“Kendi Kendine Meme Muayenesi’’

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

KANSER.
• MEME KANSERİ MEMEDEKİ HÜCRELERİN DÜZENSİZ BİR ŞEKİLDE VE KONTROLSÜZ BİR YAPIDA ÇOĞALMASI OLARAK TANIMLANIR. HER KADINDA MEME KANSERİ RİSKİ VARDIR. MEME.
OFİSTE EGZERSİZ PROJESİ
Meme Kanserinde Yayılım Korunma ve Erken Tanı
KADINDA MEME KANSERİ ve ERKEN TANISI
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
KANSER NEDİR ?.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
İSKELET.
TÜRKİYE MEME VAKFI FARKINDAYIM KORKMUYORUM “ ARKADAŞIMA ANLATIYORUM ” MEME SAĞLIĞI EĞİTİMİ.
Web: Yaşasın Hayat.
ANNE SÜTÜ VE EMZİRMENİN ÖNEMİ
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
İvrindi Toplum Sağlığı Merkezi
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Bursa Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi
GİRESUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Bana söylersen unutabilirim,. Gösterirsen hatırlayabilirim,
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Breast Care Workshop Haziran 2006 Ormylia Yunanistan
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE KANSER
KANSER NEDİR? Kanser, vücuttaki bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana gelmektedir. 1.
AİLE PLANLAMASI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KANSER , K0RUNMA ve KANSER TARAMASI
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
MEME KANSERİ VE RADYOTERAPİ
MEME KANSERİ Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Aynı zamanda bir çok ülkede kanserden ölümlerin başlıca nedenidir. Ülkemizde de kadınlar.
CERRAHİSİ VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI
Sağlıklı ve mutlu bir nesil için anne sütü
KANSER ve ÖNLEME.
DİYABET.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ RAHİMİN GÖREVİNEDİR?
Tarım İşçisi Kadınlarda Yaş İzlemi
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
7. ADIM: ERKEN TANI VE TEDAVİ Öğr. Gör. Sami AKPİRİNÇ Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI; DİN GÖREVLİSİ.
ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK. Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
BUNLARI BİLİYOR MUYUZ ?. ANNE SÜTÜ ; Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin.
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
KANSER VE NEDENLERİ HAZIRLAYANLAR SİNEM SAPMAZ 5/I BEYZA KARABAL 5/İ.
ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAĞIN ÖNCÜSÜ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2.DÖNEM PERFORMANS ÖDEVİ DERS : KADIN HASTALIKLARI KONU : KKMM AD / SOYAD : EMRE.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
MEME VE AKSİLLA.
Meme Dokusunun İç Yapısı
  Vajina; yukarıda uterus boynu, aşağıda vulva arasında oblik olarak uzanan fibro-muskuler yapıda boru şeklinde bir organdır. Vagina, iki labia minör.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ VE MAMOGRAFİ KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ VE MAMOGRAFİ.
HEMŞİRE LEVENT ÇÖMEZ1. İÇİNDEKİLER MEMENİN ANATOMİSİ MEME MUAYENESİ NEDEN ÖNEMLİDİR? MEME KANSERİ NEDİR? MEME KANSERİNDE KİMLER RİSK ALTINDADIR? RİSKİN.
LÖSEMI BELIRTILERI CİLT ALTINDA KANAMALAR ATEŞ BURUN KANAMALARI BACAKLARDA KEMİK AĞRILARI İŞTAHSIZLIK ZAYIFLAMA KANSIZLIK.
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ ŞANLIURFA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ ZEHRA DAĞ SağlıkSlaytArşivi:
Sunum transkripti:

“Kendi Kendine Meme Muayenesi’’

NEDEN KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ KOLAYDIR HERKES TARAFINDA UYGULANABİLİR MALİYETSİZDİR MALZEME GEREKTİRMEZ SAĞLIK KURURLUŞUNA GİTMEYİ GEREKTİRMEZ KİTLENİN ERKEN DÖNEMDE TESPİTİNİ SAĞLAR

MEMENİN ANATOMİSİ Her memede 15 – 25 lobül bulunur Pektoral kasın üst ve orta bölümünün üzerine oturur, yukarıda klavikula, aşağıda 7. kosta, yanlarda latissimus dorsi kası ile komşudur Meme parenkimi kuyruk şeklinde aksillanın içine uzanır Meme dokusu için askı görevi yapan fibröz banda COOPER ligamanı denir

MEME KANSERİ NEDİR? Memeyi oluşturan süt bezlerini ve üretilen sütü taşıyan kanalları döşeyen hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır. Types of Breast Cancer There are a number of different types of breast cancer cells. Each type grows at a different rate and responds differently to available treatments. Breast cancer can be invasive or noninvasive. Invasive Breast Cancer Cancer has spread from the lobes or ducts of the breast into the fatty tissue of the breast. These tumors may or may not have spread to lymph nodes. Noninvasive Breast Cancer Cancer has not spread into the fatty tissue of the breast. This disease is confined to the ducts or lobes of the breast.

MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRAN DURUMLAR Ailesinde özellikle anne ve kız kardeşinde meme kanseri olanlar Erken menarş, geç menopoz Hiç çocuk doğurmamış olanlar 35 yaşından sonra anne olanlar Bazı iyi huylu meme hastalığı olanlar

MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRAN DURUMLAR Radyasyona maruz kalanlar Diğer memesinde kanseri olanlar Sık alkol alanlar Şişman kadınlar (menopoz sonrası) Rahim, yumurtalık ve kalın bağırsak kanseri olanlar

KKMM Ne zaman yapılmalı? Adet görüyor ise: Adet görmüyor ise: En iyi dönem adet bitiminden 5-7 gün sonra Adet görmüyor ise: Her ayın belli bir günü

Muayene Edilmesi Gereken Bölge Sternumun ortasından koltukaltının orta hattına kadar, yukarıda klavikuladan aşağıda memeden birkaç santimetre aşağıya kadar bölge muayene edilir

KKMM Nasıl Yapılır ? Ayna karşısında; memelerinizi inceleyin, değişiklikleri belirleyin. Memelerinizi incelerken kollarınız; -yanlarda ve gevşek -başınızın üstünde -belinizde -öne sarkık olsun.

KKMM - Palpasyon Basınç Hafif – alttaki dokuyu hareket ettirmeden cilt üzerine Orta – o bölgedeki dokuya Güçlü – kaburgalara doğru

YATARKEN SAĞ OMZUNUZUN ALTINA BİR YASTIK YERLEŞTİRİN. SAĞ ELİNİZİ BAŞINIZIN ALTINA KOYUN. BÜTÜN MEME BÖLGENİZİ SOL ELİNİZİN ORTA 3 PARMAK İÇ YÜZLERİ İLE MUAYENE EDİN.

1-KKMM 20 yaştan itibaren her ay, ayda 1 2-KLİNİK MUAYENE 20-39 yaş arasında 3 yılda 1 40 yaş ve üstünde yılda 3. MAMMOGRAFİ 40 yaş üstünde 2 yılda 1