Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
Aslında çocuğun doğru davranışları öğrenmesi ve yanlış davranışlarını değiştirmesidir

2 DİSİPLİN Kalp kırmak, ortalığı kasıp kavurmak değil,sağlıklı sınırlar koymaktır.Düzeltmek ve iyileştirmek ile yargılamak ve cezalandırmayı da birbirine karıştırmamamız gerekir.Disiplin çocuğa hayatın kurallarını öğretmektir, onun kişiliğini ezmek değildir. Sağlıklı ve dengeli yetişkinliğe hazırlamaktır.Çocuğun doğru ile yanlışı ayırma,kendini kontrol edebilme, özdisiplin sahibi olabilme, insan ilişkilerinde sınır koyabilme, iyi ve yardımsever olabilme gibi temel duygularını güçlendirmektir.

3 ÇOCUĞUNUZA AKILLI SEVGİ VERİN
OLUMLU D İ S PL N ÇOCUĞUNUZA AKILLI SEVGİ VERİN Eğer doğru bir şekilde ilgilenirseniz çocuğunuzu şımartmış olmazsınız. Tam tersine kendisini değerli, güvende ve özel hissetmesini sağlayarak özgüvenini güçlendirmiş olursunuz.Çok şefkatli olmanız halinde ise çocuğunuz ana kuzusu olur.

4 SEVGİ SEVGİ, çok önemli ve gerekli duygusal bir enerjidir SEVGİYİ YÖNETEN; DOĞRU DİSİPLİNDİR.

5 NET VE BASİT KURALLAR VE SINIRLAR KOYUN
OLUMLU D İ S PL N NET VE BASİT KURALLAR VE SINIRLAR KOYUN Çocuğunuz sınırları, nelerin kabul edilebilir, nelerin kabul edilemez olduğunu bilme ihtiyacı duyar. Kafa karışıklığını önlemek ve gerçekten önem taşıyan davranışlar üzerinde odaklanmak için basit ve net kural ve sınırlar belirleyin.

6 İYİ ÖRNEK OLUN OLUMLU D İ S PL N
Yaptıklarınız sözlerinizden çok daha güçlü mesajlar verir. Bu nedenle çocuğunuzun kuralların sadece kendisi için değil, ailedeki herkes için geçerli olduğunu görmesini sağlayın.

7 İYİ DAVRANIŞI ÖDÜLLENDİRİN
OLUMLU D İ S PL N İYİ DAVRANIŞI ÖDÜLLENDİRİN Çocuğunuzun iyi davranışlarına dikkat edin ve bunun sizi ne kadar memnun ettiğini ve gururlandırdığını bilmesini sağlayın.

8 HOŞUNUZA GİTMEYEN DAVRANIŞLARI GÖRMEZDEN GELİN
OLUMLU D İ S PL N HOŞUNUZA GİTMEYEN DAVRANIŞLARI GÖRMEZDEN GELİN Bu nedenle hoşlanmadığınız davranışları (tehlikeli olmadığı sürece) görmezden gelip, iyi davranışları takdir etmeniz çocuğunuzun sizi memnun etme isteğini pekiştirecektir.

9 DİREKT OLARAK ÇOCUĞU ELEŞTİRMEYİN
OLUMLU D İ S PL N DİREKT OLARAK ÇOCUĞU ELEŞTİRMEYİN Çocuğunuza ne kadar kötü bir çocuk olduğunu söylemek yerine, neyi yanlış yaptığını belirleyin ve bu davranışı eleştirin.

10 DİREKT OLARAK ÇOCUĞU ELEŞTİRMEYİN
OLUMLU D İ S PL N DİREKT OLARAK ÇOCUĞU ELEŞTİRMEYİN Örneğin, "sen arkadaşının elinden oyuncakları çekiştiren kaba bir çocuksun" demek yerine "arkadaşının elinden oyuncağı çekiştirmen güzel bir davranış değildi" diyebilirsiniz.

11 İYİ DAVRANIŞLARI ONA SARILARAK ÖDÜLLENDİRİN
OLUMLU D İ S PL N İYİ DAVRANIŞLARI ONA SARILARAK ÖDÜLLENDİRİN Memnuniyetinizi mümkün olduğunca açık bir şekilde gösterin. Çocuğunuzu kucağınıza alıp, havalara kaldırarak methedin. Çocuğunuz o davranışının sonucunda ne kadar mutlu olduğunu hatırlayacaktır ve bu da aynı davranışı tekrar yapmak istemesini sağlayacaktır.

12 DİKKATİNİZİ OLUMSUZ DAVRANIŞTAN UZAKLAŞTIRIN
OLUMLU D İ S PL N DİKKATİNİZİ OLUMSUZ DAVRANIŞTAN UZAKLAŞTIRIN Çocuğunuzun davranışlarının bozulmaya başladığını hissettiğiniz anda, herhangi bir hata yapmasından önce müdahalede bulunun. Bir çatışmaya mahal vermemek için ilgisini başka bir faaliyete yönlendirin.

13 BELLİ ÖLÇÜ DE KONTROL OLANAĞI VERİN
OLUMLU D İ S PL N BELLİ ÖLÇÜ DE KONTROL OLANAĞI VERİN Çocukların seçeneklerle karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini ve karar vermeyi öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Her zaman kendi kararınızı empoze etmek yerine onların da fikir belirtmesine olanak verin.

14 OLUMLU D İ S PL N Örneğin iki kazaktan hangisini giymek istediğini, mavi mi yoksa yeşil mi çorap giymek istediğini, öğle yemeğinde domatesli mi yoksa peynirli makarna mı tercih edeceğini ona sorabilirsiniz.

15 OLUMLU D İ S PL N Anne babalar çocuklarının yanlışları için kızgınlıklarını ifade ederken çocuğuna değil davranışına kızdığını hissettirebilmeli:’Davranışını hiç beğenmedim ancak seni hala seviyorum.’diyebilmelidir.


"OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları