Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBER ÖĞRETMEN SEDA SEZER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBER ÖĞRETMEN SEDA SEZER"— Sunum transkripti:

1 ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBER ÖĞRETMEN SEDA SEZER
ÖZGÜVEN DUYGUSU VE BENLİK KAVRAMI ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBER ÖĞRETMEN SEDA SEZER

2 BENLİK NEDİR? Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini «kişilik» başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı da benliktir. Kısaca benlik kavramı bireyin kim olduğuna ilişkin fikrini ifade eder. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir ögedir.

3 ÖZGÜVEN=BENLİK SAYGISI NEDİR?
Özgüven; hem kişinin kendisine ilişkin düşünceleri (zekiyim, sevilen bir insanım…), hem bu düşüncelerin yol açtığı duyguları (umutsuzluk, gurur, utanç…) hem de bu duygu ve düşüncelerin ifadesi olan davranışları (çekingenlik, dikkat, iddiacılık…) içeren bir kavramdır.

4 ÖZGÜVEN=BENLİK SAYGISI NEDİR?
Özgüven önemli bir kişisel özelliktir; yaşamla baş etmemizi ve sorunlarla gerçekçi bir şekilde mücadele etmemizi sağlar ve zorluklara dayanmamızı kolaylaştırır.

5 ÖZGÜVEN

6 Benlik saygısının seviyesi, kişinin okul ve işteki başarı ve becerisini, stres ile başa çıkma etkinliğini, arkadaşlık ve dostluk ilişkilerinin gelişmesini, canlılık ve eğlenebilirlik derecesini etkilemektedir.

7 Özgüven Ne Değildir? Özgüven sonsuz bir özgürlük duygusu değildir;
kişinin "kendimi seviyorum" diye sınırlarını bilmeden hep kendi ihtiyaçlarını düşünerek hareket etmesi değildir.

8 Özgüvenli insan bencil değildir!

9 …Özgüvenli İnsan… Hedefi olur. Kendine güvenir. Kendini sever.
Kendini tanır. Herkesle iletişim kurar. Kendini iyi ifade eder. Derslerde aktif olur.

10 Özgüvenli mi olmak istiyorsunuz???
Eğer, siz de özgüveninizi kazanmak ve geliştirmek istiyorsanız, yeteneklerinizi önemseyin ve kabuğunuzdan çıkın. Daha rahat ve girişken davranmayı öğrenin. Fikirlerinizi daha sesli ifade edin. Sorumluluklar alın. Aldığınız sorumluluklarınızı zamanında ve doğru bir şekilde yerine getirirseniz ailenizin güvenini de kazanmış olacaksınız.

11

12

13 «Kendinin efendisi ol! Hayatta en büyük isteğim, kendime yapabileceğimin en iyisini yaptıran olmaktır.» R. W. Emerson

14 Ve küçük bir hikaye… Bir zamanlar hayvanlar âleminin sevimli yaratıklarından kurbağalar, kendi aralarında bir yarışma düzenlemişler. Hedefin yüksek bir tepeye çıkmak olduğu bu yarışmaya kalabalık bir kurbağa sürüsü de seyirci olarak katılmışlar. Seyircilerden hiçbir kurbağa, yarışçıların bu yüksek tepeye çıkabilmesine ihtimal vermediği gibi “Zavallı arkadaşlarımız, asla başaramayacaksınız, vazgeçin bu sevdadan!” diye tezahüratta bulunuyorlarmış. Seyircilerin bu bağrışları sonucu azmini yitiren yarışmacılar, teker teker yarışmayı bırakmışlar. Sadece bir kurbağa, ümitleri tükenen diğer arkadaşlarına inat, büyük bir gayret ve çaba sonucu tepeye çıkmayı başarmış.

15 Hayret içinde kalan diğer arkadaşları bu mücadeleyi nasıl kazandığını merak etmişler. Kazanan kurbağanın yanına yaklaşarak, “Bunu nasıl başardın, bu başarının sırrı nedir?” diye sormuşlar. Ne yazık ki cevap alamamışlar. Çünkü yarışmayı kazanan kurbağa sağırmış…

16 «Eğer başkalarının gelecekle ilgili olumsuz beklentilerini kabullenirseniz, kendinizle ilgili sonucu asla değiştiremezsiniz.» Michael Jordan

17 Başarı öyküleri kendine inanan insanların anılarıyla yazılır
Başarı öyküleri kendine inanan insanların anılarıyla yazılır. Kendi başarı öykünüzü oluşturmak dileğiyle, Tüm öğrencilere hedeflerine ulaşma yönünde başarılar diliyorum…

18 ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ


"ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBER ÖĞRETMEN SEDA SEZER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları