Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4 HOŞ GELDİNİZ 4 HUN Bİ HEYR HATİNİ 4 EHLEN VESSEHLEN BİKUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4 HOŞ GELDİNİZ 4 HUN Bİ HEYR HATİNİ 4 EHLEN VESSEHLEN BİKUM."— Sunum transkripti:

1

2 4 HOŞ GELDİNİZ 4 HUN Bİ HEYR HATİNİ 4 EHLEN VESSEHLEN BİKUM

3 ÖĞRENCİ BAŞARISINI ARTIRABİLMEK İÇİN ANNE-BABALARIN YAPABİLECEKLERİ İMKB İLKOKULU

4 “ŞU DÜNYADA HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK ÇOK ÖZEL VE GÜZEL BİR ÇOCUK VAR! O, SİZİN EVİNİZDE YAŞIYOR.” D.Cüceloğlu

5 Çocuklarımızın eğitiminde ve başarılı olmalarında etkili olan ortamlar Aile, Okul ve yaşanılan çevredir. Bu 3 ortam birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahip olmakla beraber çocuğun eğitiminde en önemli görev aileye düşmektedir. EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR

6 4 Çocuğunuzun yaşamındaki en etkili çevre aile çevresidir. Çocuk yaşamında en etkili örnekleri ailesinden alır. Anne-baba olarak tüm davranışlarınızla çocuklarınıza örnek olunuz.

7 Aile ne kadar sağlıklı ve bilinçli ise çocukların başarı düzeyleri o kadar yükseliyor. Yapılan araştırmalar,huzurlu ve mutlu ailelerde yetişen çocukların okul ve iş yaşamında daha başarılı olduklarını göstermiştir.

8 4 Çocuklar önünde yapılan tartışmalar, kavgalar onların mutsuz, güvensiz ve endişeli olmalarına neden olur. Sorunlarınızı çocuklarınızın yanında konuşmayınız, münakaşa etmeyiniz.

9 ÇOCUKLARIMIZ TIPKI SUYA BENZER 4 Su gibi saf temiz şekilsiz… 4 Su nasıl ki içine girdiği kabın şeklini alıyorsa 4 (bardağın içine konduğunda bardak, sürahiye ya da kovaya konduğunda onun şeklini alıyorsa) çocuklarımıza da biz bu şekilde biçim kazandırıyoruz 4 Sizler anne-baba olarak kendinizi 2 şekilde görebilirsiniz: 4 Birincisi aynaya bakarsınız kendinizi görürsünüz 4 İkincisi çocuklarınıza bakarsınız yine kendinizi görürsünüz. 4 Çocuklar ailenin aynasıdır. 4 Anne-babalar gösterdikleri davranışlarla sürekli olarak çocukların gözünde model oluştururlar.

10

11 Okul- Veli İşbirliği/okulla iletişim

12 Çocuğunuzun okul hayatına ilgili ve özverili olun. 4 Öğretmenleri ile dialog halinde olun. Çocuğunuzun özel durumları varsa bunlar hakkında mutlaka öğretmeni bilgilendirin. 4 Bunu yaparken dialog hatalarından kaçının. - Dersleri bölerek sınıfa girmek, En basit konularda bile sürekli telefonla aramak vb.

13  Çocuğunuzun derslerinin ve davranışlarının daha iyiye yönelmesi için, öğretmenlerle sıkı bir işbirliği kurunuz. Veli toplantılarına,okulda yapılan seminerlere mutlaka katılınız..

14 4 Çocuğunuzun kılık- kıyafetine özen gösteriniz. Kıyafetlerinin okul kurallarına uygun olmasına ve temizliğine dikkat ediniz.

15  Çocuklarınızı başka çocuklarla veya kardeşleri ile mukayese etmeyiniz. Her insanın sahip olduğu nitelikler farklıdır. Onları olduğu gibi kabul ediniz.

16  Çocuğunuzu yapamayacakları,başarılı olamayacakları konusunda sık sık eleştirmeyiniz. Hele bunu başkalarının yanında asla yapmayınız. Onun aşağılık duygusuna kapılmasını önleyiniz.

17 4 Çocuğunuzu iyi tanıyınız. Çocuklardan yapamayacağı şeyleri istemeyiniz. Onları yeteneklerinin ötesinde başarı göstermeye zorlamayınız. 4 Bir elma ağacından erik elde edemeyiz, daha kaliteli elma almaya çalışalım. Anne baba olarak çocuğunuzun kapasitesinin farkında olmalısınız ve bu kapasitesini zorlayıcı beklentiler içinde olmamalısınız ya da ‘Nasıl olsa bu işi halleder.’ düşüncesiyle serbest de bırakmayınız. Yüksek beklenti yansıtmayın. Çocuk altında ezilir.

18 ÇOK ÇALIŞMAK İLE DEĞİL ETKİLİ ÇALIŞMAK GEREKİR

19 Çocuğunuzun evde ders çalışmasını kontrol ediniz 4 DERSİM YOK DİYE BİRŞEY YOK. Sayın Veli; çocuğunuzun derslerdeki başarısı için aşağıdaki hususlara lütfen önem veriniz.

20 o Çocuğunuza uygun bir çalışma ortamı hazırlayın. Çocuğunuzun evde rahat çalışabilmesi için bir oda yada bir köşeye ihtiyacı vardır. Eğer çocuğunuzun bir çalışma odası yoksa ona evin bir yerinde ders çalışma köşesi hazırlayabilirsiniz o Eğer ayrı bir çalışma odası düzenlemeniz mümkün değilse oturduğunuz odayı çocuğun çalışmasına uygun hale getiriniz. Özellikle sobalı evlerde kış mevsiminde ders çalışmakta bir çok öğrenci zorlanmaktadır. Öğrenciler soğuk bir oda yerine sobanın yandığı yerde (salonda vs.) çalışmak zorundadırlar. Oysa tüm aile salonda toplandığından televizyonun sesi, evdeki insanların konuşmaları gibi etkenler okuduğunu anlamayı zorlaştıran etkenlerdir. Böyle durumlarda anne-baba olarak çocuğumuzun ders çalışacağı saatlerde TV’nin sesini kısarak onlara yardımcı olabilirsiniz

21  Ders çalışmak için mutlaka önceden belirlenmiş bir zaman belirlenmelidir. ( Bir plan program doğrultusunda ders çalışılmalı)  Çalışma, öğrencinin kendisini fiziksel ve duygusal olarak en iyi hissettiği zaman dilimlerinde yapılmalıdır.  Ders çalışmaya başlanılmadan önce öğrenci dinlenmiş ve bedensel ihtiyaçlarını karşılamış olmalıdır  Ders çalışılırken kesinlikle bir şey yenilip-içilmemelidir.  Çalışma süresi öğrencinin yaş ve sınıf düzeyine göre düzenlenmelidir.  Tekrarlar unutmayı engeller ve çalışmadan sonra yapılan etkinlikler bilgilerin hafızada kalmasını etkiler.  Ders çalışırken çocuğunuzu ev işi, çarşı, pazar işi için kaldırmayınız

22 BASKI ÇOCUĞUNUZUN VERİMLİ ÇALIŞMASINI SAĞLAMAZ. ne kadar çok baskı yaparsam çocuk o kadar çok çalışır ve o kadar çok öğrenir düşüncesi yanlış ve çok zararlıdır. Bu düşünce aile ortamını cehenneme çeviren en önemli etkendir. Şunu bilmelisiniz ki kendisi istemeden, sırf anne babasının baskısıyla çalışan öğrenci, aslında çalışırmış gibi görünür ama verimli çalışamaz. Anne ve baba çocuğa sürekli ders çalışması için baskı yapmak yerine çocuğa zamanı iyi kullanmasını ve görev bilincini öğretmelidir. Planda sadece ders çalışmaya değil diğer sosyal aktivitelere de yer verilmelidir. Başarıda önemli olan çok çalışmak değil etkili ve verimli çalışmaktır. Çocuk için çalışma planı hazırlayarak zamanı iyi kullanmasını sağlayabilirsiniz. Planda sadece ders çalışmaya değil diğer sosyal aktivitelere de yer verilmelidir. (anne-baba ya da ailenin diğer fertleri kitap okumuyorsa, çocuklardan bu davranışları beklemek boşuna olur. )

23  Çocuklarınızla iyi notların yanında zayıf not almasının da normal olduğunu ve çalışmakla durumunu düzeltebileceğini telkin ediniz.

24 MUTLAKA TAKDİR EDİN! ÇOCUĞUNUN MOTİVASYONUNU ARTTIRMAK İSTEYEN AİLELER ÇOCUĞUNUN YAPAMADIKLARININ DEĞİL YAPABİLDİKLERİNİN ÜZERİNDE DURMALIDIR.TAKDİR EDİLEN DAVRANIŞ PEKİŞİR. Takdir edilerek ve tasdiklenerek yetiştirilmiş çocuklar, sürekli eleştirilen çocuklardan daha mutlu, daha üretken, ve daha itaatkar olurlar

25 4 Beğendiğiniz takdir ettiğiniz taraflarını söyleyiniz. Onun kendine güven duymasını sağlayınız. “Ben önemliyim” “Ben değerliyim” “Beni kabul edin”

26 4 İçinde bulundukları yaşlarda arkadaş çocuğunuz için çok önemlidir. Arkadaşı olmasına, iyi arkadaş seçmesine yardımcı olunuz. ÇOCUKLARINIZIN ARKADAŞLARININ KİMLER OLDUĞU VE NERELERDE NASIL ZAMAN GEÇİRDİĞİNİ BİLİN

27  Tv ve internet başında geçen süreye dikkat edelim.

28 4 Çocuğunuza yeteri kadar harçlık veriniz. Mümkünse okula çok fazla miktar da para getirmesin

29 4 Çocuğunuzun okul yaşantısı ile ilgileniniz. Anlattıklarını dinleyiniz.

30 Çocuğunuzun okul ve öğretmenler hakkında şikayetleri olursa onu dinledikten sonra okul yönetimi ve öğretmenler ile görüşünüz. Çocuğunuzu okula karşı negatif etkileyecek, okulla,öğretmeniyle ve okumakla ilgili olumsuz eleştirileri onun yanında yapmayın

31 Çocuğunuzla ile ilgili her türlü bilgi için sınıf Öğretmeni ve rehberlik servisi ile iletişim kurunuz

32 Çocuğunuzun okula devam durumunu ve okul ile ev arasındaki geliş-gidiş saatlerini sürekli kontrol altında tutun

33 4 Çocuklarınızın zararlı alışkanlıklar edinmesine engel olunuz. Onları zararlı alışkanlıklara karşı duyarlı hale getiriniz. Bu konuda ona iyi örnek olun

34 4 Çocuklarınıza karşı sabırlı, soğuk kanlı ve anlayışlı olunuz. Doğal olarak onlar hata yapacaklardır. Kusurları ve kötü hareketleri olacaktır. 4 Çocuklar düşündüğünüz, istediğiniz gibi tavır ve davranışlar göstermiş olsalardı ailede ve okulda eğitim denilen şeye gerek kalmazdı.

35 Birçok ailede ve okulda çocuklara uygun iş ve sorumluluklar verilmemekte. Aile yaşamına bilinçli ve etkin katılan çocuk, bir toplumun üyesi olmanın bilincine daha çabuk erecek ve sosyalleşecektir. Çocuklarımıza sorumluluk verelim

36 ÇOCUKLARINIZI KAHVALTI YAPTIRMADAN OKULA GÖNDERMEYİN

37 Çocuğunuzla ilgili yaşadığınız problemlerinizde Okul Rehberlik Servislerinden yardım alabilirsiniz.

38 KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER….


"4 HOŞ GELDİNİZ 4 HUN Bİ HEYR HATİNİ 4 EHLEN VESSEHLEN BİKUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları