Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Saffet TATMA İşyeri Hekimi GÜTF Halk Sağlığı ABD Yüksek Lisans

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Saffet TATMA İşyeri Hekimi GÜTF Halk Sağlığı ABD Yüksek Lisans"— Sunum transkripti:

1 Dr. Saffet TATMA İşyeri Hekimi GÜTF Halk Sağlığı ABD Yüksek Lisans
SEYAHAT TIBBI Dr. Saffet TATMA İşyeri Hekimi GÜTF Halk Sağlığı ABD Yüksek Lisans

2

3

4

5

6 SEYAHAT TIBBI Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı
2014 yılı : turist 1-İSTANBUL % 32,09 ( ) 2-ANTALYA % 31,21 ( ) 3-MUĞLA % 8,56 ( ) 4-EDİRNE % 8,39 ( ) 5-ARTVİN % 5,08 ( )

7

8 SEYAHAT TIBBI Tarihçe İlk kez 14.yy’da seyahatle ilişkili hastalıklar için korunma önlemleri başlamıştır. Karantina: İtal. ‘’quaranta giorno, 40 gün’’ bir korunma önlemi Veba, sifilis, çiçek, kızamık için 1890’da seyahatten dönenler malarya, filariazis vs için tropikal hastalıklar konusunda uzmanlarca tedavi edildi

9 Sir Patrick Manson 1889 ’’ Manual of Tropical Disease’’

10 SEYAHAT TIBBI Seyahat Öncesi Tıbbi Kontrol- 1
Seyahat öncesi sağlık danışmanlığı alınmalıdır. Hekime başvuru seyahatten 4-8 hafta önce olmalıdır ancak seyahate günler kalmış olsa bile başvuru yapılmalıdır.

11 SEYAHAT TIBBI Seyahat Öncesi Tıbbi Kontrol- 2
Muayeneyi, aşıları, sıtmaya karşı koruyucu ilaçları, seyahat ishali ve yolcunun karşılaşabileceği diğer hastalıklarla ilgili özel sağlık tavsiyelerini içerir. Kronik sağlık sorunları olan veya ilaç kullanan yolcular sürekli gittikleri hekimlerine seyahat öncesi tedavilerini düzenletmelidirler.

12

13 SEYAHAT TIBBI Seyahat Çantası - 1
Sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterli tıbbi malzemeler içeren sağlık çantası bulundurulmalıdır Gelişmekte olan ülkelere ve bazı ilaç tedavilerinin tam olarak mevcut olmadığı bölgelere yapılacak gezilerde sağlık çantası çok önemlidir.

14 SEYAHAT TIBBI Seyahat Çantası - 2
Sık rastlanan hafif hastalıkları tedavi etmek için temel ilaçları, ilk yardım malzemelerini ve bir yolcunun ihtiyaç duyabileceği birtakım sağlık gereçlerini içermelidir. İlaçların reçeteleri ve o ilaçların kullanımını belgeleyen doktor raporu Kişisel bakım malzemeleri

15 SEYAHAT TIBBI Seyahat Çantası - 3
Temel ilkyardım malzemeleri : Yapışkan bant, Antiseptik yara temizleyici,Bandajlar,Makas vb. Ek Malzemeler : • İshal önleyici ilaçlar • Yolcularda en sık görülen enfeksiyonlar için antibiyotikler • Daha önce var olan hastalıklar için kullanılan ilaçlar • Antibakteriyel krem ya da merhemler • Cilt mantarlarına karşı krem yada merhem

16

17 SEYAHAT TIBBI Seyahatte Çevre Etkisi - 1
Yolcular sağlık üzerinde zararlı etkileri olabilecek çevresel kaynaklı önemli değişikliklerle (yükseklik, ısı ve nemlilik,bilinmeyen hayvan ve böcek türleri v.b.)karşılaşabilirler. Çoğunlukla kaza veya şiddet olaylarıyla zarar görürler.

18 SEYAHAT TIBBI Seyahatte Çevre Etkisi - 2
Gelişmekte olan birçok ülkede trafik yasaları sınırlıdır veya yetersiz uygulanmaktadır. İki ve dört tekerli araçlar, hayvanların çektiği araçlar ve yayalar aynı yolu paylaşmaktadır. Yollar kötü ve bakımsız, yol işaretleri ve aydınlatma yetersiz ve sürme alışkanlıkları kötü olabilir.

19

20 SEYAHAT TIBBI Çevre Etkisine Önlemler - 1
Kaza sonucu oluşabilecek yaralanmalar ve hastalıklar için tıbbi tedaviyi kapsayan tam bir sigorta. Ulusal sürücü ehliyetinin yanı sıra bir de uluslararası sürücü ehliyeti taşımak. Gidilecek ülkenin yollarının durumu, yürürlükteki trafik ve araç bakımı yönetmelikleri hakkında bilgi edinmek

21 SEYAHAT TIBBI Çevre Etkisine Önlemler - 2
Bir araba kiralamadan önce lastiklerin, emniyet kemerinin, yedek tekerlerin, farların ve frenlerin vs. durumunu kontrol edin. Yollardaki resmi olmayan kuralları bilin Trafik akış yönünün ülkenizdekinin tam tersi olduğu ülkelerde özellikle dikkatli olun. Bilmediğiniz ve aydınlatması olmayan yollarda araç kullanmayın

22

23 SEYAHAT TIBBI Güneşten Gelen Ultraviyole Radyasyon - 1
UV radyasyonuna, özellikle de UVB ışınlarına maruz kalma, daha çok açık tenli kimselerde, ciddi güneş yanıkları ve güneş çarpmasına neden olabilir. Gözlerin fazla UV ışınına maruz kalması akut keratit (kar körlüğü) ve uzun vadede katarakt oluşmasına yol açabilir. Bağışıklık sistemi baskılanabilir, bulaşıcı hastalık riski artabilir ve aşıların etkinliği azalabilir

24 SEYAHAT TIBBI Güneşten Gelen Ultraviyole Radyasyon - 2
Kullanılan doğum kontrol hapları, bazı sıtma önleyici ilaçlar ve birtakım antimikrobiyoller gün ışığına çıkıldığında dermatolojik değişikliklere sebep olabilirler. Turunçgil yağları ve parfümleri içeren topikal ürünler fototoksik etki oluşmasına yol açabilir.

25 SEYAHAT TIBBI Güneşten Gelen Ultraviyole Radyasyon - 3
Gün ortasında en yoğun şekilde UV yayan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının (kollar ve bacakları kapatan giysiler giymek kaliteli güneş kremlerinden daha etkilidir) UV ışınlarından koruyan, gözleri tamamen kapatan güneş gözlükleri ve geniş kenarlı şapka takın. Vücudun açıkta kalan yerlerine 15 veya daha fazla faktörlü bir güneş kremi uygulayın ve sık sık tekrar edin

26 SEYAHAT TIBBI Güneşten Gelen Ultraviyole Radyasyon - 4
Çocukların çok iyi korunmasına özen gösterin. Kullandığınız ilaçların UV radyasyonuna karşı duyarlılığı etkileyip etkilemediğini kontrol edin. Daha önce ciddi cilt reaksiyonları geliştiyse güneşe maruz kalmaktan ve bu ürünleri kullanmaktan kaçının. Hamilelik esnasında güneşte fazla kalmaktan kaçının

27

28 SEYAHAT TIBBI Yükseklik – 1
Düşük oksijen basıncı hipoksiye neden olur. metre yüksekliklerde, egzersiz toleransı düşer ve nefes alma sıklığı yükselir. 2100 metrede özellikle de 2750 metre üzerinde hipoksinin gelişimine bağlı olarak yükseklik hastalığı görülür. Hızlı yükselme akut hipoksiye yol açabilir, ilgili kişi bayılır ve bilincini yitirebilir.

29 SEYAHAT TIBBI Yükseklik - 2
Yüksek rakımlara tırmanmayı düşünen yolcuların, bu duruma aşamalı adapte olmaya ihtiyaçları vardır. Mümkünse yüksek rakımlara hızla tırmanmayınız. Akut dağ hastalığını önlemeye yardımcı olması için metre yükseklikte en az 1 gece mola verin. Yüksek yerlere mola vermeden gidiliyorsa, oraya vardıktan sonra aşırı güç harcamaktan, ağır yemeklerden ve alkol kullanmaktan kaçının, su tüketimini arttırın.

30 SEYAHAT TIBBI Yükseklik - 3
Yüksek rakımlara hızlı tırmanış yapılacaksa (>2750 metre) koruyucu ilaçlar (ör. asetazolamit) almayı düşünün. Kalp damar, akciğer veya anemi öyküsü bulunan kişiler yüksek rakımlara seyahatetmeye karar vermeden önce sağlık danışmanlığı almalıdır. Akut dağ hastalığını önlemeye yardımcı olması için metre yükseklikte en az 1 gece mola verin.

31

32 SEYAHAT TIBBI Akut dağ hastalığı
Yüksek yerlerde 1-6 saat sonra ortaya çıkar. İlk önce baş ağrısı ve bunu müteakiben iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, uyuyamama, yorgunluk, bitkinlik ve hassasiyet halleri görülür. Akciğer ve beyin ödemi oluşmasından dolayı bazı vakalarda sonuç ölümcül olabilmektedir.

33 SEYAHAT TIBBI Sıcaklık - 1
Yüksek ısı ve neme maruz kalmak güneş çarpmasına, su ve elektrolit kaybıyla halsizliğe yol açabilir. Kuru sıcak koşullarda, yeterli miktarda sıvı alınmazsa büyük bir olasılıkla dehidratasyon gelişir. Yaşlı yolcuların sıcak hava koşullarında normalden daha fazla sıvı almalarına özen göstermeleri gerekir

34 SEYAHAT TIBBI Sıcaklık - 2
Vücut ısısı düştüğünde (hipotermi) ilk önce bilinç bulanıklığı, bunu takiben bilinç kaybı meydana gelir, bu da boğulmaya sebep olur. Hipotermik kalp durmasından dolayı doğrudan ölüm Meydana gelebilir. Su hipotermisinden kurtarmak için tedavi çok hızlı olmalıdır. Sıcak bir duş (eli yakmayacak ısıda) en etkili yöntemdir.

35 SEYAHAT TIBBI Taşıyıcı Hayvanlar - 1
Hayvan ısırıkları önemli yaralanmalara ve hastalık bulaşmasına yol açabilir. Hayvan ısırıklarına bağlı en önemli sağlık tehditi kuduzdur. Gelişmekte olan birçok ülkede daha sıklıkla köpeklerle bulaştırılır. Diğer birçok memeli türü de kuduz virüsü ile enfekte olabilir.

36 SEYAHAT TIBBI Taşıyıcı Hayvanlar - 2
Kuduz hayvanlarla karşılaşma riski olan seyahatlerden önce tıbbi danışmanlık alın. Bu durumlarda seyahat öncesi koruyucu kuduz aşısı yapılabilir. Yanında hayvan taşıyan yolcular, uluslararası sınırlardan geçebilmek için köpeklerine (bazı ülkeler için kediler de dahil) kuduz aşısı yaptırmış olmaları gerektiğini bilmelidirler.

37

38

39 SEYAHAT TIBBI Havayolu Seyahati - 1
7 gününü doldurmamış olan bebekler. Hamileliğin son 4 haftası (çoğul gebeliklerde 8 hafta) ve doğumdan sonra ilk 7 gün içerisindeki kadınlar. Dinlenme halinde bile hissedilen göğüs ağrısı veya angina pektoris. Herhangi bir ciddi ve bulaşıcı hastalık. Kanama, travma ve enfeksiyondan dolayı artan kafa içi basıncı. Östaki borusunun tıkandığı kulak, burun veya sinüs enfeksiyonları. Yakın zamanlarda geçirilmiş myokardial enfarktüs (kalp krizi)

40 SEYAHAT TIBBI Havayolu Seyahati - 2
Ciddi kronik solunumyolu hastalığı,dinlenme halinde solunum sıkıntısı veya çözümlenemeyen pnömotoraks Orak hücre anemisi gibi ciddi kansızlık durumları. 200 mmHg’dan fazla sistolik basınca sahip, kontrolsüz arteriyel hipertansiyon. Havanın veya gazın içeride kaldığı, son zamanlarda gerçekleşen bir cerrahi girişim ya da yaralanmalar Skuba dalıcıları dalış yaptıktan sonra kısa vadede hava yolculuğuna çıkmamalıdırlar.

41

42 SEYAHAT TIBBI Jet-Lag Gitmeden önce iyice dinlenin. Yolculuk boyunca mümkün olduğunca uyumaya çalışın. Yolculuktan önce ve yolculuk sırasında bol bol su ve meyve suyu için. Hafif yemekler yiyin ve yolculuk öncesi ve sırasında alkol tüketimini sınırlandırın. Gidilecek yerin zaman dilimine kendinizi mümkün olduğu kadar çabuk, tercihen yolculuk sırasında ayarlayın (yemek saati, uyku saati). Uçuşunuzu gündüz saatlerinde varacak şekilde ayarlamaya çalışın.

43 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI

44 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
AFRİKA KENE HUMMASI Kenelerle ve bitlerle bulaştırılır. Tekrarlayan ateş nöbetleri, baş ağrısı, halsizlik, deri döküntüleri Özellikle tropikal ve subtropikal ülkelerde ortaya çıkan enfeksiyon, giderek dünyanın farklı bölgelerine de yayılmaya başlamıştır. Genellikle Avrupa ve Afrika kıtaları ile Hindistan’ da görülmektedir. ABD’de de yaygındır

45 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
AIDS – 1 Cinsel ilişki,kan ve kan ürünleri, Organ ve Doku nakilleri,Hasta Anneden çocuğa geçiş, enjektör, akupunktur ve dövme yapılırken kullanılan ve steril olmayan aletler ile bulaşma Temastan sonra AIDS gelişmesi 6-12 yıl ,ortalama 5-6 yıl sürer

46 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
AIDS – 2 Akut HIV enfeksiyonu: İlk 2-6 hafta içinde gelişen ortalama 4 hafta süren bir tablodur. Ateş, lenf bezlerinde şişlik, farenjit, vücutta döküntü, eklem ve kas ağrısı, ishal, bulantı-kusma, karaciğer ve dalak büyüklüğü vb. bulgular ile seyreder. HIV antikor testinin pozitifleşmesi virüs vücuda girdikten 6-12 hafta sonra olur Belirtisiz dönem: Tam bir sessizlik dönemidir. Ortalama 7-10 yıl sürer. Bu dönemde virüs bağışıklık sistemini tahrip etmeye devam eder.

47 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
AIDS – 3 AIDS dönemi: Ateş, kilo kaybı, tekrarlayan ishal, halsizlik, baş ağrısı, dermatit, kadın cinsel organlarında mantar enfeksiyonları, tekrarlayan bakteriyel, viral,mantar alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, yaygın viral deri enfeksiyonları ve deri döküntüleri gibi belirtiler görülür. Geç dönem: Fırsatçı enfeksiyonlar ve kanserler artar (Kaposi sarkomu, lenfoma)

48 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
AIDS – 4 Tüm dünyada yaygındır. Erkek yada kadın prezervatifleri Cinsel ilişki sırasında doğru ve uygun şekilde kullanıldıkları zaman HIV ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları etkili bir biçimde önlerler. Tıbbi amaç dışındaki enjeksiyon uygulamalarından uzak durun. Özellikle de mikroplu iğnelerden ve kandan hepatit, HIV, frengi ve başka enfeksiyonlar kapma ihtimali nedeniyle ortak iğne kullanımından kesinlikle kaçının.

49 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
AIDS – 5 Steril olmayan malzemelerle yapılan tıbbi enjeksiyonlar da olası bir enfeksiyon kaynağıdır. Enjeksiyon gerekliyse kullanılan iğnelerin ve şırıngaların steril bir ambalajdan çıktığından ya da uygun bir şekilde sterilize edildiğinden emin olun. Steril olmayan diş aletleri, cerrahi malzemeler, akupunktur ve dövmede kullanılan iğneler, kulak delme aletleri enfeksiyon bulaştırabilirler ve bu nedenle tercih edilmemelidirler.

50

51 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
BAHAR- YAZ ENSEFALİTİ(KENE KAYNAKLI ENSEFALİT) Enfekte olmuş kenelerle bulaşır Enfeksiyon, grip benzeri belirtiler gösterir. Vakaların % 10’unda ikinci aşamada ateş, ensefalit (beyin iltihabı) gelişir. Felç ve ölümle sonuçlanabilir. Avusturya, Baltık ülkeleri (Estonya,Litvanya,Letonya),Çek Cumhuriyeti,Macaristan Ve Rusya Federasyonu’nda görülür. Aşı mevcuttur.

52 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
BASİLLİ DİZANTERİ(SHIGELLOSIS) Su ve besinlerle bulaşır Hastalık dışkı-ağız yoluyla bulaşır. Kanlı ve sümüksü ishal, ateş, karın ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, makatta ağrılı kasılmalar ve sık sık dışkılama isteği Tüm dünyada yaygın

53 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
BATI NİL ATEŞ Culex türü sivrisinekler aracılığı ile insanlara,atlara ve diğer memelilere bulaşır. Ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi Afrika’da ortaya çıkmış ve Asya, Avrupa, Orta Doğu ile Kuzey ve Güney Amerika’ya yayılmıştır. Birleşik Devletler’de Batı Nil Ateşi ülkenin tamamında görülmektedir.

54 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
BEL SOĞUKLUĞU ( GONORE ) Cinsel temasla bulaşır Erkeklerde cinsel organdan iltihabi akıntı, ağrılı ve sık idrara çıkma görülür. Kadında vajinal iltihaplı akıntı oluşur.

55 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
BOĞMACA(PERTUSSIS) Enfekte olmuş insanların solunum yoluyla havaya attıkları salgılarla doğrudan temasla bulaşır. Kusma ile birlikte haftalarca süren ciddi bir öksürük Aşı Mevcut

56 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
BOTULİZM Gıda kaynaklı Belirgin halsizlik, zayıflık ve baş dönmesi,çift görme, konuşma ve yutkunmada zorluk çekme Nefes alıp vermede zorluk, diğer kasların zayıflığı ve kabızlık

57 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
BRUSELLOZ Akdeniz humması Çiğ süt ve süt ürünleri Bakteriler; dalağa, karaciğere, lenf bezlerine, kemik iliğine, salgı bezlerine, sinirlere yerleşirler. Ateş bazen yükselen, bazen alçalan fakat normale düşmeyen bir tablo gösterir. Asya, Ortadoğu ve Güney Amerika’da

58 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar – 1 HIV/AIDS HepatitB Frengi (Sifiliz) Bel soğukluğu Klamidya enfeksiyonları Trikomoniyaz Şankroid Genital uçuk Genital siğil

59 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar – 2 Korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşır. Genital yaralar (ülserler), akıntılar, iltihabi durumlar Akut hastalık,kısırlık,uzun vadede sakatlık ve ölüm HIV enfeksiyonu riskini arttırırlar. Erkek ya da kadın prezervatifler

60 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
DİFTERİ İnsandan insana havaya yayılan damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla direkt, solunum yolu salgıları ve deri lezyonlarının bulaştığı eşyalarla indirek yoldan geçer. Boğaz difterisi Difteri krupu Diğerleri Aşı mevcut

61 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
EBOLA KANAMALI ATEŞİ – 1 İnsanlarda ve primatlarda (maymun ve şempanzeler) İnsanlar enfekte kişinin kanı veya salgıları ile direk temas sonucu virüsü alabilirler; enfekte sekresyon bulaşmış iğne gibi objelerle de virüse maruz kalabilirler. Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, mide ağrısı, güçsüzlük, ishal, körlük, kanamalar, şok ve ölüm

62 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
EBOLA KANAMALI ATEŞİ – 2 Kongo, Gabon, Sudan, Uganda, Liberya ve İngiltere’ de tek tek olgular şeklinde 21 Mart 2014 tarihi itibariyle Gine’de başlayan, daha sonra komşu ülkelerden Liberya, Sierro Leone ve Mali’ye de yayılan bir salgın

63

64 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
FRENGİ(SİFİLİZ) Cinsel temas Konjenital sifiliz Primer Sifiliz Sekonder Sifiliz Latent Sifiliz Geç Sifiliz 16. yüzyılda Asya ve Avrupa

65 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
GIARDIASIS Enfekte olmuş insanlar ve hayvanların dışkıları ile kirlenen sular İştahsızlık, kronik ishal, karın krampları, barsaklarda gaz, sıkça sulu dışkı çıkarma, güçsüzlük ve kilo kaybı

66 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
GRİP(INFLUENZA) A,B ve C tipi grip virüsü Hava yoluyla bulaş Aşı mevcut Hijyen

67

68 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
HEPATİT A Yakın temas, dışkı-ağız yoluyla, mikroplu gıdalar ve içme suyu kullanımıy Ölüm oranı 40 yaş üstünde % 2 iken, 60 yaş üstünde % 4 Mevcuttur. İki doz yapılır

69

70 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
HEPATİT B Aşı mevcut İnsandan insana enfekte olmuş vücut sıvılarından geçer Birçok HBV enfeksiyonu belirtisizdir ya da hafif semptomlar gösterir. İştahsızlık, mide bulantısı, kusma, eklem ağrısı ile başlar ve bazı vakalarda sarılık ile devam eder.

71

72 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
HEPATİT C İnsandan insana delici yöntemlerde kullanılan aletler vasıtasıyla geçer Çoğu belirtisiz İştahsızlık, karın rahatsızlığı, mide bulantısı ve kusma ile başlar ve bazı vakalarda sarılık Siroza ve/veya karaciğer kanseri

73 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
JAPON ENSAFİLİTİ – 1 Culex türü çeşitl isivrisinekler İnsandan insana (öpüşme, dokunma vb.) veya hayvanlardan insana direkt bulaşmaz Ateş, baş ağrısı veya aseptik menenjit Şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş ve menenjit işaretleri Ağır vakaların %50’si ölümle sonuçlanır.

74 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
JAPON ENSEFALİTİ – 2 Güneydoğu Asya Aşı mevcuttur ve koruyuculuğu yüksektir

75 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ(KKKA) – 1 Hayvancılıkla uğraşanlarda, mezbaha çalışanlarında ve kırsal alanda yaşayanlarda Enfekte hayvanların kan ve dokuları ile temas sonucu da geçiş olabilmektedir Ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı ve belirgin bir iştahsızlık

76 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ(KKKA) – 2 Yüz ve göğüste döküntüler ve gözlerde kızarıklık Burun kanaması, kanlı kusma, kanlı dışkı ve kanlı idrar Karaciğer, böbrek ve akciğer yetersizlikleri Ölüm daha çok hastalığın ikinci haftalarında (5- 14 gün) görülmekte ve bu oran yaklaşık % 30’ları bulabilmektedir

77 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ(KKKA) – 3 Afrika, Asya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa Kosova, Arnavutluk, İran, Pakistan ve Güney Afrika

78

79 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
KOLERA – 1 Hastaların kusmukları veya dışkılarıyla dolaylı veya dolaysız yoldan kirlenmiş su ve besinlerin tüketilmesi Sadece insanları etkiler, hayvanlarda hastalık yapmaz Aniden başlayan ve bol miktarda sulu ishal, eşlik eden mide bulantısı ve kusma; bunların sonucu hızla gelişen dehidratasyon

80 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
KOLERA – 2 Afrika ve Asya’ daki ve daha az olmak üzere Orta ve Güney Amerika’ daki gelişmekte olan ülkeler Aşılama daha çok mülteci bölgelerindeki sağlık çalışanları ve gönüllüler için önerilebilir.

81 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
KUDUZ – 1 Enfekte bir hayvanın insanı ısırmasıyla İnsandan insana bulaşma henüz kayıtlara geçmemiştir İştahsızlık, kırgınlık, yorgunluk, ateş ısırık bölgesinde ağrı ve duyu kaybı Huzursuzluk, aşırı korku hali, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklar, depresyon ve bunlara eşlik eden öksürük, boğaz ağrısı, titreme, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal

82 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
KUDUZ – 2 Aşırı hareketlilik, zaman – mekan algısında bozukluk, hayal görmeler, sara krizleri, tuhaf davranışlar, ense sertliği, hızlı ve sık nefes alıp verme, salya artımı ve felçler Kuduz bulaşma riskine açık olan kişileri korumak, Kuduz virüsünün bulaştığı kişilerde, kuduz hastalığının gelişimine engel olmak.

83 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
KUŞ GRİBİ(AVIAN INFLUENZA) Enfekte kuşlarla veya çıkartılarıyla direkt ya da indirekt temasla olur Tipik grip benzeri semptomlar Güney Kore, Vietnam, Japonya, Tayland, Kamboçya, Hong Kong, Laos, Endonezya, ABD Delaware, Malezya, Moğolistan, Rusya.

84 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
LEJYONER HASTALIĞI Mikroplu su zerreciklerinin ve su buharının solunması yoluyla bulaşır. Klimalara, sıcak su sistemlerine, ortam nemlendiricilerine, kaplıcalara ve su içeren diğer cihazlara Lejyoner hastalığı: Pontiak ateşi

85 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
MENİNGOKOK MENENJİTİ Hastalıklı insanın burun veya boğaz salgılarıyla direkt temas ya da damlacıkların solunmasıyla yayılır. Kişi hasta olmadan taşıyıcı olur ve diğer kişileri enfekte eden bir kaynak haline gelir Şiddetli baş ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma,ışıktan kaçınma, boyun tutulması ve çeşitli nörolojik belirtilerle Hacı adaylarından dörtlü aşı (A,C,Y,W-135)sertifikası

86

87

88 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
ÇOCUK FELCİ Çevre koşullarının kötü olduğu yerlerde suların, besinlerin mikroplu dışkı ile kirlenmesi ve kalabalık ortamlarda havaya yayılan mikropların solunmasıyla Aşı mevcut

89

90 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
SARI HUMMA Aedes Aegypti sinekleri Başlangıçta; ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, titreme, iştahsızlık, mide bulantısı ve/veya kusma ve sıklıkla kalp atışında yavaşlama Ateş çıkması, sarılık gelişmesi, karın ağrısı, kusma ve kanama İlk belirtilerin başlamasından gün sonra ölürler. Aşı mevcut

91

92

93 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
SITMA – 1 Her yıl dünya çapında milyon sıtma vakası görülmekte ve 1 milyonun üzerinde kişi sıtma nedeniyle ölmektedir. Anofel sivrisineklerinin çeşitli türleri ile bulaş

94 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
SITMA – 2 Kuluçka süresi ortalama 7 gün olan akut ateşli bir hastalık Ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı ve kas güçsüzlüğü, kusma, öksürme, ishal ve karın ağrısı Organ yetmezliği, koma ve ölüm

95

96 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
ŞARBON (ANTRAKS) – 1 Deri veya yünlü eşyalar gibi, enfekte hayvanlardan (koyun, keçi ve sığırlar başta olmak üzere) elde edilen mikroplu ürünlere temas etme Şarbon sporlarının bulunduğu topraklara dokunma sonucu ciltteki açık yaralardan girer

97 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
ŞARBON (ANTRAKS) – 2 Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, bölgesel lenf düğümlerine ve kan dolaşımına sıçrayabilir ve ölüme neden olabilir. Dünyanın her yerinde görülür. Orta Asya’ da ara sıra salgınlar olabilmekte

98 SEYAHATLERDE GÖRÜLEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI
TİFO Sadece insanlar enfekte Mikroplu (özellikle de kanalizasyonun karıştığı) yemek ve suyun tüketilmesi ile Ateş,İştahsızlık, baş ağrısı, burun kanaması, bronşit, mide ve bağırsak bozuklukları ile birlikte ishal Göğsünde karnında ve sırtında pire ısırığına benzeyen kırmızı lekeler Batı Afrika, Güney Asya’ da özellikle Hindistan alt kıtasında ve Peru Aşı Mevcuttur

99 SEYAHATLERDE YAPILACAK AŞILAR

100

101 SEYAHATLERDE YAPILACAK AŞILAR
RUTİN AŞILAR DBT (Difteri, Boğmaca, Tetanoz) Hepatit B HiB (Haemophilus İnfluenza tip B) İnfluenza KKK Pnömokok Polio Tüberküloz Suçiçeği

102 SEYAHATLERDE YAPILACAK AŞILAR
ÖNERİLEN AŞILAR Kolera Hepatit A Meningokok Kuduz Japon Ensefaliti Kene kaynaklı ensefalit Tifo Sarı Humma

103 SEYAHATLERDE YAPILACAK AŞILAR
ZORUNLU AŞILAR Sarı Humma Meningokoksik Menenji

104 Teşekkürler…


"Dr. Saffet TATMA İşyeri Hekimi GÜTF Halk Sağlığı ABD Yüksek Lisans" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları