Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL."— Sunum transkripti:

1 TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL

2 TÜRKİYE’DE İKLİM BÖLGELERİ
Rüzgar Sistemleri Karadeniz İklimi Akdeniz İklimi Karasal İklim

3 KARADENİZ İKLİMİ TÜRKİYE’DE İKLİMLER
** Bu iklim tipi , Karadeniz Bölgesi'nin kıyısı ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz Kıyıları kuşağında etkilidir. ** Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. ** Yazlar genelde serin,kışlar ise kıyı kesiminde ılıktır. ** Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez. ** Bu iklim bölgesinde en fazla yağışlar Sonbahar Mevsimi’nde düşer. ** Doğal bitki örtüsünü Ormanlar oluşturur.

4 AKDENİZ İKLİMİ TÜRKİYE’DE İKLİMLER
** Bu iklim,Ege Bölgesi'nin büyük bir bölümü,Marmara Bölgesi’nin güneyi ile Akdeniz Bölgesi'nin Kıyıları boyunca etkilidir. ** Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. ** Kıyı kuşağında kar yağışı ve don olayları nadir olarak görülür. ** Bu iklim bölgesinin Doğal Bitki Örtüsü,sıcaklık ve ışık isteği yüksek ve kuraklığa dayanıklı olan kızıl çam ve bunların tahrip edildiği yerlerde her zaman yeşil olan makiler oluşturur. ** Bu iklim bölgesinde en fazla yağışlar Kış Mevsimi’nde düşer.

5 KARASAL İKLİM TÜRKİYE’DE İKLİMLER
** Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı fazladır. ** Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış mevsiminde gerçekleşmekte,yazın kuraklık egemen olmaktadır. ** Bu iklim; İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya'nın iç kısmında hüküm sürmektedir. ** Doğal Bitki Örtüsü Step (Bozkır) ‘tir.

6 YAMAÇ YAĞIŞLARI ( Orografik )
TÜRKİYE’DE YAĞIŞLAR YAMAÇ YAĞIŞLARI ( Orografik ) ** Denize bakan yamaçlarda gö- rülür.Bu sistemde denizden gelen nemli hava kütleleri (Bulut) , yama ca çarpıp,yükselmeye başlar. Yükselen hava giderek soğur ve İçindeki nemi yağış olarak kıyıya bakan bölüme bırakır. ** Bu tür yağışlar en çok Karadeniz Bölgesi ’nde görülür. Bunun nedeni,bu bölümdeki dağların denize paralel (Boyuna) uzanmasıdır.

7 YÜKSELİM YAĞIŞLARI ( Konveksiyonel )
TÜRKİYE’DE YAĞIŞLAR YÜKSELİM YAĞIŞLARI ( Konveksiyonel ) ** İç kesimlerde görülür. ** İlk bahar ve Yaz Başı’nda ken dini hissettiren bu yağış tipinde ; ısınmanın fazla olduğu kara üze rindeki hava ısınır.Isınan hava genişler ve hafifler.Hafifleyen hava yükselir.Yükselen hava ise soğur ve yoğunlaşmaya bağlı olarak yağışını bırakır. ** Bu tür yağışlar en çok İç Anadolu Bölgesi’nde görülür.

8 CEPHE YAĞIŞLARI ( Frontal )
TÜRKİYE’DE YAĞIŞLAR CEPHE YAĞIŞLARI ( Frontal ) ** Farklı sıcaklıktaki hava Kütlelerinin karşılaştıkları alanda meydana gelen yağış türüdür. ** Bu tür yağışlar en çok Akdeniz Bölgesi ’nde görülür.

9 TÜRKİYE’DE YAĞIŞ GRAFİĞİ


"TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları