CİLT SKARININ PELVİK ADEZYON ÖNGÖRÜSÜ İLE İLİŞKİSİ VAR Mİ?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doç. Dr. Süleyman GÜVEN Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi
Advertisements

Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
3 VE 4 DERECE OBSTETRİK YIRTIKLARIN TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi AD
Kezban ÖZMEN SÜNER, Ali Nihat ANNAKKAYA,
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Lomber Disk Hernisi Cerrahisinde Güncel Yaklaşım
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
KASIK FITIK AMELİYATI KOMPLİKASYONLARI
Mid-trimester gebelik kayıpları ve serklajın yeri
SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM
Histerektomi Hangi Yolla: Vaginal? Abdominal? Laparoskopik?
Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.
Laparoskopik Anti-reflü Cerrahi Olguya Özgü Yaklaşım
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
ENDOMETRİOZİSDE IUI TEDAVİSİ
POP’da vajinal yoldan meş kullanalım mı
VERİMLİLİK VE KALİTE YÖNETİM DAİRE BAŞKANLIĞI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Mayıs 2015 Salı Ar. Gör. Dr. Oktay Kuloğlu.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen
Bilateral Dev Teratomların LAPAROSKOPİK HİDRODİSSEKSİYON YÖNTEMİ ile Kısmı Rüptüre Halde Çıkarılması Yrd.Doç. Dr. Deniz BALSAK Haliç Üniversitesi Tıp.
Prostat kanseri ne zaman gerçekten kanserdir?
Vajinal kaf prolapsusunda tedavi seçenekleri
Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya
Robot Yardımlı Adrenalektomi
Over Kanserlerinde RMI Hesaplamaları
Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi
POSTER TEMPLATE BY: KLAVİKULA DİAFİZ PARÇALI KIRIKLARINDA KİLİTLİ PLAK UYGULAMALARIMIZIN KOMPLİKASYONLARI Giriş: Tartışma.
LİTERATÜR: 1-Stroet MA,Schreurs BW,Open Lateral clavicle resection in acromioclaviculer osteoarthritis:favourable results after 1 year Ned Tijdschr Geneeskd.
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Dr. Engin KORKMAZER Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
Otuzdört yaşında kadın hasta. Sekonder infertilite.
Çetin KILIÇÇI ZEYNEP KAMİL KADIN VE ÇOCUK HASTALIKLARI
Balneoterapi uygulama
Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah.
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan.
PRETERM FETAL HAREKETLERDE AZALMANIN KLINİK SONUÇLARI
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen Türkiyedeki Artan Sezaryen Oranına Bir Bakış Prof.Dr. Ramazan Dansuk Bezmialem Üniversitesi Kadın Hast.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
Ameliyat sonrası bakım, ameliyattan hemen sonra başlar, hastanede kaldığınız süre boyunca sürer ve gerekli durumlarda taDoktorunuzdan veya diğer sağlık.
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Abdurrahman İLERİ, Sibel ÖZCAN, Mikail KILINÇ, S. Ateş ÖNAL
Sunum transkripti:

CİLT SKARININ PELVİK ADEZYON ÖNGÖRÜSÜ İLE İLİŞKİSİ VAR Mİ? Erkan Elçi, Numan Çim*, Gülhan güneş Elçi, Recep Yıldızhan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. VAN

GİRİŞ: Cerrahi tekniğin gelişmesine ve adezyon önleyici maddeler geliştirilmesine rağmen pelvik yapışıklıklar hasta ve hekim için sorun olmaya devam etmektedir Pelvik yapışıklıklar jinekolojik ,obstetrik ve post operatif bir çok soruna sebep olmaktadır. infertilite, sonraki operasyonlarda yapışıklıklara bağlı organ hasarı, barsak tıkanıklığı, kronik pelvik ağrı Amerika birleşik devletlerinde pelvik adezyonlara bağlı oluşan komplikasyonlar, yıllık 1.2 milyar dolara mal olduğu tahmin edilmektedir.

GEREÇ VE YÖNTEM kliniğimize başvuran ve en az bir kez sezaryen operasyon geçiren hastaların insizyon skar izlerinin ve önceki ameliyat notlarında periton kapatılması veya kapatılmaması hakkında bilgi alınan hastaların operasyon sırasında pelvik yapışıklıkları incelendi Batın yapışıklığı litaratüre uygun olarak 4 farklı skor kulanıldı yapışıklık olmayınca ‘’0’’, bant yapışıklıklar ve kunt diseksiyon ile ayrılıyorsa ‘’1’’, güçlü adezyon ve keskin diseksiyon ile ayrılıyorsa ‘’2’’, çok güçlü vaskülarite oluşturmuş adezyonlar ve keskin diseksiyonla ayrılan’’3’’ olarak skorlandı.

Önceki C/S Kaç Yıl Önce olmuş BULGULAR   N Ortalama Std. Deviation Yaş 105 27,181 5,4079 Gebelik Haftası 35,648 2,4178 VKİ 29,702 4,2807 C/S Sayısı 1,333 ,5311 Önceki C/S Kaç Yıl Önce olmuş 2,438 1,3095

BULGULAR OR (95% CI) P values Age, years 1.06 (0.98-1.14) .09 Parity   OR (95% CI) P values Age, years 1.06 (0.98-1.14) .09 Parity 1.42(0.95-2.12) Gestational week 0.98 (0.84-1.15) .89 BMI, kg/cm2 1.02(0.93-1.12) .58 Smoking 0.58(0.24-1.42) .23 Number of previous CS 1.09(0.52-2.26) .80 BULGULAR

Time passed from previous CS, years   1.25(0.92-1.71) .14 Peritonisation in the previous CS 0.74(0.34-1.61) .45 Scar width, cm 0.67(0.25-1.78) .43 Scar lenght, cm 1.54(1.1-2.2) .02 Scar colour 0.85(0.38-1.90) .71 Scar pigmentation Hypopigmentation Hyperpigmentation (0.003-0.11) 0.48(0.15-1.54) <.001 .22 Scar height Depressed Hypertrophic Irregular 9.3(3.2-27.2) 0.75(0.21-2.65) 1.2(0.2-7.44) .65 .84

sonuç Cerrahi operasyonlar sonrası adezyon hem hasta açısından oluşturduğu komplikasyonlar hem relaparatomide oluşturduğu yüksek maliyet oluşturmasından dolayı oldukça önem taşımaktadır. Batın skar deprese ve hipopigmente olması pelvik adezyonlar için tahminde bulunmamazı sağlayabilir ve periton kapatılıp yada kapatılmamasının pelvik adezyonla ilişkisini bulamadık. Ancak pelvik adezyonu üzerinde etkili faktorlerin etkisini açıklamak için daha geniş çalışmalara ihtiyacımız olduğunu düşünmekteyiz