SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

YEŞİL ENERJİ ÇİFTLİKLERİ
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
ENERJİ KAYNAKLARI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Verim ve Açık Devre Gerilimi
Madde ve Maddenin Özellikleri
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
YAKITLAR VE YANMA GAZLAR
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
Bileşikler ve Formülleri
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
Kimyasal Tepkimeler.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
HİDROJEN TEKNOLOJİLERİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Elektro-Kimyasal İşleme
Elektrik Enerjisi Üretimi
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
MAK 486 ENERJİ Depolama Chapter-4
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
Hidrojen Teknolojileri
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
Yakıt Pilleri.
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
Basit Tepkime ve Denkleştirme
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
ROKET YAKITLARI.
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
Temiz Enerji Kaynakları
ELEKTROLİZ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
GELECEĞİN YAKITI HİDROJEN
SODYUM BOR HİDRÜRDEN HİDROJEN ÜRETİMİ
ELEKTROKİMYA.
GAZLAR 6. Ders.
PİROLİZ.
ISI VE SICAKLIK.
Hidrojenin motorlarda yakıt olarak kullanılması durumunda petrol kökenli motor yakıtlara oranla birçok önemli avantaj saglanmaktadır. Yüksek alev.
Yakıt Pili Teknolojisi
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
FATİH AKSOY CAN MERT KODAL
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
YAKIT HÜCRESİ.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Alkanlar ve Alkenler.
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
Maddenin Halleri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
YAKIT HÜCRESİ.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
YAKIT HÜCRELERİ
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
HİDROJEN ENERJİSİ
HİDROJEN ENERJİSİ
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN NEZİHA TUĞÇE SERT 120106103070

HİDROJEN NEDİR?

Hidrojen bilinen yakıtlar içerisinde birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir.(Üst ısıl değeri 140.9 MJ/kg ,Alt ısıl değeri 120.7 MJ/kg) 1 kg hidrojen 2.1 kg doğalgaz veya 2.8 kg petrolün enerjisine sahiptir. Petrole veya doğalgaza göre birim yakıt başına hacmi yüksektir.

HİDROJEN ENERJİSİ

Hidrojen geleneksel olarak hidrokarbonlardan ve sudan üretilmektedir. Hidrokarbonlar üretimde %95 oranında etkili olup sonucunda karbondioksit açığa çıktığı için sera etkisi yaratmaktadır. Hidrojenin yakıt olarak kullanıldığı enerji sistemlerinde atmosfere atılan ürün sadece su veya su buharıdır.

HİDROJEN ÜRETİMİ

HİDROKARBONDAN HİDROJEN ÜRETİMİ Kömür,doğalgaz,benzin gibi fosil yakıtlarla hidrojen elde edilmesi.Buharla reaksiyon yöntemi en çok kullanılan yöntemdir.Burada fosil yakıt nikel esaslı bir katalizörle reaksiyona girer ve sonuç olarak hidrojen ortaya çıkar. CO+H₂O―>H₂+CO₂

SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ

Hidrojen üretimi,geleneksel yöntemlerle üretilen elektrik kullanılarak suyun elektrolizi sonucu gerçekleşir. Hidrojenin ‘temiz’ yöntemlerle elde edilebilmesi,üretim esnasında kullanılan elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elde edilmesine bağlıdır. Suyun güneş enerjisiyle üretimi iki grup altında toplanabilir.Bunlar:Termokimyasal süreçler ve Fotokimyasal süreçler.

HİDROJEN ÜRETİMİNİN MALİYETİ Hidrokarbon kökenli maddelerden,sudan,elektroliz veya fotovoltaik yöntemlerle üretilen hidrojen,kömürden üretilen hidrojene kıyasla 3-4 kat fazla maliyet taşımaktadır.

HİDROJENİN DEPOLANMASI

SIVI DEPOLAMA KATI DEPOLAMA

Hidrojen gaz halinde veya sıvı halde veya bir kimyasal bileşik içinde depolanabilir.Fakat düşük yoğunluklu olduğundan çok yer kaplar bu sebeple basınçlı tanklarda sıkıştırılmış olarak depolanır. Sıvı hidrojen daha az yer kaplar fakat sıvılaştırılmanın yapılabilmesi için çok yüksek enerji gerekir. Katı şekilde depolamanın yapılması için metal hibritler kullanılmaktadır.Hidrojen gazı metal hibrit tarafından sünger gibi içine çekilerek depolanır.Fakat metal hibritler çok ağırdır.

HİDROJENDEN ENERJİ ELDE EDİLMESİ Hidrojenden şu yöntemlerle de enerji elde edilebilir; Yakma ve Yakıt Pilleri Yakma:Hidrojen,benzin ve doğalgaz gibi yakılabilir.Bu yakıtlardan üstünlük olarak karbondioksit açığa çıkmaz. Yakıt Pili:Elektrolizin tam tersidir.Hidrojen ve havadaki oksijen birleştirilerek elektrik akımı elde edilir.

YAKIT PİLLERİ

YAKIT PİLİ NASIL ÇALIŞIR?

Sistem 3 ana parçadan oluşur. Anot katot ve proton değiştirme plakası Sistem 3 ana parçadan oluşur.Anot katot ve proton değiştirme plakası.Anota gelen Hidrojen molekülleri elektronlarına ayrılır.Proton,proton değiştirme plakası tarafından çekilir ve plakanın içinden geçerek katottaki bulunan havanın içindeki oksijenle birleşir. Anotta biriken elektronlar anot ile katot arasına kurulan kapalı bir devre teşkil ettiğinde,bu devre üzerinde akarak katotta birleşip saf su meydana getirerek bu çevrimde ısı,saf su,elektrik enerjisi elde edilerek çevrim tamamlanır.

PEM YAKIT PİLİ

PEM yakıt pili,platin ile kaplanmış iki elektrolitin arasına preslenmiş proton ileten katı elektrolitten oluşur.Burada elektrolit,anotla katot arasında bir gaz sütunu oluşturarak anottan katoda doğru hidrojen iyonlarının taşınmasını sağlar. PEM’lerin çalışma sıcaklığı 80-90 °C gibi düşük sıcaklılarda ve çalışma basınçları da 1-8 atm arasındadır.

PEM Yakıt Pili Fiyatları PEM’ler 350 MW/cm² gibi bir güç yoğunluğuna sahiptir ve şu anda 100-500 W aralığında elde edilebilir durumdadır. Yatırım maliyeleri 5.000-13.000 $arasında değişmektedir.

HİDROJENİN DİĞER YAKITLARLA KARŞILAŞTIRILMASI Hidrojen, üretim,dağıtım,güvenlik yönünden benzinle kıyaslandığında temizdir,yenilenebilirdir,sağlıklıdır. Hidrojen,doğalgazla aynı şekilde depolanabilir, doğalgazdan hidrojen üretimi yapılabilir. Hidrojenin kullanım amacı çevre ve enerji sorunlarına çözüm üretmekse önemli olan seçilecek yöntemdir. Amaç hava kirliliğinin azaltılması ise termik santrallerin kullanılması uygun değildir,eğer göz önünde tutulması gereken faktör maliyetse, elektrik üretimindeki maliyet yüksek olduğundan elektroliz yapılması uygun değildir.

SONUÇ Hidrojenin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elde edilip yakıt pilinde yakılması hem çevreci hem de verimli bir yöntemdir. Hidrojen için gereken elektrik üretiminde temiz ve yenilenebilir (rüzgar,güneş,hidroelektrik) enerji türlerine yönelip,AR-GE çalışmaları arttırılmalıdır.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

KAYNAKÇA http://docplayer.biz.tr/6109216-Hidrojen-enerjisi-ve- gelecegi-ogr-gor-levent-gokrem-gaziosmanpasa- universitesi-tokat.html http://cevre.beun.edu.tr/dersnotu/yakitpilleri/cev346- yakit-pilleri.pdf http://enerjiuretimsistemleri.blogspot.com.tr/2011/10/ sudan-hidrojen-uretimi-ve-enerji.html?m=1