Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYAMIZIN KATMANLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYAMIZIN KATMANLARI"— Sunum transkripti:

1 DÜNYAMIZIN KATMANLARI
FEN BİLİMLERİ

2 DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda Dünya’yı mavi bir küreye benzetebiliriz. Bu durum, Dünya yüzeyinin çoğunluğunun su ile kaplı olmasının bir sonucudur. Üzerinde yaşadığımız kara tabakasının etrafının hava tabakası ile sarıldığını kolaylıkla anlayabiliriz. Hava, su ve kara katmanları duyu organları ile algılanabildiğinden Dünya’nın gözlemlenen katmanlarını oluşturur.

3 Kara katmanının yüzeyinin sıcaklığı canlıların yaşayabilmeleri için uygun bir seviyedir. Ancak yanardağlardan çıkan lavlar ve yer altından gelen sıcak sular bize yerkabuğunun altının yüzeyinden farklı olduğunu gösterir. Bilim insanları kara katmanının altında gözlemlenemeyen katmanlar hakkında bilgi edinmek için bazı çalışmalar yapmaktadırlar. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Dünya’nın yapısını açıklamak için katman modeli geliştirilmiştir. Buna göre Dünya’mız hava küre, su küre, taşküre, ateş küre ve ağır küre olmak üzere beş katmandan oluşan bir modelle temsil edilmektedir. Bu katmanlardan hava küre, su küre ve taşküre, Dünya’mızın gözlemlenen katmanlarını oluşturur. Ateş küre ve ağır küre ise gözlemlenemeyen katmanlarıdır.

4 Hava küre(Atmosfer):Bir başka adı Atmosfer olan hava küre, Dünya’mızın etrafını saran gaz karışımından oluşmuştur. Gözlemlenen katmanlardan biri olan hava küre, Dünya’mızın etrafını sararak su küre ve taş küreyi oluşturur. Yağmur, rüzgar, kar gibi bütün meteorolojik olaylar hava kürenin yeryüzüne yakın kısımlarında gerçekleşir. Ayrıca bu bölgede canlılar için önemli olan oksijen bol miktarda bulunur. Hava kürede yerden yukarıya çıkıldıkça sıcaklık ve oksijen azalır. Bu nedenle hava kürenin üst kısımlarında yaşamak zorlaşır.

5 Su küre: Dünya’mızın bir diğer gözlemlenen katmanı su küredir
Su küre: Dünya’mızın bir diğer gözlemlenen katmanı su küredir. Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %71’i sularla kaplıdır. Su küre, canlı yaşamı için gerekli olan su ihtiyacının karşılanması bakımından önemli bir katmandır. Bitkiler ve hayvanların yaşamı ile birlikte insanların kan dolaşımı, boşaltım ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışması gibi birçok olayda suya ihtiyaç vardır. Su küre, yer üstü ve yer altı sularından meydana gelir. Okyanus, deniz, göl, akarsu ve buzullar yer üstü sularını oluşturur. Göl ve akarsuların, yağmur ve kar sularının toprak tarafından emilerek birikmesiyle yer altı suları oluşur. Su kürede yer alan suların bazıları, tatlı su kaynaklarını bazıları ise tuzlu su kaynaklarını oluşturur.

6 Taş küre(Yer kabuğu): Günlük yaşantımızı sürdürdüğümüz, üzerinde canlıların yaşadığı Dünya’nın katı yüzeyi, taş küre katmanını oluşturur. Yer kabuğu olarak adlandırılan taş küre Dünya’nın gözlemlenen üç katmanından biridir. Dağlar, ovalar, adalar, kıtalar, deniz ve okyanus tabanları Dünya’mızın bu katmanını oluşturur. Dünya’nın büyüklüğüyle karşılaştırıldığında yer kabuğu çok incedir. Yer kabuğunun kalınlığı yüzey şekillerine göre değişmektedir. Yerkabuğu, dağların olduğu yerde kalın, okyanus diplerinde ise incedir. Yer kabuğu toprak ve çeşitli kayaçlardan oluşur. Taş küre içine inildikçe sıcaklık artar.

7 Ateş küre(Manto): Dünya’mızın gözlemlenemeyen katmanlarından olan ateş küre yer kabuğunun hemen altında bulunur. Manto olarak da adlandırılan bu katmanın sıcaklığı yerkabuğu ile karşılaştırıldığında çok yüksektir. Bu katman çok sıcak olup büyük oranda erimiş demir, magnezyum ve kalsiyum içerir. Bu maddeler magmayı oluşturur. Sürekli hareket hâlinde olan magma yer kabuğundaki çatlaklardan ve kırıklardan lav püskürterek yeryüzüne ulaşabilir. Bunun bir sonucu olarak yanardağlar ve volkanlar meydana gelir.

8 Ağır küre (Çekirdek): Ateş kürenin hemen altında bulunan yerin merkezine kadar inen katmana ağır küre adı verilir. Ağır küre Dünya’nın en sıcak katmanıdır. Dünya’nın gözlemlenemeyen katmanlarından en kalın olanı olup bu katmana çekirdek de denir. Yoğunluk ve ağırlık olarak en ağır elementler bu katmanda bulunur. Bu katman ile ilgili sınırlı bilgilere sahibiz. Bilim insanları gözlemlenemeyen katmanlar ile ilgili araştırmalarına devam etmekteler ve daha fazla bilgiye ulaşmaya çalışmaktadırlar.

9 ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTAOKULU
HAZIRLAYAN: İLAYDA ÖZTÜRK-CEREN SERT


"DÜNYAMIZIN KATMANLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları