Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR"— Sunum transkripti:

1 SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR

2 MADDE SAF MADDELER ELEMENTLER BİLEŞİKLER KARIŞIMLAR

3 ELEMENTLER Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelerdir.
Magnezyum(Mg) , Demir(Fe) , Hidrojen(H₂) , Kükürt(S) ,Fosfor(P₄) gibi.

4 Elementlerin Özellikleri,
Homojendirler. Belirli erime ve kaynama noktaları vardır. Yapı taşı atomdur. Kimyasal ve fiziksel yollarla daha basit maddelere ayrıştırılmazlar. Sembollerle gösterilirler.

5 BİLEŞİKLER İki yada daha fazla elementin belirli oranda birleşerek kimyasal yolla oluşturduğu yeni özellikteki saf maddeye bileşik denir. İki hidrojen (H) atomuyla , bir oksijen (O) atomunun birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H₂O) bileşiğini oluşturması buna örnektir.

6 Bileşiklerin Özellikleri;
Homojendirler. Belirli erime ve kaynama noktaları vardır. Yalnız kimyasal yollarla bileşenlerinlerine ayrılabilirler. Bileşiği oluşturan elementler sabit kütle oranı ile birleşirler.Bu oran değişirse başka bir bileşik oluştururlar.

7 Yapısında en az iki cins element vardır.
Formüllerle gösterilirler. Kimyasal özelliği kendini oluşturan elementlerin özelliğine benzemez. Bazılarını yapıtaşı moleküldür, bazıları ise kristal yapıdadır.

8 KARIŞIM Birden fazla maddenin her türlü oranda bir araya gelerek , kimyasal özelliklerini kaybetmeden oluşturdukları topluluğa karışım denir.

9 Karışımlar homojen ve heterojen olarak ikiye ayrılırlar;
Homojen Karışımlar: Özellikleri her yerde aynı olan karışımlardır. Çözeltiler , alaşımlar v.s. Heterojen Karışımlar: Özellikleri her yerde aynı olmayan karışımlardır.Aklınıza gelebilecek her türlü basit karışımlar heterojendir.

10 Karışımların Özellikleri;
Karışımlarda maddeler kendi özelliklerini korurlar. Karışımlar fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Erime ve kaynama noktaları sabit değildir. Yapısında en az iki cins atom vardır. Saf değildirler. Maddeleri belirli oranda bileşmez. Formülleri yoktur.


"SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları