Volkan Erol1,2 Yard.Doç.Dr.Aslı Uyar Özkaya1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Ali ŞEN Akdeniz KARPAZ Üniversitesi
Advertisements

Unsupervised Learning (Kümeleme)
ZAMAN SERİLERİ MADENCİLİĞİ KULLANILARAK NÜFUS ARTIŞI TAHMİN UYGULAMASI
Ortam Destekli Yaşam Uygulamaları İçin Gürbüz Düşme Sezme Yöntemi
M.Fatih AMASYALI Yapay Zeka Ders Notları
Sınıflandırma Modeli K-Nearest Neighbor Sınıflandırıcı /12.
Filogenetik analizlerde kullanılan en yaygın metotlar
Yüz Tanıma İçin İlinti Tabanlı Yama Yerelleştirme
Yama-Tabanlı Yüz Tanıma için Yeni Yöntemler Berkay Topçu, Hakan Erdoğan Sabancı Üniversitesi.
İstatistik Kavramı İstatistik; kesin olmayışlığın ışığı altında karar verme tekniğidir. Ana kitle hakkında örneklem yardımıyla tahmin çalışmalarıdır. Kitle.
Mustafa Seçkin DURMUŞ Serdar İPLİKÇİ
Bellek Tabanlı Sınıflandırma
Fırat Fehmi Aygün Aybars Moralı Dokuz Eylül Üniversitesi
Makine Öğrenmesi İle Duygu Analizinde Veri Seti Performansı
Karar Ağaçları.
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 4. Ders Modelleme yaklaşımları
SİMÜLASYON VE BULANIK KÜME YAKLAŞIMI İLE PROJE RİSK DEĞERLEMESİ
İstatistiksel Sınıflandırma
OPENCV İLE STEREO GÖRÜNTÜLERDEN DERİNLİK KESTİRİMİ
MinDolog Minder Bilişim
Yüz Tanıma. Yüz Tanıma - İnsan İnsan düşük çözünürlükteki resimlerden de yüz tanıma yeteneğine sahiptir.
odtü vision lab Bilgisayarla Görme ve Akıllı Sistemler
SİU 2009 Sınıflandırıcılarda Hata Ölçülmesi ve Karşılaştırılması için İstatistiksel Yöntemler Ethem Alpaydın Boğaziçi Üniversitesi
Veri Madenciliği Sınıflama ve Kümeleme Yöntemleri
KARAKTER TANIMA Utku Cevre Barış Özkan.
Türkçe İçin Derlem Tabanlı Bir Anafor Çözümleme Çalışması Edip Serdar GÜNER Yüksek Lisans Tezi Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yılmaz KILIÇASLAN 28 Temmuz 2008.
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
Yapay Zeka Teknikleriyle Tıbbi Verilerin İşlenmesi: VERİ MADENCİLİĞİ
YAPAY SİNİR AĞLARI VE BAYES SINIFLAYICI
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
Rakam Tanıma İçin KNN ve LDA Algoritmalarının Karşılaştırılması
Makİne Öğrenmesİ İle Ürün SInIflandIrma İncelemesi
1 İki Kutuplu Doğrudan Dizili Ultra Geniş Bant İşaretlerin CM1-CM4 Kanal Modelleri Üzerindeki Başarımları Ergin YILMAZ, Ertan ÖZTÜRK Elektrik Elektronik.
Makine Öğrenmesinde Yeni Problemler
Topluluk zekasi yönetİMİ ve optİmİZASYONU
BİL551 – YAPAY ZEKA Öğrenme ve Sınıflandırma
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Sınıflandırma & Tahmin — Devam—
En Yakın k-komşu Algoritması Bellek Tabanlı Sınıflandırma
Veri Madenciliği Anormallik Tespiti
Veri Madenciliği Kümeleme Analizi: Temel Tanımlar ve Algoritmalar
Bölüm 4 için Ders Notları Introduction to Data Mining
Veri Madenciligi . Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ( CART )
OpenCV ile Görüntü işleme
Duygu BAĞCI – Dokuz Eylül Üniversitesi
Yapay Zeka Desteği ile Parfüm Öneri Sistemi
BİL3112 Makine Öğrenimi (Machine Learning) Giriş – Özet – Ek Örnekler
ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.
BİL3112 Makine Öğrenimi (Machine Learning)
BİL551 – YAPAY ZEKA Öğrenme ve Siniflandırma
YAPAY SİNİR AĞLARI.
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI.
Bölüm 4 : VERİ MADENCİLİĞİ
ÇOK BANTLI GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA
Makine Öğrenmesinde Yeni Problemler YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ.
Engin Kaya Kontrol Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi
Örüntü Tanıma.
Engin Kaya Kontrol Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi
Geriye Yayılım Algoritması (Back-Propagation Algorithm)
Emg İşleme Engin Kaya.
Kümeleme ve Regresyon Problemleri için Kolektif Öğrenme
Makine Öğrenmesinde Yeni Problemler
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.
Yrd. Doç. Dr. Abdullah BAYKAL Konuşmacı : Cengiz Coşkun
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EEG TABANLI BEYİN BİLGİSAYAR ARAYÜZLERİ
Hastane Bilgi Sistemlerinde Veri Madenciliği
Karar Ağaçları Destekli Vadeli Mevduat Analizi
Sunum transkripti:

Elektrokardiyografi (EKG) Sinyallerindeki Aritmilerin Sınıflandırılması Volkan Erol1,2 Yard.Doç.Dr.Aslı Uyar Özkaya1 1: Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2: Provus A MasterCard Company Ar-Ge Merkezi 05.02.2014 Akademik Bilişim 2014 Mersin

Sunum Planı Giriş Verilerin Elde Edilmesi ve Hazırlanması Naïve Bayes Sınıflandırıcısı K-En Yakın Komşuluk Sınıflandırıcısı Oylama Öznitelik Aralıkları Sınıflandırıcısı PART Sınıflandırıcısı Yöntemlerin Değerlendirilmesi Uygulama ve Başarımlar Sonuçlar

Giriş Aritmi, kalpteki elektriksel sinyallerin üretim ve iletimindeki anormalliklerden kaynaklanan, kalbin atış hızı ve düzenliliğindeki bozulmalardır. Bazı aritmiler tedavi gerektirmezken bazı aritmiler ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden aritmilerin doğru sınıflandırılması uygulanacak tedavinin belirlenmesinde yaşamsal önem taşır. Literatürde dalgacık dönüşümü, Fourier dönüşümü ve morfolojik özellikler aritmi sınıflandırmada öznitelik çıkarmak için kullanılmıştır. Bu metodlardan elde edilen öznitelikler destek vektör makinaları, özdüzenleyici haritalar, bulanık mantık ve yapay sinir ağları gibi sınıflandıcılarla kullanılmıştır.

Verilerin Elde Edilmesi ve Hazırlanması UCI Arrhythmia veritabanındaki EKG kayıtlarından elde edilen 452 vuru kullanılmıştır. Her bir vuruya ait verilerin sahip olduğu 279 özellikten 103 özniteliğe Temel Bileşen Analizi Yöntemi (PCA) kullanılarak indirgenmiştir ve vuruların bu özellikleri öznitelik olarak kullanılmıştır. Verilerin önişleme aşamasında Nümerik değerleri Nominal değerlere çevrilmesini sağlayan Weka yazılımındaki NumericToNominal yöntemi kullanılmıştır.

Verilerin Elde Edilmesi ve Hazırlanması (2) Arrhythmia Types Class Number Class Description Samples Class 01 Normal 245 Class 02 Ischemic changes 44 Class 03 Old Anterior Myocardial Infarction 15 Class 04 Old Inferior Myocardial Infarction Class 05 Sinus Tachycardy 13 Class 06 Sinus Bradycardy 25 Class 07 Ventricular Premature Contraction 3 Class 08 Supraventricular Premature Contraction 2 Class 09 Left Bundle Branch Block 9 Class 10 Right Bundle Branch Block 50 Class 11 1.Degree AtrioVentricular Block Class 12 2.Degree AtrioVentricular Block Class 13 3.Derece AtrioVentricular Block Class 14 Left Ventricul Hypertrophy 4 Class 15 Atrial Fibrillation 5 Class 16 Others 22

Naïve Bayes Sınıflandırıcısı Naïve Bayes Sınıflandırıcı Örüntü Tanıma problemine ilk bakışta oldukca kısıtlayıcı görülen bir önerme ile kullanılabilen olasılıkçı bir yaklaşımdır. Bu önerme örüntü tanımada kullanılacak her bir tanımlayıcı, nitelik ya da parametrenin istatistik açıdan bağımsız olması gerekliliğidir. Bu önerme Naive Bayes Sınıflandırıcısının kullanım alanını kısıtlandırsa da, genelde istatistik bağımsızlık koşulu esnetilerek kullanıldığında da daha karmaşık Yapay sinir ağları gibi metodlarla karşılaştırabilir sonuçlar vermektedir. Naive Bayes Sınıflandırması Makine öğreniminde öğreticili öğrenme alt sınıfındadır.

K-En Yakın Komşuluk Sınıflandırıcısı En yakın k komşu algoritması örüntü tanımada çok yaygın olarak kullanılan parametrik olmayan yöntemlerden biridir. Bilinmeyen bir örüntü vektörü kendisine en yakın k komşularının çoğunluğunun sahip olduğu etiket ile etiketlendirilir. Bu yöntemin örüntü vektörünün istatistiksel dağılımından bağımsız olması da bir avantajdır. Uzaklık ölçütü bu yöntemde kullanılan değişken parametrelerden biridir. Yaygın olarak kullanılan uzaklık ölçütleri Öklit ve şehir bloklarıdır.

Oylama Öznitelik Aralıkları Sınıflandırıcısı Oylama Öznitelik Aralıkları (VFI) algoritması arttırımsal olmayan bir sınıflandırma algoritmasıdır. Her bir örnek ve özelliği, çalışma değerlerinin bir vektör ayrıca örneğin sınıfı temsil eden bir etiket olarak temsil edilir. Eğitim örneklerinden, VFI algoritması her öznitelik için öznitelik aralıkları belirler. İki komşu aralık farklı sınıf kümelerine dahil olabilirler. Her özellik sınıfları arasında gerçek sayılarla oy dağıtarak sınıflandırma katılır. VFI algoritması genelde Naive Bayes algoritması ile öznitelikleri teker teker ele aldığı için kıyaslanmaktadır.

PART Sınıflandırıcısı PART, Weka yazılımı içerisinde PART karar listesini oluşturmak için yazılmış bir modüldür. Böl ve yönet yaklaşımında göre hareket etmektedir. Her iterasyonda C4.5 algortimasını kullanan kısmi bir karar ağacı oluşturmaktadır

Yöntemlerin Değerlendirilmesi Verilerin işlenmesi ve sınıflandırılması için Weka programı kullanılmıştır. Sınıflandırıcının performansı aşağıdaki ölçütlere göre belirlenmiştir: TP sınıflandırıcının doğru olarak sınıflandırdığı ilgilenilen aritmi tipine ait vuru sayısı, TN sınıflandırıcının doğru olarak sınıflandırdığı diğer tip aritmik vuruların sayısı, FP sınıflandırıcının yanlış olarak sınıflandırdığı ilgilenilen aritmi tipine ait vuru sayısı, FN ise sınıflandırıcının yanlış olarak sınıflandırdığı diğer tip aritmik vuruların sayısıdır.

Uygulama ve Başarımlar

Uygulama ve Başarımlar (2)

Uygulama ve Başarımlar (3)

Uygulama ve Başarımlar (4)

Sonuçlar Her 4 sınıflandırıcıda özellikle aritmi sınıfı için edilen başarım oranlarının çok yüksek olmadığını görüyoruz. Bu problem ve veri kümesi için Naive Bayes sınıflandırıcısı elde ettiğimiz sonuçlara göre daha uygun gözükmektedir. Bu sınıflandırıcıda Aritmi sınıfı için de elde edilen sonuçlar daha yüksek olmuştur.

Teşekkürler Soru & Cevap