GELİŞİMİN KRİTİK DÖNEMLERİ ve

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Advertisements

Bedensel Büyüme & Gelişme
ERGENLİK DÖNEMİ BESLENME.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BÜYÜME: Vucüdun uzunluk ve ağırlık yönünden artışı anlamına gelen bir terimdir. GELİŞME: Büyüyen organizmanın dokularının yapısındaki olgunlaşmayı.
3.HAFTA PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR; GENÇ BEYİNLER GRUBU
Benjamin BLOOM ( ).
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
ZiHiNSEL ÖZELLiKLER.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
Eğitimin Psikolojik Temelleri
MUSTAFA ABAK Özel Eğitim Öğretmeni
Fiziksel ve Psikomotor (devinimsel) Gelişim
Gelişime Giriş.
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
5. BÖLÜM 0-18 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 b) Kısırlık Ve Üreme Teknolojisi Amerikalı çiftlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i kısırlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve.
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler B) Gelişimin Doğası Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler Gelişim Dönemleri.
Prof. Dr. Kurtman ERSANLI
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM. BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM.
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ GELİŞİM
T.C ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GRUBUN ADI: SAMSUN GENÇLİK GRUP ÜYELERİ:
Motor Gelişim.
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME EĞİTİM SEMİNERİ
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARIN MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Dr. Kerim KARABACAK Eğitim Psikolojisi
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
DİĞER TUTUMLAR.
DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
ARKADAŞ İLİŞKİLERİ.
Gelişimin ilkeleri *Gelişim yordanabilir bir sıra izler. Bu sıra evrenseldir. Baştan ayağa-İçten dışa.-İlk gelişen organ kalptir. Genelden özele- Basitten.
ÇOCUKLARIMIZA CİNSELLİĞİ NASIL ANLATALIM?
ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ.
HAREKET ve FONKSİYON GELİŞİMİ
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ 2.HAFTA
ERGENLİK DÖNEMİ(12-18 YAŞ)
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
GELİŞİMİN TEMEL KAVRAMLARI
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ KAL PDR SERVİSİ
ERGENLİK.
ERGENLİK.
Ergenlik Döneminin Tanımı, Önemi ve Sınıflandırılması
DOÇ. DR. MÜDRİYE YILDIZ BIÇAKÇI
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNİN ÖNEMİ
BEDENSEL VE DEVİNSEL GELİŞİM
Sağlık Bilimleri Fakültesi
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GELİŞİMİN İLKELERİ ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
DOÇ. DR. MÜDRİYE YILDIZ BIÇAKÇI
Spor hareketleri dönemi
GELİŞİM.
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ (3-6)
Sunum transkripti:

GELİŞİMİN KRİTİK DÖNEMLERİ ve GELİŞİM İLKELERİ

Bu bölüm; kaynağından aynen alınmıştır. Baran, G., 2011. Çocuk Gelişimine Giriş. Çocuk Gelişimi (Edit: N. Aral ve G. Baran),17-51, İstanbul: Ya-Pa Yayınları. kaynağından aynen alınmıştır.

KRİTİK DÖNEM Uyarıcıların en güçlü etkiyi yaratacağı dönem olan kritik dönemde öğrenmenin gerçekleşmesi önemlidir. Kritik dönem atlatıldıktan sonraki uyarıcılar, etkili bir öğrenme gerçekleştiremezler. Örneğin; ilköğretim çağında okula gitme fırsatı olmayan bir yetişkinin, daha sonra öğrenme süresi daha uzun olmakta ve daha zor öğrenmektedir

GELİŞİMİN İLKELERİ Gelişim, hem kalıtımdan, hem de çevreden etkilenir. Kalıtım bireyin anne ve babasından genler yoluyla aldığı özellikleri kapsar. Çevre ise döllenme ile birlikte etkili olan tüm dış uyarıcıları içerir.

Gelişim, bu iki etmenin etkileşiminin bir ürünüdür. Genel olarak kalıtımın veya çevrenin daha etkili olduğunu söylemek yanlıştır. Bazı özellikler için kalıtımın, bazı özellikler için çevrenin daha etkili olduğu söylenebilir.

Gelişimde bireysel farklılıklar vardır. Bireylerin kalıtımla ilgili özellikleri ve içinde yaşadıkları çevrenin özellikleri farklılık gösterdiği için gelişimde bireysel farklılıklar vardır.

Belirli gelişim görevlerini her çocuğun aynı yaş veya dönemde gerçekleştirmesini beklemek yanlıştır. Örneğin; aynı sınıf ve yaştaki iki çocuğun davranışları, kişiliği, zekası, akademik başarısı farklı olabileceği gibi, boy ve kilo gibi fiziksel özellikleri de farklı olabilir.

Gelişme olgunlaşma süreci ile yaşantılar arasındaki öğrenmenin etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Gelişme biyolojik olgunlaşmadan büyük ölçüde etkilenir.

Gelişimin kendine özgü yönelimleri vardır. Gelişim baştan ayağa ve içten dışa doğrudur. Baştan ayağa doğru gelişim, doğum öncesi ve sonrası dönemlerde gözlenir. Doğum öncesinde embriyonun önce başı, daha sonra başa yakın bölgelerden ayaklara doğru bir gelişme görülür.

Gelişimde içten dışa doğru bir yönelim vardır. Bebek önce bacaklarını, sonra ayaklarını, en sonra da parmaklarını kontrol edebilir. Çocuk ilgi duyduğu nesneye önce bedeniyle uzanır, sonra kollarıyla ve en son olarak da parmaklarını kullanarak eline alır.

Gelişim genelden özele doğrudur. Bebek önce büyük kas kontrolünü, sonra küçük kas kontrolünü kazanır. Bebekler oturmayı öğrenmeden önce başını dik tutmayı, emeklemeden önce oturmayı, yürümeden önce emeklemeyi başarırlar.

Gelişimin hızı her yaşta aynı değildir. Yaşa göre büyüme ve gelişme aynı oranda olmaz ve aynı hızla ilerlemez. İnsanın sistem bütünlüğü vardır ve sistemi oluşturan her bir alt sistemin kendine özgü büyüme hızı vardır. Baş doğumdan önce hızla büyür, bedenin dörtte biri kadardır, ama doğumdan sonra büyümesi yavaşlar ve yetişkinlikte bedenin yedide biri oranına iner.

Gelişimde çevresel faktörlerin etkisi gelişimin hızlı olduğu dönemlerde çok, yavaş olduğu dönemlerde azdır. Beslenme ve çevresel değişikliklerin etkisi yirmi iki yaşındaki bir gencin boy uzunluğunu etkilemez, Ancak iki yaşında fiziksel büyümenin hızlı olduğu bir zamanda beslenme ve çevresel değişiklikler boy uzunluğunu etkiler.

Gelişim bir bütündür. Çocuğun her alandaki gelişimi birbiriyle ilişki içindedir. Herhangi bir alandaki gelişim, diğer alanları da etkilemektedir.

Örneğin; okul takımında oynayan, başarılı bir genç fiziksel ve motor becerisi nedeniyle okulun gözde öğrencileri arasında olacaktır. Bu durum gencin sosyal gelişimini olumlu yönde etkileyecek ve genç özgüveni yüksek bir birey olacaktır.