(Competitive Learning)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VOTED THE BEST OF THIS YEAR
Advertisements

    SiMETRi SiMETRi.
NOUN CLAUSES (İSİM CÜMLECİKLERİ).
Today’s Lesson By the end of this lesson you should be able to say phone numbers in Turkish.
Kampanyanızı optimize edin. Görüntülü Reklam Kampanyası Optimize Edici'yi Kullanma Display Ads Campaign Optimizer. Let Google technology manage your diplay.
Giriş Dikkat Altsistemi Yönlendirme Altsistemi Kısa Süreli Bellek Uzun Süreli Bellek Kontrol Birimi Kontrol Birimi F1 F2 ART nasıl çalışıyor? Mete Balcı,
BM-305 Mikrodenetleyiciler Güz 2015 (6. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
21/02/2016 A Place In My Heart Nana Mouskouri « Istanbul « (A Different Adaptation)
RELIGIOUS TRADITIONS BAGS TO DO IN YOUR CITY T.C. Ünye Kaymakamlığı ANAFARTA ORTAOKULU.
Yapay Sinir Ağları (Artificial Neural Networks) Bir Yapay Sinir Ağı Tanımı (Alexander, Morton 1990) Yapay sinir ağı, basit işlemci ünitelerinden oluşmuş,
Davranış durum Eğitilen sistem Değer Atama Ortam Kritik Ödül r δ Eğiticisiz Öğrenme Pekiştirmeli Öğrenme (reinforcement learning) Öğrenme işleminin her.
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNDE İLERİ KONULAR Neslihan Serap Şengör Oda no: 1107 Tel:
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri Yinelemeli Ağlar (recurrent networks) İleri yolGeri besleme.
(Competitive Learning)
Uyarlanabilir Yankılaşım Teorisi (Adaptive Resonance Theory- Grossberg ) A crucial metatheoretical.
We just want to have the peace for our world Dünyamız için sadece barış istiyoruz.
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri Yinelemeli Ağlar (recurrent networks) İleri yolGeri besleme.
Eternal Lover In Thy Heart While creating the galaxies And defining the endless time.. And covering the unknown, with the known I dreamt of you. What.
AVRUPA BİRLİĞİ GUNDTVİG ÖĞRENME ORTAKLIĞI ‘ALTIN ÇOCUKLAR ALTIN EBEVEYNLER’ PROJESİ EUROPEAN UNION GRUNDTVIG LEARN PARTNERSHIP GOLDEN PARENTS FOR GOLDEN.
Ortam Özdüzenlemeli Öğrenme Eğitilen Sistem Hatırlatma.
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
Çok Katmanlı Algılayıcı-ÇKA (Multi-Layer Perceptron)
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos Neslihan Serap Şengör oda no:1107 tel no: Müştak Erhan Yalçın oda no:2304.
F(.) y[n+1] Giriş Vektörü Giriş-Çıkış Eşleme Fonksiyonu Çıkış Mahmut Meral, Lisans Bitirme Ödevi, 2003 Giriş – Çıkış Modeline göre Dinamik Sistem Tanıma.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ♦ ELEKTRONİK & HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ Bu hücrelerden oluşan bir başka ağ Elman Ağı Çıkış katmanı İçerik katmanı giriş Gizli.
Searching Thy Lover, To Be One Looking at the sky.. Behind every cloud and over the wings of the birds.. I always dreamt of you. You were looking for.
Improvement to Rankine cycle
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
Practice your writing skills
“Bilgi”’nin Gösterimi “Bilgi” İnsan veya Makina Yorumlama Öngörme Uygun yanıt verme Depolanmış enformasyon veya model Kurallar: (1) Benzer sınıflardan.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ♦ ELEKTRONİK & HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ Öğrenme nasıl gerçekleşiyor? Ağırlıklar hatayı en azlıyacak şekilde güncelleniyor Öğrenme.
Geriye Yayılım Algoritması
Uyarlanabilir Yankılaşım Teorisi
This is beak. There are feet. There are wings. There are eyes. This is tongue.
DISCUSSION
CHILD PORNOGRAPHY IŞIK ÜNİVERSİTESİ
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
In addition to this our company includes expert doctors and professors as advisors and researches high technology and new devices in the field of medicine.
(Self-Organizing Map- Kohonen )
Uyarlanabilir Yankılaşım Teorisi
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri
CHAPTER 1 uzm. Psk. Özlem ataoğlu
Soldiers Who Died In Canakkale
ART nasıl çalışıyor? Giriş Dikkat Altsistemi Yönlendirme Altsistemi F2
BİLİMSEL ÇALIŞMA BASAMAKLARI SCIENTIFIC WORKING STEPS MHD BASHAR ALREFAEI Y
Banach Sabit Nokta Teoremi (Büzülme Teoremi)
German shepherd dog. These dogs are said to be intelligent before they say.
PRESENT PERFECT TENSE Yakın Geçmiş Zaman. WHERE DO WE USE PRESENT PERFECT TENSE ????
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü
Ac POWER ANALYSIS Part III..
Centre for Modern Languages and Human Sciences Dr. Fatkhiddin Mansurov
Eğiticisiz Öğrenme Amaç: Veri kümesinin belirli özelliklerini, özniteliklerini sadece veri kümesinden yararlanarak belirlemek Vektör Kuantalama Veri Tanımlama.
Would you like a different color?
S. Haykin, “Neural Networks- A Comprehensive Foundation”,
Eğiticisiz Öğrenme Hatırlatma
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
“Differentiation for making a positive Difference!!!!”
BİLL GATES Şule Eslem ÖZTÜRK NUN OKULLARI Prep-A.
Multipoint programlama
Before the Battle of Çanakkale. Why a Front in Çanakkale was Opened? In the summer of 1914, the war continued in Europe with all its intensity, and by.
Feminism, unlike the idea of ​​ mankind, is a trend that is prioritized to bring gender inequality to the agenda. The notion of feminism, which is not.
Imagine that you are a teacher and you are taking your 20 students to England for the summer school.
THE MYSTERIOUS ISLAND JULES VERNE. INFORMATION ABOUT THE BOOK  Name of the book: The Mysterious Island  Author: Jules Verne  Type: Adventure  Number.
PREPARED BY: 9-B STUDENTS. Sumerians, who laid the foundations of great civilizations and the world cultural heritage, emerged to the st The Sumerians.
According to string theory, every substance in the universe consists of one thing. These strings, which vibrate in different channels, create everything.
ELİF SU KÜÇÜKKAVRUK. plants When you touch this plant, it can be like the photograph. When you let go, it becomes normal.
People with an entrepreneurial mindset are always brave.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Examples: In the Figure, the three points and coordinates are given that is obtained with CAD program. If these three points are represented by the curve.
Sunum transkripti:

(Competitive Learning) Yarışmalı Öğrenme (Competitive Learning) Amaç: Verilen örüntüleri öbekleme Verilenler: n boyutlu p tane vektör Ağ Yapısı: Öğrenme Kuralı: Öğrenme kuralı amaca göre değişiyor; ancak kural nasıl konulursa konulsun yapılan iş: Kazananı bul Ağırlığını değiştir nöronlara ilişkin ağırlıklar Kazananı belirlemek için eğitim kümesindeki tüm veriler için hesaplanmalı Nasıl bir yapı?

Kazanan nöron’a ilişkin ağırlık Ağırlıkları Güncelleme: diğerleri Bir uygulama Vektör Kuantalama: Amaç: Sınıflandırma için belirlenen bölgelerin düzenlenmesi Özdenetimli öznitelik belirleyici Vektör Kuantalama Eğitici Sınıflar http://www.dma.fi.upm.es/mabellanas/tfcs/fvd/images/voronoi.gif

Verilenler: Voroni vektörleri, giriş vektörleri Voroni vektörü ‘ye ilişkin sınıf girişinin ait olduğu sınıf Öğrenme Kuralı: Kazananı bul Ağırlıkları güncelle Ağırlıkları Güncelleme: ve ‘ye en yakın Voroni vektörü ise ve ‘ye en yakın Voroni vektörü ise Diğer Voroni vektörleri aynı kalıyor

Yarışmalı Öğrenme Örnek 1: Adım 1: Birinci örüntü için nöronların ağırlıkları Adım 1: Birinci örüntü için Kazananı bul kim kime benziyor onu belirlemek gerek Kazanan hangisi? 3. nöron

3. nöronun ağırlıklarını güncelle diğerleri Adım 2: İkinci örüntü için 1. nöronun ağırlıklarını güncelle 1. nöron Kazanan hangisi?

Adım 3: Üçüncü örüntü için 2. nöron kazanıyor Adım 4: Dördüncü örüntü için 1. nöron kazanıyor Adım 5: Beşinci örüntü için 1. nöron kazanıyor

Adım 6: Altıncı örüntü için 3. nöron kazanıyor Adım 7: Birinci örüntü için 3. nöron kazanıyor Adım 8: İkinci örüntü için 1. nöron kazanıyor

Adım 9: Üçüncü örüntü için 2. nöron kazanıyor Adım 10: Dördüncü örüntü için 1. nöron kazanıyor Adım 11: Beşinci örüntü için 1. nöron kazanıyor

Adım 12: Altıncı örüntü için 3. nöron kazanıyor

Öğrenme hızının etkisi Yavaş ama salınım az Hızlı ama salınım çok Yakınsamıyor Metrik seçimi sonuçları değiştiriyor Taksi şöförü metriği seçilse idi: 2. örnek için 1. nöron yerine 2. nöron değişecekti İlk koşulların seçimi de sonuçları değiştiriyor 1. nöron 2,3,4 ve 5 2. nöron 1 3. nöron 6 örüntüleri için öbek oluşturuyor 1. nöron kazanıyor 2. ve 3. nöron kazanamıyor 3 öbek değil 1 öbek oluşuyor Ne zaman durdurulacak? Öbek merkezlerinde değişim olmamaya başladığında

Vektör Kuantalama Örnek 2: Adım 1: Birinci örüntü için S1 S2 Adım 1: Birinci örüntü için 3. nöron kazanıyor 1. örüntü birinci sınıfa ait, kazanan 3. nöron ise ikinci sınıfı temsil ediyor 3. nöronun ağırlıklarını güncelle ve ‘ye en yakın Voroni vektörü ise

(Self-Organizing Map- Kohonen ) Özdüzenlemeli Ağ (Self-Organizing Map- Kohonen ) Amaç: n boyutlu bir işareti bir veya iki boyutlu ayrık bir dönüşüme çevirmek Verilenler: n boyutlu p tane vektör nöronların konumları önemli Ağ Yapısı: Öğrenme Kuralı: 1. Yarışma: Her örüntü için ağdaki nöronlar aralarında yarışıyorlar 2. İşbirliği: Kazanan nöron komşu nöronlarla işbirliği yapıyor. http://www.sis.pitt.edu/~ssyn/som/kohonen1.gif

i. nöron ile j. nöron arasındaki mesafe 1. Yarışma: Toplam nöron sayısı ‘e en uygunu bulmak için ‘lere bak en büyüğünü seç En büyüğü bulmak neye denk? Nöronun konumunu belirlemek için önemli ‘e en uygunu nöronun indisini belirle 2. İşbirliği: Kazanan nöron işbirliği yapacağı nöronları komşularından belirleyecek i. nöron ile j. nöron arasındaki mesafe i. nöronun komşuluğu S. Haykin, “Neural Networks- A Comprehensive Foundation”, 2nd Edition, Prentice Hall, 1999, New Jersey.

Ağırlıkları Güncelleme: nasıl hesaplanacak? 2- boyutlu düzlemde kazanan nöronun konumu Komşu nöronun konumu Ağırlıkları Güncelleme: ‘nin değeri örüntüsü ile değiştirilecek Hebb öğrenme kuralı: eğiticisiz öğrenme için uygun hep artan veya azalan etkisi var Unutma terimi:

eğitim iki aşamalı özdüzenleme aşaması yakınsama aşaması

Uyarlanabilir Yankılaşım Teorisi (Adaptive Resonance Theory- Grossberg ) http://www.cns.bu.edu/Profiles/Grossberg/GrossbergInterests.pdf A crucial metatheoretical constraint is to insist upon understanding the behavioral data –which comes to us as static numbers or curves on a page – as the emergent properties of a dynamical process which is taking place moment-by-moment in an individual mind. One also needs to respect the fact that our minds can adapt on their own to changing environmental conditions without being told that these conditions have changed. One thus needs to frontally attack the problem of how an intelligent being can autonomously adapt to a changing world. Knowing how to do this, as with many other theoretical endeavors in science, is presently an art form. There are no known algorithms with which to point the way. Whenever we have attempted this task in the past, we have resisted every temptation to use homunculi, or else the crucial constraint on autonomous adaptation would be violated. The result has regularly been the discovery of new organizational principles and mechanisms, which we have then realized as a minimal model operating according to only locally defined laws that are capable of operating on their own in real time. The remarkable fact is that, when such a behaviorally-derived model has been written down, it has always been interpretable as a neural network. These neural networks have always included known brain mechanisms. The functional interpretation of these mechanisms has, however, often been novel because of the light thrown upon them by the behavioral analysis. The networks have also typically predicted the existence of unknown neural mechanisms, and many of these predictions have been supported by subsequent neurophysiological, anatomical, and even biochemical experiments over the years. Stephen Grossberg