Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ISI VE SICAKLIK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ISI VE SICAKLIK."— Sunum transkripti:

1 ISI VE SICAKLIK

2 ISI VE SICAKLIK Isı; Bir enerji çeşididir.
Kalorimetre kabı ile ölçülür. Isı birimi “kalori” ve “joule” dür Termometre ile sıcaklığı ölçeriz ısıyı değil. Hava sıcaklığı doğru bir ifadedir. Hava ısısı ise yanlış bir ifadedir.

3 SICAKLIK Sıcaklık, enerji değildir. Termometre ile ölçülür.
Sıcaklık birimi 0C (santigrat derece) dir. Sıcaklığı yükselen her madde ısı alıyor demektir. Sıcaklıkları farklı olan maddeler birbirine temas ettiğinde ısı alışverişi olur

4 Maddelerdeki sıcaklık artışı aldıkları ısı miktarına bağlıdır.
Daha uzun süre ısıtılan maddeler kısa süre ısıtıldıklarına göre daha çok ısı alır. Daha çok ısıtılan maddelerin sıcaklıkları daha fazla yükselir. Maddelerdeki sıcaklık artışı aldıkları ısı miktarına bağlıdır. Aynı tür ve miktardaki maddeye az ısı verdiğimizde az, çok ısı verdiğimizde ise çok ısınır. Miktarı az olan sıvı ve miktarı çok olan sıvıya eşit şekilde ısı verilince miktarı az olan daha fazla sıcaklık alır.

5 Isı bir maddeden diğerine aktarılır ve maddenin enerjisini değiştirir.
Isı bir madde değildir Isı bir maddeden diğerine aktarılır ve maddenin enerjisini değiştirir. Barajlarda depolanan su, hidroelektrik santrallerinde elektrik enerjisi elde etmek için kullanılır Elektrik enerjisinin kaynağı, güneş enerjisidir. Kömür petrol ve doğalgazın kökeni de güneştir.

6 FOSİL YAKITLAR Milyonlarca yıl önce yaşamış olan bitki ve hayvan kalıntıları ile oluşur. Genellikle toprak altında bulunan bu yakıtlar, Güneş enerjisinin etkisi ile meydana gelir. Kömür, petrol, doğal gazlar fosil yakıtlarındandır. Odun bilinen en eski yakıttır Yakıtlar hareket enerjisine dönüşür. KATI YAKITLAR: Odun, kömür

7 SIVI YAKITLAR: Benzin, Mazot, Fueloil, İspirto, Gaz yağı.
GAZ YAKITLAR: Hava gazı, LPG, Doğalgaz, Biyogaz Biyogaz: Hayvan ve bitki artıklarının havasız bir yerde karıştırılması ve bekletilmesi sonucu oluşan yanıcı gaza biyogaz denir. Biyogaz, ısıtmada kullanıldığı gibi elektrik enerjisine dönüştürülerek aydınlatmada da kullanılır.


"ISI VE SICAKLIK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları