Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup 675- 700.000 ton civarındadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup 675- 700.000 ton civarındadır."— Sunum transkripti:

1 LAHANA

2 Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup 675- 700.000 ton civarındadır. Bu üretimin yaklaşık 100.000 tonu yaprak lahana olup tamamına yakını Karadeniz bölgesinde üretilmektedir. Karadeniz bölgesi dışındaki bölgelerimizde, bölgenin değerlendirme şekillerine uygun lahana çeşitleri üretilerek tüketilmektedir.

3 Lahananın üretimi Kırmızı baş lahananın üretimi batı ve güney bölgelerimizde yapılmaktadır. Bu lahanalar o yörenin değerlendirme alışkanlıklarına göre toprağa gömülerek saklanmakta ve daha sonra sebze olarak tüketilmektedir. Marmara bölgemizde üretilenler sarmalık, kapuskalık ve turşuluk çeşitlerdir. Batı bölgelerimizde üretilen lahanalar genellikle sarmalık çeşitler olup bunlar yaprakları ince, başları yumuşak ve yaprak damarları belirsiz olan beyaz baş lahanalardır.

4 Lahana hasatı HASAT:Dikimden 3-5 ay sonra hasat yapılır. Bu süre lahana çeşitlerine, iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişir. Hasat zamanı; baş lahanalarda çeşit karakterine göre sıkı ve parlak bir hal aldığında yapılmalıdır. Hasat; soğuk bölgelerde bir defada yapılmalıdır. Çünkü hasat gecikirse soğuktan çatlamalar oluşur, kalite ve verim düşer.

5 Faydaları nelerdir? Lahanayı sağlık açısından bu kadar önemli kılan şet şüphesiz içerdiği maddeler vitaminler ve bileşenlerdir. Lahana bol miktarda diyet lifi, protein, flotlar, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin C ve K vitaminleri içerir. Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez,fosfor ve çinko içermektedir. Bir porsiyon veya bir fincan lahana, K vitamini ihtiyacının %91.7 ini içerir. Ayrıca C ve B vitaminin kombinasyonunu da bol mitarda içerir. Şimdi lahananın sağlık açısından muhteşem faydalarına bakalım.

6 Hangi yemeklerde kullanılır? 1-Lahana sarması 2-Lahana çorbası 3-Lahana turşusu 4-Beyaz lahana çorbası 5-Fırında lahana 6-Kara lahana çorbası 7-Kırmızı lahana salatası 8-Pastırmalı lahana 9-Kestaneli lahana sarması 10-Tepside lahana dolması

7 HAZIRLIYAN Mete Rahmioğlu


"LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup 675- 700.000 ton civarındadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları