Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı) Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı) Cucurbita moshata L. (Bal Kabağı- Kışlık) Cucurbita moshata L. (Bal Kabağı-

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı) Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı) Cucurbita moshata L. (Bal Kabağı- Kışlık) Cucurbita moshata L. (Bal Kabağı-"— Sunum transkripti:

1 K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı) Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı) Cucurbita moshata L. (Bal Kabağı- Kışlık) Cucurbita moshata L. (Bal Kabağı- Kışlık) Cucurbita maxima L. (Kestane Kabağı- Kışlık) Cucurbita maxima L. (Kestane Kabağı- Kışlık) Ekonomik Önemi, Anavatanı - Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirme şekillerine göre diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. - Yazlık kabak üretimi, son yıllarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış aylarında yıl boyunca yapılmaktadır. - Yazlık kabaklar; yemeklik olarak, kışlık kabaklar tatlı şeklinde değerlendirilir. - Çekirdekleri çerez olarak kullanılır.

2 Yıllık Üretim: (Bin ton) Türkiye Tokat Türkiye Tokat Yazlık Yazlık Kışlık 100 0,4 Kışlık 100 0,4ANAVATANI: - Sakız-Bal Amerika - Kestane Asya

3 Ülkemizde Kabaklar; Ülkemizde Kabaklar; - Yazlık : Sakız, Girit, Su, Asma - Kışlık : Bal, Kestane - Süs :Mis ve Parmak Kabakları olarak sınıflandırılır. Kabakları olarak sınıflandırılır.

4 Morfolojik Özellikleri KÖK KÖK - Tek yıllık bir kültür sebzesidir. - Genç dönemde kazık kök, etrafında 4-6 adet yüzeysel yan kök bulunur. - Kökler 1-1,5 m yana uzayabilir. - Köklerin %60-70’i 30 cm’lik derinliktedir.

5 Gövde Gövde - Gövde otsu olup kuvvetli gelişerek, yarı yatık ve dik olarak büyür cm’lik çap içinde toplu görünümdedir. - Köşeli yapıdadır. Renk olarak başta yeşil, zamanla açık yeşil ilerleyen dönemlerde kahverengi renk alır. - Gövde üzerinde dikenler ve tüyler bulunur. - Yazlık kabaklarda, gövde kısa ve kolsuz, - Kışlık kabaklarda sürünücü olarak 2-3 m hatta 5- 6 m kadar uzar.

6 Yaprak Yaprak - Yapraklar uzun bir sapla gövdeye bağlıdır. - Yaprak sapı oldukça dikenli ve tüylü olup, içi boş ve yuvarlaktır. - Yapraklar büyük; oval, beşgen ve kalp şekillidir. - Yaprak kenarları dişlidir. - Alt ve üst yüzeyler tüylüdür. - Yaprak rengi yeşil bazen gümüşü yeşil alacalıdır.

7 Çiçek Çiçek - Çiçekler ana gövde üzerindedir. - Yaprak koltuklarında tek veya 3-4 tanesi bir arada oluşur. - Taç yaprak perdeli yapıdadır. - Çanak yapraklar yeşil, - Taç yapraklar açık sarı-koyu sarı renkli

8

9 Meyve Meyve - Şekil, İrilik, Renk, Dilimlilik ve et kalınlığı açısından farklılık vardır. - Yazlık çeşitler: Sebze – cm uzunluk 3-10 cm çap 3-10 cm çap Tohumluk cm uzunluk Tohumluk cm uzunluk cm çap cm çap - Kışlık çeşitler: Uzun, Silindirik yuvarlak, Basık yuvarlak ve Armut Basık yuvarlak ve Armut şekilli olabilir. şekilli olabilir.

10

11 - Kabukları ise; düz, oluklu ve dilimli şekildedir. - Ağırlıkları 5-50 kg arasında değişir.

12 Yetiştirilme İstekleri Yetiştirilme İstekleri İklim İsteği İklim İsteği - İlk gelişme döneminde ılıman, ürün oluşma döneminde ise sıcağı seven bir bitkidir. - Soğuktan çabuk zarar görür. - Çok aşarı sıcaklardan hoşlanmaz. - Sıcaklığın düşüşü ve aşırı yükselişi gelişmeyi yavaşlatır °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda iyi gelişir.

13 - Işıktan hoşlanır. - Gölge ve ağaç altında yetiştirilmemelidir. - Böyle yerlerde çiçek ve meyve oluşumu azalır. - Vegetasyon süresi : Yazlık Kabaklarda : 100 gün Yazlık Kabaklarda : 100 gün Kışlık Kabaklarda : gün Kışlık Kabaklarda : gün

14 Toprak İsteği - Seçici olmamakla birlikte ağır ve kumlu toprakları sevmez. - Kumlu topraklarda ahır ve kimyasal gübre verilmelidir. - pH 6-7 arasında olmalıdır.

15 Yetiştirme Teknikleri Yetiştirme Teknikleri Toprak Hazırlığı, Ekim ve Dikim Toprak Hazırlığı, Ekim ve Dikim - Ekim veya dikimden önce kışlık bir sebze türü yetiştirilebilir. - Toprak sıcaklığı °C olunca ekim veya dikim yapılabilir. - Yazlık kabaklarda erkencilik isteniyorsa, örtüaltında fide yetiştiriciliği yapılabilir. - Sıra arası : cm - Sıra üzeri : cm

16 - Doğrudan tohum ekiminde ekim mesafesi yine aynı fakat her ocağa 2-4 tohum ekilmelidir. - Kışlık çeşitlerde; - Sıra arası : cm - Sıra üzeri : cm - Ocakvari ekim yapılmalı, tohumlar 3-5 cm derinliğe ekilmelidir. - Kaymak tabakası oluşmamalıdır günde çimlenir. - İlk sürgün 5-6 yaprak olunca sürgün ucu kesilerek dallanma teşvik edilmelidir.

17 Çapalama Çapalama - Bitkiler 3-4 yapraklı olunca yabancı otları yok etmek ve toprağı havalandırmak için çapalama yapılır. - Ocaklarda seyreltme yapılarak, 1 veya 2 bitki bırakılır hafta sonra yağış ve ot durumuna göre 2. çapalama yapılır ve 4. çapalamada yapılabilir.

18 Sulama Sulama - İlk meyvelere kadar su vermekten kaçınılmalıdır. - Kurak olursa aşırı olamamak üzere su verilebilir. - İlk meyvelerden sonra sulama önemlidir. - Meyveler hızlı büyüdüğü için 3-4 günde bir sulama yapılmalıdır. - Susuzluk çok kolay anlaşılır. (Sabah- Akşam yapraklarda pörsüme)

19 Gübreleme Gübreleme Dekara 4-6 ton çiftlik gübresi, kg/da N kg/da P kg/da K verilmelidir.

20 HASTALIK VE ZARARLILAR HASTALIK VE ZARARLILAR - Yabancı ot mücadelesi önemlidir. - Küllleme-Mildiyö- Fusarium-Virüs - Kırmızı örümcek-Afid-Nematod - DÜZENLİ MÜCADELE

21 OLGUNLUK, HASAT VE AMBALAJLAMA OLGUNLUK, HASAT VE AMBALAJLAMA - Yazlık çeşitler normal iriliğin 1/3’ne ulaşınca hasat edilmelidir. - Çekirdek belirginleşmeye başlamamalıdır. - Turfanda üretimde meyveler küçük hasat edilir. Ancak meyve sayısı fazla olur. - Hasat- Sabah ve Akşam- Bıçak veya makasla kesilerek yapılmalıdır. - Kısa sürede pazara gönderilmelidir. - Kışlık çeşitlerde meyveler, yapraklar sararıp kuruyuncaya kadar bekletilir. - Kırağı düşmeden hasat edilmelidir. - Kışlık kabaklar 6-7 ay hasat edilebilir.

22


"K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı) Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı) Cucurbita moshata L. (Bal Kabağı- Kışlık) Cucurbita moshata L. (Bal Kabağı-" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları