Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sevgili Öğrenciler; İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Ergenlik dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sevgili Öğrenciler; İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Ergenlik dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur."— Sunum transkripti:

1

2 Sevgili Öğrenciler; İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Ergenlik dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur. Çocukluktan erişkinliğe geçiş olan ergenlik dönemi, bireyde gözlenebilen sürekli bir hızlı gelişimini kapsamaktadır.

3 Bu sunu, biyolojik, psikolojik ve sosyal anlamda önemli değişiklikler yaşadığınız ergenlik dönemi ile ilgili aklınıza takılabilecek çeşitli soruların hiç olmazsa bir kısmına yanıt bulmanızı sağlayacaktır. Biliyoruz ki bu soruları akranlarınızla paylaşıyor ve belki de eksik yanlış bilgiler alıyorsunuz ve abartılı beklentilere giriyorsunuz bu da sizleri korkutuyor.

4 ERGENLİK NEDİR?

5 GENÇLİĞE ATILAN İLK ADIM OLAN BU DÖNEMDE; Üretken ve enerjik olma Üşenme ve erteleme Sabırsız ve sıkılgan olma Birşeye takma ama çabuk bıkma Ölümüne sevme, çabucak unutma Aynı anda gülme ve ağlama Utangaç ve dışa dönük olma Tutkulu ve maymun iştahlı olma gibi birbirine zıt davranışlar görülebilir

6 İçinde bulunduğunuz dönem olan ergenlik hızlı biyolojik, fizyolojik, zihinsel ve toplumsal gelişim sürecini içermektedir.

7 Aşağıdaki soruları kendinize sordunuz mu? Neden böyle sakarca davranıyorum? Niye elimi kolumu koyacak yer bulamıyorum? Niçin vücudum tanıyamayacağım kadar hızlı değişiyor? Duygularımın böyle sık sık değişmesinin nedeni ne Kendimi tanıyor muyum?

8 YANIT: Çünkü GELİŞİYORUM.

9 . Kızlarda ortalama 10-11, erkeklerde 12-13 yaşlarında başlar. Genellikle 10-20 yaşları arasındaki evre ergenlik dönemi olarak kabul edilir. Ergenlik özelliklerinin başlamasında çevresel, kalıtsal ve ruhsal etmenler önemli roller oynamaktadır.

10 Bu nedenle ilk ergenlik belirtilerinin görülmesinde çocuklar arasında 5-6 yıllık farklar olabilir.

11 ERGENLİKTE BÜYÜME GELİŞME VE OLGUNLAŞMA

12 Ergenlik döneminde fiziksel gelişim bütün gelişim dönemlerinin önünde ve çok hızlı bir biçimde kendini gösterir. Ergenlik döneminde boyda ve ağırlıkta belirgin artışlar olur. Bu nedenle ergenlikte aşırı kilo alımı ve şişmanlık sık görülen yakınmalardır..

13 Normal olarak büyüme ve gelişme birlikte olur. Ancak eş zamanlı olmayabilir, biri diğerinin önüne geçebilir. Kişinin bedensel büyümesi geri, zihinsel ve ruhsal gelişimi ise çok ileri olabilir. Bu durum sizin kendi kimliğiniz ile barışık olmanızı zorlaştırabilir..

14 Ergenliğin herkesçe bilinen sakarlığı başlıca iki nedene bağlanabilir. İlk nedeni ergenin hızla büyümesi ve uzamasının, kaslarının güdümlü çalışmasını aksatmasıdır. Daha önceki yıllarda kazanılan motor becerisi ve denge yeni kazanılan boyutlara uymaz. İkinci neden ise ergenin utangaçlığıdır. Herkesin kendisini gözlediğini sanır. Deneyimsiz ve toy olduğunun bilincindedir. Bu da onun yanlışlar yapmasına, tökezlemesine, önüne arkasına bakmadan bir şeyleri devirmesine neden olur.

15 Erken yada geç büyüme, az ya da çok gelişkin olma, gençleri iyi ya da kötü yapmaz yalnızca farklı kılar. Bu farklılık hem doğal hem güzeldir.

16 Sevgili öğrenciler, gelişmeniz arkadaşlarınıza göre gecikmiş olabilir. Bu bir eksiklik değildir ve sizde güvensizliğe neden olmamalıdır.

17 ERGENLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM

18 Kızlar, ergenlik dönemine erkeklerden yaklaşık iki yıl daha erken girer.

19 Tüm ergenlik dönemi boyunca kızlar 18-23 cm uzar.

20 Ergenlik Çağındaki Kızlarda; Boy uzar, kilo artar, göğüsler belirginleşir, ağırlıklı olarak kasık bölgesinde ve koltuk altında olmak üzere bedenin diğer bölgelerinde kıllanma olur. Kas ve daha çok yağ dokusu gelişimi ile, beden hatları yeni biçimini kazanır. Saç ve derilerinde yağlanma artabilir. Bunun sonucu olarak sivilceler ve siyah noktalar oluşabilir. Kızlarda bu döneme özgü görülen en önemli değişiklik, üreme organlarında gelişme ve adet görmenin başlamasıdır.

21 ERGENLİKTE DUYGUSAL GELİŞİM

22 Ergenin duygusal dünyasında bazı çelişkiler dikkatimizi çeker. Yalnızlıktan duyulan hazzın yanı sıra, bir gruba katılma özlemi, yetişkini hor görme ama ona dayanma, endişe ve umutsuzluğa karşın geleceğe coşkuyla yöneliş, bu evrenin belirgin çelişkili duyguları arasında sayılabilir.

23 Ergenin duygusal tepkilerini etkileyen başlıca faktörler sağlık durumu, zeka düzeyi, cinsiyet, okul başarısı ve sosyal kabul düzeyidir. Özellikle sağlık koşuluyla duygusal tepkiler arasında önemli bir ilişki vardır. Kötü sağlık koşulları bünyeyi aşırı duygusal kılabilir. Bu dönemde duygular ergenin tüm yaşamında etkili olurlar. Küçük bir kırıklık ergenin yakın çevresindeki ilişkilerini doğrudan etkiler. Duyguların şiddetlenmesi sonucu, gerginliğin doğurduğu belirli alışkanlıklar görülür. Bu alışkanlıklardan en yaygın olanı, iyi uyum sağlayamayanlarda görülen tırnak yeme alışkanlığıdır. Gerginlik azaldıkça ve genç dış görünümüne önem vermeye başladıkça, tırnak yemede de belirgin bir azalma görülür.

24 Ergenlik döneminde en sık rastlanan duygu biçimleri

25 Kendine Güven Korku: Endişe: Öfke: Sevgi: Sorumluluk: Hüzün

26 Duygusal olarak belki de en çok etkilendiğiniz konulardan biri de arkadaşlarınıza “ Hayır” diyememek olabilir.

27 Eğer arkadaşınıza “Hayır” dediğinizde sizden uzaklaşıyorsa gerçekten arkadaşınız mı? Yaptıklarının yanlış olduğunu düşündüğünüz birine “Hayır” diyerek ona ne yaptığını düşünme şansı veriyor olabilirsiniz. Teklifler, öneriler cevap hakkını ve sorumluluğunu bize verirler. “Evet” cevabını almak için soruluyor ise bu sadece baskıdır. Eğer biri size sürekli “ Evet” diyorsa düşünün. Size içtenlikle “Hayır” diyemeyen birinin “Evet”leri de içten değildir

28 Gençliğe adım atan bireyler; Fark edilmek, Özel olmak, Taktir edilmek, Saygı duyulmak,. Hatırlanmak isterler.

29 Ben Merkezci Düşünce ve Gözükaralık, Delikanlılık Ergen bireyler her yerde kendilerini spotların altında, yalnız, incelenen, eleştirilen, hakkında konuşulan biri olarak algılarlar. Özel ve biricik oldukları; ölmeyecekleri, yaralanmayacakları, kötü şeylerin başlarına gelmeyeceği inancına sahiptirler.

30 ERGENLİĞİN TUTUM VE DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

31 Ergenliğin Tutum Ve Davranışlar Üzerindeki Genel Etkileri: 1.Yalnızlık İsteği 2.Çalışma İsteksizliği 3.Otoriteye Karşı Direniş: 4.Çekingenlik: 5.Fazla Hayal Kurma: 6.Duygululuğun Artması

32 BİLİŞSEL GELİŞİM

33 11 yaşından sonra mantıksal düşünme yeteneğiniz yetişkinler düzeyine erişir. Görüş alışverişi ve tartışma sizin yaşamınızda önemli bir yer almaya başlar. Toplumun gelenek ve göreneklerine, kurallarına karşı tutumunuz değişir. Bunların değişmez olduklarını düşünen çocuğun tersine, artık bunların yetişkinler tarafından kararlaştırıldıklarını ve değişik gruplara göre farklılıklar gösterebileceklerini kavramaya başlarsınız.

34 Bu dönemde elbette kendinize özgü fikirler de geliştiriyorsunuz. Ancak başlangıçta çok yönlü düşünme yeteneğiniz oluşmadığı için bazı fikirlere körü körüne bağlanabilir veya kuvvetle savunduğunuz görüşlerinizden vazgeçebilirsiniz. Çünkü çok yönlü düşünme yeteneği deneyimle, eğitimle ve bilgiyle kazanılır.

35 ERGENLİKTE İLETİŞİM

36 Doğru İletişim İçin; Kendimizi başkalarının yerine koyabilmek, Sebep-sonuç bağlantıları kurarak olayları anlamlandırmak,

37 Açık açık sormak, alınmamak, samimiyet ve dürüstlük göstermek, Ben diliyle konuşmak, karşıdakini yargılamamak, Doğru İletişim İçin;

38 Öfkeliyken, üzgünken iletişimi dondurmak, Gurur meselesi yapmadan, küsmeden, mizahı kullanmak, Alttaki niyeti test etmek, sadakati, sevgiyi iletmek gerekir. Doğru İletişim İçin;

39 AİLE ve AKRANLARLA HATALI İLETİŞİM İyi dinlememe Öneri getirme, bir bilenmiş gibi davranma Yargılama Analiz etme Teselli etme Alay etme, ad takma Konu değiştirme iletişimde görülen hatalı davranışlardır.

40 Problemleri Çözerken: Ebeveynleriniz veya güvendiğiniz kişi ile problemlerinizi paylaşın. Gerçekle yüzleşin, saklamayın ve ertelemeyin. Arkadaşınızın iyiliğini düşünün, bazen onun için ona karşı davranmak gerekebilir.

41 Problemleri Çözerken Kendi ideallerinizi ve yeteneklerinizi tanıyın, hayallerinizin peşinden gidip emek verin. Başkalarının ve kendi deneyimlerinizin kıymetini bilin, tecrübe ve zamanı satın alamazsınız.

42 Problemleri Çözerken ASLA UMUTSUZ OLMAYIN. Zararın neresinden dönülse kardır….

43 Gençlik dönemi geçer ama yanlış yaşantılar hayat boyu damgasını vurur.

44 SONUÇTA… Anlaşılmadığını düşünme Savunmaya girme Haksızlığa uğradığını düşünme Direnç gösterme Çaresizlik ve uzaklaşma Kızgınlık İsyan gibi davranışlar kişiyi YALNIZLIĞA itebilir.

45 İletişim kurmaktan korkmayın. Esas problem iletişim kurmamaktır.

46 Sorunları paylaşmamak sizi yanlış yönlendirebilir.

47 Ergenlik döneminde karşılaşacağınız ruhsal sorunları ailenizle iletişime geçerek, arkadaşlarınızla paylaşarak çözebilirsiniz.

48 HEP BİRLİKTE SORUNSUZ BİR GELECEĞE SAĞLIKLI YETİŞKİNLİĞE!

49 TEŞEKKÜRLER!


"Sevgili Öğrenciler; İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Ergenlik dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları