Suni tohumlama Dişinin erkeği kabul etmemesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SIĞIRLARDA ÜREME Süt Üretimi son 15 yılda % 15 artmıştır.
Advertisements

Suni Tohumlama ve Döl Tutma
TİROİD KANSERLERİ Dr. İsmail YILMAZ Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
SET ile gebelik oranları nasıl optimize edilebilir?
Suni tohumlama hakkında bilmek istediğiniz herşey
TİGEM Atçılık Daire Başkanlığı At Yetiştiriciliğinde Sürü Yönetimi
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
Iyot yetersizliği hastalıkları.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
GnRH Antagonistlerinin IUI Başarısında Etkileri
Yasemin OLGUN – Biyoloji Öğretmeni / Ocak 2001
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
VARLIKLAR ARASI İLİŞKİLER Mustafa COŞKUN Levent SARIDEMİR
ÜREME ORGANLARI VE GEBELİK OLUŞUMU
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
Dr.A.Yüce1 MENSTRUEL SİKLUS n ENDOMETRİUMUN PERİODİK DÖKÜLMESİ n REPRODÜKTİF YILLARIN SİMGESİDİR n E VE P ÇEKİLME KANAMASI n STANDART SİKLUS 28 GÜNDÜR.
GnRH Antagonist ve İmplantasyon
Prof. Dr. Paul M. Fricke Wisconsin Üniversitesi,
Damızlık süt sığırı sürüsünde reprodüktif performansın ölçülmesi
Dr. J. Richard Pursley Michigan State Üniversitesi
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
Küçük Hayvanlarda Doğum ve Jinekoloji
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
Koyun larda Dölverimi ve Dölverimi Arttırma Yöntemleri
Pat Lonergan Dublin Kolej Üniversitesi.  Giri ş  Embriyonik mortalite  Progesteron ve konseptüs geli ş imi  Kısa-dönem progesteron tedavisi  Sonuçlar.
2: BÖLÜM: ÜREME EVCİL HAYVANLARDA ÜREME VE HAYVANSAL ÜRETİM
SPERMANIN ALINMASI Sperma alma yöntemlerinde temel kurallar;
KEDİLER Kediler memeliler Kediler memeliler grubunda yer alır. grubunda yer alır. Doğurarak çoğalırlar. Doğurarak çoğalırlar. Yavru bakımı vardır. Yavru.
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
1. SEXÜEL SİNKRONİZASYON Sinkronizasyonun avantajları:
Yardımcı Doçent Dr. Borga Tırpan
Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
Dişi MemelilerdeThe Luteal Fazın Hormonal Kontrolü
İNEKLERDE SEKSÜEL SİKLUS
Düzenli ve uygun sıcaklık sistemi Boyamada optimizasyon
KISRAKLARDA İNFERTİLİTE
POSTTERM GEBELİKLER.
İNEKLERDE LAKTASYON Laktasyon mammogenezis, laktogenezis ve galaktopoezis diye 3 bölüme ayrılır.
Çevre ve Beslenmenin Reprodüktif Performansa Etkisi
östrus kontrolü Östrusun baskılanması Östrusun indüklenmesi
EMBRİYO TRANSFERİNİN AVANTAJLARI:
Puberta ve Seksuel Siklus
Köpek ve Kedilerde Uygun Tohumlama Zamanı
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Puberta ve Seksuel Siklus
PUBERTAS ve SİKLİK AKTİVİTENİN BAŞLAMASI-3
PUBERTAS ve SİKLİK AKTİVİTENİN BAŞLAMASI-1
DİŞİ KÖPEKLERDE KONTRASEPSİYON YÖNTEMLERİ
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
  Vajina; yukarıda uterus boynu, aşağıda vulva arasında oblik olarak uzanan fibro-muskuler yapıda boru şeklinde bir organdır. Vagina, iki labia minör.
HORMONLAR ve TEDAVİ İLKELERİ-2
KÖPEKLERDE SEKSÜEL SİKLUS SORUNLARI VE İNFERTİLİTE
ineklerde ovsynch yöntemiyle östrus ve ovulasyon sinkronizasyonu
Köpek ve Kedilerde Suni Tohumlama
Kısraklarda Seksüel Siklusların Kontrolü
a- Küçük ruminantlarda
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
REPRODÜKTİF BİYOTEKNOLOJİ
EMBRİYO TRANSFERİNİN AVANTAJLARI:
Sütçü Sığırlarda Döl Tutmama Sebepleri ve Çözüm Yolları
Seksuel Siklus.
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Uygun Tohumlama Zamanı
Sunum transkripti:

Suni tohumlama Dişinin erkeği kabul etmemesi Spermanın başka yerden getirilmesi Çiftleşme sayısının azaltılması Suni tohumlama; dişi köpeğin erkeği kabul etmediği durumlarda tercih edilebilir. Dişi köpek erkeği birçok nedenle kabul etmeyebilir. Örneğin, vajinada bulunan hymen gibi yapılar nedeniyle daha önce çiftleşme sırasında canı yanmışsa, durum düzeltilse bile tekrar çiftleşmeyi reddedecektir. Kontrollü çiftleştirme işlemleri için de suni tohumlama kullanılabilir. Erkek hayvan uzaktaysa sperması alınarak dişi hayvana ulaştırılır ve dişi hayvan tohumlanır. Çiftleşme sayısının azaltılması amacıyla yapılan suni tohumlama işlemi şu şekilde açıklanabilir. Bir aşımla verilen sperma miktarı suni tohumlama için dozlanarak/payetlere bölünerek birden fazla tohumlama işleminde kullanılabilir. Bu sayede bir defa alınan sperma ile daha fazla hayvan tohumlanarak döl verimi artırılmış olur. Suni tohumlama; dişi köpeğin erkeği kabul etmediği durumlarda tercih edilebilir. Dişi köpek erkeği birçok nedenle kabul etmeyebilir. Örneğin, vajinada bulunan hymen gibi yapılar nedeniyle daha önce çiftleşme sırasında canı yanmışsa, durum düzeltilse bile tekrar çiftleşmeyi reddedecektir. Kontrollü çiftleştirme işlemleri için de suni tohumlama kullanılabilir. Erkek hayvan uzaktaysa sperması alınarak dişi hayvana ulaştırılır ve dişi hayvan tohumlanır. Çiftleşme sayısının azaltılması amacıyla yapılan suni tohumlama işlemi şu şekilde açıklanabilir. Bir aşımla verilen sperma miktarı suni tohumlama için dozlanarak/payetlere bölünerek birden fazla tohumlama işleminde kullanılabilir. Bu sayede bir defa alınan sperma ile daha fazla hayvan tohumlanarak döl verimi artırılmış olur.

Gebelik Gebelik süresi Hormon Abdominal palpasyon USG Hormon analizi Ortalama 63 gün 58-68 gün Hormon Progesteron Gebelik CL’a bağımlı Plasental relaksin Progesteron azalması - doğum Hormon seviyeleri, çiftleşmemiş hayvanınkiyle benzerlik gösterir. Diğer hayvan türlerinden farklı olarak progesteron seviyeleri yüksek seyreder. Progesteron seviyesi bu nedende gebelik teşhisinde belirleyici değildir. Gebeliğin devamlılığı için corpus luteum gereklidir. Plasental relaksin hormonu salınımı vardır. Gebelik teşhisinde bundan yararlanılabilir. Progesteron seviyesinin azalmasıyla doğum başlar. Köpeklerde gebelik teşhisi abdominal palpasyon, ultrasonografi ve hormon analizleriyle yapılabilmektedir. Hormon analizlerinde diğer hayvan türlerinin aksine progesteron belirleyici değildir. Relaksin seviyesine bakılır. Abdominal palpasyon USG Hormon analizi

Köpeklerde Seksüel Siklus Diöstrus Östrus bitiminden anöstrusa kadar geçen dönemdir ve ortalama 65 gündür Ovulasyonların ve corpus luteumun şekillenme olayının östrus içinde başlamasından dolayı metaöstrus östrusun içinde başlayıp biten bir dönem olarak kabul görür Köpeklerde gebeliğin devamı ovaryum kaynaklı progesterona bağlıdır Hem gebe hem de gebe olmayan köpeklerde serum progesteron ve prolaktin düzeyi yüksektir Bununla birlikte serum relaksin düzeyi gebe olanlarda 3,0ng/ml’ nin üzerindeyken gebe olmayanlarda 0,3ng/ml’ nin altındadır. Bu özellik gebeliğin teşhisinde önemli bir kriter oluşturur

Köpeklerde Seksüel Siklus Anöstrus Bu safha seksüel dinlenme periyodudur. Diöstrusu biten yada gebeliğini tamamlayan dişi köpek herhangi bir belirti göstermeden anöstrusa girer Uzunluğu farklılık göstermekle beraber ortalama 120 gündür