Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ ÇALIŞMA ve MOTİVASYON

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ ÇALIŞMA ve MOTİVASYON"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ ÇALIŞMA ve MOTİVASYON

2 BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Mükemmeliyetçilik:Hiç kimse mükemmel değildir. Çalışmaya kendinizi tanıyarak başlamanız bir çok sorunu baştan çözmenizi sağlayacaktır. Bunu yaparken gerçeklikten ve dürüstlükten uzak kalmamalısınız. Düşük Benlik Algısı: Geçmişten getirdiğiniz eksiklikler başarınızı olumsuz yönde etkileyebilir.Bunun farkında olmanız gerekir. Benliğinde eziklik,eksiklik hisseden kişiler beden enerjilerini içe atımlarına harcarlar ve çabuk yorulurlar.

3 Güncel Problemler: Ergenlik,aile,çevre,okul vb
Güncel Problemler: Ergenlik,aile,çevre,okul vb. şekillerde problemleriniz olabilir. Bunları ya hemen çözmeli,yada tamamen ertelemelisiniz. Gerekirse yardım almalısınız. Psikolojik Problemler: Kaygı,stres,konsantrasyon problemleri,yüzeysel,kısa,çatışmalı ilişkiler vb. şeklinde kendini gösterir. Psi.Dan.,Psiko.Psikytr. Servislerinden yardım istenilmelidir. Akademik Problemler: İlköğretim ve lisenin ilk yıllarından gelen eksiklikleri bilinçli olarak telafi edin.Okul ve kendi çalışma programlarınızı paralel tutarak en yüksek verimi almaya çalışın. Bunun için sistemli,bireysel ve ekip çalışması yürütün.

4 Vücut Direnci: Enerjinizin %60 ını yaptığınız işe harcamalısınız
Vücut Direnci: Enerjinizin %60 ını yaptığınız işe harcamalısınız. Aksi halde direnciniz azalır.%40 ise vücut sistemlerini korumaya yönelik olmalıdır. Çabuk yorulma,bıkkınlık,umutsuzluk,karamsarlık….vb. durumlar varsa derhal enerji düzenlemesine gitmelisiniz. Spor,yürüyüş,çeşitli form tutma ..çalışmalarıyla vücudunuzu,zihninizi,diri tutun. Aşırı baskılı vücut verimsiz olacaktır. Hiçbir şey sizden ve sağlığınızdan önemli değildir. Buna göre kendinizi değerlendirin.

5 Çalışmadan gelen başarı başarı değildir.
Sonuçlar :Sizler çalışma sistemi içinde ne gerekiyorsa önce yapın sonra ise sonuçları ne olursa olsun kabul edin. İstediğiniz sonuçları alamadıysanız neyi yanlış yaptığınızı bulmaya çalışın. Kendinizi şanslı insanlar olarak görmeyin, şansa güvenirseniz tembelleşirsiniz. Eğer çalışırsanız şans kendiliğinden size yardım edecektir. Çalışmadan gelen başarı başarı değildir.

6 Ders Çalışmak İstemiyorsanız Birçok Sebep Bulabilirsiniz
Bir gün anneniz veya babanız size duymak istemediğiniz bir söz söylemiş olduğu için çalışmak istemeyeceksiniz, Bir başka gün öğretmeninizle aranızda istenmeyen bir diyalog olduğu için çalışmaya isteksiz olacaksınız, Bir başka gün canınız sıkkın olduğu için, Bir diğer gün hava içinizi kararttığı için, Bir başka gün arkadaşlar size bir yere gitmeyi önerdiği için vb. Bu listeyi her gün için birden çok sebeple doldurmak mümkündür.

7 HAYATINIZ KİMİN ELİNDE?
Eğer hayatınızla ilgili sorumluluğu dış dünya ve olaylara bırakırsanız, çalışmanızı ve başarınızı her zaman engelleyecek birçok sebebiniz olacaktır.

8 “Başarılı Olmanın Kuralları Vardır”
Sebepleri dışarıda değil, içeride aramak gerekir. Harekete geçmesi gereken en büyük araç;

9 Başarıyı elde eden insanların özellikleri:
mevcut şartlardan şikayet etmeyen, pişmanlık duymak yerine problemlere gerçekçi çözüm arayıp bulmaya çalışan, sebepleri dışında değil kendi içinde arayan sorumluluğunun bilincinde olan, kendine güvenen, sabırlı, gerçekçi, yaşama umutla bağlanan, zamanını amaçları doğrultusunda kullanan, önemliyi ve önemsizi birbirinden ayıran, çalışması gerektiğinin bilincinde olan ve bu noktada kendinde o gücü görebilen kişilerdir.

10 Başarılı Olmanın Önündeki Engeller
Kendinize olan inancınızı yitirmek Sadece belirli derslere çalışıp diğer dersleri bırakmak Bir dersi veya konuyu çok iyi bildiğinizi zannetmek Zorlandığınız derslerin bir kenara bırakılması Müzik eşliğinde ders çalışmak Aşırı derecede kaygılanmak Yatakta uzanarak ders çalışmak Çalışma anında hayallere dalmak Birilerine hayır diyememek

11 Sürekli mazeretler üretmek
Belirli bir hedefin olmaması Plansız ve programsız çalışmak Amaçların ve önceliklerin belirlenmemesi Televizyon ve bilgisayar hastalığından kurtulamamak Ayrıntıların içerisinde boğulmak Kendinizi sürekli başkasıyla kıyaslamak Düzenli bir şekilde ders tekrarı yapmamak Çevre beklentisinin yüksek olması Yanlışlardan ders almayıp noksanlarınızı giderememek.

12 Nasıl ders çalışmalıyız?
sorusunu cevaplamadan önce , Niçin ders çalışmalıyız ? sorusunun cevabını bulmalıyız .

13

14 Amaç-Hedef Belirleme Gideceği yeri belli olmayan gemiye
hiçbir rüzgar etki etmez. Amaçlar-Hedefler, düşüncelerin netleşmesine, zamanın ve fırsatların etkili biçimde kullanılmasına yardımcı olur.

15 21.Yüzyılın cahilleri okuma-yazma bilmeyenler değil, öğrenmeyi öğrenemeyenler olacaktır
Nasıl çalışmak gerektiğini bilmek, öğrenmeyi öğrenmektir. Bu bir insanın kendine verebileceği en güzel hediyedir.

16 Organizasyon İlişkilendirme
Öğrenme üç aşamada gerçekleşir Uzun Süreli Hafıza Kısa Süreli Hafıza (aktif hafıza) Duyu organları Öğrenme Organizasyon İlişkilendirme Görme, Duyma, Dokunma Hatırlama

17 ANLAMAK ÖĞRENMEK DEMEK DEĞİLDİR.
Algılama Kayıt etme Hatırlama ÖĞRENMEK=

18 NASIL ÖĞRENMEKTEYİZ ? % 1 tad alarak, % 1,5 dokunarak,
% 3,5 koklayarak, % 11 işiterek, % 83 görerek öğreniriz.

19 DİNLEMEK VE NOT TUTMANIN ÖNEMİ
Sadece duyuyor olmamız, aynı zamanda dinliyor olduğumuz anlamına gelmez. DİNLEME, dinleyen kişi tarafından işitilenlerin anlaşılmasıdır. DUYMAK ile DİNLEMEK arasındaki farkı iyi bilmek gerekir. Bir öğrenci, ders sırasında işittiklerini, ders sonunda hatırlamıyorsa , derste anlatılanları dinlememiş demektir.

20 DİNLEMENİN TAM GERÇEKLEŞMESİ İÇİN
Ders dinlerken oturuşumuza dikkat etmeliyiz Dikkatli olmaya çalışmalıyız. Derse katılımımızı öğretmene göstermeliyiz. Öğretmenin söylediklerine odaklanmalıyız Konu ile ilgili sorularımızı ve belirteceğimiz yorumları düşünmeliyiz. Anlamadığımız sözcük ve kavramları işaretlemeli ya da not almalıyız. Onları anında anlamaya ya da çıkarmaya çalışmak, dersi kaçırmamıza neden olacaktır.

21 ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK “Çalışma Ortamına İlişkin Düzenlemeler”
Çalışma Odası ve Masası

22 Çalışma odasında neler yapılmamalı ?
1- Gazete-dergi vb yayınlar okunmamalı 2- Tv-müzik-bilgisayar kullanılmamalı 3- Yeme-içme olmamalı 4- Yatarak-uzanarak ders çalışılmamalı

23 PROGRAM NEDİR,NİÇİN PROGRAMLI ÇALIŞMA YAPILMALIDIR?
Belirlediğimiz amaçlara ulaşabilmemiz için günlük faaliyetlerimizi “öncelik sırasına” koymamız gerekir. TV seyretmek Arkadaşlarla buluşmak Ders çalışmak Müzik dinlemek Yemek Uyku

24 GÜNLÜK ÇALIŞMA PROGRAMI
-O gün öğrenilen konuların tekrarı ve test çözümü, -Ödevlerin tamamlanması -Bir gün sonra işlenecek konuların ön hazırlığını içermelidir. ÖYLEYSE PROGRAM Zamanı etkin bir şekilde kullanmanızı Neye nereden başlayacağınıza karar vermenizi Bilgilerinizi ne kadar özümsediğinizi görmenizi Ne zaman dinlenip,ne zaman çalışacağınıza karar vermenizi Geleceğinize bir adım daha yaklaşmanızı kolaylaştırır. Güven ve motivasyon sağlar.

25 İyi Bir Program Nasıl Olmalıdır?
Önemli olan programın uygulanabilir olup olmadığıdır. Programın içeriği öncelikle konu tekrarına çoğunlukla ise ders çalışmaya ve test çözümüne ayrılmalıdır. Günlük, haftalık ve aylık tekrarlar programa yansıtılmalıdır. Sene başındaki program yapısı ile sene ortası ve sonundaki program yapısı birbirinden farklı olmalıdır.

26 NASIL BİR ZAMANLAMA , DERS ÇALIŞIRKEN EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR?
45’+5’+10’=60’ 45 dakika ders çalıştıktan sonra 5 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz Her çalışma süresinden sonra da 10 dakikalık bir dinlenme arası vermelisiniz

27 YÜKSEK SESLE OKUMANIN YÜKSEK FAYDALARI VAR
Yüksek sesle okuyun Çevrenizdeki koşullar şayet yüksek sesle okumanıza olanak vermiyorsa, bu durumda okuduğunuzu yazın ya da özet çıkarın

28 En dinç olduğun zaman En zor derslere çalış

29 Yazılılara Çalışırken Program Nasıl Hazırlanır?
1. Aşama Eksiklerinizi tespit etmeli, Her ders ile ilgili hangi konuları öğreneceğinizi belirlemeli, Bunları sıralamalısınız. 2. Aşama Belirlediğiniz konuları haftanın günlerine bölmeli ve her günü bir veya birkaç konu çalışacak şekilde ayarlamalısınız. 3. Aşama Günlük Ders çalışma zamanınızı, Okuldaki sürenizi, Sosyal aktivitelerinizi, Fizyolojik ihtiyaçlarınızı gidereceğiniz süreleri dikkate almalısınız

30 TEKRAR ETME Konu dilimlere ayrılmalı ( dk) o dilim bittiğinde dk lık bir tekrar hemen vakit geçirmeden yapılmalıdır. Bugün çalıştığınız bölümlerin tekrarını özellikle yatmadan önce yapmayı ihmal etmeyin. Unutma, en az uyku anında olmaktadır. Konunun yerleşmesi isteniyorsa bir gün sonra yeniden tekrar edilmelidir. (Bu tekrar birkaç dakikalık bir sürede bitecek şekilde olabilir) Haftalık ve aylık tekrarlar beyninize bu bilgiyi tekrar kullanacağı mesajını vererek bilginin daha uzun süreli olarak hafızaya kaydedilmesine zemin hazırlar.

31 Bir Dersi Bir Günde 9 Saat Çalışmaktansa, O Dersi 9 Gün Birer Saat Çalışmak Daha İyidir.

32 Zihnin dağılmasına yol açan iç sebepler;
HAYAL KURMAK Çalışmaya başladığınızda hayalleriniz sizi içine alıyor ve çalışmanızı engelliyorsa size iki farklı yol önereceğiz; Birincisi böyle bir durumla karşılaştığınızda kurmak istediğiniz hayali kendinize bir ödül olarak verin. “Bu ders çalışma seansımı tamamladığım zaman, 10 dk. hayal kuracağım” Ders çalışırken hayale dalarsanız ve bunu kendinize ödül olarak verecek şekilde erteleyemiyorsanız, ikinci önerimiz kurduğunuz hayale devam etmeniz ve bitirmenizdir. Hayalinizi bitirip tekrar dersinize dönün. Bu hayallerin geri gelmesini önlemenin bir yoludur Beş-on dakika gibi makul bir süre sonra derse dönemediğinizi fark ederseniz, yeniden kalkın yürüyün, hafif fizik egzersiz hareketleri yapın, kendinizi, zihninizi ve havanızı değiştirin

33 ENDİŞELER Zihnin dağılmasına yol açan bir başka sebep endişelerdir.
“Bu sınavda başarılı olabilecek miyim?” “Ya başaramazsam, annemin-babamın yüzüne nasıl bakacağım?” “Arkadaşlarım benden çok çalıştı, ben tam hazırlanamadım...” “Bu iş olmayacak galiba...” “Çalışacak bunca konu var, hiç zaman kalmadı. Mahvoldum, gibi olumsuz düşünceler, endişe ve kaygı düzeyini arttırarak başarıyı düşüreceğinden; “Bu düşünceler benim çalışmamı kolaylaştırıyor mu?” “Bu düşünceler amacıma hizmet ediyor mu?” “Bu düşünceler bana yardımcı oluyor mu?” gibi soruları kendi kendimize sormamız gerekiyor. Bu sorulara verilecek cevap “Hayır” olduğuna göre, yapılacak olan bu düşüncelerden uzaklaşıp çalışmaya yönelmektir.

34 BAŞARIYI HEDEF ALIN ; MÜKEMMEL OLMAYI DEĞİL !...
YANLIŞ YAPMA HAKKINIZDAN VAZGEÇMEYİN. VAZGEÇERSENİZ YENİ ŞEYLER ÖĞRENME VE GELİŞME OLANAĞINI KAYBEDERSİNİZ !...

35 BAŞARININ ÖZETİ M.KEMAL ATATÜRK’E
“ORDU YOK!” DEDİLER : “KURULUR!” DEDİ. “PARA YOK!” DEDİLER :“BULUNUR!” DEDİ. “DÜŞMAN ÇOK!” DEDİLER :“YENİLİR!” DEDİ. VE BÜTÜN DEDİKLERİ OLDU.


"VERİMLİ ÇALIŞMA ve MOTİVASYON" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları