KLOR İLE DEZENFEKSİYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
KLORDİOKSİT.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
KLOR İLE DEZENFEKSİYON
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
Kanatlılarda kesim.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
KONU 2 (2. Hafta) ORGANİK elektroKİMYA
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
BARALAR.
C Elementi.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
İK MAKALESİ.
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
MADDEYİ TANIYALIM.
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
Üç-fazlı transformatorlar
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
YÜKSEK TÜRK ! SENİN İÇİN YÜKSEKLİĞİN HUDUDU YOKTUR. İŞTE PAROLA BUDUR.
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
FOTOSENTEZ.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Sunum transkripti:

KLOR İLE DEZENFEKSİYON

Klorun Tarihçesi Bulaşıcı hastalıklar, ilk çağlardan beri insanlığın mücadele ettiği önemli bir problemdir. İlk olarak 14. asırda kara ölüm adı verilen veba, bütün Avrupa'yı tehdit etmiş ve nüfusun % 25‟nin ölmesine sebep olmuştur. 1664 - 1665 yıllarında Londra‟daki epidemik salgın 70.000 kişinin ölümüne sebep olmuştur. 1854 senesinde kolera yine Londra'da büyük kayıplara yol açmıştır. Bu gibi görülen salgınlardan sonra su filtrasyonuna önem verilmiş ve suların dezenfeksiyonu konusunda çalışmalar başlamıştır

Klor gazı ise 1774‟te İsveç‟li kimyacı Karl W Klor gazı ise 1774‟te İsveç‟li kimyacı Karl W. Scheele tarafından bulunmuştur. Scheele mangan dioksiti hidroklorik asit ile ısıtınca klor gazının açığa çıktığını ve bu gazın su içinde çözündüğünü keşfetmiştir. Humphry Davy tarafından bu element klor olarak adlandırılmıştır. Klor ismi yunanca “chloros” kelimesinden gelmektedir. Scheele tarafından keşfedilen gazın basınç altında sıvı halde sarımsı renkte olduğu ve basıncın kaldırılmasıyla sarımsı rengin yeşil bir gaz halinde hızlıca buharlaştığı 1805 yılında Thomas Northmore tarafından belirlenmiştir

Klorun dezenfektan olarak dünyada geniş kullanımının önemli sebebi ucuz ve etkili olmasıdır. Klor 18. yüzyılın ikinci yarısından beri su arıtımında kullanılmaktadır. 1870 yılından bu yana klorun kullanımıyla ilgili süreç Çizelge 3.1' de özetlenmiştir

Günümüzde klor gazı sıkıştırılarak sıvı hale getirilip basınçlı tüplerde saklanmaktadır. Bu tüplerden alınan sıvılaştırılmış klor gazı dezenfeksiyon amacı ile kullanılmaktadır. Klor ve klorlu bileşiklerin dezenfektan etkisi daha çok organizmaların yapısındaki organik bileşiklerin oksidasyonu şeklinde olmaktadır. Genel olarak dezenfektanların organizmaları tahribi ve etkisiz hale getirmeleri, başlıca hücre duvarlarının tahribi, hücre zarı geçirgenliğinin bozulması, plazmanın yapısının değiştirilmesi ve enzim inhibisyonu seklinde kendini gösterir

Klor ve Özellikleri Yeraltı ve yüzeysel su arıtma sistemlerinde genellikle klor tercih edilmektedir. Klor‟un su ve atıksu arıtımındaki en önemli avantajları dezenfeksiyon etkinliğinin kolay ölçülüp kontrol edilebilen kalıntı bırakması ve ekonomik olmasıdır. Fakat klor kullanımını kısıtlayan faktörler de mevcut olup aşağıda listelenmiştir (USEPA, 1999): • Suda doğal olarak bulunan organik ve inorganik bileşiklerle reaksiyona girerek istenmeyen dezenfeksiyon yan ürünlerini meydana getirmektedir. • Cl2 yüksek dozlarda kullanıldığında tat ve koku problemlerine yol açar. Klorlama içme suyu arıtımında öncelikli olarak dezenfeksiyon amaçlı kullanılmakla birlikte, yüksek oksidasyon kapasitesinden ötürü aşağıda belirtilen farklı işlemler için de kullanılmaktadır.

Tat ve koku kontrolü Alg büyümesinin önlenmesi, Temiz filtre ortamının sağlanması, Demir ve mangan giderimi, Hidrojen sülfürün yok edilmesi, Bazı organik kökenli renklerin ağartılması, Sulu çamur artışının kontrolü ve dağıtım sisteminde su kalitesi sürekliliğinin sağlanması, Boruların korunması ve kapasitesinin arttırılması, Kuyuların kapasitelerinin arttırılması, Aktif silika ile koagülasyonun desteklenmesi

Klor Kimyası Klor suda aşağıdaki reaksiyona göre hızlı Şekilde hidrolize uğrar, hipokloröz asit ya da hipokloritle yer değiştirir. Cl2 + H2O ↔ HOCl + H+ + Cl- Hipokloröz asit zayıf bir asittir. pH 7.5 ve 25 oC‟de esasen HOCl ve OCl- molar derişimleri eşittir. Bu hidroliz ürünleri, klor gazına göre daha az toksik ve muhafazası daha kolaydır. HOCl ↔ H+ +OCl- Yüksek pH değerlerinde OCl- klorun önemli formunu oluştururken; düşük pH değerlerinde, HOCl baskın olur.

aynı pH ve sıcaklıkta, dezenfeksiyona klor gazıyla ya da hipokloritle başlanması sulu çözeltinin kompozisyonunu değiştirmez. Eğer bromür iyonu varsa, eklenen klor, bromür iyonunu hızlı şekilde okside eder . HOCl + Br- ↔ HOBr + Cl-

İçme suyu dezenfeksiyonunda kullanılacak yöntemler teknik ve ekonomik olarak su arıtma uygulamalarına uygun olmalıdır. Klorla dezenfeksiyon işlemi kapasitelerine bakılmaksızın tüm içme suyu arıtma tesislerinde uygulanabilmektedir. Klor dışındaki yöntemlerle su dezenfeksiyonu yapılan işletmelerde de acil durumlar için yedek klorlama ekipmanı bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır

Klor suya genelde elementer klor (klor gazı), sodyum klorür solüsyonu (çamaşır suyu) veya katı kalsiyum hipoklorür şeklinde uygulanmaktadır. Bu uygulamaların her biri suda serbest klor oluşumuna neden olan uygulamalardır. Her bir klor formunun kendine özgü avantaj ve dezavantajları Çizelge 3.3‟de özetlenmektedir.

Klorlama yan ürünleri içme suyunda yapılan klorlama işleminin organik maddelerden THM oluşturduğu bilinmektedir. Bu oluşumun en önemli işaretçisi doğal yollarla oluşan hümik maddelerdir. Algler, azot içerikli protein bileşikleri ve taninler gibi bileşiklerde ayrıca klorlama sonucu halo-organikleri oluşturmaktadır. DOM + Cl2 THM‟ler + Diğer DYÜ‟ler Bu reaksiyondaki ürünlerin oluşmasında klor dozu, reaksiyon süresi, sıcaklık, bromür konsantrasyonu ve DOM tipi ve konsantrasyonu önemlidir. Oluşan dezenfeksiyon yan ürünlerinin yapısal formülleri şekil 3.1„de verilmektedir.