verticillum solgunluğu azalmıştır. Fe bileşiklerin yaprağa uygulanmasıyla yaprağını döken meyve ağaçlarında Stereum purpureum zararı azalmıştır.

Yapraklara mangan püskürtülmesi patateste Streptomyces scabies zararını, bitkilerin Phytophthora infestans ve kabakta fidelerin Sclerotinia sclerotiorum duyarlılığını azaltmıştır. Fe eksikliği halinde domateste Fusarium solgunlukları azalmıştır. Molibden uygulamaları patates yumrularının mildiyö enfeksiyonlarını mangandan daha fazla azaltmıştır. Bu uygulama ayrıca bezelye ve fasulyelerde Ascochyta yanıklıklarını geriletir. Silisyum eksikliği ise çeltikte Pyricularia oryzae, Sclerotium oryzae, Cochliobulus myabeanus ve Xanthomonas campestris pv. oryzae’nin neden olduğu önemli hastalıkların artmasına neden olmuştur.

3.6. Sulanan Ürünlerde Rutubet İdaresi Rutubet idaresi terimi hem toprak hem de yaprak yakın çevresindeki rutubeti kapsamaktadır. Sulanmayan ürünlerde toprak işleme ve toprağa uygulanan diğer iyileştirme uygulamaları toprak rutubeti üzerinde en büyük etkiyi yaratmaktadır. Üründe hava akımının engellenmesine yol açan her şey yaprak yakın çevresi rutubeti üzerinde açık bir etkiye sahiptir. 3.6.1. Toprak Rutubet Potansiyelini Etkileyen Uygulamalar ve Bunların Bitki Hastalıklarına Etkileri 3.6.1.1.Organik Madde: Organik madde miktarı toprağın su tutma kapasitesini etkilemektedir.

3.6.1.2.Toprak İşleme ve İşlememe: Özellikle ağır topraklarda uygun toprak işleme, suyun daha derine gitmesine, toprağın gevşemesine yardımcı olur. Kaymak tabakasını kırılması çimlenmeyi kolaylaştırır, buda fide hastalıklarını azaltır.Toprak işlemesi suyun birikmesini ve akmasını önleyerek, inokulumun taşınmasını önlemektedir. 3.6.1.3. Ürün Sırası: Toprak işleme ile birlikte nadas toprağın kurumasına ve böylece nematod ve bazı toprak funguslarının populasyonlarında azalmaya neden olur. 3.6.1.4. Drenaj: Toprak drenajı yüksek rutubetten hoşlanan fungus ve bakterilerin zararının azalmasın sebep olur. 3.6.2. Ürünün Yağışa Bağlı Olarak Düzenlenmesi: Kavunda mildiyö ve meyve çürüklüğünden, şeker pancarında ise Sclerotium rolfsii sakınılmış olur.

3. 6. 3. Yağıştan Yararlanılan Ürünlerde Yaprak Islaklığının İdaresi 3 3.6.3.Yağıştan Yararlanılan Ürünlerde Yaprak Islaklığının İdaresi 3.6.3.1.Ürünün İçine Doğru Hava Akımını Sağlayan uygulamalar 3.6.3.2.Gölgelemeyi Etkileyen Uygulamalar Bu uygulamalarda Alternaria ve Stemphylium’dan domatesler daha az zarar görür. 3.7.Sulama 3.7.1.Sulamanın Foliosfere ve Toprak İklimine Etkisi Sulamanın toprak mikroflorası ile interaksiyonunun hastalıkları önlemesi patates uyuzu ile örneklenebilir. Yağmurlama sulama foliosfer rutubetini artırarak hıyarlarda mildiyö etmeni Pseudo peronospora cubensis ve domateste mildiyö etmeni Phytophthora infestans ve kök ve meyve çürüklüğü etmeni Colletodrichum phomoides zararını artırır hatta patateste mildiyönün erken uyarısını engeller.

3.7.2.Sulamanın Konukçu Üzerine Etkileri Sulama ile gelişmedeki canlılık sert çekirdekli meyvede ve zeytinde bitkilerin Verticillum dahliae’ya duyarlılığını arttırır. Uzun aralarla sulama sonucu bitkilerde genç gelişme patlaması mildiyö hastalıklarını, külleme hastalıklarını sert çekirdeklilerde pas gibi hastalıkların gelişmesini kolaylaştırır. Sulama bitkilerdeki su stresini azaltır Botryodiplodia theapromae ve fusarium solgunluklarını azaltır. 3.7.3.Sulama ve Patojen 3.7.3.1.Sulamanın İnokulumun Canlılığı ve İdaresine Etkileri Sulama inokulumun canlılığını sağlar, hastalıklı bitki artıklarını birçok patojenin mikroorganizma faaliyeti sonucu ölmesini sağlar. Yağmurlama sulama külleme ve kara lekeyi azaltır ateş yanıklığını arttırır.

3.7.3.2.İnokulumun Dağılması Salma ve karıkla sulamada inokulumlar drenaj suyu ile dağılır. Bu durum sadece damla sulamada görülmez. Yağmurlama sulama birçok patojenin ya toprağın sıçratılmasıyla yada inokulumun sıçratılmasıyla dağılmasını kolaylaştırır. Şeftali, Badem Filiz kanseri Fusicocum amygdali Elma Meyve çürüklüğü Phytophthora cactorum Turunçgiller Kahverenkli çürüklük Phytophthora citrophthora Domates Antraknoz Colletotrichum phomoides Patates Mildiyö Phytophthora infestans Fasulye Hale yanıklığı Botrytis cinerea

3.7.3.3. Sulanan Ürünlere Virüs Vektörünün Çekimi Kurak iklimlerde diğer bitkiler kuru iken sulana alanlardaki yeşil bitkiler böcek vektörleri çekerler. 3.8. Ekim ve Dikim Nispetleri ve Bitki Yoğunluğu Budama ve seyreltme, su ve besin temini gibi faktörleri etkiler. Ekim sıklığı hastalıkları artırır. Pek çok sebzede ve tütünde tohum yataklarında bitki sıklığı uzun gövde gelişmesini teşvik eder, buda kök çürüklüğü, mildiyö ve çökerteni artırır. Bunun yanında kahve pası etmeni Hemileia vastatrix, çay yanıklığı etmeni Exobasidium vexans, tüm ürünlerde Mildiyö hastalıkları ve Alternaria, Cercospora, Rhizoctonia solani, Sclerotium sclerotinia ve Stemphylium un neden oldukları hastalıkları artırır. Buğdayda Septoria tritici yi azaltır.

Sık bitki çok yıllıklarda kök ve dal temasıyla Armilleria mellea, Stereum purpureum, Verticillum alboatrum, Botrytis cinerea zararını artırır. 3.9. Ekim ve Dikim Tarihleri ile Çiçeklenme ve Meyve Oluşumu Periyotlarının Değiştirilmesi Çizelge 11.Ekim zamanının bazı hastalıkların çıkışını azaltıcı etkileri Virüs Hastalıkları Ürün ve Hastalık Vektör Ekim zamanının vektör ve hastalığa etkisi Şeker pancarı sarılık virüsü Myzus persicae Ürünün çok duyarlı devreyi vektörler çoğalırken atlatması için erken ekim Domates Hıyar Mozaik Virüsü Afitler İlk Koltuklar oluşunca dikim yapılmalı, çünkü o andan sonra ürün duyarlılığı kaybolmaktadır.

Çizelge 11. devamı Fungal Hastalıklar Arpa, Buğday Erysiphe graminis Yazlık ekimlerde geç ekilen ürünlerde külleme daha fazla olur Mısır Fusarium spp. Geç ekimde hastalık az olur Tütün Perenospora tabacina Geç ekim mildiyö zarar periyodunu azaltır Bezelye Fusarium solani f.sp. pisi Hastalık etmeninin iyi gelişmediği düşük toprak sıcaklığında ekim yapılmalıdır

3.10. Hasat Tarihleri ve Uygulamaları Ürünler olgunlaştıkça fakültatif patojenlere hassasiyet artar.Bazı ürünlerde obligat patojenler erken dönemde daha az hastalık oluşturur. Ör; Yoncada külleme ve pas Hasat uygulaması inokulumun dağılması ve zarar için önemlidir. Kombine hasat ise buğdayda sürme, baklada Orabanche spp.’nin dağılmasına neden olur. Erken hasat ile patateste Phytophtora infestans’ın yumrulara geçmesi önlenebilir. Hasat sırasında ürünlerin yaralanması önlenirse meyvelerde depo çürüklükleri azalır.

3.11. Hava veya Vektörle Taşınan İnokulumun Komşu Ürünlere Girmesinin En Aza İndirgenmesini Planlama Bir komşu ürürün tehlikeli bir inokulum kaynağını oluşturması, Patojene ve ürüne bağlı bazı kriterlere bağlıdır. Bunlardan patojenle ilgili olanlar; -Patojenin konukçu sayısı -Patojenin canlı kalabilme yeteneği ve inokulum miktarı -İnokulum sağlama periyodu -İnokulum dağılma şekli Konukçuyla ilgili olanlar; -Duyarlılık derecesi -Duyarlılık peryodunun süresi -ürünlerin mevsimsel esnekliği

3.12. Budama ve Aşılama Budamanın inokulumu dağıtması için daima dormant dönemde yapılmasına dikkat edilmelidir. Budama aletlerinin dezenfeksiyonu önemlidir. Dayanıklı anaçlar üzerine aşılama yapılmalıdır.

3.13. Fiziksel Engellerin Ürün Enfeksiyonu ve Optik Araçların Vektör Mücadelesi Üzerine Etkiler 3.13.1. Rüzgar kıran ve Yüksek ürünlerin Enfeksiyona Etkileri 3.13.2. Ürünlerin Toprak Patojenlerinin Enfeksiyonundan Fiziki Olarak Korunması 3.13.3. Virüs Vektör Mücadelesi için Optik Araçlar Virüs vektörlerini çeken renkli materyaller, uzaklaştıran yansıtıcılar ve onların ürünle temasını imkansız yapan beyaz ağlar.

4. Fiziksel Savaş 4.1. Sıcaklık Uygulaması Sıcaklığın öldürücü etkisi ile ilgilidir. 4.1.1. Sıcaklıkla Toprak Sterilizasyonu Vejetatif fungal organlar 60 º C’de 10-15 dakikada ölürler 4.1.2. Çoğaltma Organlarının Sıcak Su İle Muamelesi 50-55 ºCde 15-30 dakikada Kullanılır. 4.1.3. Çoğaltma Organlarının Sıcak Hava ile Muamelesi Genelde 70 ºC’de 2-7 gün sıcak havada tutma en fazla uygulanır.

4.1.4 Depolanan Bitkisel Ürünlere Sıcak Hava Uygulaması: Sıcak hava uygulaması bazı taze meyve ve sebzelerin dayanıklılığını artırır. Örneğin; patates ve tatlı patates 28-32 ºC’de 2 hafta tutulursa, yaralar çabuk iyileşir. Soğuk Muamelesi İle Hastalıkları Önleme: Bitki patojenlerinin çoğu düşük sıcaklıklarda iyi gelişemezler. Patates 5-8 ºC sıcaklıkta çürümeden daha uzun süre kalır.

4.3. Radyasyon Uygulaması Radyasyonun öldürücü etkisinden yararlanılır. Şu an gelişmiş değildir. 4.4. Elektromanyetik Dalgalar RF (radyo frekansı, birkaç Hz-300Hz) ve mikrodalgaların (300-3000 MHZ) pişirme, gıda koruyucu ve bazı bitkilerde çimlenmeyi teşvik eder. Ayrıca yerfıstığı küspesinde aflatoxin miktarını da önemli ölçüde azaltmıştır.