Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SPSS’e Giriş SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SPSS’e Giriş SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan"— Sunum transkripti:

1 SPSS’e Giriş SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan
SAÜ İİBF/ Maliye Bölümü

2 Öğrenme Hedefleri Bu konuyu çalıştıktan sonra:
SPSS ilk giriş ekranını ve Veri Editörünü öğrenecek SPSS’e değişik programlardan veri aktarımını öğrenecek SPSS’e veri girme sürecini öğrenmek SPSS’de verilerin özelliklerini belirlemeyi öğreneceksiniz

3 İçindekiler Konunun Özeti Değerlendirme Soruları

4 Giriş SPSS’te temel olarak iki pencere kullanılmaktadır.
SPSS ilk giriş ekranını ve Veri Editörünü öğrenecek Giriş SPSS’te temel olarak iki pencere kullanılmaktadır. Data Editor: Bizim verilerimizi girdiğimiz ve istatistiksel fonksiyonları gerçekleştirdiğimizi kısımdır. Viewer penceresinde ise yapılan istatistiksel analizler görüntülenir. SPSS Syntax Editor ise istatistiksel analizleri menüler ve pencereleri takip etmek yerine, komut olarak girmemize yarayan penceredir.

5 Giriş “open an existing data source” ve “more files”
SPSS ilk giriş ekranını ve Veri Editörünü öğrenecek Giriş “open an existing data source” ve “more files” «Run the tutorial” “Type in data”.

6 SPSS ilk giriş ekranını ve Veri Editörünü öğrenecek
Dosya Çağırmak

7 SPSS ilk giriş ekranını ve Veri Editörünü öğrenecek

8 Veri Editörü Bir spreadsheet olarak tasarlanmıştır.
SPSS ilk giriş ekranını ve Veri Editörünü öğrenecek Veri Editörü Bir spreadsheet olarak tasarlanmıştır. Her bir sütun bir değişkeni ifade ederken, her bir satır bir örneği temsil etmektedir. En yukarıdaki satırda menü adları görülmektedir. Dosya menüsü Edit menüsü View menüsü Data menüsü, Trasform menüsü

9 Spss Veri Aktarmak Excel’den veri aktarmak
SPSS’e değişik programlardan veri aktarımını öğrenecek Spss Veri Aktarmak Excel’den veri aktarmak “File” menüsünde “open data” seçeneği

10 Spss Veri Aktarmak “files of type”  (*.xls, *.xlsx, *.xlsm) “Open”
SPSS’e değişik programlardan veri aktarımını öğrenecek Spss Veri Aktarmak “files of type”  (*.xls, *.xlsx, *.xlsm) “Open”

11 Spss Veri Aktarmak “Opening Excel Data Source”
SPSS’e değişik programlardan veri aktarımını öğrenecek Spss Veri Aktarmak “Opening Excel Data Source”

12 SPSS’e veri girme sürecini öğrenmek
Veri Girişi SPSS başlatıldığında otomatik olarak açılan kutucukta “type in data” seçeneği seçildiğinde veya Esc tuşuna bastığımızda kendimizi SPSS Data Editöründe buluruz. Notlarınızda verilen hasta kaydı verisini SPSS’e girelim Tablo 1’den dikkat edeceğimiz üzere, cinsiyet 1 ve 2 ve kan grubu da 1, 2, 3 ve 4 olarak kodlanmıştır. Burada dikkat edilirse ilk değişkenin ismi otomatik olarak VAR0001 olarak SPSS tarafından verilmiştir.

13 Değişken Karakteristiklerini Belirleme
SPSS’de verilerin özelliklerini belirlemeyi öğreneceksiniz Değişken Karakteristiklerini Belirleme Değişkenlerin düzenlenmesi için sol altta gözüken ve yukarıdaki şekilde daire içerisine alınan “Variable View” sekmesi tıklanmalıdır. Burada önce name sütununa değişkenlerin kısa adları yazılmalıdır. Type sütununda girilen verinin tipi girilmektedir. Tüm değişik tip Seçimleri Type kutucuğunu seçtiğimizde sağ tarafta ortaya çıkan “…” düğmesine basarak yapılacaktır.

14 Değişken Karakteristiklerini Belirleme
SPSS’de verilerin özelliklerini belirlemeyi öğreneceksiniz Değişken Karakteristiklerini Belirleme Label bölümüne uzun uzun değişkenin adı yazılabilir. Missing kutucuğuna tıkladığımızda veri setimizdeki eksik verileri SPSS’in nasıl algılamasını istediğimizi belirtebilir. Decimals sütununda girilen verilerin ondalık kısımlarını ayarlamak mümkündür. Values bölümü değişkenin aldığı değerlerdir. Values kutusu seçilir ve kutu seçildiğinde sağ tarafta oluşan “…” kutucuğu tıklanır. Burada açılan ekranda “Value” değerine önce “1” yazılır ve tam altındaki “Label” kutucuğuna “Erkek” yazılır ve sol tarafta bulunan “Add” kutucuğu tıklanır. Tekrar “Value” seçeneğine “2” yazılır ve tam altındaki “Label” kutucuğuna “Kadın” yazılır ve “OK” tuşuna basılır.

15 SPSS’e Veri Girişi Verileri Kaydetme Veri setini kaydetmek için aşağıdaki adımlar izlenir. File menüsünden “Save As” komutu seçilir File Name’e doyanın adı yazılır. Örneğin “hasta verisi” En üstte yer alan “Look in” menüsünden dosyayı kaydedeceğimiz yere gidilir Dosya uzantısı Spss dosyalarının tümünde olduğu gibi .sav olacaktır ve bu tür dosyalar SPSS veri setlerini belirteceklerdir. Kayıt işlemi gerçekleştikten sonra da File>Exit komutları menüden seçilerek SPSS programından çıkılır.


"SPSS’e Giriş SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları