Su ürünleri sağlığı ve BALIK HASTALIKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CABI Bilgi Kaynaklarında Yenilikler; E-kitaplar, E-arşivler ve Referans kaynakları Clodagh Corcoran&Merve Okur.
Advertisements

“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Tarım Politikası Dersi-Uygulama Yayın Arama/Tarama
Topografik Kişilik Kuramı
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
ARITILMIŞ SULARIN ENDÜSTRİ VE TARIMDA KULLANILABİLİRLİĞİ - ARITILMIŞ SUYUN KALİTE KONTROL ANALİZLERİ İZÇEV A.Ş. Çevre Laboratuvarı Sulama Suyu Kalite Kriterleri.
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
BALIK HASTALIKLARI 14. Hafta.
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
On-farm Biosecurity Çiftlikte biyogüvenlik.
BİY 104 MİKROTEKNİK Doç. Dr. H. Nurhan BÜYÜKKARTAL
BalıK BİYOLOJİSİ 3. Hafta.
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Deniz BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Nuran E. KORKMAZ A.Ü.İ.F./Güz Dönemi 8. Hafta
PAZARLAMA KARMASI ELEMANLARI
Ürün ve Ürün Geliştirme Stratejileri
İÇSU VE DENİZLERDE AVCILIK YÖNTEMLERİ
Din ve Maneviyat (boyutlar ve ilişkiler)
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Utku Güner Volkan Aksoy
Su Ürünleri Dersin Amacı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SOFRALIK ÜRÜN YETİŞTİRME Ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği Deniz Balıkları Yetiştiriciliği 8. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Larva yetiştirme 6. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Balık yetiştiriciliğinde yer seçimi ve su kalitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İçsu Balıkları Yetiştiriciliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Su Canlılarında Üreme Balık Biyolojisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Su ürünleri AVCILığı 14. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONTROLLÜ KOŞULLARDA BALIK ÜRETİMİ BALIK BİYOLOJİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
Sunum transkripti:

Su ürünleri sağlığı ve BALIK HASTALIKLARI 12. Hafta

BALIK HASTALIKLARI Çevreye bağlı balık hastalıkları Paraziter balık hastalıkları Beslenmeye bağlı balık hastaaları Viral, bakteriyal ve fungal balık hastalıkları ve etmenleri 12. Hafta

Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde hastalığın ortaya çıkışında temel üç faktör etkili olmaktadır; Balık (konak) Su kalitesi (çevre) Patojen 12. Hafta

Su Kalitesi-Balık Hastalıkları etkileşimi: Yetiştiricilik ünitelerinde hastalığın ortaya çıkışında etkili en önemli su kalite parametreleri; Çözünmüş oksijen Amonyak Nitrit BOI5 Karbondioksit AKM (askıda katı madde) Fosfor 12. Hafta

Hastalığın ortaya çıkışında canlı direnci bakımından etkili faktörler: Patojen: Paraziter, viral, Bakteriyal ve fungal kaynaklı hastalık yapıcı biyolojik kökenli etmen olarak tanımlanır. Hastalığın ortaya çıkışında canlı direnci bakımından etkili faktörler: Balığın yaşı Bağışıklık sistemi gücü Genetik özellik Beslenme durumu Canlının daha önce hastalığa maruz kamış olması 12. Hafta

Karaciğerde yağlanma-tümörler Deri/yüzgeçlerde kanamalar Ekzoftalmus Beslenmeye bağlı hastalıkların ortaya çıkışında yaygın olarak gözlenen patolojik durumlar: Omurga eğrilikleri Katarakt Yüzgeçlerde aşınma Karaciğerde yağlanma-tümörler Deri/yüzgeçlerde kanamalar Ekzoftalmus 12. Hafta

Balık Hastalıklarının Kontrolü: Patojen içermeyen su temini Patojen transferinin engellenmesi Dezenfeksiyon Uygun çevre koşulları Aşı: Öldürülmüş ya da zayıflatılmış patojenin balığa verilmesi ile balığın aktif savunmasının artırılması şeklinde tanımlanabilir. 12. Hafta

Aşılama Yöntemleri: Enjeksiyon İmmersiyon Oral metot şeklindedir. 12. Hafta

Su içinde tedavi uygulamaları Yem yolu ile tedavi Parenteral tedavi Tedavi Yöntemleri: Su içinde tedavi uygulamaları Yem yolu ile tedavi Parenteral tedavi 12. Hafta

Kaynaklar: Atay, D. 1987. İçsu Balıkları ve Üretim Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı 300. Atay, D. 1997. Kabuklu Su Ürünleri ve Üretim Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı:441 Atay, D. ve Bekcan, S. 2000. Deniz Balıkları ve Üretim Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı:468 Atay, D., Aydın, F. ve Yıldız HY. 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı:481 Bardach, J.E. 1997. Fish as Food and the Case for Aquaculture. Pages 1-14 in J.D. Bardach, ed. Sustainable Aquaculture. John Wiley and Sons, New York. Costa-Pierce, B.A. 2002. Ecology as the Paradigm for the Future of Aquaculture. Pages 339-372 in B.A. Costa-Pierce, ed. Ecological Aquaculture: The Evolution of the Blue Revolution. Blackwell Science, Malden, Massachusetts. Genç, E. 2017. Balık Yetiştiriciliğinde Hastalıklar ve Koruyucu Önlemler. Balık Yetiştiriciliği (Ed: Emiroğlu, Ö., Kuş, G) T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını: 3618, Açıköğretim Fakültesi Yayını: 2442, ISBN: 978-975-06-2226-7, 214s, Eskişehir. Lackey, R.T. 2005. Fisheries: history, science, and management. pp. 121-129. In: Water Encyclopedia: Surface and Agricultural Water, Jay H. Lehr and Jack Keeley, editors, John Wiley and Sons, Inc., Publishers, New York, 781 pp. Stickney, RR. 2000. Encyclopedia of Aquaculture. John Wiley & Sons, Inc. New York. Yavuzcan, H. 2011. Su Ürünleri T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını: 2243, Açıköğretim Fakültesi Yayını: 1242, ISBN: 978-975-06-0917-6, 184s, Eskişehir. 12. Hafta