Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİNAMİK BÖBREK SİNTİGRAFİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİNAMİK BÖBREK SİNTİGRAFİSİ"— Sunum transkripti:

1 DİNAMİK BÖBREK SİNTİGRAFİSİ

2 HASTA HAZIRLIĞI Randevu verme sırasında hasta işlem için bilgilendirilir. Hastanın hidrate olması sağlanır. Sonda varsa açık tutulur yoksa mesanin boşaltılması sağlanır. Emziren hastalarda tetkikten sonra en az 6 saat emzirmeye ara verilir.

3 RADYOFARMASÖTİKLER VE DOZAJ
Tc-99m DTPA: (3-5 mci) Tc-99m MAG3: (2-5 mci) Tc-99m EC: (2-5 mci) Çocuklarda doz hesabı üzerinden radyofarmasötik uygulanır.

4 ÇEKİM PROTOKOLLERİ Görüntüleme posterior pozisyonda , hasta supin veya (diversiyonu olan hastalarda ) oturarak, ve görüş alanı içerisinde böbreklerle beraber mesanenin mümkünse tümü kalacak şekilde yerleştirilir. At nalı böbrek veya intra pelvik böbrek şüphesi var ise inceleme anterior’dan gerçekleştirilir. Radyofarmasötik enjeksiyonu mümkün olan en küçük hacimde ve bolus şeklinde uygulanır. Enjeksiyonun ardından 1 dakika boyunca 1’er saniyelik görüntü alınır.(perfüzyon fazı) Ardından 20 dakika boyunca 60’ar saniyelik görüntüler kaydedilir. LEAP kolimatör kullanılır. 128x128 matrix kulanılır Enerji piki 140 keV

5 UYGULAMA ALANLARI Böbrek travmaları
Böbreklerin perfüzyon ve foksiyonlarının değerlendirilmesi Ana üriner sistem toplayıcı kanallarında basit dilatasyon ve obstrüksiyonun ayırıcı tanısı

6 TRANSPLANT BÖBREK İSE Anteriordan çekim yapılır.
Perfüzyon fazında:1 sn’lik 60 frame Fonksiyon fazında :60 sn’lik 30 frame

7 Kaptoprilli böbrek: HASTA HAZIRLIĞI:
-ACE inhibitörleri tetkikten 2 gün önce kesilir. -Serum kreatin düzeyi öğrenilir. -Kan basıncı düzeyi ölçülür. -Hastanın test öncesi hidratasyonu sağlanır.Tavsiye edilen testten önce yaklaşık 1 litre su içilmesidir. -Hasta testen önceki 4 saat katı gıda yememelidir.

8 Hastanın çekim öncesi tansiyonu ölçülür.
2 tane 25 mg kaptopril verilerek yarım saat beklenir ve tansiyon ölçülür. Yarım saat sonra tekrar tansiyon ölçülür ve kaydedilir. Hasta sırt üstü yatağa yatırılarak 1 ampul lasıx yapılır ve hamen arkasından aktivite verilerek çekim başlatılır. Yarım saat takip edilir.

9 Perfüzyon fazı:1 sn ‘lik 60 frame
Fonksiyon fazı: 30 sn’lik 60 frame Çekim bittikten sonra bir gün ara verilip çekim tekrarlanır. İlk çekimden farklı olarak sadece çekim öncesi hastaya kaptopril verilmez.

10 UYGULAMA ALANLARI Renal Arter Aterosklerozu,
Renovasküler Hipertansiyon teşhisinde


"DİNAMİK BÖBREK SİNTİGRAFİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları